لیلا بذرکار روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه گیلان 238هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد، افزود: برخی از کشاوزان برای افزایش درآمد خانوارهایشان کمرهمت به پرورش راتون و کشت دوم دیگر محصولات کشاورزی بسته‌اند.
وی اضافه کرد: سال گذشته در40هزار هکتار از شالیزارهای گیلان راتون پرورش یافت اما پیش بینی می شود ، امسال در 50 تا 80هزار هکتار از شالیزارهای گیلان راتون پرورش یابد.
بذرکار خاطرنشان‌کرد: تعداد کشاورزانی که در تمام طول سال از زمین هایشان استفاده می‌کنند و به طور مرتب در حال کشت و تولید محصول هستند، کم است و به صورت الگویی فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه پرورش راتون می‌تواند در ارتقای درآمد کشاروزان موثر باشد، ادامه داد: متاسفانه برخی کشاوزان باوجود داشتن شرایط و امکانات لازم ترجیح می‌دهند به جای ماندن در مزارع و پرورش راتون در شالیزارهایشان در قهوه‌خانه وقت بگذرانند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاوزی گیلان گفت: برخی کشاورزان نداشتن پول برای خرید کود و اوره و برخی دیگر رها شدن دام های همسایه شان پس از برداشت برنج را دلیل منصرف شدن از پرورش راتون اعلام می‌کنند، این در حالیست که با مدیریت لازم می‌توان این مشکلات را حل کرد و با توجه به رطوبت خوبی که هم اکنون در مزارع وجود دارد،برای پرورش این محصول اقدام کنند.
وی ادامه داد: راتون برنجی بسیار سالم و خوش پخت است که معمولا کشاورزان برای مصرف خانوار خود از آن بهره می‌برند و اگر قصد فروش آن را داشته باشند،محصولشان از مشتریان فراوانی برخوردار است.
راتون برنجی است که در ردیف بهترین برنج های دنیا از لحاظ کیفیت و سلامت قرار گرفته است که برندسازی در این چنین مواردی می‌تواند موجب کسب بازارهای مختلف بازار برنج گیلان در دنیا شود.
بذزکار تصریح کرد:در کمیته تخصصی برنج استان برنامه‌ریزی‌هایی برای برندسازی راتون انجام داده ایم و امیدواریم به زودی شاهد راتون‌های با بسته‌بندی مناسب و دارای برند در فروشگاههای کشور باشیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان خاطرنشان کرد: راتون برنجی کم هزینه و خوش طعم است که علاوه بر ارتقای درآمد کشاورزان موجب افزایش تولید برنج سفید استان می شود.
به گزارش ایرنا، راتون برنجی کم رنج تر از برنج اولیه و یکی از راهکارهای افزایش تولید برنج در واحد سطح، در واحد زمان با توانایی تولید پنجه و پانیکول جدید بعد از برداشت محصول اصلی و اولیه است.
اسـامی ‌محلـی که در گیلان برای برنج راتون به کار می رود عبارت است از: شاه‌بج ، شی ورز، ورزازاکـی است و از استفاده‌های آن؛ در منـاطقی کـه کـشت مجـدد بـرنج بوسـیله کمبـود آب آبیاری و هم چنین درجه حرارت پایین در پایان فصل رشد، محـدود مـی‌شود، راتونینـگ با طول دوره رشد و نمو کوتاه مـی‌توانـد یـک گیـاه جدیـد را ایجـاد کند.
استفاده از راتون نسبت به سایر کشت‌های دوم در برنج آسـان‌تـر و کـاربردی‌تـر اسـت. طبق آمار سازمان جهاد کـشاورزی اسـتان گـیلان سـطح زیـر کـشت گیـاه راتـون بـرنج در سال‌های اخیر بالاترین سطح زیر کشت را به عنوان کشت دوم در مقایسه با سایر کشت‌های دوم نظیر شبدر، ترب و کلزا داشت. بنابراین ظرفیت قابل توجـهی بـرای افـزایش محـصول برنج از طریق استحصال راتون در شـمال کـشور وجـود دارد کـه باید بـا اسـتفاده از تحقیقات و مطالعات بیشتر، مدیریت بهینه برای تولیـد بیـشتر راتـون را مـشخص کرد. ایـن مسأله توجه هر چه بیشتر برای تولید راتون در استان را ضروری می‌سـازد.
استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد که سالانه یک میلیون و 160 تن شلتوک از آن استحصال می شود و از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با کیفیت بدست می آید.
بیش از 317 هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج ، ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه نیز به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است.
استان گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولیدکننده برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود.
بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.
7296 /6030
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.