امیر عبدوس با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز گرگان و تسلیت شهادت تاج محمد باشقره محیط بان فقید پارک ملی گلستان اظهار داشت: طبق الگو و استاندارد جهانی پارک ملی گلستان باید 184 محیط بان داشته باشد اما این منطقه حفاظت شده به عنوان پناهگاه کم‌ نظیر حیات ‌وحش فقط با 35 نفر نیرو اداره می شود.
وی گفت: این در حالیست که علاوه بر شکارچیان سایر مناطق کشور بخش عمده صیادان پارک ملی گلستان را ساکنان روستاهای اطراف تشکیل می دهند که به دلیل ضعف درآمدی و نیازهای اقتصادی ناگزیر به شکار هستند.
وی با تصریح بر اینکه با بودجه، امکانات و نیروهای فعلی نمی توان از گونه های متنوع و رو به انقراض گیاهی و جانوری پارک ملی گلستان به خوبی حفاظت کرد، گفت: اگر برای این مشکل چاره جدی اندیشیده نشود چه بسا که حتی تا پایان امسال با چالش جدی مواجه شده و نتوانیم پاسخگوی نیازها و انتظارات باشیم.
عبدوس بیان کرد: یکی از نیازهای جدی پارک ملی گلستان خرید خودرو، موتورسیکلت و اسب برای سرکشی و کنترل منطقه است همچنین علاوه بر امکانات و تجهیزات اندک از کمبود نیروی انسانی و محیط بان رنج می بریم.
مدیرکل محیط زیست گلستان بیان کرد: اختیارات کم و ضعف قانون در حمایت از محیط بانان نیز مزید بر مشکل شده که در آخرین مورد آن شکارچیان علاوه بر شکار غیرمجاز؛ قلب یکی از محیط بانان را نشانه گرفته و او را به شهادت رساندند.
عبدوس به تهیه طرح تصویب ردیف بودجه ملی مستقل پارک ملی گلستان اشاره کرد و گفت: موافقت هیات دولت و مجلس شورای اسلامی با آن می تواند صیانت از این منطقه ارزشمند را بهبود بخشد.
وی در عین حال بر لزوم مشارکت هرچه بیشتر مردم بویژه جوامع محلی و تشکل های محیط زیست در نگهداری از این سرمایه طبیعی تاکید کرد و گفت: روش های حفاظت از مناطق مشابه پارک ملی گلستان در دنیا تغییر کرده و کشورها به دنبال جلب مشارکت مردم در کمک به حفظ گونه های گیاهی و جانوری هستند.
وی بیان کرد: بهره برداری درست و هدفمند از ظرفیت گردشگری پارک ملی گلستان و استفاده حداکثری از نیروهای بومی برای جذب و راهنمایی بازدید کنندگان موجب افزایش درآمد ساکنین منطقه می شود.
مدیرکل محیط زیست گلستان ادامه داد: اجرای طرح های گردشگری همراه با کسب درآمد و شغل پایدار بومیان را بی نیاز از شکار کرده و زمینه حفظ و گسترش گونه های زیستی و جانوری را فراهم خواهد کرد.
وی گفت: در سال های گذشته برخی زیرساخت های جذب گردشگر در پارک ملی گلستان با ساخت کمپ های اقامتی فراهم شد اما نبود برنامه منسجم و بلندمدت اجرای آن را نیمه تمام گذاشت.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان بیان کرد: تغییر نگاه ساکنان حاشیه پارک ملی برای حفاظت از این منطقه نیازمند زمانی طولانی است اما نتایج آن یقینا می تواند با هزینه بسیار کمتر موجب نگهداری بهتر و بلند مدت یکی از بهترین زیستگاه های حیات وحش ایران شود.
عبدوس افزود: شورای راهبردی پارک ملی گلستان به تازگی فراهم کردن زمینه حضور بازدیدکنندگان در این منطقه حفاظت شده را مورد تاکید قرار داده که امیدواریم با همراهی گروه های مردمی و جوامع محلی از این ظرفیت برای جذب گردشگر و افزایش درآمد ساکنین بومی استفاده کنیم.
وی به بروز آتش سوزی چندی قبل و سوختن 240 هکتار از جنگل های منطقه اشاره کرد و گفت: محیط زیست گلستان برای مهار آتش این منطقه حفاظت شده علاوه بر نیروی انسانی فقط یک دستگاه کامیونت، یک دستگاه وانت و 2 دستگاه رودفایلر (خودروهای اختصاصی آتش نشانی) دارد که با این تجهیزات اندک امکان کمک رسانی مطلوب به تمام پارک ملی گلستان وجود ندارد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست گلستان بیان کرد: اعتبارات ستاد مدیریت بحران برای خرید تجهیزات اطفای حریق به اداره کل منابع طبیعی واگذار می شود و چون پارک ملی گلستان در حوزه جغرافیایی 3 استان قرار دارد در زمان آتش سوزی نیروهای منابع طبیعی فقط مکلف به پوشش منطقه جغرافیایی خود بوده و نمی توانند در خاموش کردن آتش جنگل استان های دیگر مشارکت کنند.
عبدوس افزود: یکی از مشکلات هنگام آتش سوزی پارک ملی گلستان اعتبار کم و خدمات دهی اندک نیروهای منابع طبیعی استان همسایه خراسان شمالی است که بر شدت آتش افزوده و موجب وارد شدن خسارت سنگین به این منطقه می شود.
وی به حمله هفته گذشته شکارچیان به محیط بانان پارک ملی گلستان و جان باختن یکی از آنان اشاره کرد و گفت: دشواری حمل کوله پشتی، اسلحه کلاشنیکف و جلیقه ضدگلوله موجب شده بسیاری از محیط بانان با وجود هشدارهای فراوان و تذکرات جدی به دلیل سنگین بودن تجهیزات از جلیقه استفاده نکنند.
وی بیان کرد: یکی از خواسته ای اصلی محیط بانان تغییر مجوز استفاده از کلت کمری به جای اسلحه کلاشنیکف است تا با سبک شدن کوله بار خود امکان استفاده از جلیقه ضدگلوله را پیدا کرده و از آسیب هایی مانند اتفاق دردناک هفته گذشته در امان بمانند.
پارک ملی گلستان بین استان های گلستان، خراسان شمالی و سمنان مشترک است اما مدیریت متمرکز آن در اختیار محیط زیست استان گلستان قرار دارد.
پارک ملی گلستان تنها نمونه از پارک های ملی ایران است که سند آن به طور کامل در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست بوده و منابع طبیعی اختیاری در اداره آن ندارد.
شهرت جهانی این پارک ملی موجب شده گردشگران خارجی هم از تنوع گونه های جانوری و گیاهی آن دیدن کنند.
به گفته مدیرکل حفاظت از محیط زیست گلستان در نتیجه اقدامات مراقبتی، حفاظتی و تیمارداری مستمر جمعیت گونه های جانوری این پارک مانند پلنگ، قوچ، میش، آهو و مرال رو به افزایش است.
بر خلاف دیگر پارک های ملی کشور در درون پارک ملی گلستان هیچ روستایی وجود ندارد اما روستاهای زیادی در حاشیه آن و به خصوص ناحیه شمالی وجود دارد که به گفته مدیرکل محیط زیست تعداد این روستاها با هدف دست اندازی به پارک در حال افزایش است.
به گزارش ایرنا پارک ملی گلستان قدیمی‌ ترین پارک ملی ثبت شده در ایران و پناهگاهی کم‌ نظیر برای حیات ‌وحش است که 1350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری از جمله نیمی از گونه ‌های پستانداران ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع گستره خود جای داده و به همین دلیل به عنوان ذخیره ‌گاه زیست ‌کره در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده ‌است.
3091/2729
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.