به گزارش ایرنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تشکیل نهاد جهاد سازندگی توسعه زیرساخت های اولیه روستایی مانند آب،برق و گاز در روستاهای استان آغاز شد اما با وجود میلیاردها تومان سرمایه گذاری همچنان مهاجرت به شهرها ادامه یافت به طوری که بسیاری از روستاها خالی از سکنه شد و به همین دلیل توسعه اقتصادی روستاها در دو دهه اخیر در دستور کار دولت های وقت قرار گرفت.
اجرای طرح های بزرگ آبرسانی به زمین های دیم، اختصاص اعتبار روستایی و عشایری از راهبردهای دولت ها برای توسعه روستاهای کهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر بوده است که باعث شد بسیاری از روستاهای استان در مسیر توسعه قرار گیرد.
کارشناسان حوزه شهری و روستایی ، کاهش مشکلات تمرکز در کلان شهرها از جمله آلودگی هوا، حاشیه نشینی، مشاغل کاذب و آسیب های اجتماعی را از حداقل مزایای رونق زندگی روستایی می دانند.
در سال های اول پیروزی انقلاب اسلامی بیش از ۶۰درصد جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در مناطق روستایی ساکن بود اما این روند بتدریج شکل معکوس به خود گرفت به نحوی که هم اینک جمعیت روستایی به کمتر از ۴۵ درصد کل جمعیت استان کاهش یافته است.
به همین دلیل دولت ها برنامه ریزی برای ماندگاری جامعه هدف در روستاها را در دستور کار قرار دادند بطوری که در برخی مناطق مهاجرت معکوس شهرنشینان به روستاها را در پی داشته است.
استان کهگیلویه و بویراحمد یک هزار و ۷۰۰ روستای دارای سکنه دارد.
دیدگاه های اهالی روستاهای کهگیلویه و بویراحمد
یکی از ساکنان مناطق روستایی گچساران که پس از سال ها شهرنشینی به روستای امامزاده جعفر برگشته است ،می گوید: پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی باعث شد که کارآفرینی و اشتغال در روستاها بسیار آسان تر از شهر باشد.
رضا - ر که با استفاده از تسهیلات ارزان قیمت و بلاعوض اقدام به اجرای طرح های آبیاری نوین در مزرعه خود کرده و اکنون درآمد خوبی دارد می گوید: اکنون کشاورزی مانند زمان های گذشته سخت و طاقت فرسا نیست.
وی بیان کرد: در سال های دور که کشت به صورت سنتی بود هم زحمت کشاورز زیاد بود و هم درآمدش اندک، اما در سال های اخیر با اجرای طرح های آبیاری نوین در زمین های کشاورزی منطقه امامزاده جعفر زندگی در روستاها متحول شده است.
یکی از ساکنان روستای بیدزرد گچساران می گوید: در زمان های گذشته زنان با وجود کار شبانه روزی متکی به درآمد مردان بودند و صنایع دستی نیز تنها برای مصرف خانوار تولید می شد.
سمیه فولادی افزود: اکنون زنان با دریافت تسهیلات بانکی ارزان قیمت و شرکت در دوره های آموزشی صنایع دستی اقدام به تولید صنایع دستی با کیفیت کرده و سپس در نمایشگاه ها به فروش می رسانند.
وی با اشاره به اینکه برخی از محصولات تولیدی هنرمندان صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد ارزش صادراتی دارد از مسئولان خواست زمینه فروش صنایع دستی هنرمندان استان در همان مناطق فراهم شود تا نیاز اهالی برای فروش محصولات خود به انجام سفر نداشته باشند.
یکی از ساکنان مناطق روستایی باشت نیز می گوید:تا چند سال پیش زنان روستایی مجبور بودند از مسافت های طولانی آب را از چشمه ها به خانه خود برسانند و مردان نیز باید برای گرم کردن خانه و نیازهای دیگر خانوار خود به جنگل رفته و هیزم تهیه می کردند به همین دلیل بیشتر مردم خواهان سکونت در شهر بودند.
پریسا - ش تصریح کرد: اکنون انشعاب های آب،گاز و برق در بیشتر خانه های روستایی وجود دارد و زندگی در شهر و روستا تفاوت چندانی از نظر رفاهی ندارد.
وی با اشاره به اهمیت زیرساخت های ارتباطی در تشویق مردم به ویژه نسل جوان در ماندن در روستاها از مسئولان خواست برای توسعه اینترنت پرسرعت در این مناطق چاره اندیشی کنند.
توسعه کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: اجرای طرح های آبیاری تحت فشار ،افزایش ضریب بهره برداری از تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی و پرداخت تسهیلات بلاعوض و بانکی ارزان قیمت از جمله حمایت های دولت برای رونق زندگی روستایی در استان بوده است.
الیاس تاج الدینی افزود: تنوع بخشی به کشت محصولات از دیگر برنامه های دولت برای توسعه کشاورزی در مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد است.
وی بیان کرد: تولید گل رز هلندی،پرورش ماهی،گیاهان دارویی از جمله محصولات تولیدی است که در سال های نه چندان دور تولید آن توسط روستائیان شروع شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با یادآوری افزایش چشمگیر تولید این محصولات گفت: هم اکنون سالیانه ۱۸ هزار تن ماهی و ۲۱میلیون شاخه گل هلندی در استان تولید می شود.
تاج الدینی ادامه داد: کشت محصولات با نیاز آب کم که نیاز کشور باشد از دیگر برنامه های این سازمان مانند کلزا از دیگر راهبردهای دولت در توسعه کشاورزی در استان است که در مناطق روستایی با استقبال مواجه شده است.
وی ادامه ادامه داد: کشت محصول کلزا در سال های اخیر چند برابر شده به طوری که پیش بینی می شود پاییز امسال پنج هزار هکتار از مزارع کهگیلویه و بویراحمد زیر کشت کلزا برود.
تاج الدینی تاکید کرد:هم اکنون ۳۴ هزار هکتار از زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به سیستم های نوین آبیاری تجهیز شده که ۱۵ هزار هکتار آن از سال ۱۳۹۲ تاکنون بوده است.
وی با اشاره به اینکه ۸۵هزار هکتار زمین آبی در استان وجود دارد افزود: نسبت اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار به زمین های آبی در کهگیلویه و بویراحمد بالاتر از میانگین کشور است.
تاج الدینی افزایش بهرهوری، سهولت آبیاری، امکان آبیاری زمینهای شیب دار و جلوگیری از شست و شوی بیرویه خاک، صرفه جویی در نیروی کار و پیشگیری از کارهای سخت را از جمله مزایای استفاده از روشهای نوین آبیاری ذکر کرد.
رئیس اداره امور فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:ضریب بهره برداری از تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی در این استان به ۱.۳۹ اسب بخار در هر هکتار رسید که نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است.
صیدال اسدی افزود: ضریب تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی در پایان سال ۱۳۹۶ در کهگیلویه و بویراحمد ۱.۳۲ اسب بخار در هر هکتار بود.
وی با اشاره به اینکه ضریب بهره برداری از تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی در کشور که ۱.۷ اسب بخار در هر هکتار است عنوان کرد: براساس برنامه ششم توسعه باید این میزان به ۲.۱ اسب بخار در هر هکتار برسد.
هم اکنون بیش از هفت هزار و ۵۰۰ دستگاه تراکتور، کمباین، انواع ادوات دنباله بند و ادوات زراعی، دام، طیور و شیلات در کهگیلویه و بویراحمد در مراحل مختلف تولید و برداشت محصولات کشاورزی استان بکار گرفته می شود.
رئیس اداره امور فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه ۳۷۰میلیارد ریال تسهیلات خرید ماشینهای کشاورزی برای پرداخت به بهره برداران استان در سال جاری اختصاص یافته است ابرازامیدواری کرد: با پرداخت این تسهیلات شاخص بهره گیری از ماشین آلات کشاورزی استان در سال جاری به ضریب کشوری نزدیک تر شود.
اسدی افزود: سهمیه پرداخت تسهیلات تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی برای بهره برداران کهگیلویه و بویراحمد در سال جاری ۶۳ فقره است.
وی بیان کرد: این تسهیلات با سود ۱۵ درصد و دوره بازپرداخت پنج ساله به متقاضیان پرداخت می شود.
رئیس اداره امور فناوری مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: ۸۰ درصد از اعتبار مورد نیاز خرید ماشین آلات کشاورزی از طریق تسهیلات بانکی و بقیه با سهم آورده کشاورزان تامین می شود.
وی ابراز داشت: افزایش سرعت و دقت در کار،پایین آمدن نیاز به کار و زحمت کشاورز و کاهش هزینه از مزایای این تجهیزات است.
پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: ظرف ۲ سال گذشته دولت برنامه ها و طرح های مطلوبی برای اشتغال زایی با استفاده از تسهیلات روستایی و عشایری، مشاغل خانگی، مهارت آموزی، کارورزی و دیگر موارد داشته است.
پروانه نیک مرام افزود: از بهمن ماه ۹۶ تاکنون بر اساس آخرین آمار افزون بر ۲ هزار و ۲۲۸ میلیارد ریال به طرح های اشتغال زایی روستایی و عشایری در این استان، پرداخت شده است.
بومگردی فرصتی برای توسعه گردشگری روستایی
سرپرست معاونت گردشگری و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد میگوید: با توجه به اهمیت بوم گردی در توسعه گردشگری در روستاها دولت از سرمایه گذاری در زمینه چنین طرحهایی حمایت می کنند.
سلمان خوش قدم توضیح داد: پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت از مهمترین این حمایت هاست.
وی عنوان کرد: برای احداث هر واحد اقامتگاه بومگردی یک میلیارد تا چهار میلیارد ریال تسهیلات بانکی پرداخت میشود.
وی تخفیف در هزینه زیرساختهایی مانند آب و برق، کمک به تبلیغات و جذب گردشگر و اعطای مجوز در کمترین زمان را از دیگر حمایتهای دولت برای توسعه این اقامتگاهها ذکر کرد.
خوش قدم تصریح کرد: هم اکنون ۱۰ طرح اقامتگاه بومگردی در استان با پیشرفت فیزیکی ۵۰ تا ۷۰درصد در حال ساخت است.
سرپرست معاونت گردشگری و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت که تاکنون هشت واحد بوم گردی در سطح استان و بیشتر در مناطق روستایی بهره برداری شده است.
برنامه ریزی برای رونق صنایع دستی
معاون صنایع دستی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه وبویراحمد گفت: تولیدات صنایع دستی در بازار استان با قیمت های متفاوتی عرضه می شود که تلاش بر این است با یک نرخ گذاری مناسب فروش صنایع دستی در بازار ساماندهی شود.
پریسا راد اظهار داشت: دولت تدبیر و امید حمایت های ویژه ای از هنرمندان صنایع دستی داشته است و با پرداخت تسهیلات کم بهره زمینه تولیدات صنایع دستی در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد فراهم شده است.
وی با اشاره به ورود دلالان به بازار خرید صنایع دستی در روستاهای کهگیلویه و بویراحمد، تصریح کرد: نرخ گذاری دستمزد و فروش صنایع دستی سبب افزایش درآمد زایی و اشتغال بیشتر برای تولید کنندگان صنایع دستی در استان می شود.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی در استان فعال هستند که بیشتر آنان روستایی هستند.
جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، رندبافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبد بافی، رودوزیهای سنتی و سیاه چادر بافی از مهمترین دست بافتههای سرپنجه هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد است.
توسعه زیرساخت های ارتباطی
مدیرعامل شرکت مخابرات کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۳۲۵روستا در مناطق مختلف این استان به خدمات اینترنت پرسرعت دسترسی دارند.
سید محمدهادی امیری اظهار داشت:شهرستان بویراحمد با ۱۲۲،کهگیلویه ۴۸ ،گچساران ۳۷،دنا ۳۳،چرام ۲۹،بهمئی ۲۴، باشت ۱۷و لنده ۱۵ روستا به ترتیب دارای بیشترین برخورداری مناطق روستایی به شبکه اینترنت هستند.
وی تعداد روستاهای مجهز به اینترنت پرسرعت ای دی اس ال در کهگیلویه و بویراحمد را ۶۱ روستا ذکرکرد.
مدیرعامل مخابرات کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: تاکنون ۱۷ روستای بویراحمد،۱۵ روستای گچساران، ۱۲ روستای کهگیلویه ،۶ روستای باشت، پنج روستای دنا،سه روستای چرام،۲ روستای بهمئی و لنده یک روستا به اینترنت پرسرعت و تلفن ثابت مجهز شده اند.
امیری افزود: همچنین برای رفاه حال روستائیان ۳۷ دستگاه خودپرداز پست بانک در روستاهای این استان نصب شده که ۲۱ مورد آن را دولت فعلی تأمین اعتبار کرده است
اجرای طرح های هادی
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: هم اکنون طرح هادی در ۳۹۸ روستای بالای ۲۰ خانوار این استان در دست اجراست.
حسین جنتی اظهار داشت: این تعداد طرح هادی برای توسعه زیرساختهای رفاهی نظیر سنگفرش، جدول کشی، فضای سبز و سایر فعالیت های عمرانی تغییر سیمای روستاهای شهرستانهای هشت گانه کهگیلویه و بویراحمد اجرا میشود.
وی از اجرای طرح هادی در ۷۲۰ روستای بالای ۲۰ خانوار استان خبر داد.
مدیرکل بنیادمسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر و جذب سرمایه گذاران برای اجرای طرحهای تولیدی و اقتصادی از مزایای اجرای طرحهای هادی در روستاهاست.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: ارزش ریالی سهمیه قیر رایگان برای آسفالت معابر روستایی استان در سال ۱۳۹۷ را ۵۵۰ میلیارد ریال ذکر کرد.
جنتی با اشاره به اینکه امسال ۲۵۰ میلیارد ریال برای توسعه زیرساختهای اجرایی کهگیلویه و بویراحمد تخصیص یافته ابرازامیدواری کرد: تقویت زیرساختهای عمرانی مناطق روستایی استان در سال جاری با شتاب ادامه یابد.
گازرسانی
مدیرعامل شرکت گاز کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال ۱۳۹۲ همزمان با دولت تدبیر و امید تاکنون ۳۵۷ روستای استان با جمعیت ۱۷ هزار و ۱۷۸ خانوار به شبکه گاز متصل شد.
رحمان خادم اظهار داشت: سه شهر با جمعیت یکهزار و ۷۸۸ خانوار نیز در دولت تدبیر و امید گازرسانی شدند.
خادم گفت: در زمان حاضر ۷۰۸ روستای استان به شبکه گاز متصل هستند.
وی بیان کرد: گازرسانی به روستاهای کنجگان و تنگ سرخ با ۱۰۷۶ خانوار و گازرسانی به ۵۳ روستای منطقه ممبی و سرآسیاب از مهمترین این طرح هاست.
رحمان توضیح داد: با تکمیل این پروژه ها شعله های گاز در ۲۳۶ روستای دیگر استان روشن خواهد شد.
آب آشامیدنی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد شاخص برخورداری از آب آشامیدنی سالم در روستاهای کهگیلویه وبویراحمد را هم اینک بالای ۷۴ درصد دانست و گفت: این میزان تا قبل از آغاز دولت یازدهم و ظرف ۶ سال گذشته کمتر از ۶۸ درصد بود.
فیض الله پاسره همچنین اجرای ۱۷ مجتمع آبرسانی با اعتباری افزون بر ۷۰۰ میلیارد ریال را در قالب منابع صندوق توسعه ملی یکی از اقدامهای ارزشمند دولت تدبیرو امید در تأمین آب شرب مورد نیاز روستاها دانست و گفت: با بهره برداری کامل این مجتمعها افزون بر ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت روستایی از نعمت آب آشامیدنی سالم برخوردار خواهند شد.
استان ۷۲۳هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.
۸۱۴۳/۱۶۶۲