به گزارش ایرنا، این همان پارادوکسی است که نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد در روزهای گذشته از آن صحبت کرد و گفت اگر حل نشود نه منابع طبیعی می تواند کمکی به زندگی مردم کند و نه مردم تلاشی برای حفظ این سرمایه ها خواهند داشت.
موضوعی که مدیر کل منابع طبیع و آبخیز داری استان در جشن بزرگ روز درختکاری که با حضور کارشناسانی از کشور ژاپن برگزار شد بر آن تاکید کرد و گفت: طرح هایی که با مشارکت مردم و جوامع محلی انجام شده پیشرفت چشمگیری داشته است.
غلام حسین حکمتیان گفت: در سال 97 استان پایلوت جنگل ها و گیاهان دارویی بود که در مساحتی 105 هکتاری ، 14 و نیم تن گیاه آنغوزه و باریجه برداشت شد و این اقدامات در حفاظت و احیا منابع طبیعی موثر خواهد بود.
وی ادامه داد: یکی از دلایل اجرای این پروژه ها افزایش مشارکت مردم بوده است زیرا هر کجا از ظرفیت سمن ها و جوامع محلی استفاده کردیم موفق بودیم ضمن اینکه علاوه بر ایجاد اشتغال،به احیای عرصه های منابع طبیعی و حفاظت از منابع طبیعی در برابر آتش سوزی کمک کرده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد بر ضرورت استفاده منطقی و قانونمند مردم از طبیعت تاکید کرد و افزود: بدون همراهی، مشارکت و همکاری مردم حراست و صیانت از منابع ملی و طبیعی ناممکن است اما بهره وری از طبیعت باید همراه با فعالیت های احیایی باشد.
حکمتیان با اشاره به طرح های آبخیز داری استان گفت: به منظور افزایش ذخیره آب زیرزمینی ، جلوگیری از فرسایش خاک و جلوگیری از سیلاب ها در بخش آخیزداری 14 پروژه در سطح استان اجرا شده که برخی از آنها دربازه زمانی کمتر از 6 ماه انجام شده است.
وی ادامه داد:در حفاظت از عرصه های منابع طبیعی گام های خوبی برداشت شده که سال 97 حدود 50 درصد نسبت به سال 96در استان کاهش آتش سوزی را وجود داشت و گستره آتش سوزی از 710 هکتار در سال 96، به حدود 300 هکتار در سال 97 رسید.
جکمتیان با بیان اینکه کاهش آتش سوزی نتیجه استفاده از ظرفیت جوامع محلی بوده و این نشان می دهد هر گاه منابع طبیعی با مردم همراه باشداز آسیب حفظ شده و در غیر این صورت نمی تواند توفیقی به دست بیاورد.
وی با اشاره به با توزیع 735 دستگاه آبگرمکن خورشیدی در ممناطق محروم و فاقد گاز استان گفت این اقدام با هدف جلوگیری از قطع درختان بود که در مناطق هدف شاهد کاهش 40 درصدی قطع درختان هستیم.
وی از رفع تصرق 184 هکتار از عرصه های منابع طبیعی استان خبر داد و گفت در سال 98 ایجاد کمربندی حفاظتی در 10 کیلومتر ازسطح استان در دستور کار است.
وی با بیان اینکه تاکنون مطالعات آبخیزداری در حدود 630 هزار هکتار از عرصه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد انجام شده گفت: با اجرای طرح های آبخیزداری در این مناطق علاوه بر کنترل سیلاب ها و جلوگیری از فرسایش، افزون بر 500 میلیون متر مکعب روان آب در سطح این استان ذخیره خواهد شد.

**حاکمیت و دولت باید کار را به مردم بسپارد
در ادامه این نشست معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز با بیان اینکه باید مردم در منابع طبیعی سهیم شوند گفت: استان در گستره بزرگ زاگرس قرار گرفته است و خداوند در آن نعمات و فرصت های زیادی در عرصه های مختلف قرار داده است.
عزیز فیلی ادامه داد: برخی استانهای زاگرس نشین را محروم می خوانند اما این استان ها اصلا محروم نیستند اگر محرومیتی هست ناشی از قصور مدیران است که ثروتهای پنهان را نتوانسته اند استفاده کرده و با آن تولید ثروت کنند.
وی اضافه کرد: اگر بتوانیم فقط از ظرفیت های منابع طبیعی استان استفاده کنیم دو برابر این جمعیت می توانیم شغل داشته و تولید ثروت کنیم.
فیلی تاکید کرد:در این استان کارهای بزرگی انجام شده اما در برابر عظمیت طبیعی که خداوند در آن آفریده ، این اقدامات ناچیز است .
وی گفت :ضمن حقظ وضعیت موجود می توان ایجاد و تولید ثروت کرد اما این اتفاق تا زمانی که انگیزه ایجاد ثروت از منابع طبیعی در مردم به وجود نیاید ممکن نیست.
فیلی تاکید کرد: مردم تنها زمانی که باور کنند خودشان از این منابع طبیعی سهم دارند بسیاری بهتر از آن محاظت می کنند.
وی با بیان اینکه بسیاری از قوانین ضد و نقیض بایستی اصلاح شوند گفت: متاسفانه ما گاهی به اشتباه تمایل داریم این عرصه ها در دست دولت باشد و قوانین سختی وضع می کنیم در حالی که باید بهره برداری از منابع طبیعی به شکل اصولی و منطقی باشد.
وی ادامه داد:سالیانی بخشی از مشکلاتی که ایجاد می شود ناشی از قوانینی است که در زمینه منابع طبیعی وضع شده و هیچ حق و حقوقی برای مردم در نظر نگرفته و در نتیجه مردم هم تمایلی به مشارکت برای کمتر کردن خسارت ها نشان نمی دهند.
فیلی تاکید کرد: در همه جای دنیا حاکمیت و دولت بخش عمده ای از کار را به مردم واگذار می کنند و ثروت و اشتغال زیادی هم در این زمینه ایجاد کرده اند.

**باید حق مردم از منابع طبیعی داده شود
در روزهای گذشته نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد که باید سهم مردم در منابع طبیعی مشخص شود و متقابلا نیز باید وظایف و مسئولیت ها در ازای این حق و حقوق برای مردم تعیین شود.
گفت:منابع طبیعی باید به شکل معقول در اختیار مردم قرار بگیرد، اگر مردم از حقشان محروم شوند به مقابله با آنچه مدیریت می‌گوید حق من است و نه حق شما، می‌پردازند.
آیت الله سید شرف الدین ملک حسینی خاطرنشان کرد: برای آنکه منابع طبیعی مورد تجاوز قرار نگیرد باید به مردم حق داده شود در غیر این صورت اگر مسیر به سمت مقابله با حق مردم برود، مردم به جنگ می آیند و منابع طبیعی را تخریب می‌کنند.
نماینده ولی فقیه در استان گفت: نمی توان به مردم گفت جمعیت را افرایش بدهید، اما اجازه توسعه صنعتی ندارید و یا کشاورزی کنید اما مرزهای توسعه روستا همان مرزهای چهل و پنجاه سال قبل است زیرا پارادوکس و تناقض ایجاد می شود.
آیت الله ملک حسینی خاطرنشان کرد: پیشگیری از مهاجرت نامعقول به شهرها و توصیه به مهاجرت معکوس در شرایطی که جمعیت رشد کند اما به خاطر جفظ منابع طبیعی و محیط زیست حق کشاورزی و بهره وری صنعتی برای مردم وجود نداشته باشد، امکان پذیر نیست.
وی تاکید کرد: حق استفاده از منابع طبیعی، حق تنفس اکسیژن، نگاه به آب‌ها و نشستن کنار سبزی ها نیست منابع طبیعی باید به شکل معقول در اختیار مردم قرار بگیرد و مرز کشیدن، دشمن ساختن در برابر منابع طبیعی است.

**مگر گذشتگان نیاز به هیزم نداشتند
نماینده ولی فقیه در استان تصریح کرد: مگر مردم دیروز نیاز به درختان برای هیزم نداشتند و چرا ویرانش نکردند؟ بعضی از روستاها فقیر بودند، می‌توانستند شخم بزنند و توسعه دهند، چرا حفظ کردند؟ چون می‌دانستند درختان منبع مالی برای زندگی است و هیچ انسانی آنچه متعلق به خودش است را نابود نمی‌کند.
وی گفت: باید به سمتی برویم که مردم باور کنند منابع طبیعی مال خودشان است و نه متعلق به منابع طبیعی و دولت و مدعی دارد. خودشان باید برای حفظ و حراست آن مدعی باشند. آموزش احساس تعلق مهمترین گام در این بخش است.
وی خاطرنشان کرد: اگر هزار آموزش داده شود و مخاطب بداند که منابع طبیعی متعلق به یک اداره است پس برای خود حق تخریب قائل می شود و بیش از نیاز فروش و زندگی خود برداشت می کند زیرا ترس آن دارد سال آینده مدیریت سخت شود و اجازه برداشت نداشته باشد.
نماینده مردم کهگیلویه و بویراحمد در مجلس خبرگان رهبری گفت: منابع طبیعی مال مردم و استفاده اصولی از آن حق مردم است.برای توسعه شهرها و روستاها قطع معقول درختان طبیعی است اما باید همیشه از قطع نامعقول گله مند باشید تا بتوان قطع معقول را آموزش داد.
نماینده ولی فقیه در استان تصریح کرد: قطع درختان برای توسعه کشاورزی، شهری، صنعتی امری معقول است در عوض بایدهایی هم برای آن تعیین می شود که تا به مردم حقی داده نشود بایدها را عمل نمی کنند.
وی افزود: برای اینکه مردم به تکالیفی که به عهده آنهاست عمل کنند باید حقی هم برای آن ها در نظر گرفته شود. پس نه تنها حفظ و بهره برداری که حق و تکلیف نیز باید به مردم آموزش داده شود.
وی افزود: اگر به مردم آموزش داده شود که در هر نهال حق دارند، اگر کسی خواست تعدی و تجاوز بیش از حد کند، همه به عنوان صاحب حق از حق دفاع می کنند.

دلیل نظاره گری مردم در تخریب منابع طبیعی
آیت الله ملک حسینی خاطرنشان کرد: وقتی منابع طبیعی برای اداره منابع طبیعی و محیط زیست ، کاغذهای ثبت شده برای دولت و نه برای ملت باشد، وقت کسی رفت و آن را نابود کرد، مردم فقط نظاره گر می شوند.
نماینده ولی فقیه در استان با اشاره به مبحث کارشناسی‌ها، تصریح کرد: تغایر کارشناسی‌ها عجیب و غریب شده آنچنان که کارشناسی یک نفره و سه نفره با پنج نفره تفاوت‌هایی دارد، در حالی که رأی صادر کردن برای برخی موارد بسیار راحت است. چگونه سابقه تاریخی لحاظ نمی‌شود؟
آیت الله ملک حسینی افزود: تغایر بین کارشناسی‌های منابع طبیعی سوال برانگیز است و نباید تکرار شود.باید آنقدر کارشناسی قوی صورت بگیرد که تغایر انجام نشود.
نماینده ولی فقیه در استان گفت: تجاوز به منابع طبیعی باید به گونه‌ای زشت جلوه داده شود که اگر یک نفر از جانب قانون دستگیر و مجازات می‌شود همه از اداره منایع طبیعی دفاع کنند.
آیت الله ملک حسینی عنوان داشت: باید خود مردم جلودار بشوند و این به معنی درگیر کردن مردم برای حفظ حقوق خودشان است.باید بخشی از مسئولیت‌ها برای حراست از جنگل‌ها بر دوش مردم گذاشته شود.

در ادامه این جشن مسئولان و مهمانان حاضر با حضور در محوطه دانشگاه پیام نور اقدام به درختکاری نمادین به مناسبت روز درختکاری و هفته منابع طبیعی و آبخیزداری کردند.
کهگیلویه وبویراحمد بیش از یک میلیون و 722 هزار هکتار عرصه جنگلی و مرتعی دارد که 870 هزار هکتار از این میزان جنگل های بلوط است.
این استان دارای دو اقلیم سردسیری و گرمسیری است و اختلاف دمای برخی نقاط آن به 30 درجه سانتی گراد می رسد.
9929/1662
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.