به گزارش ایرنا، استان کردستان با داشتن بیش از یک میلیون و 200 هزار هکتار اراضی که 120 هزار هکتار آن به صورت کشت آبی است از مناطق مستعد کشورمان برای تولید انواع محصولات کشاورزی است.
این پتانسیل ها باعث شده که کشاورزی کردستان حدود 30 درصد از اشتغال و 27 درصد از ارزش افزوده استان را به خود اختصاص دهد.
توجه به میزان تولید و سطح زیر کشت بویژه در اراضی دیم استفاده از روش های نوین کشاورزی، نگاهی متفاوت تر از گذشته را می طلبد.
با وجود اینکه بیشتر نقاط استان استان کردستان به دلیل داشتن منابع آبی مستعد از جمله دارا بودن 13.2 میلیارد مترمکعب حجم بارشی در سال که 3.1 درصد کل بارندگی کشور است مشکلی در تامین آب مورد نیاز کشاورزی ندارد اما هم اکنون بر اساس سیاست های دولت تمام حرکت های مدیریت مرزعه به سمت کاهش میزان مصرف آب است.
سازمان جهاد کشاورزی کردستان در راستای تغییر روش های مدیریت مزرعه برای کاهش مصرف آب، کشت نشایی چندین محصول استراتژیک را با توجه به اهمیت آنها در تامین امنیت غذایی و همچنین وابستگی معیشت کشاورزان آغاز کرده که از جمله می توان به سیب زمینی، چغندر قند و ذرت اشاره کرد.
این سه محصول هر کدام نقشی جداگانه در استراتژیک بودن برای استان ایفا می کنند و از جمله آن می توان به داشتن رتبه چهارم کشوری با تولید حدود 300 هزار تن سیب زمینی، تولید 120 هزار تن چغندرقند برای ایفای سهم استان در خودکفایی تولید شکر کشور و همچنین کشت یک هزار هکتار ذرت برای تامین نیاز بخشی از نیاز 727 واحد مرغداری گوشتی و 13 واحد مرغداری تخم گذار فعال در استان اشاره کرد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان می گوید: تغییر زمان کاشت محصولات آب بر از بهاره به پاییزه (کشت انتظاری)، کشت نشایی (مهمترین گام در کاهش تعداد مراحل آبیاری)، استفاده از ارقام زودرس و مقاوم به خشکی با عملکرد بالاتر نسبت به قبل و استفاده از شیوه های نوین آبیاری از جمله برنامه های این سازمان در ارائه روش های نوین مدیریت مزرعه است.
محمد صالح احمدی گفت: برخی از محصولات آب بر از جمله برنج در کردستان توسط بهره برداران علیرغم اینکه غیر قانونی اعلام شده، همچنان کشت می شود و سازمان جهاد کشاورزی در این راستا علاوه بر ممانعت از این کشت هیچ گونه حمایتی نیز از کشاورزان انجام نمی دهد.
وی اظهار داشت: میزان سطح کشت احتمالی برنج در شهرستان مریوان و حاشیه دریاچه زریبار حدود 10 هکتار است و سازمان جهاد کشاورزی همچنان بر حذف کشت این میزان تاکید دارد.
احمدی افزود: برخی از محصولات به علت استراتژیک بودن و وابستگی برخی صنایع و معیشت بهره برداران به آنها در صورت اقدام کشاورزان برای کاهش سطح و میزان مصرف آب مورد حمایت قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه سیب زمینی قوت لایموت کشاورزان کردستانی است سازمان برنامه ایی برای حذف آن ندارد بلکه بدنبال کاهش سطح کشت در کنار حفظ میزان تولید فعلی یا حتی افزایش به نسبت قبل است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: در این راستا طی چند سال گذشته در سه مرحله سطح کشت سیب زمینی را از 12 هزار هکتار به 9 هزار هکتار و در نهایت امسال به هفت هزار و 500 هکتار رسانده ایم.
احمدی با بیان اینکه برغم کاهش سطح زیر کشت سیب زمینی تعداد بهره بردار در حدود هشت هزار نفر باقی مانده است، تاکید کرد: با وجود اینکه در سال های گذشته سطح زیر کشت حدود 35 درصد کاهش یافته اما میزان تولید در همان حد 300 هزار تن به علت اهمیت معیشت هشت هزار بهره بردار باقی مانده است.
وی افزود: علاوه بر انجام کشت انتظاری سیب زمینی و استفاده از ارقام زودرس، این سازمان بدنبال ارائه روش های تغذیه مناسب، استفاده از کودهای عالی و انجام خاک ورزی حفاظتی برای حفظ رطوبت خاک عاملی برای کاهش مصرف آب است.
وی اظهار داشت: پیش بینی می شود با تحقق روش های ترویجی در مزارع، میزان تولید سیب زمینی در هر هکتار از 30 تن به 35 تن برسد که در کنار اینکه سطح کشت کاهش می یابد میزان تولید حفظ و درآمد بهره برداران نیز بخاطر کاهش هزینه های تمام شده، بیشتر می شود.
احمدی تاکید کرد: از دیگر راه های کاهش مصرف آب در تولید محصول سیب زمینی استفاده از آبیاری قطره ای و نوار تیپ است که در سال جاری 299 هکتار از مزارع زیر کشت این محصول با تخصیص یارانه های بلاعوض به منظور جلوگیری از غرق آبی کردن محصول به سامانه های نوین آبیاری تجهیز شدند.

** کشت چغندرقند با روش های نوین آبیاری شیرین تر می شود
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه چغندرقند دومین محصول آب بر در استان است، گفت: هم اکنون با روش های نوین و تغییر الگوی کشت کاهش میزان آب مصرفی این محصول را دنبال می کنیم.
احمدی اظهار داشت: امسال نخستین سال کشت نشایی چغندرقند پس از مرحله آزمایشی آن در کردستان تجربه می شود.
وی افزود: کشت نشایی با هدف کاهش مصرف آب در کشور در بسیاری از محصولات آبی دنبال می شود و در سال زراعی جاری جهاد کشاورزی بدنبال افزایش آن از 12 هکتار آزمایشی سال قبل به 50 هکتار است.
احمدی یادآور شد: کشت مکانیزه نشایی چغندرقند یکی از آیتم های کاهش مصرف آب در مزارع است و امسال برای اجرای این طرح حدود چهار میلیارد و 800 میلیون ریال هزینه شده تا نشاها رایگان در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
وی تاکید کرد: علاوه بر تهیه نشاها از استان خراسان رضوی و توزیع رایگان بین کشاورزان، چهار دستگاه نشا زن نیز به قیمت هر کدام 400 میلیون ریال خریداری شده که 50 درصد آن به صورت کمک بلاعوض و 50 درصد نیز توسط کشاورزان پرداخت شده است.
احمدی گفت: کشت نشایی چغندرقند 10 تا 15 خرداد حدود دو ماه دیرتر از زمان سنتی کشت می شود که این اقدام باعث حذف سه تا چهار نوبت آبیاری و در نهایت صرفه جویی چهار هزار لیتری در هر هکتار برای هر نوبت می شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان اظهار داشت: تهیه نهاده ها، کودهای شیمیایی، ترغیب بهره برداران به سمت کشت کلزا از دیگر محورهای حمایتی جهاد کشاورزی از بهره برداران چغندرکار در این استان است.
وی از تهیه چهار میلیون متر لوله نوار تیپ به ارزش چهار میلیارد و 400 میلیون ریال برای توزیع رایگان در بین بهره برداران چغندرکار خبر داد و تاکید کرد: مهمترین هدف از طرح های حمایتی کشت چغندر قند کاهش سطح کشت در کنار افزایش میزان تولید است.
احمدی یادآور شد: با این سیاست می توان توان رقابتی محصول را با کاهش قیمت تمام شده افزایش داد و در نهایت صرفه اقتصادی را برای بهره برداران به ارمغان آورد.
وی افزود: کاهش سطح کشت چغندر از چند سال گذشته در کردستان آغاز شده و توانسته ایم پس از سه سال سطح زیر کشت این محصول را در شهرستان سقز از یک هزار و 500 هکتار به یک هزار و 100 هکتار برسانیم.

** کلزا جایگزین ذرت می شود
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه ذرت دیگر محصول آب بر کشت شده در استان است، گفت: هم اکنون سیاست جایگزینی کلزا در مزارع آبی در دستور کار قرار گرفته و در دو سال گذشته یک سوم سطح مزارع زیر کشت ذرت کاهش یافته است.
احمدی اظهار داشت: زراعت کلزا که اکنون مورد استقبال کشاورزان ذرت کار کامیارانی قرار گرفته و در چند سال گذشته 500 هکتار از یک هزار و 500 هکتار زمین زیر کشت ذرت به کلزا اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه وابستگی صنعت مرغداری به محصول ذرت از دلایل ادامه کشت این محصول است، افزود: در این محصول نیز استفاده از ارقام زودرس و مقاوم به کم آبی مورد توجه است.
به گزارش ایرنا، اجرای سامانه های نوین آبیاری برای افزایش راندمان مصرف آب از دیگر سیاست های جهاد کشاورزی است که این سامانه در 48 هزار هکتار از 119 هزار هکتار اراضی آبی اجرا شده است.
شاخص برخورداری اراضی آبی کردستان از سیستم های نوین آبیاری را 40 درصد بود که این شاخص بیش از 2 برابر میانگین 18 درصدی کشور است.
استان کردستان یک میلیون و 220 هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل 896 هزار و 235 هکتار اراضی دیم معادل 88 درصد و 121 هزار اراضی آبی معادل 12 درصد دارد.
کردستان سه میلیون و 199 هزار راس دام سبک و سنگین، 13 میلیون قطعه انواع طیور و 116 هزار کندوی زنبور عسل دارد و جمعیت بهره بردار کشاورزی آن 115 هزار نفر است که این جامعه سالانه حدود 2 میلیون و 400 هزار تُن محصولات کشاورزی تولید می کنند که 320 هزار تُن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی مربوط به بخش زراعت است.
عمده محصول زراعی این استان گندم با حدود 800 هزار تُن در سال است و عمده محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود 48 هزار تُن است.
کردستان دارای 43 هزار هکتار باغ است و حدود 577 هزار هکتار اراضی آبی و دیم این استان زیر کشت گندم و جو رفته است.
3034/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.