به گزارش خبرنگار ایرنا، روستای پالنگان در شهرستان کامیاران یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در 15 کیلومتری شهر کامیاران و ابتدای منطقه اورامان قرار دارد این روستا یکی از زیباترین روستاهای پلکانی با معماری ویژه و طبیعت متفاوت در فصول مختلف است.
آثار به دست آمده از بقایای پل های ساخته شده بر روی رودخانه، قدمت آن را به دوره پیش از اسلام می رساند، این روستا علاوه بر داشتن معماری زیبا، دارای چشمه ها، آبشارها و طبیعتی سرشار از زیبایی منحصر به فرد در استان کردستان است و در کنار رودخانه تنگی ور قرار گرفته که به رودخانه سیروان می پیوندد.
این روستا در محدوده‏ای کوهستانی استقرار یافته وبا اقلیمی معتدل و خشک، در فصول بهار و تابستان آب و هوایی معتدل و مطبوع دارد و در پاییز و زمستان، سرد و خشک است، رودخانه سیروان در شمال روستا و رودخانه تنگیور، شاخه ‏ای از رودخانه سیروان در میان آبادی جریان دارد و فضای جذابی به آن می‏بخشد.
از جمله آثار ارزشمند این روستا می‏توان به قلعه پالنگان، بقایای آتشکده و پل‏های تاریخی رودخانه تنگی ور اشاره کرد که بخشی از این آثار به دوره‏های پیش از اسلام تعلق دارند و برخی نیز از بناهای دوران اسلامی هستند.
مردم این روستا به زبان کُردی و گویش اورامی سخن می‏گویند، مسلمان و پیرو مذهب تسنن هستند.
روستای پالنگان به دلیل برخورداری از موقعیت ویژه و معماری پلکانی، جلوه‏ای زیبا و بسیار منحصر به فرد دارد و مناظر و چشم‏اندازهای زیبای آن، در بیشتر فصول جذاب و جالب توجه است.
** مهم‏ترین جاذبه‏های طبیعی روستا
رودخانه سیروان از به هم پیوستن سرشاخه رودهای بخش جنوب غربی، غرب و مرکز استان، مانند رودخانه‏های قشلاق، گاو رود و گردلان، تشکیل شده است.
این رودخانه در نقطه اورامان پس از پیوستن به رودخانه بل وارد استان کرمانشاه می‏شود و در پایان به رودخانه الوند (حلوان) می‏پیوندد و با نام دیاله در خاک عراق به دجله می‏ریزد.

آبشارهای زیبا، از دیگر جاذبه‏های طبیعی پالنگان است
چشمه های سید علاالدین، خاتون و شیته که در باغ شیخ عمر قرار گرفته اند از جاذبه های طبیعی روستا محسوب می شوند.
در 10 کیلومتری شمال غربی روستای پالنگان و در دامنه کوه‏های روستای ˈگوازˈ، چشمه‏های آب معدنی وجود دارد، رنگ آب خروجی چشمه شیری رنگ است که بر وجود مواد آهنی و گوگردی دلالت دارد.
آب‏های گوگردی برای نوشیدن و برطرف کردن برخی بیماری‏های پوستی، بیماری‏های مجاری تنفسی، رماتیسمی و بیماری‏های جلدی مفید هستند.
همه ساله، در اردیبهشت ماه، دامداران گله‏های خود را برای چرا، به ییلاق می‏برند؛ منظره این کوچ بهاری، زیبایی و شکوه زندگی در ارتفاعات را دوچندان می‏کند.
این روستا محل مناسبی برای پرورش ماهی است و مجتمع شیلات پالنگان ازجمله جاذبه‏های طبیعی و گردشگری روستا به حساب می‏آید.
پوشش گیاهی روستا شامل انواع گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، خاکشیر، گل ختمی، گل بابونه و کاسنی و انواع درختان بلوط، کیکم، ارژن و بنه است و اطراف روستا را مراتعی سرسبز، در برگرفته است.
قلعه تاریخی پالنگان در فاصله 800 متری روستا و در نزدیکی چشمه‏های شیخ علاالدین، شیخ خاتون و شیخ عمر واقع شده ، این قلعه قدمتی طولانی دارد و واجد اهمیت تاریخی است.
طبق آمارها، این روستا در ایام نوروز هر روزه پذیرای گردشگران داخلی است و سالانه نیز گردشگرانی خارجی از طبیعت بکر و جذاب این روستا دیدن می کنند و از جاذبه های این روستای پلکانی لذت می برند.
در روستای پالنگان انواع بازی‏های بومی محلی متداول است و مردان روستا اغلب در سوارکاری مهارت دارند گرزبازی، قل قلان و چاک چاک از دیگر بازی‏های رایج در روستا است.
موسیقی کُردی از غنا و شور و حال خاصی برخوردار است و انواع آهنگ‏های شاد و یا حزین آن در مراسم مختلف، نواخته می‏شود از انواع موسیقی کردی، می‏توان به مواردی از جمله سیاه چمانه؛ چپله و گریان اشاره کرد.
برخی رقص‏های گروهی به نام هه لپرکی با همراهی زنان و مردان فامیل، از جمله مراسم محلی است که به ویژه در عروسی‏ها متداول است.
مهم‏ترین صنایع دستی روستا، گیوه‏بافی، جاجیم ‏بافی و موج‏ بافی است موج یا رختخواب پیچ، بیشتر در مناطق روستایی و در ماه‏های سرد سال به عنوان روانداز کاربرد دارد و ماده اولیه آن پشم است و با نقوش و طرح‏های منوع بافته می‏شود.
دوینه، شلمین، پرپوله، ولوشه، غازینه و انواع غذاهای گیاهی از متداول‏ ترین غذاهای محلی در روستای پالنگان هستند.
روستای پالنگان نزدیک به هزار نفر جمعیت دارد و به لهجه اورامی صحبت می کنند با این که پالنگان در یک منطقه کوهستانی قرار دارد اما به دلیل آسفالت بودن مسیر، در تمام طول سال امکان بازدید از این روستا وجود دارد فعالیت یک واحد شیلات در کنار روستا نیز باعث شده تا بهترین خوراک پذیرایی از گردشگران طبخ انواع ماهی باشد.
7348/ 3020
**خبرنگار: افسانه گلباغی/**انتشاردهنده: عبدالله رحمانی
** آگاهی از آخرین اخبار استان کردستان در کانال زیر:
@IRNASANANDAJ
https://telegram.me/joinchat/DHygAj7hzZXSBJmWuX3Bvg
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.