به گزارش ایرنا، در سالهای نه چندان دور وقتی صحبت از گز می شد ناخودآگاه گز اصفهان در ذهن ما نقش می بست، اما چند سالی است که به همت مردم شهر بلداجی و توسعه کارگاه های تولید گز، برند گز بلداجی بیش از برندهای دیگر شهرت یافته و مردم، گز را به نام شهر بلداجی می شناسند.
بلداجی نام یکی از شهرهای شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری است که برای سفر به این شهر باید تا فاصله 35 کیلومتری جنوب غربی بروجن طی طریق نمود.
انگبین ماده اولیه گیاهی گز در مناطق کویری و شوره زارهای اطراف بلداجی به فراوانی یافت می شود که گزسازان با استفاده از آن، سفیده تخم مرغ، مغز پسته و بادام توانسته اند گز بسیار باکیفیتی را تولید کنند، بطوری که این منطقه با فعالیت بیش از 100 کارگاه تولیدی به قطب تولید گز و پایتخت شیرین کشور لقب گرفته و اگر بگوییم شهرت و محبوبیتی بیش از گز اصفهان پیدا کرده سخنی به گزاف نگفته ایم، زیرا اگر گذرتان به گز فروشی های استان اصفهان بیفتد یکی از برندهای گزی که به شما معرفی و عرضه می شود، گز بلداجی است.
این موضوع نه تنها نقش بسیار مهمی در معرفی بلداجی و استان چهارمحال و بختیاری به کشور داشته و سالانه مسافران بسیاری برای خرید گز و البته تماشای طبیعت زیبای تالاب چغاخور به این منطقه سفر می کنند، بلکه در رونق اشتغال و توسعه اقتصادی منطقه نیز نقش بی بدیلی ایفا کرده است بطوریکه تا چندی پیش 4 هزار نفر در شهر بلداجی مشغول تولید گز بودند که همین موضوع سهم بسزایی در اشتغالزایی جوانان این خطه داشته است.
نخستین کارگاه گزسازی در سال 1352 در بلداجی آن زمان که روستایی بیش نبود تاسیس شد. از سال 52 تا چند سال پس از آن به خاطر مشکلات فراوان، نبود بازار مصرف، ایجاد کارگاه های گزسازی در بلداجی با اراده و پشتکار صاحبان کارگاه های اولیه روز به روز به شهرت، مرغوبیت و کیفیت رسید.
امروز بلداجی با تولید گز با کیفیت و با بدست آوردن بازارهای داخلی و خارجی به عنوان قطب اول و پایتخت تولید گز در کشور مطرح شده است، بگونه ای که این شهر سالانه یک سوم گز ایران را تولید و روانه بازار مصرف می کند.
بگفته مسئولان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری، گز بلداجی علاوه بر تامین بازارهای داخلی به کشورهای خلیج فارس، عراق، پاکستان، افغانستان و آسیای میانه نیز صادر می شود.
به طور میانگین سالانه 40 تن گز معادل 100 هزار بسته در این شهر تولید می شود که بطور مشخص برای مصرف عید نوروز یک هزار و 200 تن گز از سوی این کارگاه ها تولید و روانه بازار می شود.
اما چندی است که فعالیت تولیدی های گز شهر بلداجی به شدت متاثر از تکانه های اقتصادی در کشور و به ویژه افزایش چشمگیر قیمت پسته شده است بنحوی که بگفته رئیس اتحادیه گزسازان شهر بلداجی از حدود یک ماه گذشته 90 درصد کارگاه های فعال در این منطقه تعطیل و مابقی با کمترین ظرفیت خود مشغول فعالیت هستند.
مهران ترکیان به خبرنگار ایرنا گفت: در حالی که سال گذشته در چنین روزی کارگاه های تولیدی گز با بالاترین ظرفیت خود مشغول تولید گز بودند اما امسال با افزایش قیمت مواد اولیه از قبیل پسته و همچنین جعبه مقوا و سلفون قیمت تمام شده این محصول بسیار افزایش یافته و این موضوع نه تنها تولیدکنندگان را با مشکل تامین سرمایه در گردش مواجه کرده بلکه متناسب با قدرت خرید مردم نیز نیست.
وی، جایگزینی مغز بادام را از راهکارهای کاهش دادن قیمت تمام شده گز عنوان کرد و افزود: گرچه این راهکار می تواند تا حدی مشکلات را برطرف کند اما از آنجا که قیمت مغز بادام نیز افزایش داشته و از سوی دیگر نسبت به مغز پسته بازارپسند نیست، نمی تواند مشکلات موجود را برطرف کند.
رئیس اتحادیه گزسازان شهر بلداجی خاطرنشان کرد: قیمت یک بسته گز در بازار فعلی نسبت به سال گذشته رشد 3 برابری داشته و این موضوع بازار فروش گز که یک کالای تشریفاتی است را با چالش جدی مواجه کرده است.
یکی از تولیدکنندگان باسابقه گز بلداجی نیز با اشاره به مشکلات این حرفه در بازار کنونی به خبرنگار ایرنا گفت: در حالی که برای تبدیل شدن بلداجی به قطب تولید گز کشور سختی ها و مشقت های بسیاری کشیده شده و رسیدن به این موقعیت کار ساده ای نبوده است، اما به راحتی این موقعیت در حال از دست رفتن است و مسئولان نیز حاضر به درک شرایط و همراهی برای رفع آن نیستند.
اردشیر طهماسبی، مشکل تامین سرمایه در گردش را مهمترین چالش واحدهای تولیدی گز بلداجی عنوان کرد و افزود: افزایش قیمت مواد اولیه سبب شده تا تهیه این مواد برای تولیدکنندگان مشکل باشد و این امر مساعدت مسئولان در اعطای تسهیلات لازم را می طلبد.
وی ادامه داد: کارگران بسیاری بیکار شده و تولیدکنندگانی که تمام دارایی خود را در این حرفه هزینه کرده اند با رکود مواجه شده اند که این موضوع اگر بدین ترتیب ادامه یابد دیگر شهر بلداجی نمی تواند از عنوان قطب تولید گز کشور دفاع کند.
این تولیدکننده گز، مالیات های سنگین، بروکراسی اداری و دست و پاگیر و نبود حمایت لازم از سوی مسئولان را از دیگر مشکلات تولیدکنندگان گز عنوان کرد و گفت: انتظار می رود مسئولان از آنجا که دغدغه تسهیل و رفع موانع تولید را در بسیاری از بخش های تولیدی و صنعتی استان دارند به این حوزه نیز توجه داشته و ما را در رفع این مشکلات یاری دهند.
اما در مقابل مسئولان سازمان صنعت، معدن، تجارت چهارمحال و بختیاری عنوان می کنند که تاکنون تولیدکنندگان گز بلداجی مکاتبه و یا درخواستی برای بیان مشکلات و انتظارات خود از مسئولان به این سازمان ارائه نکرده اند.
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن، تجارت چهارمحال و بختیاری در این خصوص گفت: بی شک رفع مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی از وظایف این سازمان است اما تاکنون مکاتبه ای در این خصوص از سوی اتحادیه گز بلداجی با این سازمان صورت نگرفته است.
حسن شمسی پور افزود: در خصوص مشکل کارگاه های تولید گز بلداجی هرچه در توان داریم به کار می گیریم، زیرا گز بلداجی از برندهای معتبر ملی و بین المللی استان و کشور است و نباید به راحتی اجازه داد قدرت مانور خود را در رقابت با سایر برندها از دست بدهند.
وی، رفع مشکل این واحدهای تولیدی را در گرو همت و پیگیری خود واحدها دانست و تصریح کرد: دولت زیرساخت های لازم را فراهم کرده و این واحدها می توانند با بهره گیری از آن و تقاضای تسهیلات، تبلیغات و نوآوری در محصولات، خود را از این مشکلات عبور دهند.
شمسی پور ادامه داد: واحدهای متقاضی می توانند تسهیلات مورد نیاز خود را در کمیته سرمایه گذاری شهرستان بروجن مطرح کنند و مسئولان مربوطه با بررسی موضوع به تقاضای آنها پاسخ می دهند.
هرچند امید می رود این مشکلات مقطعی باشد و بزودی با تدبیر مسئولان و همت واحدهای تولیدی از میان برداشته شود اما با این وجود نگرانی از به چالش کشیده شدن برند گز بلداجی و از سوی دیگر بیکاری جوانان بسیاری که در این کارگاه ها مشغول به کار بودند آنهم در آستانه عید نوروز موضوعی است که به راحتی نمی توان از آن گذر کرد و می طلبد تا مسئولان در خصوص رفع آن اهتمام بیشتری به کار گیرند.
7363/6021
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.