به گزارش ایرنا خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله گندم و جو از نوسان شدید قیمت این محصولات جلوگیری کرده و موجب کاهش هدر رفت محصولات کشاورزی و ضرر و زیان به کشاورزان می شود.
خرید تضمینی محصولات کشاورزی به عنوان ابزار مداخله دولت در این بخش همواره مورد توجه سیاست گذاران و برنامه ریزان است که این روند در دولت یازدهم و توجه بیشتر دولتمردان به این مقوله تداوم یافت و علاوه بر افزایش خرید تضمینی این محصول در چهار سال گذشته نرخ خرید تضمینی گندم نیز افزایش چشمگیری داشته است.
قیمت گذاری و خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی از سوی دولت یکی از سیاست های حمایتی مهم اعمال شده در سال های گذشته بوده که نقش موثری در هدایت به سمت الگوی کشت و بهره برداری از اراضی کشاورزی داشته است.
یکی از کشاورزان همدانی در گفت و گو با ایرنا با ابراز خرسندی از خرید تضمینی گندم توسط دولت گفت: در دولت یازدهم نرخ خرید گندم چند برابر شده است و این امر رضایت کشاورزان را به دنبال دارد.
غلامعلی یار احمدی افزود: با اجرای این طرح کشاورزان بدون هیچ دغدغه ای گندم خود را به فروش رسانده و رغبت بیشتری برای کشت این محصول دارند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه دولت، گندم با کیفیت پایین را خریداری نمی کند این امر موجب شده کشاورزان برای افزایش کیفیت محصول خود تلاش بیشتری کنند و در این زمینه سطح علمی خود در زمینه کشت گندم را ارتقا دهند.
وی افزود: در دولت های گذشته چون خرید گندم توسط دولت با قیمت پایین تری بود کشاورزان رغبتی به فروش محصول خود را نداشتند و گندم را نزد خود نگه داشته و در زمستان به فروش می رساندند.
یکی دیگر از کشاورزان همدانی به ایرنا گفت: تیر تا شهریور ماه فصل برداشت از مزارع گندم در این استان است و بهره برداران از روزهای ابتدای تیر کار برداشت این محصول را آغاز کرده اند.
علی محمد دهقانی افزود: اگر حمایت ها در اعلام به موقع قیمت و خرید تضمینی محصولات از سوی دولت ادامه پیدا کند، کشاورزان با دلگرمی و امید بیشتری تولید خواهند کرد.
وی با بیان اینکه سال گذشته کشاورزان مطالبات خود را دیر دریافت کردند و این امر موجب نارضایتی بین کشاورزان شد گفت: اگر امسال دولت با برنامه ریزی بهتری نسبت به پرداخت مطالبات گندمکاران عمل کند و مبلغ را به صورت یک جا به حساب کشاورزان واریز کند، انگیزه کشاورزان در این زمینه بیشتر خواهد شد.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان نیز در این باره گفت: یکی از برنامه ها و فعالیت های خوب دولت یازدهم اعلام به موقع قیمت های تضمینی محصولات کشاورزی است که این امر به کشاورز کمک می کند تا بتواند چه محصولی را کشت کند و با مدیریت ایجاد شده در این زمینه کشاورزان بسیار راضی هستند.
رضا عباسی افزود: در سال های گذشته و قبل از دولت یازدهم قیمت خرید تضمینی گندم دیر اعلام می شد و کشاورز کشت خود را انجام می داد و هیچ کمکی در تصمیم گیری کشاورزان برای انتخاب نوع کشت صورت نمی گرفت.
وی با بیان اینکه قیمت تضمینی در 2 محصول گندم و جو توسط دولت صورت می گیرد ادامه داد: در سال جاری با توجه به افزایش بارندگی در اردیبهشت ماه مزارع دیم از حیث آب با مشکل مواجه شد و رشد نداشت و لذا امسال پیش بینی می شود که تولید گندم در این استان کاهش داشته باشد.
عباسی گفت: پیش بینی امسال 550 هزار تن محصول گندم برای استان همدان بود که با وجود این تنش آبی پیش بینی می شود 350 هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان خریداری شود.
وی ادامه داد: تاکنون بیش از 180 هزار تن گندم خریداری شده است و باقی مانده تا پایان مرداد ماه که اوج آن تا 20 مرداد ماه است محقق می شود.
وی با بیان اینکه خرید تضمینی گندم از 10 تیرماه آغاز و به تدریج گندم خریداری شده است افزود: اکنون که در مراحل پایانی برداشت هستیم، بیشتر گندم آبی و 50 درصد میزان پیش بینی گندم دیم برداشت شده است.
عباسی گفت: همدان در پرداخت مطالبات کشاورزان طبق روال جزو آخرین استان ها است و امسال تاکنون هیچ پولی به کشاورزان بابت خرید گندم پرداخت نشده است.
وی قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان را به ازای هر کیلو گرم 13 هزار ریال عنوان کرد و گفت: در خرید تضمینی گندم دولت با تامین اعتبار 100 درصد بهای محصول را پرداخت می کند.
وی با بیان اینکه در دولت یازدهم و از سال 92 تاکنون نرخ خرید تضمینی گندم روند افزایشی داشته و بین 10 تا 15 درصد هر سال افزایش یافته است اظهار کرد: 31 هزار تن محصول گندم سال 92 توسط دولت خریداری شد و این روند به 285 هزار تن در سال 95 رسیده است.
عباسی افزود: نرخ قیمت تضمینی گندم توسط دولت در سال 92 هشت هزار ریال بود که با روند افزایشی امسال این رقم به 13 هزار ریال رسیده است که این افزایش قیمت خرید گندم موجب رغبت و انگیزه بیشتر کشاورزان شده است.
وی تعداد مراکز خرید گندم توسط تعاونی ها را 75 مرکز در سطح استان ذکر کرد و گفت: 10 مرکز طرف قرارداد با این تعاونی هستند و بقیه مراکز زیر مجموعه این تعاونی فعالیت می کنند.
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 13 نیز با بیان اینکه 130هزار تن گندم تاکنون از کشاورزان استان همدان خریداری و ذخیره سازی شده است گفت: تحویل گندم‌ها منوط به ارائه معرفی نامه است و مسئولان خرید، کیفیت این محصول را در مراکز تحویل کنترل می‌کنند.
علی رنجبر ضرابی افزود: امسال حدود 398 هزار هکتار زمین سطح زیر کشت گندم رفته است و پیش بینی می شود مقدار 584 هزار تن گندم تولید و حدود 400 هزار تن از این محصول به نرخ تضمینی خریداری شود.
وی ادامه داد: در سال جاری 85 انبار در قالب 31 مرکز خرید در استان، گندم مازاد بر نیاز کشاورزان را تحویل خواهند گرفت.
وی تصریح کرد: به منظور نظارت بیشتر بر روند خرید گندم از کشاورزان، گندمکاران در زمان تحویل محمولات باید دارای معرفی نامه حاوی میزان تولید، سطح زیر کشت و مشخصات گندم تحویلی باشند.
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 13 اضافه کرد: در راستای نظارت بر امر خرید گندم در طول فصل خرید، 2 نفر به عنوان عامل تشخیص و ذیحساب، یک نفر به عنوان مسئول کنترل کیفیت و یک نفر به عنوان ناظر حراست در مراکز حضور خواهند داشت.
رنجبر ضرابی با بیان اینکه تاکید ما بر خرید گندم کیفی است گفت: در صورت خرید گندم با کیفیت، آرد و در نهایت نان با کیفیتی خواهیم داشت پس کارشناسان مستقر در مراکز خرید موظف به نمونه ‌برداری و آفت‌زنی دقیق از محصولات هستند.
وی افزود: نرخ خرید تضمینی گندم در سال جاری با چهار درصد افت مفید و 2 درصد افت غیرمفید، 13 هزار ریال است که قیمت هر کیلوگرم گندم تا 2 درصد سن‌زدگی مشمول بخشودگی ‌است و بیش از آن بابت هر درصد 150 ریال از بهای آن کسر خواهد شد.
فرماندار همدان نیز با بیان اینکه سال گذشته 47 هزار تن گندم در سطح مراکز خرید تضمینی گندم در شهرستان همدان خریداری شد اظهار کرد: تاکنون 14 هزار تن گندم از کشاورزان در مراکز خرید تضمینی گندم شهرستان همدان خریداری شده است.
علی تعالی افزود: با توجه به شرایط جوی، میزان برداشت و خریدی که تاکنون در سطح شهرستان انجام شده است احتمال کاهش میزان خرید گندم وجود دارد.
وی خواستار تسهیل و همکاری مسئولان به منظور خرید تضمینی گندم در سطح مراکز خرید شهرستان شد و تصریح کرد: عملکرد مراکز خرید گندم در میزان خرید و جلوگیری از خروج گندم کشاورزان و فروش آن به مراکز خرید استانهای همجوار بسیار موثر است.
تعالی با بیان اینکه با تدابیر اتخاذ شده در مراکز خرید تضمینی گندم ظرفیت لازم برای خرید گندم کشاورزان به میزان کافی فراهم است ابراز امیدواری کرد: روند پرداخت بهای گندم کشاورزان نیز با همکاری بانک عامل در کمترین زمان ممکن انجام پذیرد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز با بیان اینکه سطح زیر کشت گندم در این استان در سال زراعی جاری 398 هزار و 630 هکتار بوده است گفت: 66 عامل خرید توسط غله و تعاون روستایی استان همدان پیش بینی شده است.
امیر لاهوتیان افزود: میزان خرید گندم تضمینی از کشاورزان استان همدان تا 31 تیرماه امسال 165 هزار تن بوده و تاکنون 59 درصد گندم استان نیز برداشت شده است.
وی با بیان اینکه پیش بینی می شود در سال زراعی امسال 384 هزار تن گندم از کشاورزان این استان خریداری شود ادامه داد: تاکنون 230 هکتار از اراضی کشت گندم استان توسط کشاورزان برداشت شده است.
لاهوتیان گفت: پیش بینی می شود از اراضی استان در سال جاری 560 هزار تن گندم تولید شود که این رقم نسبت به سال گذشته به دلیل خشکسالی، سیل و بارش های بی موقع با کاهش روبرو شده است.
سالانه 918 هزار هکتار از اراضی استان همدان زیرکشت محصولات کشاورزی می‌رود که از این مقدار 26 درصد کشت آبی و 74 درصد نیز کشت دیم است.
در سال زراعی 96-95، 398 هزار و 630 هکتار از اراضی استان همدان زیر کشت گندم رفته است.
2087/6993
گزارش از: زهرا پیرنیا** انتشاردهنده: اکبر بهاروند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.