به گزارش ایرنا علی مروت امیری روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه با این اقدام برند انگور ملایر جهانی شد اظهار داشت: به طور قطع دستاورد و فواید ثبت جهانی انگور در فائو باید نصیب کشاورزان و باغداران شود.
وی ادامه داد: ثبت جهانی انگور تازه شروع کار و با این ثبت تاریخ 12 هزار ساله کشاورزی ایران در فائو به رسمیت شناخته شد و این یک دستاورد مهم است.
مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر بیان کرد: با توجه به ارایه برنامه پنج ساله نظام تولید انگور ملایر در پیشنهاده ایی که برای فائو تهیه شد، باید از هم اکنون برنامه هایمان را در این راستا به گونه ای تنظیم کنیم که مورد قبول فائو باشد.
امیری گفت: پشتوانه ثبت جهانی انگور ملایر رونق گردشگری، صادرات، ارزش افزوده محصولات و رونق اقتصادی این شهرستان است که دستاوردهای آن در سال های آینده برای مردم بیشتر ملموس است.
وی با اشاره به اینکه ثبت میراث های کشاورزی مهم جهانی (GIAHS) ابتکار عمل سازمان فائو است که از سال 2002 آغاز شد افزود: پیش از این 52 میراث مهم کشاورزی جهان در فائو ثبت شده بود که نظام تولید انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث کشاورزی جهان ثبت شد.
امیری با تقدیر از همراهی و تلاش های موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی در روند ثبت جهانی انگور ملایر در فائو گفت: ایده ثبت جهانی انگور توسط جهاد کشاورزی از سال 95 آغاز شد و با تلاش های مجموعه شهرستان و همراهی و حمایت نمایندگان ملایر آذرماه امسال به نتیجه رسید.
وی هدف از ابتکار عمل فائو را شناسایی، معرفی و حفاظت از میراث کشاورزی جهانی دانست و با اشاره به آیتم های مهم فائو برای ثبت جهانی گفت: از نظر سطح زیر کشت، از چهار هزارو 250 هکتار اراضی زراعی در منطقه دره جوزان، سه هزار هکتار باغ انگور با میانگین تولید 35 تن در هکتار است.

** وجود 15 رقم انگور در سایت دره جوزان
امیری تنوع زیستی را از دیگر شاخص های مهم فائو برشمرد و وجود 15 رقم انگور در سایت دره جوزان، 15 هزار هکتار اراضی حفاظت شده، منطقه حفاظت شده لشگردر، وجود دره سماق با 40 هکتار سماق وحشی، دره شیر و پلنگ با وجود انواع گونه های جنگلی و بیش از هفت هزار هکتار منابع طبیعی را از مهمترین دلایل تایید این شاخص مهم از سوی فائو عنوان کرد.
وی خاک کردن مو انگور برای حفاظت از سرمازدگی باغ های منطقه را از مهمترین دلایل وجود دانش بومی و محلی منطقه برشمرد و بیان کرد: در پیشنهاده ثبت جهانی انگور و فیلم مستند انگور نیز به روش سنتی خاک کردن باغ های انگور ملایر اشاره شد که بسیار این روش برای نماینده فائو جالب بود.
مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر ادامه داد: فرهنگ، نظام های ارزشی و سازمان های اجتماعی از دیگر آیتم های مد نظر فائو بود که در بازدید نماینده فائو از سایت دره جوزان از 2 تعاونی خرد زنان و تعاونی باغداران بازدید شد و فعالیت دهیاران زن در این منطقه نیز برای فائو بسیار راضی کننده بود.
امیری اظهار داشت: در همین رابطه فرش دره جوزان را پررنگ کردیم و با برپایی نمایشگاه فرشی در روستای مانیزان، نقشه فرشی توسط یکی از اهالی منطقه طراحی و نخستین گره فرش توسط نماینده فائو زده شد.
وی افزود: نماینده فائو در این بازدید پیشنهاد کرد آرم فائو در وسط فرش و آرم جیاس در گوشه های فرش طراحی و بافته شود.
امیری گفت: در زمان بازدید نماینده فائو از سایت دره جوزان بهترین چشم اندازهای منطقه را آماده کردیم که چشم اندازهای طبیعی منطقه، کوه، دره و جاده های اصلی و بیراهه برای نماینده فائو قابل توجه بود.

** فائو پشتیبان حفظ نظام تولید انگور ملایر است
مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر تاکید کرد: برنامه اقدام و عمل برای حفاظت و بهره برداری از ثبت جهانی نظام تولید انگور ملایر آخرین مرحله کار است که انتظار داریم همانند قبل تمامی نهادها و دستگاه های اجرایی که جهاد کشاورزی را برای به نتیجه رسیدن ثبت جهانی انگور همراهی و کمک کردند، همچنان پای کار باشند.
امیری با بیان اینکه برنامه پنج ساله اقدام و عمل جیاس انگور ملایر تکرار می شود و نیاز به همراهی مجموعه شهرستان داریم ادامه داد: با داشتن برنامه ای منظم و راهبردی از پشتیبانی مالی و علمی فائو در حفظ نظام تولید انگور ملایر بهره مند خواهیم شد.
وی با اشاره به تهیه فیلم مستند برداشت انگور سایت دره جوزان ملایر و سایر موارد در این منطقه برای فائو گفت: تهیه پیشنهاده و فیلم مستند توسط جهاد کشاورزی و با زحمات بسیار به خوبی تهیه شد که دانشگاه ملایر در ترجمه و صداگذاری این فیلم به ما کمک کرد.
مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر اظهار داشت: پس از آخرین بازدید جانعلی بهزادی نسب مدیر گروه پژوهشی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی در 13 و 14 شهریورماه امسال، توسط فرماندار ویژه ملایر ستاد ثبت جهانی انگور ملایر با پنج کمیته زیر مجموعه آن تشکیل شد که بسیار در روند اجرایی کار به ما کمک کرد.
امیری با بیان اینکه 61 واحد فرآوری کشمش در ملایر وجود دارد گفت: تنها کارخانه کشمشی که برای نماینده فائو مهم بود، کارخانه مربوط به تعاونی باغداران بود که سود آن به کشاورزان برمی گردد.
وی بیان کرد: در مسیر ثبت جهانی انگور نمایندگان ملایر، فرمانداری ویژه ملایر، پژوهشکده انگور و کشمش، معاونان فرمانداری، سازمان جهاد کشاورزی استان، بخشداران، دهیاران، موسسه پژوهش های وزارت جهاد کشاورزی، دستگاه های اجرایی، کشاورزان و باغداران و همکاران ما در جهاد کشاورزی ملایر نقش خود را به خوبی ایفا کردند.

** زیرساخت ها را برای توسعه صنعت گردشگری مهیا کنیم
امیری گفت: این نظام تولید انگور را کشاورزان درست کردند تا ما بتوانیم این پتانسیل را به جهان معرفی و با آماده کردن زیرساخت ها، مسیر را برای ورود گردشگران به منطقه هموار کنیم.
مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر همچنین به برنامه پنج ساله برای حفظ و نگهداری نظام تولید انگور اشاره و خاطرنشان کرد: طبق این برنامه در نظر داریم پنج هزار هکتار از سطح باغ های انگور این شهرستان را به صورت فراز یا همان داربستی اجرا کنیم.
امیری مبارزه با آفات و امراض و تغذیه اصولی باغ های انگور در سطح 10 هزار هکتار و آبیاری نوین باغ های انگور را از دیگر برنامه های مد نظر پنج ساله عنوان کرد و افزود: باغداران برای اجرای آبیاری نوین مقاومت می کنند که در این راستا به دنبال اجرای آبیاری کم فشار هستیم.
وی استفاده از سبد و گونی های چتایی برای فرآوری کشمش را نیز از دیگر برنامه های مهم برشمرد و گفت: در حال حاضر نحوه نگهداری کشمش در کارخانه های فرآوری کشمش مناسب نیست و باید دستگاه های مرتبط برای حل این مشکل و برچیده شدن گونی برای نگهداری کشمش پای کار بیایند.
به گزارش ایرنا، از سال 95 تاکنون پرونده ثبت جهانی انگور دره جوزان ملایر تهیه و به سازمان جهانی خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) ارسال شد.
در همین راستا 24، 25 و 26 مهرماه امسال نماینده فائو برای بررسی پرونده ثبت جهانی انگور دره جوزان وارد این شهرستان شد که پس از بررسی های انجام شده دهم آذرماه امسال انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهاد در فائو ثبت شد.
7528/2087
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.