توی اتوبان شهر، ماشین کناری سطح آسفالت را با سطل زباله اشتباه گرفته و به تذکر تو پوزخندی می زند و محکوم به فضولی می شوی؟
چه باید کرد وقتی که نگاهت را سال هاست از جوی شهر می دزدی، اگر شانس داشته باشی و موشی آن میان نترساندت، پشت سدی از زباله، آب جمع شده و زباله های غوطه ور حالت را به هم می زند؟
حالا که رسم شده در اعیاد مذهبی مردم به خیابان ها می آیند و شیرینی و شربت توزیع می کنند، چه باید کرد تا هزاران هزار لیوان و ظرف یک بار مصرف جلوی پایت نباشد؟
به نظرم بهتر است کمی رودربایستی را کنار بگذاریم، مشکل دقیقا به خودمان برمی گردد که همه جا به فرهنگ والای خودمان مفتخریم لحظه ریختن زباله کنار ساحل، جوی آب، رودخانه، دریا و حتی در کوچه و خیابان محل زندگیمان به تنها چیزی که فکر نمی کنیم همین فرهنگ است.
از ماست که بر ماست و این بار انگشت اتهام، سمت هیچ نهاد دولتی و غیردولتی نمی چرخد، توقع این که مسوولان در پی پاکسازی مدام محیط زیست و شهر و آبادی باشند، دور از منطق و انصاف است.
جریمه ریختن غیرقانونی زباله به مکان های عمومی در شهری مانند تورنتوی کانادا 380 دلار است، یعنی دست کم بیش از نیمی از حقوق کارمندان و کارگران ایرانی. این جریمه دقیقا نشان دهنده اهمیت موضوع است.
حالا تصور کنید همین جریمه در کشور ما قانون شود، بی شک تحملش را نداریم، اتفاقا تحمل زباله را هم نداریم اما خودمانیم هنوز یاد نگرفته ایم زباله هایمان را تو خیابان، کنار جاده و ... نریزیم.
حالا چند سالی است که ریختن زباله از جرایم راهنمایی و رانندگی محسوب می شود، برابر ماده 206 قانون آیین نامه راهنمایی و رانندگی، ریختن هرگونه آشغال، زباله، مایعات، نخاله مصالح ساختمانی، شیء و آب دهان از درون خودرو به سطح معابر تخلف و ممنوع است؛ زیرا باعث انحراف وسایل نقلیه درحال حرکت از مسیر اصلی می شود و جریمه آن 15هزار تومان است.
اما این قانون هم انگار چندان نتوانسته بازدارنده باشد. انبوه زباله های شهری و بین شهری گواه این مطلب است.
پس می ماند کار فرهنگی که دست رسانه ها را می فشارد، البته مدارس، دانشگاه ها، برنامه های بازآموزی کارمندان و فضاهایی اینچنینی باید متولی خاصی در این حوزه پیدا کنند، فعلا که شهر ما خانه ما نشده است.
**مردم ‌شناسی به کمک زباله:
اغلب مردم با شنیدن واژه باستان ‌شناسی به یاد گذشته می‌ افتند، حتی در فرهنگ لغات هم این کلمه به عنوان بررسی گذشته و آثار به جای مانده از آن تعریف شده است.
اما آرا و نظریات بنیادی در باستان‌شناسی را می‌توان در مورد انواع مختلف مطالعات مربوط به زمان حال نیز اعمال کرد.
با نگاه کردن به فرهنگ مادی یک جمعیت امروزی و با بررسی اشیای موجود و قابل‌حفاظتی که مورد بهره‌برداری قرار می‌دهند، باستان‌شناسان می‌توانند در مورد آن جمعیت به نتایجی برسند، همان طور که با نگاه کردن و بررسی بقایای فرهنگ و تمدنی مربوط به هزاران سال پیش می‌توانند فرضیاتی در مورد آن ارائه کنند.
این در واقع پیش‌ فرض مفهوم آشغال‌ شناسی (garbology) است، آشغال ‌شناسی که توسط پروفسور ویلیام راتیه از دانشگاه آریزونا به جامعه باستان ‌شناسان معرفی شده است اساساً آن طور که از ظاهرش بر می‌آید عبارت از مطالعه و بررسی آشغال است.
به بیان دقیق‌تر، این علم عبارت است از مشاهده و بررسی دقیق زباله‌ها و ضایعاتی که جمعیتی مشخص تولید می‌کنند به منظور آموختن درباره فعالیت‌ های این جمعیت در زمینه ‌هایی چون کنترل ضایعات و مصرف غذا.
در آشغال ‌شناسی، زباله‌های روزانه ما ناگهان به آثاری ارزشمند و جالب ‌توجه تبدیل می‌شوند که بر اساس آنها می‌توان در مورد منبع‌شان به اطلاعات و نتایج مهمی دست یافت.
من در روزهای 24 تا 26 فوریه سال جاری خود دست به مطالعه‌ای آشغال ‌شناسانه زدم، و هدفم از این کار بررسی عادات غذایی گروه کوچکی از مردم به منظور مقایسه رفتارهای واقعی و ایده‌آل آنها بود.
رفتار واقعی کاری است که فرد واقعاً انجام می‌دهد، اما رفتار ایده‌آل کاری است که می‌گویند می‌کنند یا دوست دارند بکنند.
من خانواده ‌ای چهار نفره مرکب از زن و شوهر و دو بچه در کلاس‌های هفتم و دهم را در جزیره مارکو در فلوریدا انتخاب کردم که اجازه دادند من به مدت سه روز زباله‌های آشپزخانه‌شان را بررسی کنم.
این زباله‌ها را وزن کردم (شش و نیم پوند)، از همه آنها فهرست برداشتم، آنهایی را که به غذا مربوط نبودند دور ریختم، و سپس روی باقی‌مانده آنها متمرکز شدم. باقی ‌مانده زباله‌ها را به چهار گروه غذایی معروف تقسیم کردم به علاوه یک گروه اضافه برای دسرها و اقلام دیگر، و درصد هر یک از این گروه‌ها را در رژیم غذایی روزانه این خانواده محاسبه کردم.
در حین این کار توانستم درمورد عادات غذایی این خانواده به نتایجی هم برسم، هنگام وارسی زباله‌ها به اشیایی برخوردم چون حلقه‌ های پلاستیکی پاکت‌ های شیر و آبمیوه یا جعبه ‌های سودا که خود بطری‌ ها و پاکت‌ ها همراه‌ شان نبود.
بر اساس این یافته به این نتیجه رسیدم که این خانواده تلاش می‌کند برخی از اقلام زباله‌ های خود را بازیافت کند.
با این حال اقلامی هم در این زباله ‌ها بود مثل کیسه ‌های پلاستیکی که نشان می ‌داد این خانواده تمام زباله ‌های قابل ‌بازیافت را بازیافت نمی‌کند.
قلت بقایای غذاهای مختصرتر (مثلاً شام) مرا به این نتیجه رساند که بعضی از غذاها مخصوصاً ناهارها را این خانواده بیرون از خانه صرف می‌کنند.
به دلیل وجود بقایای غذاهای آماده مانند همبرگر نتیجه گرفتم که این خانواده همیشه وقت آماده کردن شام مفصل را ندارد، احتمالاً والدین هر دو کار می‌کنند و فرزندان به مدرسه می‌روند.
بالاخره پس از بررسی تمام زباله‌ها احساس کردم این مقدار زباله برای یک خانواده چهار نفره کافی نیست، و به این نتیجه رسیدم که این خانواده در قسمت‌های دیگری از خانه هم زباله ‌دان دارد.
قدم بعدی در تحقیق من مصاحبه با خانواده مورد تحقیق بود، و مقایسه پاسخ‌ های آنها با اطلاعاتی که خودم از مطالعه آشغال ‌ها کسب کرده بودم.
از آنجا که مادر این خانواده در زمینه خرید و آماده کردن غذا بیشترین کار را می‌کرد، اول از همه با او مصاحبه کردم.
به این ترتیب با تجزیه و تحلیل آشغال‌های این خانواده توانستم به شمایی از رفتارهای واقعی آنها دست پیدا کنم، بی آن که آنها بتوانند به رفتارهای خود شکلی آرمانی بدهند.
** به این کار اقدام غیر واکنشی می‌ گویند
اقدام یا مشاهده‌ای که بدون اطلاع یا مداخله سوژه انجام می‌شود. گرچه خانواده مورد تحقیق من می ‌دانستند من زباله ‌های آنها را بررسی می ‌کنم، نمی‌ دانستند به دنبال چه چیزهایی هستم و بنابراین نمی ‌توانستند عادات خود برای تولید زباله را تغییر دهند.
از سوی دیگر اطلاعاتی که به واسطه مصاحبه با مادر خانواده جمع‌آوری کردم، بیانگر رفتارهای ایده‌آل این خانواده است.
اغلب افراد وقتی از آنها در مورد عادات غذایی‌شان می‌پرسیم، سعی می‌کنند جوابی بدهند که بیش از همه مورد قبول است، یا به این دلیل که خودشان به این امر باور دارند یا به این دلیل که فکر می‌کنند باید چیزی را بگویند که دیگران دوست دارند بشنوند.
این که مادر خانواده واقعاً فکر می‌کند که آنها همان رژیمی را دارند که او در مصاحبه به آنها اشاره کرده بود یا این که فقط از روی ادب پاسخ ‌هایی را داد که فکر می‌کرد من می‌خواهم بشنوم کاملاً مشخص نیست و این تمایز اهمیت چندانی هم ندارد.
آن چه در اینجا بیش از همه اهمیت دارد درک رفتار ایده‌آلی است که می‌توان آن را با رفتار واقعی منتج از بررسی زباله‌ها مقایسه کرد
اگر دوباره این تحقیق را انجام بدهم، احتمالاً تمام زباله‌ دان ‌های خانه را به علاوه تمام اقلام قابل ‌بازیافت بررسی خواهم کرد تا به تصویر دقیق ‌تر و کامل‌ تری از رفتارهای واقعی افراد دست پیدا کنم.
با این حال حتی در تحقیقی با محدودیت تحقیق من می‌توان به نتایجی در مورد رفتارها دست یافت و تفاوت‌های رفتار واقعی و ایده ‌آل را مشخص کرد.
بنابراین مفهوم آشغال ‌شناسی می‌ تواند اطلاعات بسیار متنوعی در مورد جمعیتی معین در اختیار ما بگذارد.
توصیه هایی جهت کاهش پسماندها توسط کودکان:
ــ وقتی همراه پدر یا مادر برای خرید به فروشگاه می رویم ، کالاهایی را انتخاب کنیم که بسته بندی کمتری داشته باشند .
ــ موقع خرید کالا ، نوع بادوام آن را انتخاب کنیم .
ــ محصولاتی را انتخاب کنیم که دارای علامت بازیافت باشند و دیگران را نیز تشویق به استفاده از این نوع کالاها کنیم .
ــ با باقیمانده غذایمان کود بسازیم . تعجب نکنید ! کار جالب و قشنگی است .
اگر دوست داشته باشید با هم این کار را انجام می دهیم .
**آزمایش :
آزمایش زیر تجزیه پذیر بودن و ناپذیر بودن مواد را ثابت می کند .
وسایل مورد نیاز :
1 ــ بیلچه
2 ــ پوست چند نوع میوه
3 ــ قوطی شامپو
نحوه انجام کار :
با استفاده از بیلچه دو گودال کوچک با عمق و عرض مناسب در گوشه ای از باغچه منزل ایجاد کنید .در یکی از گودال ها پوست های میوه را بگذارید و در گودال دیگر ظرف پلاستیکی و بعد روی هر دو گودال را با خاک بپوشانید.
برای اینکه جای چاله ها را گم نکنید روی هر کدام از آن ها یک علامت بگدارید .
یک ماه بعد ...
حالا می توانید به سراغ گودال ها بروید و ببینید که چه اتفاقی افتاده !
بیلچه را بردارید و خاک چاله ها را خالی کنید . در چاله اولی می بیینید که پوست های میوه کاملا' تجزیه شده اند ولی قوطی شامپو که در چاله دوم بوده هیچ تغییری نکرده است !
پس متوجه می شویم که باکتری ها ، پوست های میوه را به راحتی تجزیه می کنند ولی نمی توانند ظروف پلاستیکی را تجزیه کنندعملیاتی که در چاله اول اتفاق افتاد کمپوست نام دارد که به مرور زمان به خاک تبدیل می شود .از این خاک می توانیم برای تقویت گلدان ها استفاده کنیم .
** پرندگان ازعلم بازیات برای بقای خود استفاده می کنند
حتی پرندگان هم از علم بازیافت برای بقای خود استفاده می کنند، چنانچه برخی از پرندگان از قطعه های کوچک نخ و ریسمان برای ساختن آشیانه خود استفاده می کنند.
ایتالیایی ها برای جلوگیری از تولید زباله مدادهای خود را از پوست ذرت درست می کنند و بجای استفاده از ظروف یکبارمصرف از بشقاب هایی از جنس نان استفاده می کنند که بعد از میل غذا نان آن نیز خورده شود
بازیافت یک تن شیشه در ذخیره انرژی بیشتر از 300% نتیجه داده و همچنین باعث کاهش امواج دی اکسید کربن تا 3.46 تن میگردد
یک بررسی توسط کمیسیون حفظ منابع طبیعی دریافت که بازیافت باعث اضافه شدن در حدود 18.5 میلیون دلار به بوجه ایالت جنوبی و همچنین پرتوریکو در سال 1995 گردید
به علت اهمیت این موضوع ایالتهای کنتیکات ، رود آیلند و ارگان قوانینی وضع کرده اند که بازیافت را الزامی کرده و یا اجرای آنراپشتیبانی کرده اند.
**زباله های خطرناک خانگی:
مواد زاید خانگی که دارای ترکیبات سمی، خورنده، قابل اشتعال و واکنش دهنده هستند، به عنوان مواد زاید خطرناک خانگی در نظر گرفته می شوند.
نمونه هایی از این مواد که نیاز به توجه و دقت ویژه در هنگام دفع دارند، در ذیل آمده است.
- مواد مورد استفاده در اتومبیلها از جمله روغن موتور، ضد یخ، باتری اتومبیل، روغن ترمز و ...
- انواع حشره کشها، علف کشها و مواد نگهدارنده
- انواع سموم مورد استفاده برای از بین بردن موش، موریانه، سوسک و ....
- انواع رنگها و حلالها از قبیل اتر
- انواع باتریها، دماسنجها و ترموستاتهای جیوه ای، لامپهای فلورسنت
- گازوئیل، سیلندرهای گاز فشرده، استن و دیگر مواد شیمیایی
**هشدارها و پیشنهادها:
آیا می دانید تخلیه این مواد در مجاری فاضلاب، تخلیه در زمین، تخلیه به آبهای سطحی و دور ریختن این مواد به همراه زباله های معمولی خانگی، روشهای نامناسبی برای دفع مواد زاید خطرناک خانگی به شمار میروند.
آیا میدانید خطرات ناشی از دفع نامناسب این مواد ممکن است فورا آشکار نشود، اما دفع نامناسب این مواد زاید منجر به آلودگی محیط زیست و تهدید علیه بهداشت عمومی خواهد شد.
آیا از گزینه های متعددی که برای مدیریت مناسب و مطمئن اینگونه مواد زاید پیشنهاد شده است و شامل کاهش تولید زباله های خطرناک خانگی، استفاده مجدد، بازیافت و دفع صحیح می باشد، اطلاع دارید.
آیا میدانید یکی از مهمترین موارد در مدیریت صحیح زباله های خانگی، کاهش تولید این زباله هاست. بدین منظور باید خرید محصولات حاوی ترکیبات خطرناک را کاهش داد و طریقه استفاده از محصولات و روشهای جایگزین(بدون ترکیبات خطرناک) را برای بعضی از نیازهای متداول خانگی آموخت.
**جمع آوری و تفکیک کاغذهای باطله :
1. اهمیت جمع آوری
به دلیل پراکندگی مکانی و زمانی و لزوم یافتن ساز و کارهای مناسب خصوصاً در کلانشهرها، جمع آوری کاغذ و مقوای باطله، به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی، امری اجتناب ناپذیر می باشد.
در کشورهای صنعتی، فرآیند جمع آوری کاغذهای باطله به صورتی سازمان دهی شده که از همان ابتدا از ورود کاغذهای مصرف شده به چرخه زباله جلوگیری می شود.
اما در کشورهای جهان سوم، با وجود دانش فنی کافی، به دلایل گوناگون از جمله، فقدان سازمان های نظم دهنده، نداشتن احساس مسئولیت صاحبان حرفه های مختلف در قبال مساله بازیافت، مشکلات دست و پاگیر اداری و بعضاً ناآگاهی عمومی مردم، این فرآیند از نظر اقتصادی، بهداشتی و زیست محیطی به خوبی انجام نمی شود و توجه به امر جمع آوری صحیح کاغذ های باطله را ضروری می سازد.
با توجه به وجود مواد با ارزش در ترکیب پسماندهای جامد شهری، که گاهی از آن به عنوان طلای کثیف یاد می شود، متاسفانه برای جمع آوری آنها هزینه های زیادی به شهرداری تحمیل می شود (75 تا 80%) و غالبا این پسماندها، که می توان با اعمال برنامه ریزی صحیح و فنی مبتنی بر اطلاعات دقیق و قابل اطمینان، نسبت به بازیافت آنها اقدام کرد، در زمین دفن می گردند.
2. مساله تفکیک
تفکیک از مبدأ بهترین روش برای تفکیک و جمع آوری زباله های کاغذی در جامعه می باشد. تفکیک زباله‌های کاغذی از سایر مواد زائد، در برگیرنده منافع اقتصادی و زیست محیطی زیادی است. در کشور ما با وجود 20% مواد بازیافتی از قبیل کاغذ، کارتن، پلاستیک، شیشه و فلزات و نیز حدود 70% مواد قابل کمپوست، اتخاذ سیستم بازیافت از مبداء یک تحول اساسی در مدیریت مواد زائد جامد خواهد بود.
با استناد به ماده 4 آئین نامه اجرائی قانون مدیریت پسماندها مصوب سال 1384 هیات محترم دولت مبنی بر جمع آوری تفکیک شده پسماند عادی توسط مدیریت اجرائی پسماند در شهرهای بزرگ با جمعیت بیش از یک میلیون نفر تا سال 1390، ضرورت اجرای طرح تفکیک از مبدأ یا بازیافت در تمام شهرها مشخص خواهد شد.
تجربه شهرهای بزرگ کشور مثل مشهد، اصفهان و تهران در این زمینه می‌تواند به عنوان یک خط راهنما عمل کرده و از تکرار تجربه ‌های ناموفق جلوگیری نماید.
در انجام موفقیت‌ آمیز عملیات تفکیک از مبدأ، جلب همکاری تولیدکنندگان زباله اعم از مراکز مسکونی، ادارات، وغیر بسیار مهم است، لذا آموزش صحیح و تخصصی نقش بسیار مهمی در موفقیت اینگونه پروژه ها دارد.
3. روشهای فرهنگسازی
برنامه ریزی برای بازیافت بدون وجود یک سیستم مدیریت پسماند امکان پذیر نمی باشد لذا ابتدا بایستی یک طراحی مفهومی سیستم مدیریت یازیافت صورت بگیرد و سپس برنامه های بازیافت و تفکیک از مبدا را ایجاد نمود.
امروزه سیستم های مدیریت ضایعات از دو بخش عناصر موظف و امور پشتیبانی تشکیل شده اند. عناصر موظف در مدیریت جامع ضایعات شامل هشت عنصر می باشد.
کاهش در مبدا، تولید، پردازش در محل، جمع آوری، حمل و نقل، بازیافت، دفع و مراقبت های بعد از دفع . عناصر موظف یک سیستم جامع مدیریت رائدات را تشکیل می دهند، البته شکل‌ گیری این عناصر نیاز به زمان و رشد همه جانبه در زمینه های مختلف دارد.
رسانه‌های جمعی، آموزشهای نظام‌ مند در مدارس و ادارات، طراحی برنامه‌هایی به جهت تشویق شهروندان از جمله اهدای هدایای تبلیغاتی و فرهنگی مثل کتاب، بن خرید محصولات فرهنگی در مقابل تحویل حجم مشخصی از کاغذ باطله، قرعه کشی و اهدای جوایز به شهروندانی که در زمینه بازیافت کاغذ بیشترین فعالیت و نقش مثبت را داشته‌اند.
4. راهکارهای اجرایی مناسب
الف. راهکارهای مربوط به شهروندان: امروزه سازمانهای غیر دولتی یا همان NGO ها در سطح جهان به عنوان پل های ارتباطی بین مردم و دولت و یکی از شاخصه های پیشرفت مدنی جوامع به شمار می روند؛ این سازمانها تشکیلاتی خود جوش، مردمی و دارای ساختاری منسجم با اساسنامه ای مدون هستند که زمینه ای فراهم می کنند تا حضور فعال شهروندان در حل معضلات جامعه و مشارکت آنها در فرآیند تصمیم سازی تحقق یابد.
ب. راهکارهای مربوط به مسئولان: حمایت از کارخانجات مصرف کننده مواد اولیه بازیافتی، صادر نکردن مجوز برای تاسیس کارخانجات جدیدی که لااقل بخشی از ماده اولیه مصرفی خود را از منابع بازیافتی تامین نخواهند کرد.
بهبود نحوه سیاست گذاری و برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت، استفاده از تجربیات شهرهای پرجمعیت دنیا (مانند توکیو) که موفقیتهای قابل توجهی در زمینه مدیریت شهری داشته اند می تواند راهگشای برنامه ریزان و مدیران کلانشهرها کشورهای در حال توسعه باشد.
پ. راهکارهای مربوط به صنایع: استفاده از تکنولوژی پیشرفته و ماشین آلات مدرن جهت بازیافت بهینه مواد زائد سلولزی، توسعه و بهبود روشهای جمع آوری، تفکیک و بازیافت کاغذهای باطله، آگاهی از امتیازات استفاده از مواد اولیه بازیافتی، استانداردسازی سیستم های کنترل کیفیت کاغذهای باطله در صنایع بازیافت کاغذ در کشور .
**آیا مزایای بازیافت کاغذ را می دانید ؟
سالانه در سراسر دنیا حدود 4 میلیارد درخت برای تولید کاغذ قطع می گردد .
با بازیافت هر یک تن کاغذ:
17 درخت حفظ می شوند.
در 31609 لیتر آب صرفه جویی می گردد.
در 2100 لیتر بنزین صرفه جویی می شود.
266 کیلوگرم آلاینده کمتر وارد جو می شود.
در 06/3 یارد مربع از فضای محل دفن زباله ها صرفه جویی می شود.
4077 کیلووات ساعت کمتر انرژی مصرف می شود.
این 17 درخت نجات یافته می توانند سالانه 113 کیلوگرم دی اکسید کربن را از جو جذب کنند در صورتی که سوزاندن همان مقدار کاغذ منجر به تولید 680 کیلوگرم دی اکسید کربن می شود .
بازیافت تنها یک دوره از روزنامه ی نیویورک تایمز می تواند 75000 درخت را نجات دهد .
اگر همه کاغذهای مصرفی ما بازیافت می شد، سالانه 250 میلیون درخت نجات می یافت
**مخاطرات بهداشتی ظروف یکبار مصرف و بطری های Pet:
این روزها استفاده ازظروف یکبار مصرف و بطری در کشور بسیار متداول شده است و مشکلات و معضلاتی که این ظروف برای مردم و محیط زیست به وجود می اورد بسیار زیاد است ولی عموم از آنها اطلاع زیادی ندارند و حتی فکر می کنند که وجود این ظروف زندگی راحت و بسیار سالمی را برای آنها به ارمغان می آورد، که به محضلات به وجود آمده توسط این ظروف اشاره می کنیم .
استفاده از این ظروف علاوه بر هزینه های سنگین مالی به دلیل افزایش حجم پلاستیک های زاید در زباله ها و پراکنده شدن در سطح زمین فشار شدیدی را بر محیط طبیعی وارد می کند .
هزینه های اقتصادی این ظروف شامل تولید و گرد آوری و بسته بندی و ذخیره سازی و حمل و نقل این ظروف در ضمن اینکه استخراج میلیون ها تن مواد و مشتقات نفتیبرای ساخت و تهیه این ظروف و بطری ها بر این هزینه ها اضافه می شود و با استفاده نکردن از این ظروف می توان صرفه جویی بزرگی را در جامعه انجام داد و محیط زیست را نیز از خطر این مواد حفظ کرد .
به نکته ای که می توان اشاره کرد این است که در بسیاری از کشورها استفاده از آب آشامیدنی در این بطری ها نسبت به آب روان موجود در لوله کشی شهری از استانداردهای بهداشتی پائین تری برخوردار است و هشدارهایی از سوی محافل پژوهشی جهان موجود است که در صورت ادامه برداشت آب از جریان های محلی و سفره های آب زیرزمینی برای پر کردن این بطری ها این جریان ها رو به خشکی و نابودی می گذارد .
استفاده از این ظروف خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد زیرا مونومر استایرن آزاد می کنند و بویژه وقتی که نوشیدنی داغ داخل آنها ریخته می شود احتمال بیشتری دارد.
این مواد آزاد شوند و تقلب های زیادی در ساخت این ظروف ازسوی کارخانه های غیر بهداشتی صورت می گیرد و خیلی ازاین ظروف احتمال دارد که تقلبی باشد و استفاده از آنها خطربیشتری دارد .
این ظروف یکبار مصرف هستند و فقط برای نوشیدنی های سرد باید استفاده شوند ، ولی عوام پس از خالی شدن این بطری ها از آنها استفاده مجدد می کنند.
مثلا برای نگهداری مواد یا مایعاتی که حالت اسیدی دارند یا بازو قلیایی هستند استفاده می شود و ساختار این ظروف از پلیمرها و یا مواد اولیه پلاستیکی متشکل از زنجیرهای مولکولی بسیار طویل از هیدروژن و کربن است و به مرور زمان با ترکیب شیمیایی مادهی خوراکی داخل بطری واکنش می دهد و طعم و خواص آن را تغییر می دهد و دیگر از نظر بهداشتی این مواد سالم نیستند .
ظاهرا هدف از عرضه این محصولات از جمله آب با این روش افزایش استانداردهای بهداشت فردی است ، اما گویی متولیان را از مسئله ی مهمتر یعنی بهداشت عمومی غافل کرده است و روشن نیست که در کشور کم آبی مثل ایران انجام این کارها چرا روز به روز در حال افزایش است.
این در حالی است که کشور های پیشرفته با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی این ظروف و بهداشتی نبودن آنها ایجاد شده از استفاده این ظروف برامده اند .
**بهترین جایگزین برای کیسه های پلاستیکی چیست ؟
دوباره از خرید میایم خونه با یک عالمه کیسه‌های پلاستیکی و بار و بندیل! هممون هم خوب می دونیم که پلاستیک تجزیه ناپذیره. اما چرا چشمامونو می بندیم و این چیزارو نادیده می گیریم؟
کیسه‌های پلاستیکی با توجه به تجزیه ناپذیر و مشکل‌زا بودنشان برای محیط زیست خیلی از سبز‌اندیشان را به فکر کردن درباره‌ی راه حل‌های مناسب تر واداشته. به نظر شما چه جایگزین مناسبی برای کیسه‌های پلاستیکی میتوان به کار برد؟؟؟
شاید اولین چیزی که به ذهنمان برسد استفاده از کیسه‌های کاغذی به جای کیسه‌های پلاستیکی باشد... اما باید بدانیم که این کیسه‌ها‌ی کاغذی زمانی درخت بوده‌اند، برای ساختن آنها انرژی بیشتری نسبت به کیسه‌های پلاستیکی مصرف می شود و همچنین برای ساخت آنها مقدار بسیار زیادی آب لازم است.
بنابراین تولید و استفاده از کیسه‌ های کاغذی به همان اندازه‌ی کیسه‌های پلاستیکی مشکل زاست!!!
تازه کیسه‌های پلاستیکی این مزیت را دارد که می توان از آن چندین بار استفاده کرد (مثلا بعنوان کیسه زباله) بجای خریدن کیسه‌های زباله جدید از بازار در صورتیکه کیسه‌های کاغذی بدون این قابلیت هستند.
**هفت پیشنهاد برای استفاده مجدد از ورقه های آلومینیومی:
هرساله در آمریکا بیش از 590 هزار تن ورقه‌ی آلومینیومی (معروف به فویل) تولید می شود که تولید زباله‌های زیادی را بهمراه دارد. با اینکه ورقه‌های آلومینیومی به اندازه‌ی قوطی‌های آلومینیومی قابل بازیافت هستند اما بدلیل مسائل بهداشتی، غالبا در مراکز بازیافت پذیرفته نمی شوند و این خیلی جای تاسف دارد؛ بیشتر به این علت که بازیافت ورقه‌های آلومینیومی نسبت به استخراج آن از مواد اولیه فقط 5 درصد انرژی لازم دارد.
در اینجا چند روش معرفی می کنیم که می توان به وسیله ‌آنها از فویل‌های آلومینیومی استفاده شده چندین بار استفاده نمود و قدم اول برای همه‌ی آنها 'دور نیانداختن ورقه‌های آلومینیومی' است:
1. شستشو و استفاده‌ مجدد
2. تیز کردن قیچی‌ها
3. کم کردن الکتریسیته‌ ی ساکن
4. نگه داشتن فرم کفش‌ها
5. حفاظت از گیاهان جوان
6. برق انداختن فلزات
7. کارهای هنری
**مزایای بازیافت پلاستیک:
فرایند بازیافت نه تنها محیط زیست را از آلودگی نجات می دهد ،بلکه منافع اقتصادی متعددی نیز دارد :
1- با توجه به نبود یا کمبود زمین مناسب برای دفع زایدات ،با بازیافت مواد وکاهش حجم آن ،توانمندی زمین برای پذیرش مواد زائد افزایش می یابد؛
2- به دلیل محدودیت منابع طبیعی ،اگر بازیافت زباله صورت گیرد ،نیاز به استخراج مواد خام ،کمتر شده ومنابع طبیعی برای نسل های آینده حفظ می گردد؛
3- با اجرای عملیات بازیافت ،حجم زباله های ورودی به محیط زیست کاهش می یابد درنتیجه ،از آلودگی ها کاسته می شود ، بهداشت عمومی نیز ارتقاء یافته وبیماری ها نیز کاهش می یابد؛
4- با اجرای بازیافت وکاهش حجم زباله ،هزینه جمع آوری وحمل ونقل ودفن کاهش می یابد؛ و...
5- بازیافت مواد موجب می شود که نیاز به ورود مواد خام از خارج کشور کمتر شود ودر نتیجه ،وابستگی اقتصادی کاهش وتولید ملی افزایش پیدا کند .
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان
6048
تنظیم وانتشار دهنده : خلیل تنیده
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.