به گزارش خبرنگار ایرنا ، مردم مازندران برای مناسبت های شاد زندگیشان همچون تولد و ازدواج با عناوین مختلف به دنبال آماده سازی سور و سات شادمانی هستند و در این میان گاهی برپایی اینگونه جشن ها همگانی می شود.
'مجمه وَری ' یا 'مجمه سَری ' از جمله رسوم مازنی هاست که در زمان شادی هایشان برگزار می کنند ، بدین گونه که زنان چند روز قبل از آغاز مراسم مورد نظر ، با پخت انواع شیرینی های سنتی از جمله 'پِشت زیک '، 'ماکارمه 'و 'بئودونه ' ، نان های تنوری و چیدن میوه های باغشان ، وسایل مورد نیاز برای مجمه وری را آماده می کنند .
طبق قرار قبلی که از پیش تعیین می شود در زمانی معین ، زن ها با سینی بزرگ یا همان 'مجمه ' که شیرینی ها و میوه ها در آنها گذاشته شده است به محل شادی و جشن می روند .
با وجود کمرنگ شدن این رسم دیرین مازندران ، مردم روستایی در ورودی شهر قائمشهر از سمت جاده تهران به سوادکوه 20 سال است که این رسم را در نیمه شعبان برگزار می کنند .
زمان تعیین شده برای مجمه وری نیمه شعبان امسال ساعت 10 صبح و مکان تجمع نیز مدرسه ابتدایی ' نیمه شعبان ' در ورودی روستای متانکلا اعلام شد .
** نمای نزدیک
ساعت یک ربع مانده به 10 صبح و هر چه به زمان تعیین شده نزدیکتر می شدیم باران شدت می گرفت. مدیر کانون فرهنگی هنری مسجد صاحب الزمان (عج) روستا که از متولیان برگزاری مراسم مجمه وری نیز است ، نگران این که شاید مردم نتوانند بیایند، اما زمان زیادی نگذشت که زیر همان باران یکی یکی مجمه های تزئین شده با پارچه های سبزرنگ که بر روی سر زنان روستا جای گرفته بود از کوچه و پس کوچه های نزدیک مدرسه نمایان شد .
در مازندران رسم بر این است که در مراسم مجمه وری زنان سینی های بزرگی را که در آنها شیرینی و خوردنی ها قرار دارد ، روی سر می گذارند و به همان صورت وارد مراسم می شوند .
ماشین هایی که مجمع ها در آنها قرار داشت از جاده های منتهی به روستا به مدرسه نزدیک می شدند و یک یک سینی ها از ماشین ها به بیرون آورده می شد ، زنان و دخترانی از روستاها و شهرهای اطراف متانکلا به این محل آمدند تا سهمشان را در ارادت به امامشان را ادا کنند .
سپیده ، زن میانسال از اهالی روستای ' واسکس ' ، روستایی در همجواری متانکلا به همراه خواهرزاده هایش در این مراسم شرکت کرد . او که سال گذشته نیز در این مراسم شرکت کردهبود ، برای برآورده شدن نذرش ، نیت کرد و به قول خودش امسال با درست کردن مجمه و شرکت در مراسم مجمه وری نذر خود را ادا کرد .
او گفت : عشق و علاقه به امام زمان (عج ) و امید به ظهورش را در نیمه شعبان در این مراسم می توان به خوبی حس کرد ، این که چگونه همه با شور و حال خاصی هر آنچه در توان دارند برای این مراسم صرف می کنند .
زینب و زهرا ، دختران نوجوان 10 و 13 ساله ای که روی نیمکت ایوان مدرسه نشسته بودند و از چشمانشان می شد انتظار بر سر گذاشتن مجمه را حس کرد. این را پس از آن که با آنها به گفت و گو نشستم ، بیشتر متوجه شدم . این دو خواهر اهل متانکلا بودند و امسال به خاطر بیماری مادرشان ، نتوانستند سور و سات مجمه را فراهم و در آن شرکت کنند. شاید با نگاه به زنان مجمه به سر دعا می کردند تا سال آینده همراه مادرشان با دو مجمه در مراسم شرکت کنند.
ورود سه زن مجمه به سر با چادرهای رنگ شاد با نقش و نگار ، نگاهها را به سمت خود کشاند . سکینه به همراه دو تن از زنان همسایه اش از روزها قبل برای شرکت در این مراسم آماده شده بود. او که نیمه شعبان و ولادت امام زمان (عج ) را کمتر از دیگر جشن ها و شادی های زندگیش نمی دانست ، گفت : همان طور که در جشن های دیگر با لباس های نو و زیبا در مراسم حاضر می شوم در جشن ولادت امام عصر و تبریک و شادباش به مادرش نیز لباس های نو را پوشیدم .
کم کم که جمعیت گردهم می آیند چاووشی خوان این ابیات را می خواند :
' آقا تِ نوم قربون - دنیا هسته ت ِ مدیون - تِ صدا زمبه هر صواحی تا نماشون - صل علی محمد صلوات بر محمد '.
مردانی که جلوی صف هستند با تکرار این ابیات و دست زدن و زنان مجمه به سر با سردادن ' کله ونگ ' چاووشی خوان را همراهی می کنند .
با ورود شرکت کنندگان مجمه وران به داخل مسجد ، سینی ها پایین گذاشته شده و محتویات آن میان مردم توزیع می شود.
** قدمت 20 ساله
مدیرکانون فرهنگی هنری امام جعفر صادق (ع) مسجد متانکلا که از بانیان برگزاری این مراسم است به خبرنگار ایرنا گفت که در سال 1378 و همزمان با نیمه شعبان ، مسجد تازه تاسیس روستا افتتاح شد و از آن زمان برگزاری مراسم مجمه وری در این روز بنا نهاده شد .
خسرو نجفی افزود : در این روز هرکسی بنا به نیت و توان مالیش ، مجمه درست کرده و در این مراسم شرکت می کند .
وی ادامه داد : تمام محتویات سینی ها در میان مهمانان که از شهرها وروستاهای همجوار به این روستا می آیند توزیع می شود .
روستای متانکلا از توابع بخش مرکزی شهرستان قائمشهر است که از شمال به شهر قائمشهر از جنوب به هفت تن و از شرق به روستاهای شهرود کلا و واسکس، از غرب به روستاهای تالار پشت سفلی و اولیا وصل می شود.
این روستا از قدیمی ترین آبادی های استان مازندران محسوب می گردد و از گذشته های خیلی دور به محله سیدها معروف بود برای این که بیشتر مردم این محل از سادات حسینی و موسوی هستند.
متانکلایی ها علاوه بر جشن نیمه شعبان ، سایر اعیاد مذهبی مانند رجب، رمضان، فطر، غدیر، مبعث، و مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی را با شکوه خاصی برگزار می کنند ولی در این میان جشن نیمه شعبان جایگاه خاصی برای مردم مازندران و گردشگران یافته است.
2096/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.