به گزارش خبرنگار ایرنا قلعه تاریخی مظفری میراثی به جا مانده از اواخر دوره قاجار و بیانگر قدمت قوم لک در شهرستان سلسله است.
این قلعه در گذشته مقر حکومت بزرگان شهر الشتر بوده و تصمیمات مهم حکومتی شهرستان در این قلعه گرفته می شده و به همین دلیل نام شهرستان سلسله به (قلا) معروف بوده و هنوز هم هستند کسانی که شهرستان سلسله را به همین نام می شناسند.
این بنای تاریخی که ۷۵۰ مترمربع وسعت دارد در ۲ طبقه احداث شده که در ساخت آن از مصالحی همچون آجر، چوب، خاک، گچ و سنگ بکار رفته است.
معماری این بنا به شیوه طاق ضربی بوده که بخشی از آن به عنوان دارالحکومه و بخشی دیگر محلی برای روضه خوانی و برگزاری مناسبت های مذهبی بوده است.
این قلعه تاریخی به شکل جنوبی ساخته شده و در گذشته چهار برج مدور در چهار گوشه آن قرار داشته که اکنون تنها یکی از آن برج ها باقی مانده است.
قلعه تاریخی مظفری را مهرعلی خان حسنوند ملقب به امیرالعشایر در دوره قاجار بنا نهاد و سال ها مقر حکومت او بود؛ مهرعلی خان از مخالفان حکومت رضا خانی و امیران منتسب به وی بود که قیام او به همراه اعظم السلطنه کاکاوند(خان لره) و طوایف متحد دلفان بر علیه نظرعلی خان امیر اشرف از مهمترین حوادث مهم زندگی وی بوده است.
سرانجام با توجه به مخالفت هایی که مهرعلی خان با گماشتگان رضاخان در لرستان داشت روز بیستم اسفند مهرعلی خان دستگیر و در روز ۲۷ اسفند ماه به همراه شیخ علی خان بیرانوند، حسین خان بیرانوند، غلام علی بیرانوند، خدابخش ازطایفه سبزعلی، محمد میرزا از کدخدایان معروف و تقریبا ۱۲ نفر دیگر به دار آویخته شدند.
مردم شهرستان سلسله به دلیل قدمت و خاطرات ماندگاری از تاریخ الشتر که در بطن این قلعه تارخی نهفته است علاقه ای ویژه به آن دارند و آزادسازی حریم این قلعه را مهمترین خواسته خود برای شناساندن این قلعه تاریخی به همگان می دانند.
یکی از شهروندان شهرستان سلسله در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: تنها اثر تاریخی شهرستان سلسله که اکثر مردم استان آن را می شناسند، قلعه مظفری است.
مهدی محبی با بیان اینکه مردم شهرستان علاقه خاصی به این قلعه تاریخی دارند، افزود: این قلعه خاطرات تاریخی بسیاری از رشادت های قوم لک را در خود نهفته دارد و گشت و گذاری کوچک در این قلعه آدمی را به یاد حوادث مهم شهرستان در گذشته های دور می اندازد.
وی با انتقاد از موزه نشدن قلعه تاریخی مظفری، اظهار داشت: بی تردید برای دیده و مطرح شدن این قلعه در غرب کشور و افزایش گردشگران باید موزه مردم شناسی قوم لک به بهره برداری برسد، وعده ای که تاکنون تحقق نیافته است.
وی تاکید کرد: آزادسازی حریم قلعه مظفری و موزه شدن آن می تواند نقش مهمی در افزایش بازدیدکنندگان داشته باشد ضمن آنکه به دلیل قرار گرفتن این قلعه تاریخی در مرکز شهر در ایام نوروز می تواند شغل های موقت و پردرآمدی برای شهروندان ایجاد کند.
** تجهیز موزه نیازمند ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار است
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سلسله نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: قلعه تاریخی مظفری مهمترین اثر تاریخی شهرستان سلسله است.
فیروز میرزایی با اشاره به اینکه عملیات مرمت این بنای تاریخی در سال ۱۳۹۱ آغاز شد، افزود: مرمت نما، سقف، استحکام بخشی پی و رنگ آمیزی از کارهای انجام شده برای بازسازی این بنای تاریخی می باشند.
وی با اشاره به اینکه عملیات مرمت این اثر تاریخی سال ۹۵ به اتمام رسید و بنا به تشخیص کارشناسان میراث فرهنگی قرار بر این شد که به موزه مردم شناسی قوم لک تبدیل شود، عنوان کرد: انجام دکوراسیون موزه در سال ۹۶ به پایان رسید که به دلیل نبود اعتبارات، تجهیز موزه تاکنون انجام نشده است.
میرزایی با اشاره به اینکه برای تجهیز موزه نیازمند ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار هستیم، خاطرنشان کرد: اگر اعتبار موردنیاز ظرف امسال تامین و تخصیص پیدا کند تا قبل از ۲۲ بهمن سال جاری نخستین موزه مردم شناسی قوم لک در غرب کشور در شهرستان سلسله به بهره برداری می رسد.
/۶۰۶۰/۷۲۶۵