به گزارش خبرنگار ایرنا طی سالیان اخیر پدیده ریزگردها و یا بعبارت بهتر طوفانهای گرد و خاک به یکی از مشکلات عمده کشور تبدیل شده که علاوه بر کاهش کیفیت هوا تاثیر زیادی بر بخش کشاورزی دارد.
ریزگردها با رسوب بر اندامهای گیاهی و همچنین کاهش میزان نور رسیده به آنها در کاهش عملکرد محصولات زراعی اثر بسیار زیادی دارند.
لرستان با بهره مندی از مواهب طبیعی منحصر به فرد در گذر سال های گذشته تنی رنجور از مهمانی ناخوانده به عنوان پدیده ریزگردها دارد.
به گفته کارشناسان موقعیت خاص توپوگرافی استان و دره ای بودن منطقه به ویژه شهر خرم آباد، موجب پذیرش و ماندگاری بیشتر ذرات گرد و غبار در این استان نسبت به دیگر استان های همجوار ، باعث تاثیر نامطلوب بر درختان و جنگل های بلوط استان می شود.

**آلودگی هوا در لرستان یک پدیده وارداتی است
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان در این باره می گوید: آلودگی هوا و گرد و غبار برای استان لرستان، یک پدیده تحمیلی و وارداتی است که به دلیل شرایط خاص جغرافیایی استان و شهر خرم آباد، ماندگاری بیشتری نیز دراین استان و منطقه دارد.
مهرداد فتحی بیرانوند با بیان اینکه لرستان و شهر خرم آباد از وجود واحدهای بزرگ صنعتی و آلاینده بی بهره است، اظهار کرد: اما به دلیل دره ای بودن شهر خرم آباد و موقعیت خاص توپوگرافی استان، محکوم به پذیرش و تحمل ذرات گرد و غبار در مدت زمان بیشتری نسبت به استان های ایلام، خوزستان و کرمانشاه هستیم.
وی اظهار داشت: ذرات درشت گرد و غبار خیلی زود در اهواز و یا ایلام فرومی نشینند و ذرات با قطر دو نیم میکرون به طور معمول وارد استان لرستان می شوند که هم ماندگاری و هم خطر آلودگی بیشتری دارند.
فتحی بیرانوند گفت: یکی از راهکارهای جدی برای مقابله با بروز پدیده گرد و غبار در استان لرستان، توسعه و تقویت فضای سبز به ویژه کمربند سبز حفاظتی در استان است.

**ریزگردها مانع از انجام فتوسنتز گیاهان می شوند
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: قطر ریزگردها در این استان به دلیل دوری از کانون ریزگردها زیر 2.5 میکرون است.
فتحی بیرانوند بیان کرد: ریزگردهای درشت در طی مسیر رسوب می کنند و به همین دلیل ریزگردهای لرستان دارای قطر ریزهستند و به راحتی می توانند به درون برگ درختان و گیاهان نفوذ کنند.
وی اظهار داشت: در این راستا به دلیل وجود ریزگردهای با قطر ریز در لرستان احتمال خطرات بیشتری برای محیط زیست دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان ادامه داد: در صورت وجود ریزگردهای با قطر زیر 2.5 میکرون مشکلات قلبی و تنفسی برای افراد نیز بیشتر می شود.
وی افزود: با توجه به موقعیت جغرافیایی کوهستانی لرستان شرایط ماندگاری بیشتر ریزگردها در این استان و ایجاد سدی برای نفوذ ریزگردها به مرکز کشور ایجاد می شود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر ریزگردها جنگل ها و مزارع استان را دچار خسارت و بیماری کرده اند و با رسوب بر روی برگ های درختان و مزارع مانع فتوسنتز و غذاسازی آنها می شوند و حالت انسداد و خفگی برای درختان ایجاد کرده اند.
فتحی بیرانوند ادامه داد: این فرایند به مرور زمان باعث ضعیفی و صدمه فیزیولوزیکی به درختان می شود و آنها برای بیماری و تلف شدن مستعد می کند.

**ریزگردها از دلایل اولیه خشکیدگی جنگل های بلوط لرستان هستند
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان همچنین گفت: طی سالیان گذشته وجود ریزگردهای کمتر از 2.5 میکرن در این استان مانع از عملیات فتوسنتز و تنفس درختان،مسدود شدن روزنه های گیاهی و در نتیجه ضعف و زوال و آفات ثانویه درختان بلوط شده است.
وی افزود:با توجه به اعلام سازمان جنگل ها 600 هزار هکتار جنگل لرستان بین 10 تا 100 درصد در معرض خشکیدگی قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: این در حالی است که ارزش اکولوژیکی یک درخت بلوط 200 هزار دلار برآورد شده است.

** هیچگونه کانون گردو غبار در لرستان شناسایی نشده است
معاون نظارت و پایش اداره حفاظت محیط زیست لرستان نیز گفت: سند گرد و غبار در شورای توسعه و برنامه ریزی استان در سال 94 مصوب شد و در این راستا 26 دستگاه مکلف به انجام وظایفی شدند.
الهام برنا افزود: با توجه به اینکه لرستان متاثر از پدیده گرد و غبار است و تاکنون هیچ کانون تولید گرد و غبار در استان شناسایی نشده است تکالیف دستگاه های اجرایی استان بر اساس کاهش و تقلیل آثار سوء گرد و غبار در استان تدوین شده است.
وی اظهار داشت: به منظور مصون ماندن تمام زیست مندان و انسانها از آسیب گرد و غبار اقدامات تحقیق و پژوهش و مطالعه بر عرصه های مستعد با وجود تداوم خشکسالی در دستور کار قرار دارد.
برنا ادامه داد: احیای تالاب های استان، ایجاد کمربند سبز در شهرها با توجه به تاثیر قابل توجه درختان به ویژه انواع برگ پهن در کاهش گرد و غبار از دیگر برنامه های مورد تاکید هستند.
وی با بیان اینکه در این راستا وظایفی برای دستگاه های اجرایی استان تعریف شده است، اضافه کرد: ایجاد آب نماها در سطح شهر ها و ممانعت از سوختن زباله ها از عمده وظایف شهرداری ها در این راستا است.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: در روزهای آلوده سال سموم با دوز پائین وارد بدن می شوند که دستگاه ایمنی بدن قابلیت دفع مواد را دارد اما در زمان آلودگی با دوز بالا امکان خودپالایی افراد در محیط وجود ندارد و آلودگی هایی ایجاد می شود که از آلودگی های اولیه نیز خطرناک تر است.
وی اظهار داشت: در حوزه منابع طبیعی نیز شناسایی مناطق با ریسک تولید باران و جلوگیری از بیابان زایی و تحقیق و پژوهش با همکاری دستگاه های اجرایی مرتبط مورد توجه قرار گرفته است.
برنا گفت: احیای تالاب گوری بلمک که در دهه 70 دچار تغییر کاربری شد و حفظ کاربری اراضی،ممانعت از کلش سوزی مزارع نیز از جمله وظایف تعریف شده برای جهاد کشاورزی آتان است.
وی به تاثیر منفی پدیده گرد و غبار بر سلامت جامعه اشاره کرد و گفت: در این راستا نیز دانشگاه علوم پزشکی مکلف به فعال نمودن سیستم درمان و پیشگیری و پوشش مراجعان شده است.
برنا افزود: پدیده گرد و غبار تاثیر نامطلوبی بر زنبورداری و تولید عسل استان و تشدید آفات و زراعت باغی دارد که در این راستا با همکاری مدیریت بحران استان خسارات وارده باید برآورد شود و در راستای پیگیری جذب تخصیص اعتبارات اقدام شود.

**نبود اعتبار مانع اجرای سند گردو غبار لرستان شده است
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان با بیان اینکه در راستای پیشگری از پدیده گردو غبار وظایفی برای تمام دستگاه های اجرایی مرتبط تعریف شده است، ادامه داد: اجرای این وظایف نیازمند تامین اعتبارات است که بخشی از این اعتبارات ملی و بخشی نیز باید به صورت استانی تامین شود.
برنا ادامه داد: لرستان در تدوین سند گرد و غبار نخستین استان بوده اما به دلیل نبود اعتبارات تاکنون اقدام قابل توجهی صورت نگرفته است.
به گفته وی اگرچه لرستان دارای کانون گرد و غبار نیست ولی از این پدیده تاثیر زیادی می بیند به همین دلیل سهم استان در اعتبارات مورد نیاز جهت رفع مشکل گرد و غبار و ایجاد زیرساخت های لازم باید به خوبی دیده شود.
وی تاکید کرد که پدیده گرد و غبار علاوه بر اینکه در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی جامعه تاثیر گذار است بر سلامت جامعه نیز اثر منفی دارد.

** جنگل ها و مراتع لرستان سپر محصولات کشاورزی شده است
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز گفت: ریزگردها حدود 10سال است که مهمان ناخوانده کشور هستند که اغلب استان های غرب و بخصوص زاگرس میانی را تحت تاثیر قرار داده است.
علیرضا احمدوندی افزود: در ایام فروردین و اردیبهشت ماه زمانی که گیاهان در حال رشد هستند روزنه های برگ باز بوده و این ریزگردها به صورت یک لایه گرد و غبار بر روی برگ ها نشسته و باعث مسدود شدن روزنه ها می شود.
وی بیان کرد: با مسدود شدن این روزنه ها، گیاه عمل فتوسنتز را به خوبی انجام نمی دهد و مواد غذایی به خوبی رشد نمی کند و در این صورت گیاه مختل شده و بر محصولات غذایی تاثیر می گذارد.
وی همچنین به تاثیر ریزگردها بر عمل گرده افشانی گیاهان در فصل بهار اشاره کرد و گفت: زنبورهای عسل به دلیل تغذیه از گل و برخی محصولات هم در معرض مستقیم ریزگردها هستند.
احمدوندی اضافه کرد: در سال های گذشته این ریزگردها صدمات زیادی بر محصولات کشاورزی در استان نداشته و لرستان به نسبت دیگر استان ها کمتر آسیب دیده است.
وی علت اصلی کمتر آسیب دیدن محصولات استان را وجود جنگل ها و مراتع بسیار زیاد لرستان بیان کرد و از آنان به عنوان سپر مقاوم در برابر ریزگردها نام برد.
7274/3210/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.