به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، "هر موتور به‌اندازه 5 تا 8 دستگاه خودرو آلودگی ایجاد می‌کند." این جمله‌ای است که یحیی زارع مدیرکل هواشناسی استان قم در نشست خبری که چندی پیش برگزار شد، آن را بیان کرد و تردد خودروها به‌ویژه موتورسیکلت‌ها را منشأ و عامل آلودگی هوا در فصل سرد سال دانست.

بنا به گفته مسئولان استان نزدیک به 320 تا 340 هزار موتور پلاک شده در قم داریم که دو سه برابر این آمار موتورهای بدون پلاک در شهر در حال تردد هستند، با یک حساب سرانگشتی قریب به یک‌میلیون موتور پلاک‌دار و بدون پلاک در قم وجود دارد که این آمار عجیب و قریب حاکی از آن است که قم استانی است که به‌اندازه جمعیتش موتور دارد.

بیان این آمار برای اکثر افراد جامعه، شاید عجیب و غیرقابل‌باور باشد، اما عجیب‌تر آمار تصادفاتی است که گزارش می‌شود.

طبق گفته مهدی فراهانی معاون مرکز فوریت‌های پزشکی قم، گزارش روزانه به‌طور میانگین بین 30 تا 35 تصادف برای موتورسواران قمی قریب به 35 تا 40 مجروح برجای می‌گذارد که رقم قابل‌توجهی است. در کنار تصادفات ناشی از موتورسیکلت‌سواری، واقعیت این است که موتورسیکلت‌ها بیشترین آلودگی هوا را به خود اختصاص داده‌اند. سالانه بیش از 11 درصد حمل‌ونقل درون‌شهری قمی‌ها، با این وسیله نقلیه انجام می‌شود که یکی دیگر از ناخوشایندترین آمارهای ترافیکی که است می‌توان به آن استناد کرد.

بسیاری از مردم بر این باورند که بیشترین سهم آلودگی را در سطح شهرها، خودروها بر عهده‌دارند اما بر اساس آمار، در قم موتورسیکلت‌ها متهمان آلودگی هوا هستند بنا به گفته مسئولان استان امروز، بیش از 300 هزار نفر در قم موتورسیکلت‌سوار هستند که سهم زیادی در آلودگی صوتی، آلودگی هوا، آشفتگی ترافیکی، نبود امنیت جانی و.. دارند.

بنا به گفته کارشناسان، آلودگی هوا ناشی از آلاینده‌های مصنوعی و یا طبیعی است، به گفته سید رحمان دانیالی مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان قم، هر دو نوع آلودگی در قم وجود دارد البته استان قم جزء معدود کلان‌شهرهایی است که اگرچه آلودگی آن همچون کلان‌شهرهای دیگر نیست اما باید این میزان آلودگی کنونی را نیز جدی گرفت.

به گفته وی، در سال 94 طرح مطالعاتی توسط اساتید علمی دانشگاه صورت گرفت که این پژوهش درزمینهٔ بررسی طرح جامعه کاهش آلودگی هوای قم بود؛ در این برنامه 13 ایستگاه مطالعاتی موردبررسی قرار گرفت که بر اساس آن آلودگی‌های شهر قم به 3 دسته تقسیم‌بندی شد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان قم، مرکز شهر قم را یکی از مراکز آلودگی هوای قم دانست و گفت: مرکز شهر به دلیل وجود حرم حضرت معصومه(س) و تردد بالای وسیله نقلیه با مشکل آلودگی هوا مواجه است.

در این راستا، بزرگ‌ترین اقدامات در ارتباط با کاهش آلودگی مردم هستند، که با رعایت تردد مناسب وسیله نقلیه می‌توانند، نقش‌آفرینی کنند، سه‌شنبه‌های بدون خودرو اگرچه راهکار خوبی است که به گفته مدیرکل حفاظت محیط‌زیست قم این طرح توفیق چندانی نداشت.

سهم 70 درصدی سهم آلودگی هوا از سوی خودروها

بر اساس بررسی‌های صورت گرفته در کشور، سهم آلودگی خودروها و منابع متحرک نسبت به منابع ثابت بیشتر بوده و حدود 60 تا 70 درصد منابع آلودگی را تشکیل می‌دهند، بررسی‌ها حاکی از آن است که افزایش تردد و عبور و مرور وسایط نقلیه در سطح شهر قم، میزان شاخص آلایندگی محیطی افزایش چشمگیری دارد.

بر اساس دیدگاه کارشناسان اگر قرار است آلودگی هوا کاهش یابد، در گام نخست باید خودروهای تولیدی استاندارد محیط زیستی را لحاظ کرده و در گام بعدی استفاده از خودروهای شخصی به حداقل برسد.

تاسف‌بارتر اینکه فرهنگ استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی وسایلی همچون دوچرخه در ایران نهادینه نشده است که بخشی از آن به دلیل محدودیت‌های کشور در توسعه حمل‌ونقل عمومی و بخشی دیگر را به دلیل کم‌کاری‌های فرهنگی است.

بر این اساس، فاصله هر شهروند از منزل تا نزدیک‌ترین ایستگاه مترو، منوریل و ایستگاه اتوبوس تندرو باید چند دقیقه باشد، درحالی‌که این مسئله در شهر قم از وضعیت خوبی برخوردار نیست، در کنار این مسئله بیماری‌های مزمن و سرطان‌ها براثر ورود مواد سمی حاصل از آلودگی هوا به داخل خون انسان نیز توجه به توسعه را امری ضروری می‌کند، از همین رو تا مادامی‌که استفاده از ناوگان حمل‌ونقل عمومی برای کاری جز تحمل ناهنجاری‌های موتورسیکلت در شهر نداریم.

انتهای پیام/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 621493
  • منبع: tasnimnews.com
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.