به گزارش ایرنا، خزان در فصل پاییز زیبایی خاص خود را دارد و رنگارنگی طبیعت در آن فصل، هر بیینده ای را به سر ذوق می آورد ولی این پدیده درتابستان فقط باعث تعجب و تاسف مردم می شود.
شهروندان و گردشگران به ویژه در خیابان های فردوسی، نادری و سبزه میدان که به عنوان مراکز اصلی شهر قزوین شناخته می شوند با دیدن زرد شدن برگ درختان چنار، دلیل اصلی این تغییر را جویا می شوند، هر چند گرمایی که خود نیز با آن دست و پنجه نرم می کنند، گویای خیلی چیزهاست.

** تغییر اقلیم ناگهانی مهمترین علت زرد شدن زودرس درختان چنار است
کارشناس اداره کل منابع طبیعی استان قزوین در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت:در سال جاری بارش ناگهانی برف در اواخر فروردین ماه و سپس افزایش یکباره دما، درختان چنار را دچار شوک و تنش و خزان زودرس کرد.
آزیتا اسدی افزود: درخت چنار بر خلاف سال های اول رشد که نیاز به آب دارد، از سال های بعد با تقویت ریشه ها آب را در خود ذخیره می کند اما به هرحال برای ادامه حیات خود نیازمند آب است و با توجه به کمبود آب در سال جاری این موضوع ، با عث تشدید تغییر رنگ زودرس برگ درختان شد.
این کارشناس منابع طبیعی ادامه داد:برای تامین آب مورد نیاز اینگونه درختان می توان از روش های بازیافت آب استفاده کرد به طوری که از طریق برگرداندن فاضلاب ها به چرخه مصرف در باغبانی و کشاورزی آنها را آبیاری کرد.
اسدی خاطرنشان کرد:گرچه درخت چنار نسبت به خشکی مقاومت بیشتری دارد اما شوک و استرس حرارتی سرما و گرما می تواند به زردی ناگهانی آن کمک کند.
وی ادامه داد:البته کمبود مواد معدنی نظیر پتاسیم و آهن و همچنین آلودگی های زیست محیطی و دود ناشی از تردد خودروها نیز در تغییر رنگ زودرس این درختان بی تاثیر نیست.

**درخت چنار متناسب با مناطق خشک و نیمه خشک نیست
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قزوین نیز درباره زرد شدن ناگهانی و زودرس درختان چنار خیابان های شهر گفت:درخت چنار یک گونه گیاهی متناسب با مناطق خنک و معتدل است و با گرمای شدید سازگاری ندارد.
مجید مظفری با بیان اینکه زرد شدن زودرس درختان چنار در بسیاری از شهرهای کشور اتفاق افتاده، افزود: در تابستان سال جاری با توجه به دمای هوای بالا که حدود 40 درجه بوده است درختان چنار ضعیف شده و دچار زردی شدند.
وی با بیان اینکه در شرایط موجود نمی توان کاری برای ماندگاری درختان چنار انجام داد، افزود:در این شرایط حتی با آبیاری آنها نیز نمی توان آنها را از این زردی نجات داد.
مظفری اظهار داشت:این زردی زودرس به معنای خرابی و نابودی درختان چنار نیست و این درختان می توانند در پاییز دوباره برگ ریخته و در بهار رشد کنند.
وی ادامه داد: عمر برخی از این چنارها از جمله در سبزه میدان و مولوی در حد 80 تا90سال و عمر برخی از آنها در حد 10 تا 40 سال است و بیشتر درختان زرد شده نیز مربوط به همین دسته دوم است.
این مسئول یادآور شد:بخش اعظمی از فضای سبز شهر قزوین از آب های غیر شرب چاه ها آبیاری می شود و سیستم های نظارت بر مصرف آب نیز تقویت شده است.

*کشت گونه های گیاهی مقاوم در دستور کار شهرداری است
این مسئول گفت: به علت مشکلات ناشی از همین موضوع در سه سال اخیر کاشت چنار در سطح شهر متوقف شده و فقط در قسمت هایی که نیاز به واکاری دارند از این درختان استفاده می شود.
مظفری خاطرنشان کرد:به همین منظور در حال حاضر به سمت کاشت گونه هایی کم آب بر در خیابان ها مانند زیتون تلخ، زبان گنجشک و نارون رفته ایم.
وی ادامه داد:همچنین در راستای مدیریت مصرف آب به دلیل آن که چمن نیاز به آب بالایی دارد به سمت حذف چمن ها و یا کاهش استفاده از چمن در سطح شهر و بوستان ها رفته ایم و به جای چمن تلاش شده از گیاهان پوششی مانند رزماری، رز و یوکا استفاده شود.

**زردی درختان چنار ناشی از بیماری زوال است
یک کارشناس باغبانی گفت: در حالی که برخی از کارشناسان معتقدند گرما و کم آبی علت اصلی زردی زودرس درختان چنار است به نظر من گرمای هوا زمانی می تواند عامل این زردی باشد که دمای هوا در نزدیکی 50 درجه و بالاتر باشد در حالیکه دمای شهر قزوین در این روزها حداکثر تا 42درجه بوده است.
محمد پیله فروش افزود:زردی و خشکیدگی این درختان علامت بیماری زوال آنها است که کمبود ریز مغذی هایی چون پتاسیم و آهن، فشردگی خاک و نیاز چنار به آبیاری و مراقبت نامنظم، در این بیماری موثر است.
وی افزود:زوال درختان چنار عارضه ای ایست که در اکثر شهرهای خشک و نیمه خشک ایران و در سال جاری در قزوین اتفاق افتاده است.
شهر قزوین 280 هکتار فضای سبز درون شهری، 66 پارک تفرجگاهی دارد و پارک ملی باراجین این شهر نیز دارای 330 هکتار وسعت است.
در مجموع سرانه فضای سبز هر شهروند قزوینی 14.67 متر مربع است.
7388/6012
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.