به گزارش ایرنا، این طر ح ها با هدف تامین آب شرب 19 شهر و 230 روستا، بهبود مصارف آبی برای 79 هکتار اراضی کشاورزی و جلوگیری از افت سفره های زیر زمینی به مرحله اجرا گذاشته شده اند.
در سال 1373 طرح آبیاری دشت قزوین به اداره کل امور آب تبدیل شد و پس از آن در سال 1385 با تغییر به شرکت آب منطقه ای قزوین، تحول عظیمی در حوزه مدیریت منابع آبی به وجود آمد.
مدیریت منابع آب در زمینه شناخت، مطالعه، توسعه، حفاظت و بهره برداری بهینه از منابع آبی و همچنین ایجاد و توسعه بهره برداری و نگهداری از تاسیسات و سازه های آبی از مهمترین وظایفی است که شرکت آب منطقه ای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برعهده گرفت.
روند رو به خشکسالی دشت قزوین و استفاده بی رویه از منابع آب های زیرزمینی به علت نبود الگوی مصرف در کشاورزی باعث شده تا سطح آب های زیرزمینی به طور فاحشی کاهش یابد و اکنون شرکت آب منطقه ای برای نجات دشت قزوین طرح های انتقال آب از سه سد بالاخانلو، نهب و طالقان را در دستور کار قرار داده که به عنوان مهمترین دستاورد انقلاب اسلامی در حوزه منابع آبی شمار می رود.

** طرح انتقال آب از سد های طالقان، نهب و بالاخانلو برای نجات دشت قزوین
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: هدف از اجرای احداث کانال اصلی شبکه آبیاری سد نهب، انتقال آب ذخیره شده در مخزن سد به منظور بهبود اراضی کشاورزی به میزان هشت هزار و 300 هکتار است.
حمید پویا با بیان اینکه طرح سد نهب با 91 درصد پیشرفت فیزیکی همراه است، اظهار داشت: طول کانال اصلی شبکه آبیاری سد نهب 25 کیلومتر و ظرفیت آن 7.2 متر مکعب بر ثانیه است.
وی اضافه کرد: برای تکمیل سد نهب 700 میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده که تاکنون با همت مسئولان استان و دستگاه های اجرایی دولت 215 میلیارد ریال از این رقم هزینه شده است.
این مسئول با بیان اینکه موقعیت اجرایی کانال اصلی از محل سد نهب تا شهر نرجه است، اظهار داشت: این سد از جمله معدود سدهای کشور است که با طول تاج طولانی می تواند 120 میلیون متر مکعب آب را در منطقه تاکستان برای مصارف کشاورزی و اراضی پایین دستی فراهم کند.
به گفته پویا با راه اندازی این سد شاهد تغذیه مصنوعی دشت قزوین، مدیریت بهتر منابع آبی در سفره های زیرزمینی، بالا رفتن بهره وری در کشاورزی، جلوگیری از جریانات نابهنگام و سیلابی رودخانه خررود و کاهش برداشت از منابع آب های زیرزمینی خواهیم بود.
وی ذخیره سازی چهار میلیون متر مکعبی آب در منابع زیرزمینی به واسطه سد نهب را یادآور شد کرد و اظهار داشت: طی برنامه ریزی های انجام شده قرار است تا سال 1425 منابع آبی استان از 110 میلیون متر مکعب به 154 میلیون مترمکعب افزایش یابد و همچنین تا پایان برنامه ششم توسعه، میزان کاهش سطح آب های زیرزمینی به صفر برسد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین به ظرفیت اشتغالزایی این سد اشاره کرد و گفت: با احداث و اجرای شبکه آبیاری سد نهب برای 800 نفر به صورت مستقیم و برای هزار و 200 نفر به صورت غیر مستقیم اشتغالزایی می شود.
پوی در خصوص طرح آبرسانی از سد طالقان به استان قزوین نیز گفت: در این طرح خط انتقال اصلی به طول 121 کیلومتر و با قطر 250 تا هزار و 600 میلی متر قرار است آب شرب 14 شهر و 194 روستا از توابع شهرستان های آبیک، قزوین، البرز و تاکستان تامین شود.
وی با بیان اینکه در این طرح 60 میلیون متر مکعب آب از سد طالقان تامین می شود، اظهار داشت: با احداث 2 مدل تصفیه خانه هرکدام به ظرفیت هزار و 500 لیتر بر ثانیه به طور حتم بخش اعظمی از مطالبات آب شرب شهروندان محقق می شود.
این مسئول درباره عملیات اجرایی سد بالاخانلو در جنوب شرقی بویین زهرا نیز گفت: این سد با هسته رسی و با ارتفاع 84 متر از کف و حجم مخزن 38 میلیون متر مکعب می تواند سالانه 15 میلیون و 400 هزار متر مکعب آب را تامین کند.
پویا در تشریح اجرای این طرح خاطرنشان کرد: سد بالاخانلو هم اکنون دارای 61 درصد پیشرفت فیزیکی است که با راه اندازی آن پنج شهر و 36 روستا از نعمت آب شرب بهره مند خواهند شد.

** اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی
معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شرکت آب منطقه ای استان قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از اقدامات اساسی در راستای تامین منابع آبی و جلوگیری از هدررفت منابع زیرزمینی، اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی است.
یدالله ملکی اضافه کرد: تاکنون 2 هزار و 209 حلقه چاه غیرمجاز در استان قزوین مهروموم شده و نسبت به برداشت منابع آبی از 285 حلقه چاه اقدامات تقلیل دهنده انجام شده است.
وی با بیان اینکه اقدامات نظارتی روی چاه های غیرمجاز به صرفه جویی بیش از 405 میلیون متر مکعب آب در سالهای گذشته منجر شده اظهار داشت: در همین راستا تاکنون 248 دستگاه ادوات حفاری غیرمجاز کشف و ضبط شده است.
ملکی بازدید و نظارت های مستمر بر چاه های مجاز را یادآور شد و افزود : تاکنون با کمک 16 گروه گشت و بازرسی نسبت به نصب 2 هزار دستگاه کنتور هوشمند روی این چاهها اقدام شده و میزان برداشت آنها کنترل شده است
این مسئول در خصوص طرح تعادل بخشی منابع آبی اظهار داشت : مطالعه و اجرای طرح های تعادل بخشی و تغذیه مصنوعی و سیلاب شامل انسداد چاه های غیرمجاز، تقلیل برداشت چاه های مجاز و صدور پروانه های مصرف است که در این سالها، اقدام موردی روی سه هزار و 181 حلقه چاه آب، باعث صرفه جویی 418 میلیون متر مکعب آب های زیرزمینی در آبخوان دشت قزوین شده است
ملکی یادآور شد: به برکت پیروزی انقلاب اسلامی و همت مسئولان استان در دهه های گذشته، میزان کاهش آب های زیرزمینی از 168 سانتی متر به حدود 90 سانتی متر کاهش یافته که یک دستاورد بزرگ در حوزه منابع آبی به شمار می رود.

** بازسازی و ارتقاء شبکه سنجش منابع آبی و نگهداری از تاسیسات
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای استان قزوین هم به خبرنگار ایرنا گفت: سیاست های شرکت آب منطقه ای این است که با افزایش تعداد ایستگاه های شبکه پایش بتواند سنجش منابع آبی را همواره به طور مستمر دنبال کند.
رضا اخلاص مند افزود: درحال حاضر تعداد ایستگاه های سنجش منابع آبی در استان به 509 دستگاه رسیده که تا قبل انقلاب اسلامی جایگاهی برای این ایستگاه ها در استان قزوین وجود نداشت.
وی با بیان اینکه واحد مهندسی رودخانه در شرکت آب منطقه ای اقدامات مطالعاتی فراوانی را بعد از انقلاب انجام داده، تصریح کرد: مطالعه بستر و حریم رودخانه های استان به طول هزار و 50 کیلومتر، تهیه نقشه توپوگرافی( نمایاندن پستی و بلندی زمین) به طول هزار و 100 کیلومتر، مطالعه پهنه بندی خطر سیل رودخانه استان به طول 243 کیلومتر و آزادسازی رفع تصرفات از اراضی رودخانه ای به میزان 471 هکتار از اقداماتی است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در استان قزوین انجام شده است.
اخلاص مند رد خصوص اقدامات واحد بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی گفت: برای کانال های احداث شده و بازسازی آنها در دشت قزوین اقدامات بسیاری انجام شده که حجم اشرافیت مهندسان روی کانال ها به 275 کیلومتر می رسد.
وی خاطرنشان کرد: ایمن سازی شبکه آبیاری دشت قزوین به طول 60 هزار و 46 متر، احداث 31 ایستگاه پمپاژ و ایجاد بند انحرافی برای انتقال آب از دیگر مواردی است که شرکت آب منطقه ای بعد از انقلاب اسلامی برای حفظ و صیانت از منابع آبی استان قزوین انجام داده است.
9925/6012
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.