استقلال قضایى معنایش این است که اگر قاضى حکمى کرد، احیاناً رسیدگى به آن حکمْ مرجع دارد و غیر از آن، هیچ کس حق دخالت ندارد
حضرت امام خمینی در2 دی سال 1363 طی سخنانی در جمع اعضاى شورای عالى قضایى ضمن تاکید بر لزوم استقلال قوه قضاییه خاطرنشان کردند: استقلال قضایى معنایش این است که اگر قاضى حکمى کرد، احیاناً رسیدگى به آن حکمْ مرجع دارد و غیر از آن، هیچ کس حق دخالت ندارد.
بیانات [در جمع اعضاى شورای عالى قضایى (لزوم استقلال قوه قضاییه)]
زمان: صبح 2 دى 1363/ 29 ربیع الاول 1405
مکان: تهران، جماران
موضوع: لزوم استقلال قوه قضاییه
حضار: اعضاى شورای عالى قضایى: موسوى اردبیلى، سید عبد الکریم (رئیس دیوان عالى کشور)- صانعى، یوسف (دادستان کل کشور)- مقتدایى- بجنوردى- میر محمدى
بسم اللَّه الرحمن الرحیم
مطلبى که من باید به عموم مردم و بخصوص آنهایى که در کارهاى کشور و مملکت دست دارند تذکر دهم، این است که قوه قضاییه قوهاى است مستقل، و معناى استقلالش این است که در صورتى که حکمى از قضات صادر شد، هیچ کس حتى مجتهد، دیگر حق ندارد آن را نقض و یا در آن دخالت نماید. و احدى حق دخالت در امر قضا را ندارد و دخالت کردن، خلاف شرع و جلوگیرى از حکم قضات هم بر خلاف شرع است.
و من به مردم عرض مىکنم که افراد این شورا را از سالهاى قبل مىشناسم و براى این مقام صلاحیت دارند، و اگر دستور و حکمى از آنها صادر شد، هیچ فردى حق جَوّسازى، نه در روزنامهها و نه در نطقها و نه در بین مردم را ندارد. تضعیف قوّه قضاییه صلاح نیست و باید قوّه قضاییه را تقویت نمود.
من باز عرض مىکنم که استقلال قضایى معنایش این است که اگر قاضى حکمى کرد، احیاناً رسیدگى به آن حکمْ مرجع دارد و غیر از آن، هیچ کس حق دخالت ندارد. من امیدوارم که آقایان در قوّه قضاییه موفق باشند که به طور شایسته و با قدرت عمل کنند، و امیدوارم ملت و مجلس و دولت هم پشتیبان آنان باشد که خداى نخواسته صدمهاى به آن وارد نشود.
و السلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته
صحیفه امام،ج 19،ص 121 و 122