بهرام بیضایی که در تاریخ ادبیات نمایشی ما هنرمندی تکرارنشدنی است، در کنار تمام نمایشنامههای اجرا شده و نشدهاش، تمام فیلمهای ساخته شده و نشدهاش و تمام پژوهشهایش، برای کودکان و نوجوانان هم آثاری دارد تا این گروه سنی نیز مانند مخاطبان بزرگسال، از خوان هنر او بهرهای ببرند.
به گزارش جی پلاس، تماشاگران سینما فیلم «عمو سیبیلو» او را به یاد دارند و در چند روز گذشته نیز یکی از کتابهای قدیمیاش که برای کودکان نوشته شده، بار دیگر تجدید چاپ شده است.
بیضایی معمولا انتشار آثار خود را به انتشارات روشنگران و مطالعات زنان میسپارد اما او نیز از زمره هنرمندانی است که در دوره طلایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با این مرکز همکاری داشته و ساخت فیلمی مانند «عمو سیبیلو» نتیجه همان دوره است. فیلمی ٢٨ دقیقهای که سال ١٣٤٩ به تهیهکنندگی کانون پرورش فکری ساخته شد. اما این همکاری مشترک تنها به ساخت این فیلم منحصر نشده و بیضایی در زمینه انتشار کتاب نیز با کانون همکاری داشته است و سالها پیش کتاب او با نام «حقیقت و مرد دانا» از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است. این کتاب همان اندازه که به خاطر نویسندهاش جالب توجه است، یک ویژگی جذاب دیگر هم دارد و آن اینکه با تصویرگری مرتضی ممیز منتشر شده است. ممیز نیز مانند بیضایی و احمدرضا احمدی و... در کنار فعالیتهایی که برای بزرگسالان انجام داده بود، برای آثار گروه سنی کودک و نوجوان نیز تصویرسازیهایی را به یادگار گذاشته است و حالا بازنشر دوباره کتاب بیضایی با تصویرسازی او آن هم در ماه تولدش (شهریور ماه) تجدیدخاطره دوباره مردی است که به عنوان یکی از قلههای گرافیک ایران شناخته میشود.
این کتاب نخستینبار سال ١٣٥١ منتشر شده است و حالا بعد از ٤٥ سال بار دیگر تجدید چاپ شده است تا یادآوری دیگری باشد از سالهای پرثمر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مروری باشد بر دورهای طلایی که هنرمندانی مانند عباس کیارستمی، مرضیه برومند، رضا بابک، فاطمه معتمدآریا، بهروز غریبپور، احمدرضا احمدی و... با این مرکز همکاری میکردند.
اما داستان «حقیقت و مرد دانا» درباره پسری است که تصمیم میگیرد با دوستانش نمایشی بسازد ولی در پایان از خود میپرسد بازی چقدر حقیقی است. پس در جستوجوی «حقیقت» حرکت میکند، اما سالها میگذرد و مرد دانا را نمییابد. در عوض در آبادیها و شهرها ماجراهایی از سر میگذراند. سالها بعد او به خانه برمیگردد و زندگی جدیدی را آغاز میکند.
در بخشی از این کتاب که نخستینبار در سال ۱۳۵۱ منتشر شده است، میخوانیم: «جوان تشنه بود. عجیب تشنه بود. آفتاب تند در تمام راه دراز او را آزار داده بود. او به دنبال جرعه آبی پا به این ولایت غریب گذاشت. در کوچهها پرسه زد. دری باز نشد. صدایی نیامد. کسی نگذشت. شاید همه رفته بودند. وگرنه نمیشد اینقدر همه جا خلوت و خالی باشد. او باید کسی را میجست و جرعهای آب میگرفت.»
چندی پیش نیز کتاب دیگری از احمدرضا احمدی با نام «ماهی قرمز، ماهی طلایی» از سوی کانون منتشر شد. این کتاب البته برخلاف کتاب بیضایی، تجدید چاپی نبود و بلکه جدیدترین اثر احمدرضا احمدی است که در قالب داستانی فلسفی که به چرایی بودن میپردازد، برای مخاطب کودک منتشر شد.
و اما کتاب «حقیقت و مرد دانا» مناسب گروه سنی «د» (۱۲ تا ۱۴ سال) است که با قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان قابل خریداری از تمامی فروشگاههای کانون پرورش فکری است. این کتاب در ۵۲ صفحه رنگی و با شمارگان ۵۰۰۰ نسخه منتشر شده است.