به گزارش خبرنگار ایرنا ، به گفته کارشناسان افزایش محسوس شمار سنجاقک ها می تواند ناشی از دگرگونی در چرخه محیط زیست ، تداوم خشکسالی ، بارندگی های نسبتا مناسب سال زراعی جاری و تغییرات اقلیمی و آب و هوایی باشد.
این روزها مردم شیراز و شهرهای اطراف این کلانشهر و مناطق اطراف دریاچه مهارلو شاهد رفت و آمد سنجاقک های مهاجر در آسمان هستند، سنجاقک‌ها برخلاف بسیاری از حشرات، ترسناک نیستند و کارشناسان محیط‌ زیست نیز وجود آنها را مفید می‌دانند.
دکتر مهرداد زمان پور اکولوژیست و زیست بوم شناس و مدرس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان داشت : افزایش شمار سنجاقک ها در مناطق شهری کاملا محسوس است ، درمواردی که بروز پدیده ای با موجود زنده سروکار دارد باید با مطالعه بیشتر و دقت و حساسیت موضوع را مطالعه و بررسی کرد و داده ای میدانی کافی برای اظهار نظر دقیق کارشناسی دراین زمینه وجود ندارد.
وی اضافه کرد : بیشترین احتمال در باره افزایش تعداد سنجاقک ها در شیراز این است که بارندگی آخر زمستان و بهار بیشتر از سالهای قبل بوده است بنابر این طول دوره آب دار بودن رودها و چشمه ها به خصوص در اطراف دریاچه مهارلو بیشتر شده و محیط مناسب برای تخم گذاری و زیست لاروهای سنجاقک ایجاد شده است.
این مدرس دانشگاه و زیست بوم شناس استان فارس افزود: بنا بر این تخم گذاری سنجاقکها در آب و تشکل لارو آن ها که موجوداتی آبزی هستند با افزایش آب و بارندگی شرایط مناسب تری پیدا کرده است ، این احتمال وجود دارد که جمعیت سنجاقک ها فرصت بیشتری برای تولید مثل داشته اند و تخم ها و لاروها آن فرصت بیشتری برای رشد و بقا یافته باشند.
زمان پور اضافه کرد: رشد جمعیت به عوامل محدودکننده زنده به هم وابسته است، مثلا وجود شکارچیان می تواند این چرخه را تحت تاثیر قرار دهد ، البته ما نمی دانیم جمعیت شکار کننده لارو سنجاقک ها که عمدتا پرنده ها و ماهی ها هستند امسال در چشمه ها و آب گیرهای محل زندگی لارو سنجاقکها در چه وضعی بوده اند و بنابر این نمی توانیم دقیقا تاثیر پرندگان و ماهی ها رادر کاهش یا افزایش جمعیت سنجاقک ها دخیل بدانیم .هر چند این موارد بی تاثیر نیست.
وی با بیان اینکه دولت و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی باید در این زمینه طرح های پژوهشی و مطالعاتی تعریف کنند تا اثرات افزایش یا کاهش جمعیت چنین حشراتی بطور علمی بررسی شود گفت: ما اصرار می کنیم بودجه تحقیقات برای جانوران به ظاهر کم اهمیتی مانند لاروهای آبزی اختصاص داده شود این لاروها بعدا به حشرات آفت، سوسک ها و سنجاقک تبدیل می شوند و تاثیر آنها در محیط زیست باید بررسی شود ، متاسفانه در این زمینه چندان اهمیتی داده نشده است.
مدرس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس اضافه کرد : اظهارنظر دقیق در این موارد نیاز به داده دقیق دارد ، بدیهی است که خود سنجاقک ها خطری برای محیط زیست یا انسان ندارند اما چرخه زیست باید در جایی بر هم خورده باشد که اکنون شاهد افزایش تعداد این حشرات در جامعه هستیم و این نیاز به بررسی دارد .
مصاحبه : نیکنام خشنودی ** انتشار دهنده: غلامرضا مالک زاده
6113 /1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.