اینها گفته «کاترین میسان»، هنرمند فرانسوی است که این روزها با 20 تابلو از گلیم هایش (تاپستری) در نگارخانه تاروپود میهمان شیرازی هاست. هنرمند 61 ساله ای که در پاریس زندگی می کند و فعالیتش در حوزه منسوجات را از 15 سال قبل آغاز کرده و آن طور که خودش می گوید همه چیز با یک ایده از رنگ آغاز شده است.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبرجنوب»، تاپستری گونه ای از بافت است که در تاروپود آن علاوه بر پشم و نخ، موادی مانند فلز، چوب و شیشه مورد استفاده قرار می گیرد.
در تهیه این اثر هنری از تکنیک های مختلف نساجی و بافندگی از قبیل قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، ورنی بافی، پارچه بافی، دارایی بافی، کارت بافی، مکرمه بافی، میل بافی، چاپ سیلک، باتیک، قلمکار، نمدمالی، سوزن دوزی و چهل تکه استفاده می شود.پیدایش این هنر در کشورهای اروپایی مانند فرانسه بوده که برای پوشاندن دیوارهای بلند و همچنین گرمابخشی ساختمان ها از این تکنیک استفاده می کردند.
از اواخر قرن 11 میلادی در اروپا گلیم های دیوارآویز برای تزئین دیوار کلیساها و کاخ ها بافته می شد که از داستانهای مذهبی، اساطیری، رزمی و بزمی برای بافت آنها استفاده می شد.
این هنر حدود 60 سال پیش، پس از سه قرن در ایران احیا شد و به نام گلیم های تصویری در کارگاه های میراث فرهنگی در دستور کار قرار گرفت.تاپستری به پارچه هایی می گویند که مبنای آن به شیوه گلیم بافت تهیه شده است، شیوه ساده موسوم به گلیم بافت در نساجی به معنای آن است که پود به طور کامل روی تار را بپوشاند و نقوش گوناگونی ایجاد کند.این هنر بسیار زیبا یعنی کارکردن با دست، بافتن و دوختن، بخش مهم زندگی است؛ وقتی دست ها حرکت میکنند، زندگی و عشق و امید می آورند.این هنر و صنعت بافندگی آنچنان که از نوشته های باستانی برمی آید، ابتدا در میان قبایل چادرنشین که عمده کارشان گله داری بود، پدیدار شد.
این هنر گرم، دلپذیر و به شدت خانگی، در بسیاری موارد در مقایسه با مجسمه سازی، هنری زنانه محسوب می شود.این روزها کاترین میسان یکی از هنرمندان فرانسوی با 20 تابلو از این هنر دست ساز و خلاقانه، میهمان شیرازی هاست و آثارش را در معرض دید عموم قرار داده است.
وی در حاشیه برپایی نمایشگاهش و بازدید از یکی از کارگاه های رنگرزی گیاهی سنتی شیراز به خبرنگار ما گفت: با یک ایده دقیق اما بدون هیچ نوع طراحی از قبل شروع به بافتن گلیم می کنم، مثل یک ماجراجویی بزرگ که مرا به جایی ناآشنا می برد. وی افزود: همواره تلاش می کنم حرکت را پیش روی داشته باشم و به رنگ ها اجازه سفر دهم.
وی که تمایل بسیاری به صحنه های دریایی، اجرام زیر دریایی، قایق ها، پرندگان، پروانه ها و ماهی ها دارد، گفت: تمامی آثاری که خلق می کنم آفریده های هنری اصیلی است که بین یک تا 3 ماه زمان برده و برای هریک نیز نامی گذاشته ام از جمله تمساح سرخ، برگ های سفید، گیاه های خوب، باغ سبزیجات ژاپنی، ماهی قزل آلا، پنج قمر و پازل پرنده.
میسان در ادامه این گفت وگو با اشاره به اینکه علاقه بسیاری به بافت گلیم داشتم اما نمی دانستم از کجا و چطور باید شروع کنم، افزود: با اینکه آشنایی بسیار اندکی با بافت های داری چون گلیم و قالی داشتم آن هم به واسطه خواندن چند کتاب، تصمیم گرفتم شروع به بافتن گلیم کنم به طوری که برای صاف کردن و محکم شدن رج ها، به جای شانه (کرکیت) از چنگال استفاده کردم.
این هنرمند صنایع دستی فرانسه اضافه کرد: با کمک یکی از دوستانم که در پاریس زندگی می کرد و اهل کشوری در اروپای شرقی بود، اطلاعاتم نسبت به این هنر (گلیم بافی) بیشتر شد.
وی با اشاره به اینکه در فرانسه، تاپستری یکی از هنرهای قدیمی محسوب می شود، گفت: در تابلوهایم از پشم، ابریشم، نخ و حتی پارچه و روبان استفاده می کنم و بدون طراحی از قبل (به صورت ذهنی) آنها را می بافم.
میسان در ادامه اضافه کرد: برای زیباترشدن تابلوها، پشم خام را از مغازه های نیوزیلندی در پاریس خریداری و با گل و گیاه آن را رنگ می کردم اما بعدها از نخ و پشم هایی که با رنگ های شیمیایی رنگ آمیزی شده بود، استفاده کردم.
وی در ادامه این گفت وگو، گلیم های ایرانی را از جمله دست بافت های ارزشمند و زیبا توصیف کرد و گفت: یکی از ویژگی های این هنر، استفاده از رنگ های گیاهی و نقوش منحصربه فردی است که همگی حکایت از ذهن های خلاق هنرمندان دارد.
46