سال 97 که همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بود، مقطع یادآوری دستاوردهای چهار دهه انقلاب ملت ایران در سال 57 بود تا با انرژی و روحیه برگرفته از این دستاوردها، مردم فارس پنجمین دهه انقلاب را با تقویت امید و نشاط آغاز کنند.
به گزارش ایرنا، مدیریت ارشد استان فارس در 2 سطح سیاسی و فرهنگی مذهبی در سال 97 تغییر یافت. از یک سو، اسماعیل تبادار در اجرای قانون منع بکارگیری بازنشستگان در مناصب مدیریتی کلید استانداری را به عنایت الله رحیمی تحویل داد تا وی عهده دار مسئولیت استانداری فارس باشد.
رحیمی دی ماه 97 به پشتوانه سابقه ای طولانی از فعالیت در حوزه های عمرانی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی عهده دار مسئولیت استانداری فارس شد.
ارتحال آیت الله اسدالله ایمانی نماینده فقید ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز در اردیبهشت 97 نیز سبب شد که رهبر معظم انقلاب در حکمی آیت الله لطف الله دژکام را به عنوان این مسئولیت و نماینده خود در استان برگزینند.
بدین ترتیب درسال 97 در سطوح ارشد استان فارس تغییراتی صورت گرفت که جلوه ها و نتایج این تغییر را باید در سال جدید به انتظار نشست.
** غروب مفاخر
مهرداد ابروان کارگردان تئاتر، منتقد و مدرس دانشگاه از نخستین مفاخر استان بود که دوم اردیبهشت ماه 97 بر اثر سکته قلبی درگذشت و زخمی بر دل اهالی هنر گذاشت.
آیت الله اسدالله ایمانی نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز 17 اردیبهشتماه پس از تحمل دوره ای بیماری دعوت حق را لبیک گفت.
شیراز در دیگر روزهای سال 97، شاهد فقدان این مفاخر بود که هر یک اشک ها را بر چهره دوستداران آنها روان ساخت: آیتالله شیخ محمدرضا حدائق (از علمای شهر شیراز و رئیس حوزه علمیه منصوریه)، هاشم جاوید (شاعر، حافظ پژوه و نویسنده)، حسن اجتهادی (شاعر، نویسنده و نمایشنامه نویس کازرونی)، ضیاءالدین دُری (کارگردان کیف انگلیسی که به دلیل مشکل کبدی در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود) و عینالشریعه پران (مادر تئاتر شیراز).
مفاخری همچون دکتر کریم واعظ زاده (بنیانگذار جراحی عمومی و عضو فرهنگستان علوم پزشکی)، عباسعلی توانا (پیشکسوت ژیمناستیک فارس و کشور)، عزیز شکرریز (عروسک گردان سنتی شیراز)، فرهاد گرگین پور (استاد دانشگاه و موسیقیدان ایل قشقایی)، مجید گلریز خاتمی (استاد خاتم ساز شیرازی)، بیژن سمندر ( شاعر و پاسبان شعر و گویش شیراز ) ، احمد شیشه گر (پیشکسوت هنر اصیل کاشی هفت رنگ) و دکتر سید محمد حسن شیخ الاسلامی (پدر اهدای خون و رکوردار اهدای مستمر خون در جهان) نیز در سالی که گذشت چشم بر جهان فانی بستند.
** فجر چهلم انقلاب و پیام امید و همدلی
دهه فجر چهلم انقلاب، یادآور دستاوردهای ملت ایران در چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و نیز فرصتی برای بازخوانی اهداف ملت از این انقلاب تاریخی بود.
آیین راهپیمایی 22 بهمن شیراز که در هوایی بارانی برگزار شد، یک میهمان ویژه داشت. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در سخنانی در جمع راهپیمایان شیراز با بیان این که انقلاب اسلامی مانند ایران، امام و رهبری متعلق به همه ایرانیان است، به سال های نخست انقلاب اشاره کرد و گفت: به یاد بیاوریم روزهایی که در کنار هم بودیم و دوباره آن روزها را تکرار کنیم؛ امروز به همان همدلی و همزبانی نیاز داریم.
بنا بر اعلام مسئولان ارشد استان فارس، افزون بر یک هزار و 70 پروژه در این استان دهه فجر به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با اعتبار سه هزار و 40 میلیارد تومان افتتاح یاعملیات اجرایی آنها آغاز شد.
** آثاری که جهانی شدند
کمیته میراث جهانی یونسکو در چهل و دومین اجلاس سالیانه خود در شهر منامه بحرین، نهم تیرماه 1397 ، آثار ارزشمند معماری و شهرسازی دوره ساسانی را با عنوان منظر باستان شناسی ساسانی فارس در فهرست میراث جهانی ثبت کرد.
بدین ترتیب، کاخ اردشیر، قلعه دختر و شهرگور(فیروزآباد)، تنگ چوگان، بیشابور و مجسمه شاپور(کازرون) و کاخ ساسانی سروستان در فهرست جهانی یونسکو ثبت شدند. پیش تر آثار تاریخی تخت جمشید، پاسارگاد (آرامگاه کوروش)، باغ های پاسارگاد و باغ ارم از این استان در فهرست آثار جهانی ثبت شده بودند.
همچنین مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس پنجم آذرماه جاری اعلام کرد: بر اساس اعلام شورای جهانی صنایع دستی، پس از بررسی های انجام شده، شهر آباده از توابع این استان به عنوان شهر جهانی و ملی منبت، ثبت شد. لوح این ثبت جهانی در آیینی با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی و نماینده اتحادیه جهانی صنایع دستی به مسئولان شهر آباده و استان فارس اهدا شد.
** دیگر رخدادهای مهم فارس در یک نگاه
شمار زیادی از وزیران و دیگر اعضای هیات دولت در سالی که گذشت، به استان فارس سفر و ضمن بررسی مسائل و مشکلات استان، دستورهای لازم برای گره گشایی از موانع توسعه استان را صادر کردند.
ازجمله رویدادهای مهم در فروردین ماه 97 باید به سفر محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ایام نوروز اشاره کرد. لارستان در جنوب استان فارس نیز میزبان وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی علی ربیعی بود که در این افتتاح درمانگاه خیرساز تامین اجتماعی افتتاح شد. وزیر اطلاعات، سید محمود علوی نیز در نوروز 97 به شهرستان های مهر و لامرد استان فارس سفر کرد.
موضوع تفکیک دو بخش چنارشاهیجان و کوهمرهنودان از کازرون و ایجاد شهرستان جدیدی با نام کوهچنار که در آبان 96 مطرح شد، در اردیبهشت ماه 97 با اعتراضها و ناآرامی هایی در کازرون همراه شد که در نهایت، استاندار سابق فارس اعلام کرد که جدایی مناطقی از کازرون که مورد اعتراض مردم این شهر است، در دستور کار نیست و طرح تفکیک برای اصلاح از هیات دولت بازگشت داده شد.
روزهای بعد، با حکم وزیر کشور و به پیشنهاد استاندار فارس، داریوش دهقان به عنوان فرماندار جدید این شهرستان منصوب شد که با استقبال مردم شهرستان کازرون در فضای مجازی همراه شد. شامگاه جمعه یازدهم خردادماه اقشار مختلف مردم شهرهای کازرون و قائمیه (مرکز بخش چنارشاهیجان) در آیین ضیافت افطاری مشترک شرکت کردند و ندای وحدت سر دادند.
در گوشهای دیگر از استان فارس و در شهرستان مرودشت، انحلال شورای شهر مرودشت از طریق قانونی پیگیری میشد. اوایل اردیبهشت ماه 97 بود که شهردار و شماری از اعضای شورای اسلامی شهر مرودشت در پی اتهامات اقتصادی دستگیر شدند.
در آبان ماه، تکلیف شهرستان مرودشت با انحلال شورای شهر و در فقدان شهردار مشخص شد و پس از 6 ماه، که شهرداری و شماری از اعضای شورای اسلامی، بخشداری مرکزی و معاون عمرانی فرمانداری مرودشت به اتهام مفاسد اقتصادی دستگیر شده بودند، شهردار جدید معرفی شد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در آخرین ماه تابستان با هدف دیدار با مردم و افتتاح طرح های عمرانی در برخی شهرستان های استان فارس وارد شیراز شد و به شهرستان های استهبان، نی ریز و لارستان رفت.
انتخاب مریم اکبری نخستین بخشدار زن بخش مرکزی آباده در شهریور ماه، از گامهای مهم در راستای تحقق سهم زنان در مناصب دولتی بود که به نام اسماعیل تبادار استاندار سابق فارس ثبت شد.
علی ربیعی وزیر پیشین کار، تعاون و رفاه اجتماعی هم برای کلنگزنی ساخت بیمارستان دوم تامین اجتماعی به شیراز آمد تا پس از بدعهدی طرف های خارجی، این بار ساخت این بیمارستان بزرگ در داخل کشور دنبال شود.
منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به منظور شرکت در آیین افتتاح المپیاد دانشجویی کشور به شیراز سفر کرد.
در شهریورماه 97 راهاندازی سامانه اندازه گیری تشعشعات الکترومغناطیسی شیراز خبری مهم برای افکار عمومی بود که در پی سفر تیرماه وزیر ارتباطات به فارس محقق شد.
مهرماه 97 برای شورای شهر و شهرداری شیراز ،ماه پر از چالش بود. خبر نصب بنر حاشیه ساز با عکسی از سربازان اسرائیلی به مناسبت هفته دفاع مقدس موجب اعتراض برخی افراد شد. این بنر بلافاصله از میدان نمازی شیراز پایین آورده شد.
در این میان، شهردار شیراز و رئیس شورای اسلامی این شهر در نامه های جداگانه ای خواستار مجازات افراد طراح این بنر و بررسی موضوع شدند.
با این وجود، برخی افراد مقابل شهرداری شیراز حضور یافتند و ضمن برپایی نماز جماعت، اعتراض خود را اعلام کردند. گفته شده این افراد همچنین در نشستی با شهردار شیراز، به طرح موضوع پرداختند. تغییرات در حوزه روابط عمومی شهرداری و سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری از پس لرزه های این رخداد بود.
اما نصب بنر دیگر نیز در شیراز حاشیه ساز شد.
در این بنر، فراخوان مردم برای شرکت در راهپیمایی 13 آبان بود که در چند نقطه شهر نصب شد و ذیل آن نشان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان فارس را داشت.
یک غلط املایی در عبارت انگلیسی معادل شعار استکبارستیزی 'مرگ بر آمریکا' سبب شد که این بنر نیز به عنوان بنر حاشیه ساز، کانون بحث در شبکه های اجتماعی شود.
در این بنر، کلمه Dawn (به معنی طلوع و سپیده دم) به جای Down ( به مفهوم مرگ) استفاده شده بود و برخی کاربران با توجه به این که این بنر، مفهوم 'سپیده دم با آمریکا' را به ذهن متبادر می کند، خواستار پیگیری مسئولان و مجازات عاملان این اشتباه شدند.
در پی نصب این بنر، انتقادها بار دیگر در شبکه های اجتماعی متوجه شهرداری شیراز شد اما این شهرداری در اطلاعیه ای اعلام کرد که سایر سازمان های تبلیغاتی متولی تهیه این بنر بوده اند.
اما این بنر بر خلاف بنر نخست، منجر به برپایی تجمع خاصی نشد و نهادهای اصلی متولی این اشتباه نیز موضع گیری در این ارتباط نداشتند.
هرچند شهرداری شیراز در موضوع بنر موهوم، از ابتدا این بنر را محکوم کرده بود اما به برپایی تجمع مقابل شهرداری منجر شد، اما افرادی که پیش تر در این تجمع شرکت کرده بودند، احساس نیاز به تجمع در واکنش به بنر دوم احساس نکردند.
انتشار توئیت از طرف مهدی حاجتی یکی از اعضای شورای اسلامی شهر شیراز در پنجم مهرماه 97 او را متهم به حمایت از دو تن از فعالان فرقه ضاله بهاییت کرد و واکنش های بسیاری را در پی داشت.
وی بعد از 10 روز با قرار وثیقه 2 میلیارد ریالی آزاد شد و در چهار ماه بعد اجازه حضور در جلسات شورای اسلامی شهر شیراز را نداشت تا این که 14 بهمن بار دیگر در این جلسات حضور یافت.
وزیران اطلاعات، دادگستری و تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز بهمنماه در قالب سفرهای استانی اعضای هیات دولت و به مناسبت دهه فجر انقلاب اسلامی به استان فارس سفر و طرح های مختلفی را افتتاح کردند.
در اسفندماه و با تبیین بیانیه راهبردی رهبری خطاب به جوانان درچهل سالگی انقلاب، مسئولان و صاحب نظران استان به تبیین این مساله پرداختند و زوایای مختلف آن را برای افکار عمومی شرح کردند.
در اسفندماه شیرازیها میزبان رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت بودند. او با هدف بازدید از چند پروژه اقتصادی و شرکت در آیین آغاز عملیات اجرایی دو طرح صنعتی و معدنی در استان به فارس سفر کرده بود.
همچنین در سفر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در شیراز، وضعیت اقتصاد دانشبنیان در استان فارس بررسی شد.
سی و هشتمین طرح شیرین سازی آب دریا در دولت تدبیر و امید با حضور وزرای نیرو، اطلاعات و صنعت، معدن و تجارت در شهرستان لامرد در جنوب استان فارس آغاز شد.
رضا اردکانیان وزیر نیرو اول اسفندماه در آیین کلنگ زنی این طرح گفت: با اجرای این پروژه 15میلیون مترمکعب آب آشامیدنی، مصرف خانگی و همچنین صنایع موجود در شهرستان لامرد و مُهر تامین خواهد شد.
در رخدادهای اجتماعی و اقتصادی استان در پاییز 97 محاکمه متهمان پرونده اختلال ارزی و مفاسد اقتصادی برجسته بود.
در یکی از این محاکمهها جوانی 28 ساله به اتهام اخلال در نظام ارزی در دادگاه ویژه رسیدگی به پرونده های مفسدان و اخلال گران در نظام اقتصادی به ریاست قاضی سید محمود ساداتی در شیراز محاکمه و به 15 سال زندان و جزای نقدی محکوم شد.
همچنین دادگاه علنی رسیدگی به اتهامات میامحمد آخوند تبعه افغانستان ساکن ایران نیز در مهرماه برگزار شد. این فرد متهم بود که بدون مجوز از بانک مرکزی از سال ٩٠ تا ٩٦ تراکنش مالی ٢٠ هزار میلیارد ریالی در مبادلات ارزی داشته و بدون داشتن کارت اقامت در ایران در همه بانکهای کشور طی این سالها اقدام به تراکنش و عملیات بانکی کرده بود.
همچنین در جلسهای دیگر دکتر نصیر کاظمی به جرم احتکار دارو به 12سال حبس، جریمه نقدی به میزان ارزش اموال مورد احتکار و دو سال محرومیت از اشتغال به داروسازی محکوم شد.
در بهمن ماه 97 بود که در جنوب استان فارس، ملخها، مخل آسایش کشاورزان و مردم شهرستان هایی همچون خنج و ... شدند؛ محمد مهدی قاسمی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس نیز اعلام کرد: اقدام های لازم برای مقابله با این آفت محصولات کشاورزی صورت گرفته است.
شیراز در آخرین ماه تابستان و نیز بار دیگر در آخرین ماه زمستان میزبان وزیر ورزش و جوانان بود. مسعود سلطانی فر شهریور به مناسبت هفته دولت برای بهرهبرداری از دو طرح ورزشی در شهرستانهای لامرد و مهر به این شهرستانها سفر کرده بود. وی همچنین اسفندماه برای افتتاح برخی طرح ها به شیراز، مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان سفر کرد.
همچنین در رویدادی دیگر هشتمین نشست منطقهای نقشه راه اورآسیا با حضور روسای دامپزشکی 15 کشور جهان و گرولد بودکر نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران، اسفندماه در شیراز برگزار شد.
حوزه ورزش فارس نیز تلخ و شیرین های زیادی داشت. در سالی که گذشت، ورزشکاران زیادی از فارس به اردوهای تیم ملی دعوت شدند.
محمد علی گرایی، کشتی گیر شیرازی از سوی اتحادیه جهانی کشتی در رده بهترین های جهان قرار گرفت.
محمد دلیر شناگر کم بینای جهرمی رکورد ورودی 50 متر کرال سینه و 400 متر کرال سینه را در رقابت های انتخابی تیم ملی شنای کم بینایان شکست.
افزون بر این، کمیته ملی پارالمپیک، ساره جوانمردی و سمیرا ارم دو بانوی ورزشکار شیرازی را به عنوان پرچمداران ایران در آیین افتتاحیه و اختتامیه سومین دوره بازی های پارا آسیایی جاکارتا انتخاب کرد.
خرداد 97 نیز برای ورزشکاران فارس، خوش یمن بود. از جمله رویدادهای شیرین این ماه کسب 6 مدال رنگارنگ توسط دوندگان فارس در رقابت های دو و میدانی جهانی کارگران بود که در فرانسه برگزار شد.
یکی از مهمترین رویدادهای ورزشی تیرماه سال 1397 در دانشگاه شیراز رقم خورد و چهاردهمین المپیاد فرهنگی، ورزشی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی سراسر کشور با حضور 6 هزار شرکت کننده در زمین چمن دانشگاه شیراز با حضور وزیر علوم گشایش یافت.
امید ظریف ثنایی، دونده شیرازی در رقابت های بین المللی که به میزبانی کشور تونس برگزار شد، نشان برنز برگردن آویخت.
محمد چهارمالی ورزشکار شیرازی به اردوی تیم ملی بدمینتون برای حضور در بازی های آسیایی 2018 جاکارتا، دعوت شد.
همچنین نباید از تب فوتبال نیز غافل شد. پخش مسابقات جام جهانی 2018 در سینماها 500 میلیون ریال نصیب حوزه فرهنگی کرد.
سلطنت نوروزی، داور شیرازی نیز در سال 97 از سوی سازمان لیگ فوتبال ایران به عنوان بهترین داور زن کشور انتخاب شد.
در رویدادی در جهان ورزشهای رزمی نوید محمدی کاراته کای شیرازی درسومین دوره رقابت های المپیک جوانان در آرژانتین مدال طلا را بر گردن آویخت.
در رویدادی بینالمللی نیز پیکارهای جهانی هنرهای رزمی سواره در شیراز برگزار شد.در این رقابت ها 54 سوارکار مرد و زن از 19 کشور جهان شرکت کردند و در چهار رشته کمانگیری روی اسب، شمشیر، نیزه و کاباک با هم به رقابت پرداختند.
در خبری تلخ و ناراحتکننده هرسه نماینده فارس در فوتسال دسته یک سقوط کردند. این رویداد با پایان یافتن رقابت های فوتسال دسته یک ایران رخ داد که یک ناکامی تاریخی در این زمینه بود.
اما خبر خوش دیگر این که، در عرصه بینالمللی زری فتحی داور شیرازی برای قضاوت رقابت فوتسال اسپانیا و روسیه در مرحله نیمه نهایی رقابت های فوتسال جام ملت های اروپا در کشور پرتغال برگزیده شد.
حوزه فرهنگ و آموزش عالی فارس نیز خبرهای خوب زیادی در سال 97 به همراه داشت.
از آن جمله، فهیمه محمدپور دانشجوی مقطع دکتری روانشناسی بالینی و فرشته صمیمی دانشجوی دکتری مهندسی شیمی از دانشگاه شیراز موفق شدند عنوان دانشجوی نمونه کشوری امسال را کسب کنند.
دکتر 'مرضیه موسوی نسب' استاد تمام علوم صنایع غذایی و مؤسس و رئیس گروه پژوهشی فراوری آبزیان دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، نیز اسفندماه جاری جایزه علوم سافریج ٢٠١٩ از بریتانیا را دریافت کرد.
نخستین آزمایشگاه بینالمللی مشترک ایران و شرکت ایتالبز ایتالیا در محل آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شیراز در خرداد ماه سال گذشته گشایش یافت. میزان سرمایه گذاری شرکت ایتالبز در این پروژه60میلیون دلار اعلام شد.
برگزاری نمایشگاه اسناد و عکس های تاریخی همکاری ایران و سازمان ملل در شیراز در فروردین ماه 97 از نخستین رویدادهای مهم فرهنگی سال بود. در این نمایشگاه که با همکاری خبرگزاری جمهوری اسلامی و مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در ایران برگزار شد، 36 عکس تاریخی مستند که نشاندهنده حضور ایران در جامعه ملل و نقش کلیدی آن در تأسیس سازمان ملل است، نمایش داده شد و مورد استقبال مردم، مقامات استانی و پژوهشگران تاریخ قرار گرفت.
برپایی آیین های ویژه یادروز حافظ و سعدی در سال 97 با یادروزهای دیگری از جمله خواجوی کرمانی نیز خاطره انگیز شد.
همچنین هفدهمین نمایشگاه کتاب شیراز از سوم آذر تا 9 آذرماه میزبان کتابدوستان بود.
رخدادهای جشنواره های فیلم، تئاتر، هنرهای تجسمی و موسیقی فجر در فارس، زمستان سرد را به روزهای گرم برای هنردوستان تبدیل کرد.
7375/ 1876 / 2027
به گزارش ایرنا، مدیریت ارشد استان فارس در 2 سطح سیاسی و فرهنگی مذهبی در سال 97 تغییر یافت. از یک سو، اسماعیل تبادار در اجرای قانون منع بکارگیری بازنشستگان در مناصب مدیریتی کلید استانداری را به عنایت الله رحیمی تحویل داد تا وی عهده دار مسئولیت استانداری فارس باشد.
رحیمی دی ماه 97 به پشتوانه سابقه ای طولانی از فعالیت در حوزه های عمرانی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی عهده دار مسئولیت استانداری فارس شد.
ارتحال آیت الله اسدالله ایمانی نماینده فقید ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز در اردیبهشت 97 نیز سبب شد که رهبر معظم انقلاب در حکمی آیت الله لطف الله دژکام را به عنوان این مسئولیت و نماینده خود در استان برگزینند.
بدین ترتیب درسال 97 در سطوح ارشد استان فارس تغییراتی صورت گرفت که جلوه ها و نتایج این تغییر را باید در سال جدید به انتظار نشست.
** غروب مفاخر
مهرداد ابروان کارگردان تئاتر، منتقد و مدرس دانشگاه از نخستین مفاخر استان بود که دوم اردیبهشت ماه 97 بر اثر سکته قلبی درگذشت و زخمی بر دل اهالی هنر گذاشت.
آیت الله اسدالله ایمانی نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز 17 اردیبهشتماه پس از تحمل دوره ای بیماری دعوت حق را لبیک گفت.
شیراز در دیگر روزهای سال 97، شاهد فقدان این مفاخر بود که هر یک اشک ها را بر چهره دوستداران آنها روان ساخت: آیتالله شیخ محمدرضا حدائق (از علمای شهر شیراز و رئیس حوزه علمیه منصوریه)، هاشم جاوید (شاعر، حافظ پژوه و نویسنده)، حسن اجتهادی (شاعر، نویسنده و نمایشنامه نویس کازرونی)، ضیاءالدین دُری (کارگردان کیف انگلیسی که به دلیل مشکل کبدی در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود) و عینالشریعه پران (مادر تئاتر شیراز).
مفاخری همچون دکتر کریم واعظ زاده (بنیانگذار جراحی عمومی و عضو فرهنگستان علوم پزشکی)، عباسعلی توانا (پیشکسوت ژیمناستیک فارس و کشور)، عزیز شکرریز (عروسک گردان سنتی شیراز)، فرهاد گرگین پور (استاد دانشگاه و موسیقیدان ایل قشقایی)، مجید گلریز خاتمی (استاد خاتم ساز شیرازی)، بیژن سمندر ( شاعر و پاسبان شعر و گویش شیراز ) ، احمد شیشه گر (پیشکسوت هنر اصیل کاشی هفت رنگ) و دکتر سید محمد حسن شیخ الاسلامی (پدر اهدای خون و رکوردار اهدای مستمر خون در جهان) نیز در سالی که گذشت چشم بر جهان فانی بستند.
** فجر چهلم انقلاب و پیام امید و همدلی
دهه فجر چهلم انقلاب، یادآور دستاوردهای ملت ایران در چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و نیز فرصتی برای بازخوانی اهداف ملت از این انقلاب تاریخی بود.
آیین راهپیمایی 22 بهمن شیراز که در هوایی بارانی برگزار شد، یک میهمان ویژه داشت. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در سخنانی در جمع راهپیمایان شیراز با بیان این که انقلاب اسلامی مانند ایران، امام و رهبری متعلق به همه ایرانیان است، به سال های نخست انقلاب اشاره کرد و گفت: به یاد بیاوریم روزهایی که در کنار هم بودیم و دوباره آن روزها را تکرار کنیم؛ امروز به همان همدلی و همزبانی نیاز داریم.
بنا بر اعلام مسئولان ارشد استان فارس، افزون بر یک هزار و 70 پروژه در این استان دهه فجر به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با اعتبار سه هزار و 40 میلیارد تومان افتتاح یاعملیات اجرایی آنها آغاز شد.
** آثاری که جهانی شدند
کمیته میراث جهانی یونسکو در چهل و دومین اجلاس سالیانه خود در شهر منامه بحرین، نهم تیرماه 1397 ، آثار ارزشمند معماری و شهرسازی دوره ساسانی را با عنوان منظر باستان شناسی ساسانی فارس در فهرست میراث جهانی ثبت کرد.
بدین ترتیب، کاخ اردشیر، قلعه دختر و شهرگور(فیروزآباد)، تنگ چوگان، بیشابور و مجسمه شاپور(کازرون) و کاخ ساسانی سروستان در فهرست جهانی یونسکو ثبت شدند. پیش تر آثار تاریخی تخت جمشید، پاسارگاد (آرامگاه کوروش)، باغ های پاسارگاد و باغ ارم از این استان در فهرست آثار جهانی ثبت شده بودند.
همچنین مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس پنجم آذرماه جاری اعلام کرد: بر اساس اعلام شورای جهانی صنایع دستی، پس از بررسی های انجام شده، شهر آباده از توابع این استان به عنوان شهر جهانی و ملی منبت، ثبت شد. لوح این ثبت جهانی در آیینی با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی و نماینده اتحادیه جهانی صنایع دستی به مسئولان شهر آباده و استان فارس اهدا شد.
** دیگر رخدادهای مهم فارس در یک نگاه
شمار زیادی از وزیران و دیگر اعضای هیات دولت در سالی که گذشت، به استان فارس سفر و ضمن بررسی مسائل و مشکلات استان، دستورهای لازم برای گره گشایی از موانع توسعه استان را صادر کردند.
ازجمله رویدادهای مهم در فروردین ماه 97 باید به سفر محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ایام نوروز اشاره کرد. لارستان در جنوب استان فارس نیز میزبان وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی علی ربیعی بود که در این افتتاح درمانگاه خیرساز تامین اجتماعی افتتاح شد. وزیر اطلاعات، سید محمود علوی نیز در نوروز 97 به شهرستان های مهر و لامرد استان فارس سفر کرد.
موضوع تفکیک دو بخش چنارشاهیجان و کوهمرهنودان از کازرون و ایجاد شهرستان جدیدی با نام کوهچنار که در آبان 96 مطرح شد، در اردیبهشت ماه 97 با اعتراضها و ناآرامی هایی در کازرون همراه شد که در نهایت، استاندار سابق فارس اعلام کرد که جدایی مناطقی از کازرون که مورد اعتراض مردم این شهر است، در دستور کار نیست و طرح تفکیک برای اصلاح از هیات دولت بازگشت داده شد.
روزهای بعد، با حکم وزیر کشور و به پیشنهاد استاندار فارس، داریوش دهقان به عنوان فرماندار جدید این شهرستان منصوب شد که با استقبال مردم شهرستان کازرون در فضای مجازی همراه شد. شامگاه جمعه یازدهم خردادماه اقشار مختلف مردم شهرهای کازرون و قائمیه (مرکز بخش چنارشاهیجان) در آیین ضیافت افطاری مشترک شرکت کردند و ندای وحدت سر دادند.
در گوشهای دیگر از استان فارس و در شهرستان مرودشت، انحلال شورای شهر مرودشت از طریق قانونی پیگیری میشد. اوایل اردیبهشت ماه 97 بود که شهردار و شماری از اعضای شورای اسلامی شهر مرودشت در پی اتهامات اقتصادی دستگیر شدند.
در آبان ماه، تکلیف شهرستان مرودشت با انحلال شورای شهر و در فقدان شهردار مشخص شد و پس از 6 ماه، که شهرداری و شماری از اعضای شورای اسلامی، بخشداری مرکزی و معاون عمرانی فرمانداری مرودشت به اتهام مفاسد اقتصادی دستگیر شده بودند، شهردار جدید معرفی شد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در آخرین ماه تابستان با هدف دیدار با مردم و افتتاح طرح های عمرانی در برخی شهرستان های استان فارس وارد شیراز شد و به شهرستان های استهبان، نی ریز و لارستان رفت.
انتخاب مریم اکبری نخستین بخشدار زن بخش مرکزی آباده در شهریور ماه، از گامهای مهم در راستای تحقق سهم زنان در مناصب دولتی بود که به نام اسماعیل تبادار استاندار سابق فارس ثبت شد.
علی ربیعی وزیر پیشین کار، تعاون و رفاه اجتماعی هم برای کلنگزنی ساخت بیمارستان دوم تامین اجتماعی به شیراز آمد تا پس از بدعهدی طرف های خارجی، این بار ساخت این بیمارستان بزرگ در داخل کشور دنبال شود.
منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به منظور شرکت در آیین افتتاح المپیاد دانشجویی کشور به شیراز سفر کرد.
در شهریورماه 97 راهاندازی سامانه اندازه گیری تشعشعات الکترومغناطیسی شیراز خبری مهم برای افکار عمومی بود که در پی سفر تیرماه وزیر ارتباطات به فارس محقق شد.
مهرماه 97 برای شورای شهر و شهرداری شیراز ،ماه پر از چالش بود. خبر نصب بنر حاشیه ساز با عکسی از سربازان اسرائیلی به مناسبت هفته دفاع مقدس موجب اعتراض برخی افراد شد. این بنر بلافاصله از میدان نمازی شیراز پایین آورده شد.
در این میان، شهردار شیراز و رئیس شورای اسلامی این شهر در نامه های جداگانه ای خواستار مجازات افراد طراح این بنر و بررسی موضوع شدند.
با این وجود، برخی افراد مقابل شهرداری شیراز حضور یافتند و ضمن برپایی نماز جماعت، اعتراض خود را اعلام کردند. گفته شده این افراد همچنین در نشستی با شهردار شیراز، به طرح موضوع پرداختند. تغییرات در حوزه روابط عمومی شهرداری و سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری از پس لرزه های این رخداد بود.
اما نصب بنر دیگر نیز در شیراز حاشیه ساز شد.
در این بنر، فراخوان مردم برای شرکت در راهپیمایی 13 آبان بود که در چند نقطه شهر نصب شد و ذیل آن نشان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان فارس را داشت.
یک غلط املایی در عبارت انگلیسی معادل شعار استکبارستیزی 'مرگ بر آمریکا' سبب شد که این بنر نیز به عنوان بنر حاشیه ساز، کانون بحث در شبکه های اجتماعی شود.
در این بنر، کلمه Dawn (به معنی طلوع و سپیده دم) به جای Down ( به مفهوم مرگ) استفاده شده بود و برخی کاربران با توجه به این که این بنر، مفهوم 'سپیده دم با آمریکا' را به ذهن متبادر می کند، خواستار پیگیری مسئولان و مجازات عاملان این اشتباه شدند.
در پی نصب این بنر، انتقادها بار دیگر در شبکه های اجتماعی متوجه شهرداری شیراز شد اما این شهرداری در اطلاعیه ای اعلام کرد که سایر سازمان های تبلیغاتی متولی تهیه این بنر بوده اند.
اما این بنر بر خلاف بنر نخست، منجر به برپایی تجمع خاصی نشد و نهادهای اصلی متولی این اشتباه نیز موضع گیری در این ارتباط نداشتند.
هرچند شهرداری شیراز در موضوع بنر موهوم، از ابتدا این بنر را محکوم کرده بود اما به برپایی تجمع مقابل شهرداری منجر شد، اما افرادی که پیش تر در این تجمع شرکت کرده بودند، احساس نیاز به تجمع در واکنش به بنر دوم احساس نکردند.
انتشار توئیت از طرف مهدی حاجتی یکی از اعضای شورای اسلامی شهر شیراز در پنجم مهرماه 97 او را متهم به حمایت از دو تن از فعالان فرقه ضاله بهاییت کرد و واکنش های بسیاری را در پی داشت.
وی بعد از 10 روز با قرار وثیقه 2 میلیارد ریالی آزاد شد و در چهار ماه بعد اجازه حضور در جلسات شورای اسلامی شهر شیراز را نداشت تا این که 14 بهمن بار دیگر در این جلسات حضور یافت.
وزیران اطلاعات، دادگستری و تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز بهمنماه در قالب سفرهای استانی اعضای هیات دولت و به مناسبت دهه فجر انقلاب اسلامی به استان فارس سفر و طرح های مختلفی را افتتاح کردند.
در اسفندماه و با تبیین بیانیه راهبردی رهبری خطاب به جوانان درچهل سالگی انقلاب، مسئولان و صاحب نظران استان به تبیین این مساله پرداختند و زوایای مختلف آن را برای افکار عمومی شرح کردند.
در اسفندماه شیرازیها میزبان رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت بودند. او با هدف بازدید از چند پروژه اقتصادی و شرکت در آیین آغاز عملیات اجرایی دو طرح صنعتی و معدنی در استان به فارس سفر کرده بود.
همچنین در سفر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در شیراز، وضعیت اقتصاد دانشبنیان در استان فارس بررسی شد.
سی و هشتمین طرح شیرین سازی آب دریا در دولت تدبیر و امید با حضور وزرای نیرو، اطلاعات و صنعت، معدن و تجارت در شهرستان لامرد در جنوب استان فارس آغاز شد.
رضا اردکانیان وزیر نیرو اول اسفندماه در آیین کلنگ زنی این طرح گفت: با اجرای این پروژه 15میلیون مترمکعب آب آشامیدنی، مصرف خانگی و همچنین صنایع موجود در شهرستان لامرد و مُهر تامین خواهد شد.
در رخدادهای اجتماعی و اقتصادی استان در پاییز 97 محاکمه متهمان پرونده اختلال ارزی و مفاسد اقتصادی برجسته بود.
در یکی از این محاکمهها جوانی 28 ساله به اتهام اخلال در نظام ارزی در دادگاه ویژه رسیدگی به پرونده های مفسدان و اخلال گران در نظام اقتصادی به ریاست قاضی سید محمود ساداتی در شیراز محاکمه و به 15 سال زندان و جزای نقدی محکوم شد.
همچنین دادگاه علنی رسیدگی به اتهامات میامحمد آخوند تبعه افغانستان ساکن ایران نیز در مهرماه برگزار شد. این فرد متهم بود که بدون مجوز از بانک مرکزی از سال ٩٠ تا ٩٦ تراکنش مالی ٢٠ هزار میلیارد ریالی در مبادلات ارزی داشته و بدون داشتن کارت اقامت در ایران در همه بانکهای کشور طی این سالها اقدام به تراکنش و عملیات بانکی کرده بود.
همچنین در جلسهای دیگر دکتر نصیر کاظمی به جرم احتکار دارو به 12سال حبس، جریمه نقدی به میزان ارزش اموال مورد احتکار و دو سال محرومیت از اشتغال به داروسازی محکوم شد.
در بهمن ماه 97 بود که در جنوب استان فارس، ملخها، مخل آسایش کشاورزان و مردم شهرستان هایی همچون خنج و ... شدند؛ محمد مهدی قاسمی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس نیز اعلام کرد: اقدام های لازم برای مقابله با این آفت محصولات کشاورزی صورت گرفته است.
شیراز در آخرین ماه تابستان و نیز بار دیگر در آخرین ماه زمستان میزبان وزیر ورزش و جوانان بود. مسعود سلطانی فر شهریور به مناسبت هفته دولت برای بهرهبرداری از دو طرح ورزشی در شهرستانهای لامرد و مهر به این شهرستانها سفر کرده بود. وی همچنین اسفندماه برای افتتاح برخی طرح ها به شیراز، مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان سفر کرد.
همچنین در رویدادی دیگر هشتمین نشست منطقهای نقشه راه اورآسیا با حضور روسای دامپزشکی 15 کشور جهان و گرولد بودکر نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران، اسفندماه در شیراز برگزار شد.
حوزه ورزش فارس نیز تلخ و شیرین های زیادی داشت. در سالی که گذشت، ورزشکاران زیادی از فارس به اردوهای تیم ملی دعوت شدند.
محمد علی گرایی، کشتی گیر شیرازی از سوی اتحادیه جهانی کشتی در رده بهترین های جهان قرار گرفت.
محمد دلیر شناگر کم بینای جهرمی رکورد ورودی 50 متر کرال سینه و 400 متر کرال سینه را در رقابت های انتخابی تیم ملی شنای کم بینایان شکست.
افزون بر این، کمیته ملی پارالمپیک، ساره جوانمردی و سمیرا ارم دو بانوی ورزشکار شیرازی را به عنوان پرچمداران ایران در آیین افتتاحیه و اختتامیه سومین دوره بازی های پارا آسیایی جاکارتا انتخاب کرد.
خرداد 97 نیز برای ورزشکاران فارس، خوش یمن بود. از جمله رویدادهای شیرین این ماه کسب 6 مدال رنگارنگ توسط دوندگان فارس در رقابت های دو و میدانی جهانی کارگران بود که در فرانسه برگزار شد.
یکی از مهمترین رویدادهای ورزشی تیرماه سال 1397 در دانشگاه شیراز رقم خورد و چهاردهمین المپیاد فرهنگی، ورزشی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی سراسر کشور با حضور 6 هزار شرکت کننده در زمین چمن دانشگاه شیراز با حضور وزیر علوم گشایش یافت.
امید ظریف ثنایی، دونده شیرازی در رقابت های بین المللی که به میزبانی کشور تونس برگزار شد، نشان برنز برگردن آویخت.
محمد چهارمالی ورزشکار شیرازی به اردوی تیم ملی بدمینتون برای حضور در بازی های آسیایی 2018 جاکارتا، دعوت شد.
همچنین نباید از تب فوتبال نیز غافل شد. پخش مسابقات جام جهانی 2018 در سینماها 500 میلیون ریال نصیب حوزه فرهنگی کرد.
سلطنت نوروزی، داور شیرازی نیز در سال 97 از سوی سازمان لیگ فوتبال ایران به عنوان بهترین داور زن کشور انتخاب شد.
در رویدادی در جهان ورزشهای رزمی نوید محمدی کاراته کای شیرازی درسومین دوره رقابت های المپیک جوانان در آرژانتین مدال طلا را بر گردن آویخت.
در رویدادی بینالمللی نیز پیکارهای جهانی هنرهای رزمی سواره در شیراز برگزار شد.در این رقابت ها 54 سوارکار مرد و زن از 19 کشور جهان شرکت کردند و در چهار رشته کمانگیری روی اسب، شمشیر، نیزه و کاباک با هم به رقابت پرداختند.
در خبری تلخ و ناراحتکننده هرسه نماینده فارس در فوتسال دسته یک سقوط کردند. این رویداد با پایان یافتن رقابت های فوتسال دسته یک ایران رخ داد که یک ناکامی تاریخی در این زمینه بود.
اما خبر خوش دیگر این که، در عرصه بینالمللی زری فتحی داور شیرازی برای قضاوت رقابت فوتسال اسپانیا و روسیه در مرحله نیمه نهایی رقابت های فوتسال جام ملت های اروپا در کشور پرتغال برگزیده شد.
حوزه فرهنگ و آموزش عالی فارس نیز خبرهای خوب زیادی در سال 97 به همراه داشت.
از آن جمله، فهیمه محمدپور دانشجوی مقطع دکتری روانشناسی بالینی و فرشته صمیمی دانشجوی دکتری مهندسی شیمی از دانشگاه شیراز موفق شدند عنوان دانشجوی نمونه کشوری امسال را کسب کنند.
دکتر 'مرضیه موسوی نسب' استاد تمام علوم صنایع غذایی و مؤسس و رئیس گروه پژوهشی فراوری آبزیان دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، نیز اسفندماه جاری جایزه علوم سافریج ٢٠١٩ از بریتانیا را دریافت کرد.
نخستین آزمایشگاه بینالمللی مشترک ایران و شرکت ایتالبز ایتالیا در محل آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شیراز در خرداد ماه سال گذشته گشایش یافت. میزان سرمایه گذاری شرکت ایتالبز در این پروژه60میلیون دلار اعلام شد.
برگزاری نمایشگاه اسناد و عکس های تاریخی همکاری ایران و سازمان ملل در شیراز در فروردین ماه 97 از نخستین رویدادهای مهم فرهنگی سال بود. در این نمایشگاه که با همکاری خبرگزاری جمهوری اسلامی و مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در ایران برگزار شد، 36 عکس تاریخی مستند که نشاندهنده حضور ایران در جامعه ملل و نقش کلیدی آن در تأسیس سازمان ملل است، نمایش داده شد و مورد استقبال مردم، مقامات استانی و پژوهشگران تاریخ قرار گرفت.
برپایی آیین های ویژه یادروز حافظ و سعدی در سال 97 با یادروزهای دیگری از جمله خواجوی کرمانی نیز خاطره انگیز شد.
همچنین هفدهمین نمایشگاه کتاب شیراز از سوم آذر تا 9 آذرماه میزبان کتابدوستان بود.
رخدادهای جشنواره های فیلم، تئاتر، هنرهای تجسمی و موسیقی فجر در فارس، زمستان سرد را به روزهای گرم برای هنردوستان تبدیل کرد.
7375/ 1876 / 2027
کپی شد