به گزارش سه شنبه خبرنگار ایرنا، برخی از این مبارزان نام آشنا هستند و برخی دیگر به واسطه معرفی نشدن به نسل های بعد در معرض خطر فراموشی قرار گرفته اند.
ناصر دیوان کازرونی یکی از این مبارزان است که در غرب فارس در مسیر مبارزه با استعمار در جنگ جهانی اول تلاش بسیاری داشت اما برای نسل جدید کمتر معرفی شده است.
یک پژوهش منتشر شده بر روی پایگاه اینترنتی دانشگاه سلمان فارسی کازرون، نام اصلی این مبارز با استعمار را خواجه عبدالله امیرعضدی ذکر کرده و بر این امر دلالت دارد که وی و پدرش خواجه حسن علی و دیگر اجدادش همواره در کازرون به شجاعت و دلاوری زبانزد بوده اند.
مقبره ناصر دیوان کازرونی در پارک کوچکی در غرب شهر کازرون و در محله شاه ارغوان (شارغون) و در کنار مقبره ملا محمدکاظم کازرونی متخلص به «گلبن»، شاعر و عارف قرن سیزدهم هجری قرار دارد.
شهرستان کازرون در 120 کیلومتری غرب شیراز واقع است.
از منظر برخی کارشناسان و شهروندان کازرون، شرایط کنونی این مقبره ها با جایگاه این چهره های تاثیرگذار تناسبی ندارد و هر چند این مکان به لطف سرونازهای همیشه سبز است، اما در خور جایگاه این شخصیت ها نیست.
از این منظر، بهسازی مقبره های این دو چهره تاریخی شهرستان کازرون می تواند علاوه بر معرفی پیشینه و فرهنگ منطقه، ظرفیتی برای توسعه گردشگری و رونق اقتصاد گردشگری نیز باشد.
** ناصر دیوان کازرونی چه کرد؟
خواجه عبدالله در بین مردم کازرون به ناصر لشکر و ناصر دیوان معروف بود.
بنا به روایت پایگاه اینترنتی دانشگاه سلمان فارسی کازرون، ناصر لشکر مردی متوسط قامت و چهار شانه ، بسیار بردبار و صبور بود که دارای چهره ایرانی با سبیل های پر و همیشه در میدان ها با لباس جنگی حاضر می شد.
ناصر دیوان برای مردم کازرون دارای مقام و منزلت خاصی بوده و هست و دلیل این امر بی طمعی وی نسبت به مال و منال عنوان شده و به همین دلیل مورد اعتماد مردم کازرون قرار گرفته بود و در بین مردم کسی وجود نداشته است که با وی به مخالفت برخیزد.
بر اساس این گزارش، بزرگترین و عمده ترین دلیل محبوبیت ناصر دیوان جنگهای وی با استعمار بریتانیا بود که مهمترین آنها در سال 1336 هجری به مدت بیشتر از هفت ماه بود.
وی در کازرون، تنگ ترکان، کمارج، قله چنگ، خان زنیان، دشت ارژن و شیراز در جبهه های جنگ به همراه همه یاران کازرونی اش جنگید.
بنا به برخی روایت های تاریخی، اردوی ناصر دیوان در اغلب جبهه ها بین کازرون و شیراز موفق بود اما در مقطعی نیروهای چریکی و نامنظم تحت امر وی، جبهه ها را به دلایلی نامعلوم ترک می کنند و در نهایت اموال ناصر دیوان مصادره و وی به فسا تبعید شد.
این بزرگ مرد تاریخ کازرون، فارس و ایران در سال 1320 خورشیدی در کازرون دیده از جهان فرو بست.
** ناصر دیوان هدفی جز استقلال و عظمت کشور نداشت
امام جمعه کازرون سی ام آذرماه گذشته در آیینی که با هدف بزرگداشت ناصر دیوان کازرونی برگزار شد، گفت: اگر امروز این فرد مبارز که با تمام توان در مقابل نیروهای استعمارگر انگلیس جنگید زنده بود یکی از وفاداران به نظام جمهوری اسلامی و یکی از فرماندهان دفاع مقدس بود .
حجت الاسلام محمد خرسند مبارزات این مرد مبارز را بر اساس تعالیم اسلامی دانست و گفت: ناصر دیوان کازرونی در مبارزات علیه اسعمار انگلیس هدفی جز استقلال و عظمت کشورنداشت.
وی افزود: یکی از سردارانی که تمام عیار در جنگ جهانی اول با نیروهای استعمار انگلیس جنگید و به آنها اجازه نداد به شهر کازرون وارد شوند ناصر دیوان کازرونی بود.
امام جمعه کازرون گفت: امروز همچون ناصر دیوان کازرونی خون دینداری و وطن خواهی در خون جوانان این شهر است وهیچگاه هویت و اصل خویش را فراموش نمی کنند.
در این آیین همچنین نامه آیت الله بلادی بوشهری قرائت شد که در آن آمده بود اگر نهضت ناصر دیوان کازرونی نبود حضرات انگلیسی فارس را به آتش کشیده بودند.
همچنین متن نامه دیگری از مرحوم آیت الله محلاتی به این مبارز خوانده شد که دراین نامه ضمن قدردانی ازخدمات ناصر دیوان کازرونی آمده بود: حقیر هم کمال امتنان از خدمات جنابعالی به اسلام و اسلامیان دارم و در همه موقع کمال همراهی را داشته و خواهم داشت.
این نامه ها و همچنین روایات تاریخی گواهی بر آن است که مهمترین انگیزه مبارزات ناصردیوان کازرونی در راستای اهداف مذهبی و دینی بود که فتاوی علما و مراجع آن زمان را به پشتوانه خود داشت و این پیوندها عنصر شکل گیری حرکتی شد که مردم کازرون متحد و متشکل از پیر وجوان در مقابل هجوم استعمار گران قرارداد.
** تدارک برای بهسازی مقبره ناصر دیوان
در حالی که امسال در برخی پایتخت های اروپایی، صدمین سال پایان جنگ جهانی اول را جشن گرفته‌اند، در گوشه دیگری از این دنیا و در شهر کازرون، بحث‌ها بر سر ساخت یک بنای یادبود بر سر یکی از قهرمانان مبارزه با نیروهای متفق انگلیسی در جنگ جهانی اول به مرحله عمل نرسیده است.
در همین ارتباط به تازگی شهرداری کازرون فراخوانی را منتشر ساخته که در آن خواستار طراحی عمارت و نشانی در محل آرامگاه این قهرمان مبارزه با استعمار در زادگاه خود، کازرون شده است.
خبرنگار ایرنا از شهردار کازرون پرسید که این نهاد شهری چه اقداماتی برای مقبره ناصر دیوان انجام خواهد داد.
علی باقری در پاسخ گفت: هیات امنایی از طرف نیروهای مردمی و شورای شهر در این زمینه تشکیل شده و برای طرح نماد مقبره فراخوان زده شده است که قرار است پس از انتخاب بهترین طرح از طرف هیات امنا اجراشود .
شهردار کازرون گفت: شهرداری فقط برای اجرای طرح در حدتوان از امکانات موتوری وسایر موارد کمک خواهد کرد چون اجرای طرح ارتباط مستقیمی با شهرداری ندارد و اعتباری که هزینه خواهد شد هیات امنا تامین خواهد کرد نه شهرداری.
بدین ترتیب باید مدت ها انتظار کشید که مقبره مبارز دوران استعمار دیار کازرون بنایی در خور پیدا کند.
7372/ 2027
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.