پایگاه خبری جماران: فیضالله عربسرخی، فعال سیاسی اصلاح طلب و عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی معتقد است این دیدگاه و اندیشه افراد است که اصالت دارد و هرکس از دیدگاه و اندیشه اصلاح طلبانه حمایت کند، اصلاح طلبان نیز از او حمایت می کنند، حتی اگر آن شخص محمدتقی مصباح یزدی باشد.
او تا کید می کند که اصلاح طلبان با هیچ کس و هیچ جریانی مشکل و کینه شخصی ندارند و مساله اصلی آن ها در درجه اول منافع ملی است.
با او درباره حمایت اصلاح طلبان از روحانی، سازوکار شورای عالی سیاست گذاری و انتخاب شهردار و... گفت وگو کردیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
آقای عرب سرخی، اصلاح طلبان و جریان به اصطلاح چپ در ایران، از دوران پس از دفاع مقدس تا به امروز تا چه اندازه دچار تغییرات در دیدگاه های خود شدند؟
وقتی می خواهیم یک فعال سیاسی و اجتماعی را مورد ارزیابی قرار دهیم باید سخن و عمل او را با هم مورد سنجش قرار دهیم. نمی توانیم صرفا بیان او را نشانه ای از واقعیات درونی او ببینیم. در کنار این شرایط مساله مهمی است و اگر ما در ارزیابی خود شرایط را در نظر نگیریم دچار اشتباه و خطای بزرگی خواهیم شد. دهه 60 دهه ای است که ما در جنگ قرار داریم. اگر ما شرایط جنگ را نادیده بگیریم و صرفا به دیدگاه ها بپردازیم، دچار خطا می شویم و این خطایی است که امروز اکثر جوانان نسل امروز از آن رنج می برند. در زمان جنگ کشورهای مثل فرانسه و انگلستان هم مجبورند نظام اقتصادی مجبورند به طور بسته اداره کنند. اساسا شرایط انقلاب شرایطی ویژه است و یک سری از مسائل را به نیروها دیکته می کند. انقلاب اسلامی 25 سال بعد از کودتای آمریکایی 28 مرداد به پیروزی رسید. در چنین شرایطی و با توجه به نقش آمریکا در حمایت از شاه، فضای جامعه و انقلاب به شدت ضد امریکایی بود آیا امروز هم در جامعه چنین فضایی وجود دارد؟ مسلما این نگاه تا به امروز بسیار تغییر کرده است.
علت حمایت تمام قد اصلاح طلبان از روحانی در دو انتخابات گذشته را باید در چارچوب همین تغییر دیدگاه تحلیل کرد؟
اصلاح طلبان هم بحث اجرایی و هم همدلی روحانی را مدنظر قرار می دهند. وقتی روحانی به آزادی های سیاسی و اجتماعی و آزادی اطلاعات اهمیت می دهد و هم در صحبت هایش و هم در عرصه عمل تلاش می کند با فساد موجود مبارزه کند، برای ما اهمیت دارد اما اینکه چقدر در این امر موفق بوده است بحث دیگری را می طلبد. در مجموع روحانی در مسیر عملی کردن این آزادی ها و مبارزه با فساد قرار گرفته است که این برای اصلاح طلبان ارزشمند است در حالی که رقبای آقای روحانی در انتخابات کوچکترین باوری به این آرمان ها نداشتند و حتی برای رای مردم کوچکترین ارزش و احترامی قائل نیستند. آنها این موضوع را بارها در صحبت ها و اظهارنظرهای خود به وضوح آن را بیان کرده اند. آنها به واگذاری اقتصاد به مردم، به تنش زدایی در عرصه بین المللی و برگزاری انتخابات آزاد و متکی به رای مردم به هیچ وجه اعتقاد ندارند. روحانی به همه این ها باور دارد هرچند نتوانسته است به طور کامل آنها را اجرا کند. همین موضوع دلیل حمایت های حاج سید حسن آقای خمینی، آقای خاتمی، اقای ناطق و اصلاح طلبان از روحانی است.
امروز همه احزاب اصلاح طلب و حتی احزابی که نسبت به روحانی انتقاد دارند، به طور کامل از او حمایت می کنند چون معتقدند در شرایط فعلی روحانی بهترین گزینه برای اداره کشور است. البته عملکرد اصلاح طلبان به شکلی نیست که چشم خود را بر روی نقاط ضعف روحانی ببندند و انتقاد نکنند. هرکجا احساس کنیم روحانی از مسیر خود خارج شده است، منتقد اصلی او خواهیم بود.
با این حساب باید گفت دیدگاه های روحانی به اصلاح طلبان نزدیک شده است.
دیدگاه اصلاح طلبان تغییر بنیادی نکرده است و این نگاه و اندیشه روحانی بوده که به ما نزدیک شده است. این مساله درباره آقای ناطق نوری و برخی دیگر از اصولگرایان نیز صدق می کند. آقای ناطق در سال 76 رقیب آقای خاتمی و اصلاح طلبان بود اما امروز تبدیل به عنصری شده است که از جای جای دیدگاه هایش عقلانیت و منطق دیده می شود. البته آقای روحانی از ابتدای انقلاب تا کنون به عنوان یک روحانی اصولگرا مطرح بوده که همیشه در میانه حرکت کرده است. حسن روحانی هیچگاه وارد عرصه افراط و تفریط نشد.
به هر حال این دیدگاه های افراد است که اصالت دارد. هرکس از دیدگاه های اصلاح طلبی دفاع کند ما نیز از او دفاع می کنیم. حتی اگر روزی آقای مصباح یزدی از دیدگاه اصلاح طلبی دفاع کند ما نیز از او حمایت خواهیم کرد. اصلاح طلبان با هیچ کس و هیچ جریانی مشکل و کینه شخصی ندارند. مساله ما در درجه اول منافع ملی است و هرکس در راستای حفظ این منافع قرار بگیرد، از او حمایت خواهیم کرد.
این روزها بحث کابینه و شایعات عدم حضور اصلاح طلبان در کابینه دولت و حضور پررنگ اصولگرایان باعث انتقادات زیادی شده است. این انتقادات تا چه حد بر رئیس جمهور وارد است؟
معتقدم حامیان روحانی یک طیف هستند و انتخاب وزیر از این طیف به معنای باج دادن نیست. به غیر از اصلاح طلبان بخشی از اصولگرایان و مستقلین نیز از روحانی حمایت کردند. به طور طبیعی کابینه روحانی از بین همین افراد خواهد بود. به طور مثال اگر روحانی یک وزیر را از بین اصولگرایانی که از او حمایت کرده اند، انتخاب کند باج دادن وزارت خانه محسوب نمی شود. بپذیریم که بسیاری از اصولگرایان معتدل از او حمایت کرده اند و بنابراین حضور انها در کابینه دور از انتظار نیست.
روحانی باید ترکیب مورد قبول خود را مستقل از همه فشارها معرفی کند و از آن دفاع کند. البته روحانی نشان داده است که فشارها تاثیر چندانی بر روی او ندارد.
اصلاح طلبان بعد از سالها توانستند بیشتر نهادهای انتخابی را بدست بیاورند. در این شرایط این نگرانی وجود دارد که اختلاف نظرها بین احزاب اصلاح طلب، مانع پیشبرد امور شود و به اعتماد مردم به این جریان سیاسی خدشه وارد شود.
وقتی وارد مدیریت اجرایی می شوید، تفاوت ها و اختلاف سلایق بیشتر به چشم می آید. در بحث ها و ارائه نظریات نسبت به عرصه اجرا، اختلاف نظرها کمتر نمایان می شود.
در حال حاضر بخشی از اصلاح طلبان وارد عرصه اجرا شدند و این اختلاف نظرها بیشتر خودش را نشان می دهد. در درجه اول باید بپیذیریم که تفاوت نظر وجود دارد که امر عجیب و غریبی نیست. در درجه دوم باید قبول کنیم خیلی از اختلاف نظرات و دیدگاه ها خانوادگی است و جایی در رسانه ندارد. اختلاف نظر وقتی وارد رسانه می شود که قرار بر انشعاب و دعوای جدی بین احزاب باشد. هرکدام از دوستان که در چند روز گذشته این کار را انجام داده اشتباه بزرگی مرتکب شده است و باید در رفتار خود تجدید نظر کنند.
این روزها شورای عالی سیاست گذاری اصلاحات تبدیل به عامل اصلی اختلاف شده است و برخی در روزهای گذشته خواستار انحلال شورا شده اند.
فرض کنیم شورای عالی سیاست گذاری منحل کردیم. بعد از این تصمیمات جبهه اصلاح طلبی کجا باید گرفته شود؟ یک جبهه بزرگ سیاسی با بدنه اجتماعی تاثیرگذار نیازمند به یک مکانیزم تصمیم گیری است و تک تک احزاب نمی توانند برای خود تصمیم بگیرند آقای خاتمی نمایندگان احزاب و چهرهای مستقل و ملی اصلاحات را در قالب شورای عالی دور هم جمع کرده است که ممکن است در این فرایند جای یک عده خالی باشد و افرادی نیز به ناحق در آن جای گرفته باشند که باید به مرور زمان اصلاح شود. ترکیب شورای عالی سیاست گذاری وحی منزل نیست و در صورت لزوم می تواند تغییر کند. در مجموع اصلاح طلبان به جایی احتیاج دارند که نماینگان احزاب و چهره های اصلاح طلب دور هم بنشینند و تصمیم گیری کنند و نظرات خود را به جامعه ارائه دهند. این تصمیمات هم باید شفاف و قاعده مند باشد.
اگر شورای عالی منحل شود تصمیمات در کجا گرفته خواهد شد؟ یا باید آقای خاتمی شخصا تصمیم گیری کند یا یکی از احزاب به جای همه تصمیمی بگیرد! بنابراین به اصل شورای عالی سیاست گذاری هیچ اشکالی وارد نیست البته ممکن است در عرصه عمل و تصمیم گیری یکسری ایرادات وجود داشته باشد که باید حتما اصلاح شود.
به نظر شما چه تغیراتی باید در روند شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان به وجود بیاید؟
من معتقدم ترکیب شورای سیاست گذاری می تواند بهتر از این باشد و باید ترکیب آن اصلاح شود اما تا به یک الگوی مناسب نرسیدیم همه احزاب حتی آنها که وزن اجتماعی زیادی ندارند باید یک نماینده در شورا داشته باشند. احزاب بزرگ نیز به دلیل تاثیر گذاری بیشتر باید قدرتمندتر ظاهر شوند.
ما باید نقش استان ها را در شورای عالی پررنگ تر کنیم. باید روش های عملیاتی شورای عالی را شفاف کنیم و با ایجاد یک مکانیزم مناسب، پایبندی به روش های اتخاذ شده بیشتر باشد.
در مجموع شورای عالی یک مکانیزم منطقی و عقلانی است اگر شورای عالی نباشد ناگزیریم نهادی مشابه آن ایجاد کنیم. بنابراین انحلال شورا منطقی نیست. نقش آقای خاتمی نیز بی بدیل و تعیین کننده است. آقای خاتمی با مردم صادق است و مردم نیز او را به راحتی می پذیرند. احزاب و اعضای شورای سیاست گذاری زیر مجموعه و بدنه اجرایی آقای خاتمی هستند. آنها باید در درجه اول همدیگر را تحمل کنند و در درجه دوم باید ضرورت وحدت را باور داشته باشند و برای اینکه فرایند در مسیر خود درجا نزند و روند رو به رشد داشته باشد، انتقادات خود را نیز مطرح کنند. بدنه اجتماعی هم باید ضمن حفظ وحدت، انتقادات خود را مطرح کند.
درباره بستن لیست شورای شهر تهران نیز انتقادات زیادی به شورای عالی وارد شد. به نظر شما این انتقادات تا چه اندازه به شورای عالی وارد است؟
در مورد انتقاداتی که به لیست شورا وارد است باید بگویم که اصل مهم در بستن لیست و انتخابات شورا انسجام اصلاح طلبان است. اما معنای انسجام این نیست که بهترین افراد فقط همین 21 نفر هستند. از نظر سیاسی اگر لیست ایراداتی داشته باشد ولی منسجم به آن رای بدهیم از رای دادن تک تک به افرادی که صلاحیت بالاتری نسبت به بقیه دارند بهتر است. وظیفه بدنه اجتماعی اصلاحات این است که هم رأی بدهند و هم انتقاد کنند تا روند پر اشکال بستن لیست اصلاح شود. انتقاد جامعه مدنی باعث می شود دست اندرکاران بستن لیست تحت فشار اجتماعی قرار بگیرند و خود را اصلاح کنند. خود من در انتخابات انتقادات زیادی به لیست داشتم و این انتقادات را بیان کردم اما در انتها برای حفظ انسجام و وحدت به همین لیست رای دادم.
بین سیاست انتقاد و اتحاد با سیاست انتقاد محض، تفاوت زیادی وجود دارد. نتیجه سیاسی این تفاوت را می توان به وضوح در انتخابات شورای دوم شهر مشاهده کرد. نفرات اول ما در آن انتخابات به دلیل تشتت شصت هزار رای آوردند. در آن انتخابات احزاب لیست متفاوت دادند. فضای وحدت در جامعه شکل نگرفت و اصلاح طلبان در آن انتخابات شکست سنگینی متحمل شدند.
این روزها بحث انتخاب شهردار نیز بسیار داغ است. به نظر شما از بین گزینه های مطرح شده کدامیک صلاحیت بیشتری برای قبول این سمت را دارد؟
در درجه اول باید تلاش کنیم شهرداری داشته باشیم که ضمن اجماع و حمایت همه اعضای شورای شهر، مورد حمایت احزاب اصلاح طلب باشد. شهردار آینده همانطور که آقای خاتمی اشاره کردند باید یک چهره ملی، توانا و پاکدست باشد. در نهایت شورای شهر این حق را دارد تا بین همه گزینه های پیشنهادی، بهترین انتخاب را داشته باشد. شهردار تهران باید با حداکثر رای اعضا انتخاب شود و ما نباید شهرداری با 12 رای داشته باشیم.
من شخصا معتقدم از بین تمامی افرادی که نامشان برای تصدی پست شهرداری تهران مطرح است، آقای نجفی بهترین گزینه است.