اسحاق جهانگیری معاون اول اسبق ریاست جمهوری با بیان اینکه متاسفانه حرمت، عزت و کرامت دانشجو رو پاس نداشتیم، اضافه کرد: در نتیجه کشوری را که باید توسعه پیدا کند، با هزینه و موانعی مواجه کردیم که سیر توسعه را کند میکند. انسداد فعالیت دانشجویی در دانشگاه فقط موجب سردی محیط سیاسی نمیشود بلکه در مسائل علمی هم رسوخ میکند و این آزادیست که منجر به توسعه علم میشود.
به گزارش جماران؛ اسحاق جهانگیری معاون اول دولت یازدهم و دوازدهم، میزبان دانشجویان دانشگاههای شهر تهران بود.
دانشجویان از تسلط نگاه امنیتی بر دانشگاه گفتند و ترس از تکرار وقوع اتفاقات آبان ۹۸؛ همزمان اما جهانگیری اطمینان داد که در دولت او با حذف نگاه امنیتی، تمرکز دانشجویان دوباره به درس و دانشگاه باز میگردد.
او در این دیدار با اشاره به مطالعه گزارشی که محققین به آقای خاتمی، رئیس دولت اصلاحات در مورد مشکلات و دغدغهها دانشگاه ارائه داده بود، گفت: دانشگاه عقل نقاد جامعه است. دانشجو همیشه نبض جامعه بوده و از صحبتهای دانشجو میفهمیم آیا جامعه بیمار است یا به سمت بیماری پیش میرود. از همین ناامیدی و مریضیهاست که مهاجرت به وجود میآید و البته به خاطر سیاستهای غلطی که در پیش گرفته شده؛ از جمله امنیتی شدن فضای دانشگاه و همینطور رویه غلط انضباطی که حاکم شده است.
معاون اول اسبق ریاست جمهوری با بیان اینکه متاسفانه حرمت، عزت و کرامت دانشجو رو پاس نداشتیم، اضافه کرد: در نتیجه کشوری را که باید توسعه پیدا کند، با هزینه و موانعی مواجه کردیم که سیر توسعه را کند میکند. انسداد فعالیت دانشجویی در دانشگاه فقط موجب سردی محیط سیاسی نمیشود بلکه در مسائل علمی هم رسوخ میکند و این آزادیست که منجر به توسعه علم میشود.
جهانگیری با اشاره به اینکه ما باید استقلال دانشگاه را به عنوان مهمترین نهاد علمی حفظ کنیم، تاکید کرد: ممکن است نهادی یا افرادی در یک نهاد به دنبال فشار باشند اما باید گفت وگو کرد حتی با کسی که مخالف ما است و جور دیگری میاندیشد؛ نباید به دنبال حذف بود. راهکار توسعه ایران؛ توسعه علمی ایران است. باید دانشگاه را آماده این خیزش بزرگ کنیم. مراکز رشد باید در کنار دانشگاه ایجاد بشوند.
او ادامه داد: ما در دورهای هستیم که مردم نسبت برخی امور بیتفاوت شدهاند اما در این جامعه زندگی میکنیم ؛ یا باید کاملا بی تفاوت باشیم که نتیجه این میشود که فردی رئیس جمهور میشود که سال دیگر باید به این لیست انتقادات ۱۰ موضوع دیگر اضافه کنیم. اما باید یکجا متوقف بشویم و مسیر اجرایی را عوض کنیم .آیا اگر اتفاقی برای ایران بیفتد خودمان را سرزنش نمیکنیم که چرا هیچ اقدامی نکردیم؟
جهانگیری اضافه کرد: به نظر بنده دولت اول آقای روحانی یکی از شکوفاترین دولت پس از انقلاب بود. رئیس جمهور اگر خودش را منتخب مردم بداند حتی در سیستم حکومت خودش را دخیل میکند. سال ۹۵ موج هجوم شرکتهای خارجی بعد از برجام برای سرمایهگذاری بود . ایران کشور پر جاذبهای است .
او خطاب به دانشجویان گفت: شرایط سخت است و فشار زیاد اما شما باید به عنوان جوان بکوشید تا ایران را درست کنید. به تجربه رسیدم که رویکردی جز اجماع و توافق برای حل مسائل کشور وجود ندارد. باید کاری کنیم همهی جریانات کشور برای حل مسائل اساسی و چالشی کشور باهم توافق کنند. هر موضوعی یک مجموعه راه حل سخت دارد و باید به سمت اجماعسازی و توافقسازی رفت.
معاون اول اسبق ریاست جمهوری با بیان اینکه باید همه را پای کار ایران آورد و دل سوازند، گفت: من با این انگیزه آمدم. در دولت آقای روحانی درباره هرچیزی با مسئولیت مستقیم خود من بوده، جوابگوام. اما در هیچ مسئولیت امنیتی دخالت نداشتم. کارنامه ما میگوید تولید داخلی مهمترین کار ما بوده است اما باید یک موازنه با غرب و شرق داشته باشیم.
او با بیان اینکه دانشگاه از نظر من باید استقلالاش را به صورت جدی حفظ کند، ادامه داد: در زمان آقای خاتمی تا جایی پیش رفتیم که انتخاب رئیس دانشگاه با هیئت علمی بود اما خب به دلایلی ادامه نیافت. برای حل مشکلات دانشگاه هم وزیر خوب خیلی مهم است بخش عظیمی از دغدغهها و مشکلات دانشجویان با انتخاب یک وزیر و رئیس دانشگاه خوب حل میشود.
خودکشی رزیدنتها؛ ابر مشکل دانشجویان
در این جلسه دانشجویان نیز دغدغهها و نکات خود را درباره شرایط دانشگاه و دانشجویان مطرح کردند.
یکی از دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه تهران با تاکید بر ازدیاد مسائل و مشکلات وزارت بهداشت گفت: یکی از مهمترین مشکلات دانشجویان علوم پزشکی سیاستزدگی بیش از حد دانشگاه است تا جایی که شیوه نامه انضباطی که پاییز ۱۴۰۱ مصوب شد دست وزارت بهداشت را در سرکوب دانشگاه و دانشجو باز گذاشته است و حتی تشکلهای صنفی را با مشکل مواجه کرده است. شورا انحلال پیدا کرده و در واقع یک کمیته مشورتی به وجود آمده است که اجازه پرسشگری هم نمیدهند و صرفا به صورت مشورتی اداره میشود البته که کانونها هم وضعیت بهتری ندارند.
او در ادامه گفت : دومین مسئله فشار سنگین به دانشجویان دورهی تخصص است مثل تعهدهای سنگین با مبلغهای یک میلیارد برای شروع تخصص که از توان مالی آنها خارج است به صورتی که این تعهد اجازه انصراف از تحصیل نمیدهد وموجب شده خودکشیها افزایش پیدا کند و پزشکان عمومی بیشتر ترجیح بدهند مهاجرت کنند و وارد دوران رزیدنتی نشوند. این دانشجو خطاب به جهانگیری این سوال را مطرح کرد که؛ برنامه شما برای حل این مشکلات چیست ؟
بعد از آن، دانشجوی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز گفت: مسئولین امر در وزارتهای مختلف یک اختلاف نگاه فاحش با نسل ما دارند و این اختلاف نگاه باعث میشود مسئولین راه حل متفاوت و درک متفاوتی از مسائل داشته باشند. بهتر است یک نهاد ذیل مشاور از قشری از دانشجویان دغدغهمند تشکیل شود تا در تصمیمگیریها یاریدهنده باشند و این ارتباط به صورت دائمی ایجاد شود.
دانشجویی از دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز معتقد است که؛ یکی از مسائل مهم خودکشی پزشکان است ک غیر از رزیدنت، استادها را هم درگیر کرده است.
او ادامه داد؛ دومین موضوع درمورد دستمزد اینترن یا کارورزها است که اینها نیروی کاری محسوب میشوند و باتوجه به ساعات کاری حقوق خیلی پایینی دریافت میکنند که کفاف زندگی این افراد را نمیدهد . مسئله بعدی وضعیت بیمه درمانی در کشور است که پرداخت بیمه به بیمارستان ها و داروخانهها بسیار با تاخیر (حداقل ۶ ماهه) انجام میشود این مسائل در دولت شما چگونه قرار است حل بشود .
یکی دیگر از دانشجویان دانشگاه هنر تهران نیز با بیان اینکه در رشته هنر امکانات تحصیلی بسیار کم است، گفت: به این رشته به عنوان یک تحصیل نگاه نشده و این موضوع باعث میشود که اکثر افرادی که به این رشته علاقه دارند به سمت موسسات خصوصی بروند که هزینه هنگفتی هم دارند. خصوصا حوزه ی سینما که حالت مافیایی دارد . چه راهبردی در این مورد دارید ؟
دانشجویی از دانشگاه صنعتی شریف نیز با اشاره به تسلط نهادهای امنیتی بر دانشگاه گفت: شان دانشگاه ودانشجو کاملا از بین رفته است . این شان از دست رفته چگونه با با دو وزارت آموزش عالی میخواهد به دست بیاید؟ اعتراض حق دانشجو است، شما به عنوان معاون اول ریاست جمهوری در زمان وقایع آبان ۹۸ چگونه تضمین میکنید که دوباره این اتفاق نمیافتد؟
دانشجوی دیگری از دانشگاه علوم سیاسی تهران گفت: دانشگاه یک تصوراتی از دانشجو ارائه داده است که وقتی دانشجو با آن تفاوت داشته باشد باید حذف بشود . چه در پوشش چه افکار و عقاید . کما اینکه هر تشکل که مشی فکری آن به اصولگرایی نزدیک نبوده است کنار گذاشته شده و موجودیت آن به سوال رفته است. در نتیجه کارکرد علمی دانشگاه افت کرده است.
او ادامه داد: چرا که افرادی که از لحاظ علمی لایق نیستند در سیستم استخدامی به جای اساتیدی قرار گرفتهاند که از لحاظ علمی در سطح بالایی بودند اما تفکرات متفاوت داشتند. ریشه اصلی این مسایل نبود استقلال برای دانشگاهها است که زوال علمی دانشگاه را در پی داشته است.
یکی دیگر از دانشجویان با انتقاد از وزارت علوم دولت گفت: آیین نامه انضباطی وزارتین که در آبان 1401 تصویب شد، امکان فعالیت اولیه برای دانشجویان را دشوار کرده و باب دخالت در جزئی ترین امور دانشجویان را باز کرده است. رئیس جمهور آینده باید اجرای چنین آئین نامه هایی را متوقف کند.