پایگاه خبری جماران: معاون وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با تأکید بر اینکه نباید در حوادث روزگار ریشهها را فراموش کنیم، گفت: من باور دارم هنوز هم هستند کسانی که از آرمانهای امام پاسداری میکنند. خودخواهیها و تئوریهای دیگر به این سو و آن سو میلغزندT ولی مطمئن باشید اگر بتوانند جلوی آفتاب را بگیرند، میتوانند جلوی آموزههای حضرت امام را هم بگیرند.
خبرنگار جماران در حاشیه برگزاری هفته فرهنگی «بر آستان آفتاب» گفتوگویی با مریم جلالی داشته که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
اهمیت برگزاری رویدادهایی مثل هفته فرهنگی «بر آستان آفتاب» از نظر شما چیست؟
وقتی از «بر آستان آفتاب» حرف میزنیم یعنی باید بتوانیم نور و انرژیهایی را از آن دریافت کنیم. بر آستان آفتاب یک رویداد است برای اینکه به ما یادآوری کند بعضی از بینشها و باورها باید به نگرش و سلیقه تبدیل شوند؛ و آن نگرش و سلیقه باید موجد یک رفتار باشد. رفتارهای نوین ما اگر برخاسته از بینشها و باورهای ایجاد شده منطبق بر ریشهها باشد، آن وقت به هر بادی نمیلرزد.
حضرت امام توانستهاند در برابر امانیسم غرب و سوسیالیسم شرق راه سومی را به جهان پیشنهاد کنند؛ که فکر میکنم برخاسته از خانواده محوری است. برداشت من این است که وقتی اندیشههای حضرت امام را بررسی میکنیم، توجه به خانواده و رویکرد خانواده محوری در آن دیده میشود. در خانه امام هم سادگی و توجه به رویکرد دور هم بودن اعضای خانواده و همچنین رویکرد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آن همه موجد این خاستگاه و باور هست که مکتب ما به حوزه خانواده توجه دارد.
اگر پیامبر خاتم(ص) قرآن و عترت را امانت میدهد، در واقع ظرف و مظروف حکمرانی است برای اینکه ما به خانواده توجه کنیم و اعضای خانواده در یک همگرایی بتوانند اهداف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را پی بگیرند. خانواده ایرانی – اسلامی هم خانواده ساده زن و مرد و بچه نیست؛ همسایهها، همکاران و حتی کسانی که با آنها همسفره میشوید، خانواده محسوب میشوند.
اگر گام اول انقلاب اسلامی را بررسی کنیم میتوانیم ببینیم که امام خمینی(س) توانستهاند یک نگاه و رویکرد تازه به جهان اضافه کنند؛ مثل یک متفکری که بر اساس ریشهها میتواند باورهای متنوع و متعددی منطبق بر ریشهها ایجاد کند. در واقع «بر آستان آفتاب» تجلی یک انرژی و نور تمام نشدنی است که هرکس به سهم خودش میتواند از این آفتاب بهره بگیرد.
ارزیابی شما از همزمان شدن این رویداد با ایام ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) چیست؟
تاریخ قمری تولد امام خمینی با حضرت زهرا(س) مقارن و همزمان است و خود این پیامی دارد برای اهمیت و توجه مکتب ایرانی – اسلامی، یعنی آن چیزی که امام خمینی به عنوان تلفیق بین شیعه و آموزههای ایرانی در هم تنیده و به متفکرین جهان هدیه دادند، به قطب اصلی خانواده یعنی «زن» است؛ و این کوثروارگی که حضرت زهرا(س) دارند، یعنی توجه و تمرکز بر مادر خیلی اهمیت دارد.
نقش مادر هم فقط بیولوژیک و زایش فرزند نیست. چون حضرت زهرا(س) مادر پدر هم بودند و نشان دهنده این است که هر مدیریت و حکمرانی باید رویکرد خانواده داشته باشد. الآن متفکرین جهانی دارند به حوزه مادرانگی توجه میکنند. وقتی خانواده میشوید، کل خانواده برای شما اهمیت پیدا میکنند.
این مقارنه توجه به زیستگاه، ریشه و فرهنگی است که اهل بیت(ع) برای ما به ارمغان آوردهاند. حدیث کساء و مباهله رویکرد خانواده محور دارند و انقلاب اسلامی و دفاع مقدس هم رویکرد خانواده محور دارند.
حجتالاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در یکی از سخنرانیهای اخیر خود در خصوص «غفلت نهادهای فرهنگی از امام» گلایه داشت. به نظر شما چرا پس از گذشت حدود 35 سال از ارتحال حضرت امام به جایی رسیدهایم که یادگار امام از این گلایه را دارد؟
شاید در ظواهر گردی نشسته باشد، شاید هر روز یادآوری نشود و آموزههای ریشهدار امام خمینی(س) را نتوانستهایم در رفتار و عمل بروز و ظهور بدهیم. ولی من فکر میکنم اگر فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در جمع بانوان را ارزیابی کنید، میبینید که ما یک پاسدار همیشگی داریم که آموزههای امام خمینی(س) را مرتب یادآوری کرده؛ و هرکدام از ما به سهم خودمان باید به آن ریشه برگردیم و آن ریشه آوندهایی میخواهد که تبدیل به میوه شود.
نباید در حوادث روزگار ریشهها را فراموش کنیم. احتیاج داریم به اینکه گزارههایی که امام خمینی(س) به جامعه متفکرین هدیه دادهاند تبدیل به نگرش و نگرشها تبدیل به منش شود. اگر انسدادی در راه این سیر هست، موجب غفلت میشود. ولی من باور دارم هنوز هم هستند کسانی که از آرمانهای امام پاسداری میکنند. خودخواهیها و تئوریهای دیگر به این سو و آن سو میلغزند ولی مطمئن باشید اگر بتوانند جلوی آفتاب را بگیرند، میتوانند جلوی آموزههای حضرت امام را هم بگیرند.