به گزارش ایرنا، در زمانی که فراهم کردن نیازهای ضروری و اولیه زندگی، دغدغه اصلی بخشی از جامعه به حساب می‏‌آید، در روزگاری که فاصله طبقاتی در ایران روز به روز در حال افزایش است، زکات یا پرداخت سهم امانی نیازمندان از مال ثروتمندان، می تواند به عنوان یکی از نظام ‌های اقتصادی کارآمد اسلامی برای کاستن فاصله غنی تا فقیر به کار بسته شود.
خداوند در آیات قرآن بارها موضوع زکات را مورد توجه قرار داده و پرداخت آن را از اصول نیکی ‌ها و اساس کارهای شایسته برشمرده است؛ زکات یکی از فریضه ها، از اصول دین و انفاق‌ های بسیار مهمی است که نقشی مهم در رشد اقتصادی کشور دارد، ترویج آن سبب فرهنگ کمک ‌رسانی و بیشترشدن همبستگی عمومی برای محرومیت زدایی جامعه می ‌شود.
رسیدگی به زندگی و رونق سفره فقرا وظیفه اصلی حاکمیت اسلامی است که بخش قابل توجهی از این هزینه ها می تواند از محل جمع آوری زکات تامین شود، زکات بر 9 مورد گندم، جو، خرما، کشمش، طلا، نقره، گوسفند، گاو و شتر واجب است.
از آنجایی که هفت قلم از 9 مورد کالای مشمول زکات واجب در حوزه کشاورزی است بنابراین رونق این فریضه دینی در جامعه در گرو توسعه و شکوفایی اقتصادی این بخش است.
علاوه بر 9 قلم زکات واجب، بر اساس فتوای اکثر علما و مراجع به سایر درآمدها و محصولات کشاورزی نیز زکات مستحبی تعلق می ‌گیرد.
پرداخت زکات علاوه بر اینکه چرخه های اقتصادی جامعه را به گردش در می آورد و منجر به رشد و برقراری عدالت اجتماعی کشور می شود؛ درآمد حاصل از زکات ظرفیتی ناب برای کمک به توسعه پایدار جامعه است.
بسیاری از اهداف توسعه پایدار مبنی بر کاستن فقر و گرسنگی، ارتقای سطح سواد و سلامت، دسترسی به آب و بهداشت، کاهش نابرابری ‌ها و حفاظت از محیط ‌زیست در هزینه کرد از محل جمع آوری زکات منعکس شده است.
از سوی دیگر، فضای فرهنگی ناشی از اجرای زکات در جامعه سبب تقویت بنیه اعتقادی در بین آحاد مردم می شود و گسترش این مساله نیازمند فرهنگ سازی است.
برگزاری همایش های سراسری، فضاسازی تبلیغاتی و تجلیل ازچهره های شاخص و فعال در پرداخت زکات، از شیوه های ترویج این فریضه الهی است، اما مدیریت هزینه کرد زکات برای افزایش اعتماد عمومی، مساله دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
رشد زکات محصول شفاف ‌سازی در هزینه‌ها است و با توجه به اینکه در سال زراعی امسال بارش رحمت الهی بیش از سال‌های گذشته بوده است، انتظار می رود میزان جمع ‌آوری زکات نیز افزایش یابد.
در استان سمنان 186 روستا در سال 97 مشمول پرداخت زکات شدند؛ 313 عامل زکات در استان سمنان در مناطق روستایی و شهری مشغول به فعالیت هستند که در این بین 138 مبلغ در سال گذشته در ترویج سنت حسنه این فریضه دینی با کمیته امداد امام خمینی (ره) همکاری داشتند.
حدود 115 میلیارد ریال زکات در استان سمنان سال 97 جمع آوری شد که 100 میلیارد ریال آن زکات مستحبی و 6 هزار و 750 میلیون ریال زکات فطریه بود.

** رفع فقر و گشایش در امور جامعه ثمره زکات
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان گفت: رفع فقر و گشایش در امور جامعه از برکت های مهم زکات در جوامع اسلامی است و همه باید برای اجرای هر چه بهتر این فریضه تلاش کنند.
آیت ‌الله سید محمد شاهچراغی افزود: زکات از مطهرات است که انسان را از دلبستگی به دنیا، خساست و مال حرام پاک می‌ کند و این فریضه دینی نقشی موثر در اجرای عدالت اجتماعی دارد.
وی بیان کرد: علاوه بر نهادینه شدن فرهنگ پرداخت زکات باید از عاملان و پرداخت کنندگان این مساله در جامعه تقدیر شود.
امام جمعه سمنان، به ضرورت تشویق عاملان جمع‌آوری زکات به علت نقش موثر در کمک به نیازمندان تاکید و بیان کرد: در اسلام و روایات برای جمع‌ آوری زکات و نهادینه کردن این فریضه دینی توسط پرداخت کنندگان سفارش شده است.

** هزینه کردهای زکات اطلاع رسانی شود
امام جمعه سمنان گفت: رسانه ها با بازگویی اثرات زکات، نقش مهمی در ترویج فرهنگ زکات در این استان دارند و برای تحقق آن باید بیش از بیش تلاش کنند.
وی با بیان اینکه گزارش عملکرد درباره هزینه کرد زکات فقط در نشست های مدیران کافی نیست، تاکید کرد: هزینه کردها و عملکرد به مردم اطلاع رسانی شود تا اعتماد عمومی تقویت و مردم به پرداخت زکات تشویق شوند.
نماینده ولی فقیه در استان و امام‌ جمعه سمنان با تاکید بر اینکه دستگاه‌ های اجرایی متولی در ترویج و اشاعه زکات نقش موثر ایفا کنند، افزود: بیشتر زکات پرداختی در استان سمنان مستحبی است بنابراین مسوولان برای گسترش فرهنگ زکات واجب در جامعه اهتمام ورزند.

** 186 روستای استان سمنان مشمول پرداخت زکات هستند
معاون توسعه مشارکت کمیته امداد استان سمنان گفت: 186 روستا از 325 روستای استان سمنان در سال 97 مشمول پرداخت زکات شدند.
محمد قوسی با اشاره به اینکه عمده زکات پرداختی توسط پرداخت کنندگان استان سمنان مستحبی است، افزود: 313 عامل افتخاری زکات با کمیته امداد این استان همکاری می‌ کنند.
معاون کمیته امداد استان سمنان، با بیان اینکه 138 مبلغ با هدف نهادینه کردن فرهنگ زکات در این عرصه فعال هستند، خاطرنشان کرد: مشارکت پرداخت کنندگان زکات در این استان با عاملان و مبلغان زکات نشان از افزایش گرایش کشاورزان پاک دل به فرائض دینی دارد.

** 115 میلیارد ریال زکات در سمنان جمع آوری شد
استاندار سمنان گفت: حدود 115 میلیارد ریال زکات در استان در سال 97 جمع آوری شد در حالی که تعهد پرداخت این فریضه دینی 92 میلیارد ریال بود.
علیرضا آشناگر افزود: سمنان حدود 23 میلیارد ریال بیش از تعهد، پرداخت زکات داشت که این مساله بیانگر ترویج فرهنگ پرداخت زکات در بین مردم این استان دارد.
وی با چشمگیر خواندن میزان پرداخت زکات در سمنان، ادامه داد: مشارکت بالای مردم این استان در پرداخت زکات نشان از روحیه خیرخواهانه و انسان دوستی دارد.
استاندار سمنان اظهار داشت: فرمانداران استان سهم تشویقی برای طرح های عمومی را در نظر گرفته و پرداخت کنند.
آشناگر با بیان اینکه اساس حمایت از نیازمندان باید برای توانمندسازی باشد، گفت: زکات جمع آوری شده به منظور درآمدزایی بیشتر برای نیازمندان به کار گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه نهادهای حمایتی برنامه خود را بر اساس توانمندسازی تدوین کنند، خاطرنشان کرد: درصورت نبود محدودیت های قانونی برای کمیته امداد، استانداری سمنان آمادگی دارد در اجرای طرح های اشتغالزایی عمرانی مربوط به افراد تحت پوشش این نهاد مشارکت کند.
آشناگر افزود: با وجود اینکه تنها 2 درصد از اراضی استان سمنان به بخش کشاورزی اختصاص‌ یافته است، میزان جمع آوری زکات در سال 97 نشان از توجه مردم استان به این فریضه دینی دارد.

** سمنانی ها 100 میلیارد ریال زکات مستحبی دادند
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان سمنان گفت: 6 هزار و 750 میلیون ریال زکات فطریه و 100 میلیارد ریال زکات مستحبی نیز توسط مردم استان در سال 97 پرداخت شد.
سید جواد رضوی افزود: حدود 115 میلیارد ریال زکات سال گذشته در استان جمع آوری شده که این میزان جمع آوری زکات بیش از تعهد و نشان از ترویج فرهنگ خداپسندانه پرداخت زکات است.
وی بیان کرد: بالا بودن سهم پرداخت زکات مستحبی در سمنان نشان از نهادینه شدن فرهنگ پرداخت زکات در این استان است.
رضوی تصریح کرد: در هر شهرستان با توجه به شاخص هایی که دارد سهم تعهد پرداخت زکات تعیین شده و برخی شهرهای این استان بیش از 100 درصد تحقق پرداخت تعهد زکات داشتند.
وی یادآور شد: در تخصیص سهم تشویقی زکات، فرمانداران کمک کنند سهم تشویقی طرح های عمومی در اعتبارها مورد توجه قرار بگیرد.
مدیرکل کمیته امداد استان سمنان اظهار داشت: رسانه نقش موثری در ترویج فرهنگ زکات در جامعه دارد ‌و باید از این ظرفیت بیش از پیش برای پیشبرد اهداف استفاده کرد.

** ارائه 24 هزار خدمت حمایتی از محل زکات
معاون توسعه مشارکت کمیته امداد استان سمنان گفت: 24 هزار خدمت حمایتی از محل مشارکت مردم استان سمنان در پرداخت زکات به مددجویان این نهاد ارائه شده است.
قوسی خاطرنشان کرد: این کمک ها در سرفصل‌ های کمک‌ هزینه جهیزیه، تعمیر مسکن، کمک ‌هزینه‌ های درمانی، تحصیلی، معیشت مشارکت در پروژه‌های عمومی از محل مشارکت پرداخت کنندگان زکات به مددجویان تحت حمایت کمیته امداد و نیازمندان استان سمنان ارائه شد.
وی با اشاره به تهیه 118 جهیزیه، 591 کمک‌ هزینه درمانی از محل زکات جمع‌آوری‌ شده در سال 97 به مددجویان و نیازمندان سمنان، تصریح کرد: 44 واحد مسکونی مددجویان تحت حمایت کمیته امداد این استان مقاوم ‌سازی و 25 واحد مسکونی احداث شده است.
قوسی بیان کرد: سال گذشته 80 درصد از مجموع کل زکات سهم فقرا و 20 درصد صرف ساخت و بهسازی پروژه‌های عمومی شد.

** جمع آوری 2.3 میلیارد ریال زکات سال 97 در سمنان
فرماندار سمنان گفت: سال 97 با همکاری 23 موسسه خیریه و نهادهای اجرایی متولی 2 میلیارد و 300 میلیون ریال زکات واجب در این شهرستان جمع آوری شد.
سیدعباس دانایی با مطلوب ارزیابی کردن رویکرد دستگاه های متولی و موسسه های شهرستان سمنان در بخش جمع آوری زکات، افزود: فعالیت موسسه ها تنها با داشتن مجوز و نصب علامت شورای زکات بر روی صندوق های جمع آوری قانونی است و با موسسه های غیرمجاز برخودر جدی می شود.
وی خاطرنشان کرد: برای استقرار 150 صندوق در 75 پایگاه شهری به منظور جمع آوری زکات در سال 98 از سوی دستگاه های متولی برنامه ریزی شده است.
فرماندار سمنان افزود: برگزاری نشست با بهره برداران گندم و جوی این شهرستان با هدف ترویج فرهنگ زکات واجب از دیگر برنامه های پیش روی امسال است.
9891/6103/7408
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.