به خاطر داشته باشید که سرکه و جوش شیرین دو ماده اسیدی و قلیایی خانگی برای تمیز کردن هستند. هیچگاه این مواد را با مواد شوینده مخلوط نکنید.
یک خانه تمیز همیشه به معنای خانه سالم داشتن نیست. مواد شوینده میتوانند به دلیل مواد شیمیایی خطرناک، مضر هم باشند. شاید لازم باشد امسال، در خانه تکانی، به نکات دیگری هم توجه کنید. با مضرات خانه تکانی آشنا شوید:
۱. برچسبها همه چیز را نمیگویند
برچسبهای روی محصولات شوینده، گویای همه چیز نیستند. از آنجایی که قوانین، از اطلاعات تجاری و محرمانه محافظت میکنند، تولیدکنندگان، از نظر قانونی متعهد به ذکر تمامی مواد شیمیایی به کار رفته در محصولشان و یا خطراتی که محصول میتواند برای سلامتی داشته باشند نیستند. به علاوه، نظارت کامل و همه جانبهای در زمینه تضمین محصولات شوینده وجود ندارد. محققان به شدت توصیه میکنند که از مواد تمیز کننده خانگی برای بهداشت منزل استفاده کنید.
۲. غلظت مواد شوینده
با اینکه مواد شوینده خانگی معمولا از غلظت پایینی برخوردارند، اما مواد شوینده صنعتی با غلظت بالا نیز در تمامی فروشگاهها یافت میشود. برای مثال، غلظت سدیم هایپوکلریت در سفیدکنندههای خانگی استاندارد، باید ۳ تا ۸ درصد باشد که خود میتواند غشاهای مخاطی دستگاه تنفسی را تحریک کند. اما قرار گرفتن در معرض سفیدکنندههای با غلظت بالا (بیش از ۴۰ درصد) بسیار خطرناک است. این مواد اگر با پوست یا چشم تماس پیدا کنند یا بلعیده و حتی استشمام شوند، میتوانند آسیب جدی به بدن وارد کنند.
۳. پنجرهها را هنگام تمیزکاری باز بگذارید
فرقی نمیکند در چه اتاقی هستید، حتما هنگام استفاده از مواد شوینده، پنجره را باز بگذارید تا هوای اتاق جریان پیدا کند. به اعتقاد متخصصان، اکثر مواد شوینده خانگی، گازهای سمی تولید میکنند و زمانی که شما آنها را تنفس میکنید، بار سنگینی بر روی کبد قرار میدهید زیرا کبد وظیفه سمزدایی را بر عهده دارد.
۴. مواد شوینده را با یکدیگر مخلوط نکنید
برخی مواد شیمیایی در صورتی که با یکدیگر مخلوط شوند، میتوانند سمی و حتی مرگآور شوند. برای مثال، زمانی که سفیدکننده با پایه کلر، با آمونیاک مخلوط شود، گازی سمی تولید میکند که مرگآور است. آمونیاک نه تنها در مواد شوینده خانگی یافت میشود، بلکه در ادرار نیز وجود دارد. بنابراین ریختن سفیدکننده در داخل توالت هم میتواند خطرناک باشد. همچنین به خاطر داشته باشید که سرکه و جوش شیرین دو ماده اسیدی و قلیایی خانگی برای تمیز کردن هستند. هیچگاه این مواد را با مواد شوینده مخلوط نکنید.
۵. از سموم واقعی دوری کنید
کارگروه محیط زیست اعلام کرده است که برخی از مواد شوینده که همچنان مورد استفاده قرار میگیرند، نتوانستهاند از آزمون سلامت رتبهای کسب کنند و برای بدن مضر هستند. این مواد شامل: لولهباز کنها، پاککنندههای مخصوص گریل و گاز و تمیزکنندههای مخصوص کاسه توالت هستند.
۶. مواد پاک کننده ایمن
جوش شیرین را بر روی سینک بپاشید و بدون نگرانی از خطر مواد شیمیایی، با مسواک سینکتان را تمیز کنید. برای شیشهها و سطوح مختلف نیز این ترکیب ساده را امتحان کنید: در یک بطری خالی اسپری، یک سوم پیمانه سرکه سفید، یک چهارم پیمانه الکل و ۳و نیم پیمانه آب بریزید.
۷. شیشهشویها میتوانند آسم را تحریک کنند
پروفسور لوز کلودیو، دکترای پزشکی زیست محیطی و سلامت عمومی، بر روی آسم کودکان تحقیقات بسیاری کرده است و بیشترین مسئله نگرانکننده از نظر او شیشهشویها هستند. بسیاری از این محصولات حاوی مواد شیمیایی هستند که به عنوان محرک آسم شناخته میشوند مانند ترکیبات اتانولامین و آمونیوم. او معتقد است که آب و سرکه نیز میتواند خاصیت تمیزکنندگی محصولاتی که خریداری میکنیم را داشته باشد.