کورش مودت چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کشت تابستانه در حوزه کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان های بالادست هندیجان در حوزه خوزستان علیرغم ممنوعیت کشت تابستانه موجب کاهش شدید تراز آب در پشت سد آسک و افزایش میزان شوری تا هفت هزار و 890 میکروموس شده است.
وی گفت: قبلا حدود پنج تا 6 متر مکعب آب از استان کهگیلویه و بویراحمد وارد خوزستان می شد ولی هم اکنون با برداشت های بی رویه در بالادست خیرآباد این میزان به 1.5 متر کاهش پیدا کرده است و ضرورت دارد این برداشت های زیاد آب برای مصارف کشاورزی در حوزه کهگیلویه و بویراحمد توسط وزارت نیرو کنترل شود.
فرماندار هندیجان ادامه داد: با تلاش ها و پیگیری های زیاد نهرهای سنتی کشاورزی که در شهرستان های بالادست هندیجان قرار دارند در ابتدای ماه جاری(31 تیر و اول مرداد) مسدود شدند ولی به غیر از نهر ملا در امیدیه کلیه نهرهای زیدون بهبهان درهر دو مرحله و تنها 24 ساعت پس از مسدود سازی توسط کشاورزان بازگشایی شد که موجب شدت بخشیدن به روند کاهش تراز آب در سد آسک گردید.
مودت تاکید کرد: آب مصرفی 85 درصد روستاهای هندیجان و بخشی از آب شهر هندیجان از پشت سد آسک تامین می گردد که ادامه این روند کاهشی، این شهرستان و بخصوص روستاها را با مشکل روبرو خواهد کرد.
وی افزود: آب روستاهای بخش مرکزی هندیجان که در جاده بدر(پنج روستا) و محور هندیجان به ماهشهر(چهار روستا) قرار دارند از محل سد آسک تامین می شود و به دلیل کمبود، جریان آب تنها یک ساعت در شبانه روز در شبکه این روستاها برقرار است.
وی ادامه داد: روستاهای بخش مرکزی که در محور هندیجان به دیلم مستقر می باشند(پنج روستا) به دلیل تامین از شهرستان دیلم(استان بوشهر) و از محل خط محرم(سد کوثر) با افت شدید فشار آب روبرو شده است به نحوی که با تقسیم بندی این روستاها به دو گروه، آب روزانه به یک گروه با رعایت نوبت بندی تعلق می گیرد.
وی گفت: بخش چم خلف عیسی هندیجان با 19 روستا نیز وضعیتی مشابه روستاهای بخش مرکزی دارد که بخشی از آن ها به منظور جبران کاهش آب با تانکر آبرسانی می شوند.
فرماندار هندیجان افزود: بزرگترین روستاهای هندیجان با شاخص جمعیتی بالا مانند مشراگه، دهملا و سویره در بخش چم خلف عیسی این شهرستان قرار داشته و تنها 4 ساعت در روز آب دارند و این میزان هم به خانوار هایی که در بالادست روستا قرار دارند نمی رسد.
وی با بیان اینکه در برخی روزها میانگین برقراری آب در برخی روستاها به یک ساعت هم در نمی رسد تصریح کرد: روستاییان هندیجان امسال به شدت از محل کمبود آب کشاورزی دچار خسارت شده اند و نباید با ایجاد مشکلات در تامین آب مصرفی زمینه مهاجرت روستاییان را فراهم نمود.

** سد آسک منبع اصلی تامین آب روستاهای هندیجان است
مدیر اداره آب و فاضلاب روستایی هندیجان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این شهرستان دارای دو هزار و 600 مشترک روستایی است که به طور میانگین نیاز به 6 هزار مترمکعب آب در شبانه روز برای مصارف مشترکان خود دارد.
منوچهر شکاری گفت: آب سد آسک منبع اصلی تامین آب روستایی در هندیجان است و با توجه به اینکه این شهرستان تنها دارای دو تانکر برای توزیع آب در مواقع خاص بین روستاهاست، در صورت قطع آب آسک با مشکل روبرو خواهیم شد.
وی علت کاهش زمان آب دهی به روستاها را کمبود و کاهش میزان آب پمپاژ شده از سوی آب جنوب شرق دانست و ادامه داد: برای مصرف بهینه همین میزان آب اقدام به قطع انشعابات غیرمجاز، کاهش قطر انشعاب و برخی اقدامات دیگر در سطح روستاها نموده ایم ولی دلیل اصلی این مشکلات کمبود آب است.
به گزارش ایرنا مردم شهرستان هندیجان از صبح روز سه شنبه 29 اسفند 96 تا ساعت 19 پیش از سال تحویل و از ساعت هفت صبح روز چهارشنبه اول فروردین 97 تا ساعت 18 بعدازظهر به طور کامل با قطع آب رو به رو بودند.
سد انحرافی آسک که در روستای مشراگه از توابع بخش چم خلف عیسی هندیجان قرار دارد، زمانی مخزن آن 15میلیون متر مکعب ظرفیت داشت ولی هم اکنون به دلیل رسوب زیاد این حجم به کمتر از 2 میلیون متر مکعب کاهش یافته که باید برای لایروبی آن اعتباری در نظر گرفت.
سد کوثر در فاصله ی 60 کیلومتری شمال غربی شهر دوگنبدان در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و سال 1383 به بهره برداری رسید که تامین آب هندیجان از این سد می تواند منبع پایداری برای این شهرستان باشد.
برداشت بی رویه آب از رودخانه زهره توسط کشاورزان شهرستان های بالادست هندیجان ضمن خشک شدن رودخانه در هندیجان موجب مشکلات زیادی برای تامین آب شرب این شهرستان در سال های اخیر شده است.
شهرستان هندیجان در جنوب خوزستان قرار گرفته و یکی از بنادر مهم تجاری و صیادی این استان است.
7163/6064
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.