به گزارش ایرنا پرفسور غلامرضا اعوانی از فیلسوفان معاصر شامگاه پنجشنبه در این نشست اظهار داشت:دانشگاه جندی شاپور در استان خوزستان یک دانشگاه های ناشناخته اما بسیار مهم در تاریخ بشر بوده  که غربی‌ها درباره آن تحقیقات بسیاری داشته اند. دانشگاه  جندی شاپور را می توان یکی از دانشگاه های بی نظیر  و با عظمت دنیا دانست که از منظر شهرسازی و معماری در جایگاه ممتازی قرار داشت و مرکز فرهنگ ایران به شمار می رفت.

وی با اشاره به اینکه پیش از  این تنها تعداد انگشت شماری از دانشگاه ها در دنیا مورد اهمیت بودند گفت: در میان تمامی دانشگاه های جهان تنها دانشگاه جندی شاپور بین‌المللی بوده است.

پرفسور اعوانی با تاکید بر این که جندی شاپور از مراکز مهم ترجمه بود توضیح داد: در دانشگاه جندی شاپور همه فرهنگ‌های مختلف وجود داشت و به چهار زبان در آن تدریس می‌شد.

وی ادامه داد: وجود چنین دانشگاهی در ایران زمین نشان از این است که صلاحیت بازگشت موقعیت علمی در این منطقه همچنان وجود دارد البته این امر منوط به این است که به نسل جوان خود چگونگی دسترسی گذشتگان به علم را بازگو کنیم و آنها را از سرنوشت گذشتگان آگاه سازیم.

این فیلسوف بیان کرد: خوشبختانه جوانان امروز در حوزه تکنولوژی به جایگاه خوبی دست پیدا کرده اند اما ضرورت دارد در زمینه علوم الهی و انسانی هم همت مضاعف داشته باشند و  قدر فرهنگ خود را بدانند.

وی  آگاهی را امری بی پایان دانست و گفت: هر چه انسان بیشتر به آگاهی خود بی افزاید بر منزلتش نیز افزوده می شود چراکه انسان تنها موجودی است که می‌تواند آگاهی خود را افزایش دهد و پیامبر (ص) با آن همه مقامی که داشت همیشه در دعاهایش می فرمود خداوندا  بر علم من بیفزا.

پرفسور اعوانی در تعریف و اهمیت حکمت بیان کرد: حکمت علم به حقایق اشیا به اندازه توانایی بشر است اما علم به پدیدارها توجه دارند و قوانین را جستجو می کند علوم به مسایل عرضی می‌پردازند اما حکمت درصدد دست یافتن به عمق و طول حقیقت اشیا است.

وی حکمت را مساله ای عمیق‌تر نسبت به علم عنوان کرد و گفت:  یکی از تفاوت‌های حکمت با علم این است که حکمت هر چیزی را از دید مبدا می‌بیند اما علم این گونه نیست.

دانشگاه جندی شاپور که اکنون تنها بقایایی از آن در اطراف شهر دزفول برجای مانده در عصر ساسانیان در ۱۷۵۰ سال پیش ، نخستین مرکز علمی جهان بود که رشته های پزشکی ، فلسفه و نجوم در آن تدریس می شد.

 طبق مستندات تاریخی موجود در شهر باستانی جندی شاپور دزفول ، نخستین نظام نامه آموزش عالی جهان شکل گرفت. 

سند بین المللی ثبت هزار و هفتصد و پنجاهمین سالگرد تاسیس دانشگاه جندی شاپور در فهرست بزرگداشت جهانی در سال ۱۳۹۶ شمسی در کنفرانس عمومی سالانه یونسکو که در پاریس برگزار شد منتشر شد.

 جدایی دین از حکمت و فلسفه خطرناک است

این فیلسوف با اشاره به بحث جدایی دین از حکمت  و جدایی علم از فلسفه توضیح داد:  این مساله بسیار وحشتناک است که علم و فلسفه از مقاصد الهی خود جدا شوند چراکه این موضوع به انسان لطمه می‌زند.

غلامرضا اَعوانی فیلسوف ایرانی و استاد سابق گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی است او چهره ماندگار سال ۱۳۸۲، عضو پیوسته فرهنگستان علوم، رییس انجمن حکمت و فلسفه ایران و رییس سابق موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران است.

وی به زبان‌های انگلیسی، عربی، فرانسوی تسلط و با زبان‌های یونانی، لاتین قدیم، آلمانی آشنایی دارد و در این راستا ترجمه های زیادی را در حوزه حکمت و معرفت به چاپ رسانده است.

از جمله آثار این فیلسوف ایرانی می توان به "بررسی آرا و آثار افلووطین"، "ترجمه تاریخ فلسفه عرب"، "اعلام النبوه ابوحاتم رازی به عربی"، "حکمت هنر معنوی"، "مجموعه مقالات در سه بخش"، "اسفار اربعه ملاصدرا" و ...اشاره کرد.

چهاردهمین نمایشگاه کتاب خوزستان در اهواز از ۳۰ دی تا پنجم بهمن‌ ۹۸ در دو نوبت صبح و عصر از ساعت ۹ تا ۱۲ و ۱۶ تا ۲۲ پذیرای دوستداران کتاب و کتاب‌خوانی است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.