رئیسکمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر مشهد با اشاره به اینکه 87 هزار هکتار از اراضی حریم مشهد سنددار نیست، گفت: اسنادی که باید 3 سال پیش تعیین تکلیف میشد، همچنان دست نخورده باقی مانده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، محمدهادی مهدینیا با بیان این مطلب در همایش «نقش مشارکتی و همافزایی دستگاههای متولی حریم و دهیاران در صیانت از حریم کلانشهر مشهد مقدس» که در تالار شهر برگزار شد، اظهار کرد: 87 هزار هکتار از حریم شهر مشهد سنددار نیست و در طرح جامع ضرورت دارد برای این موضوع چارهاندیشی شود.
رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر مشهد با بیان اینکه در طرح جامع مشهد تدوین سه سند ضروری است، گفت: سند کاربردی پهنه بندی حریم، سند بلندمرتبهسازی و تراز مالی و فیزیکی باید تدوین شود که هنوز این اسناد تعیین تکلیف نشده است.
مهدینیا در ادامه خاطرنشان کرد: شورای عالی شهرسازی و معماری پس از ابلاغ طرح جامع مشهد در سال 95، برای تدوین این اسناد 3 ماه به اداره کل راه و شهرسازی مهلت داد تا این امر محقق شود. اما امروز 3 سال از آن تاریخ گذشته و هنوز این اسناد تعیین تکلیف نشدهاند و 87 هزار هکتار از اراضی حریم شهر رها شده باقی مانده است.
وی با اشاره به سند پهنه بندی حریم، گفت: مشاغل مزاحم و آلاینده درکلانشهر مشهد وجود دارد. اما برای 18 هزار شغل مزاحم و آلاینده هیچ برنامه و جایی تدارک دیده نشده است.
وی با اشاره به اینکه در طرح جامع سوم شهر مشهد حریم شهر 3 برابر – معادل 87هزار هکتار-می شود، افزود: محدوده مشهد نیز35 هزار هکتار میشود. همچنین 4 درصد از جمعیت کشور در مشهد و 50 درصد از جمعیت استان در محدوده است.
رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر مشهد با بیان اینکه نرخ رشد جمعیت مشهد بین سالهای 90 تا 95 معادل 1.7 است، خاطرنشان کرد: مشهد 5 دهم از نرخ متوسط رشد جمعیت کشور بالاتر- یعنی 1.2 است.
مهدینیا ادامه داد: تراکم جمعیتی شهر مشهد 87 نفر برهکتار است و جزو دسته بندیها، تراکم زیادی محسوب نمیشود.
وی با بیان اینکه حفاظت از اراضی پیرامون شهر برای ذخیره آینده وظیفه دهیاریها است، گفت: قرار نیست شهرها افقی رشد کند و همین مقدار باید بماند. پس رویکرد طرح دوم و سوم جامع مشهد توسعه درونزا است و در اراضی وضع موجود شهر به شیوهای برنامهریزی شود که نیاز به توسعه افقی وجود نداشته باشد.
رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر مشهد با تاکید بر اینکه شهرداریها باید از 86 هزار هکتار حریم محافظت کنند، اظهار کرد: بیش از 20 دستگاه در کنار شهرداری در حفاظت از حریم دخیلاند و باید گفت عملکرد دستگاهها در این رابطه مثبت نیست، مگر اینکه هماهنگی حداکثری برای حریم رخ دهد.
مهدینیا با اشاره به اینکه فرایند شهرنشینی جریانی جهانی است، خاطرنشان کرد: در کشور ما نیز این مسئله وجود دارد اما آنچه بد است، بد شهرنشینی و حاشیهنشینی است. صنایع به شهرها رفته و طبیعی است شهرنشینی افزایش مییابد.
وی افزود: وقتی ماشینآلات استفاده شود، نیاز به نیروی کار انسانی کاهش مییابد. شهرها در مستعدترین مناطق کشاورزی، حاشیه رودخانهها و دامنه کوهها شکل گرفتند. وقتی توسعه شهرنشینی در قرن اخیر رخ میدهد، زمینهای کشاورزی مستعد را میبلعد. در حالیکه پهنههای روستایی و پهنههای طبیعی بارگذاری باید حداقل باشد.