رئیس گروه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی روز شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: 20 غرفه از چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد به نمایش آثار و محصولات هنری با موضوع فرهنگ قرآنی اختصاص دارد.
جواد روشندل افزود: در کنار نمایش آثار هنری، برنامه های نمایشی مانند تئاتر خیابانی، پرده خوانی قصه های قرآنی و سحرخوانی هر شب از ساعت 23 تا 24 در محل نمایشگاه بین المللی مشهد با حضور پیشکسوتان و هنرمندان جوان این عرصه به اجرا در می آید.
وی درباره پیشینه سحرخوانی در خراسان گفت: پیشتر در خراسان به سحرخوانی 'شوخوانی' به معنای 'شب خوانی ' نیز می گفتند و هدف از اجرای این برنامه بیدار کردن مردم برای سحر بود زیرا در آن زمان ابزار الکترونیکی وجود نداشت لذا سحرخوانان در ماه رمضان نقش مهمی ایفا می کردند.
رئیس گروه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: دو ساعت قبل از اذان صبح، هر فردی که صدای خوشی داشت بر بلندای بام خانه خود یا بام مسجد قرار می گرفت و اشعاری را در مدح و نعت خداوند، یا حضرت علی (ع) و سایر ائمه معصومین (ع) می خواند و از آنجا که سحرخوان شعر خود را با نام خداوند آغاز می کرد به سحرخوانی، ستایش خوانی نیز گفته می شد.
روشندل افزود: در کنار سحرخوانان، افرادی بودند که ساعتی قبل از سحر در کوچه ها و محلات به راه افتاده و برای بیدار کردن مردم بر چلیک که مشابه طبل امروزی است می کوبیدند.
روشندل ادامه داد: با آمدن فناوری به خانه های مردم اندک اندک نقش سحرخوانان در ایام ماه رمضان کمرنگ شد و امروزه فقط در برخی روستاها، سحرخوانان از بلندگوی مساجد سحرخوانی می کنند.
رئیس گروه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: پرده خوانی هم روایتگری قیام عاشورا یا سرگذشت سایر ائمه معصوم (ع) با استفاده از تصاویر نقاشی شده از این وقایع است.
روشندل افزود: در گذشته پرده خوانان در قهوه خانه ها یا در میان جمعی از مردم محله حضور می یافتند و با استفاده از پرده نقاشی شده وقایع گذشته را روایت می کردند.
وی اضافه کرد: پرده خوانی در ایران به ویژه خراسان بیشتر مربوط به وقایع دوران امام رضا (ع) است که در گذشته شمار پرده خوانان در وصف این واقعه بسیار زیاد بود.
رئیس گروه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: امروزه از تعداد پرده خوانان در کشور کاسته شده و مجموع آنها به 17 نفر نیز نمی رسد مثلا هم اینک در خراسان رضوی چهار پرده خوان برجسته حضور دارند که بیشتر در مناطق جنوب استان ساکن هستند.
روشندل افزود: همزمان با چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد، از استادانی مانند استاد باغبان و هنرمندان جوان برای سحرخوانی و از سه پرده خوان برجسته استان برای پرده خوانی شبانگاهی بهره گرفته شده است.
چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد با 700 غرفه در 18 هزار مترمربع فضای نمایشگاهی و با حضور فعالان قرآنی 20 کشور تا چهاردهم ماه رمضان در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی این شهر برپاست.
1922/7489
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.