فیلم مستند 'تالان' به کارگردانی محمدصادق دهقانی توسط جمعیت ناجیان آب تولید شده است. در خلاصه داستان این مستند آمده: وقتی همه خوابیم و زمین زیر پایمان خالی می‌شود؛ فاجعه یا بحران آب؟ مقصران چه کسانی هستند؟ ساخت این مستند از سال 1395 در دستور کار جمعیت ناجیان آب قرار گرفت و پس از دو سال کار و پژوهش امسال با هدف به تصویر کشیدن دغدغه آب اکران شد.
'تالان' جایزه بهترین مستند نیمه بلند دهمین جشن مستقل سینمای مستند ایران را کسب کرده و نامزد پنج جایزه از جشن مستند خانه سینما شامل بهترین تدوین، بهترین صدا، بهترین پژوهش، بهترین کارگردانی و بهترین فیلم، نامزد جایزه بهترین کارگردانی مستند در جشن بزرگ سینمای ایران و برنده جایزه بهترین پژوهش از جشنواره ملی فیلم رضوی شده است.
نمایش مستند 'تالان' روز یکشنبه در تالار شهر مشهد بهانه ای شد تا جمعیت ناجیان آب خراسان رضوی، مشاور وزی نیرو، استادان دانشگاه، کارشناسان و دست اندرکاران این حوزه گردهم آمده و زنگ خطر وضعیت بحرانی در حوزه آب را با پژواکی بلندتر از همیشه به صدا درآوردند.

* منابع زیرزمینی قربانی پوپولیسم
مشاور وزیر نیرو در این نشست گفت: منابع زیرزمینی قربانی سیاستهای پوپولیسمی شده اند و قابل مشاهد نبودن منابع زیرزمینی چالش و خطرهای موجود در این حوزه را از منظرها دور نگه داشته است.
محمد فاضلی افزود: فیلم مستند 'تالان' توانست به خوبی نشان دهد تصمیم گیری نمایندگان مجلس در سال 1385 در خصوص تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز چه بلایی بر سر منایع زیرزمینی آورد. قناتها در کشور قربانی نگاههای ناسازگار شدند. در قضیه بحران آب باید منطق اقتصادی و سیاسی بحران را دید.

*مساله آب فرابخشی است
وی ادامه داد: مسئله آب فرابخشی است لذا وزارت نیرو تنها قدرت تعیین کننده در سرنوشت آب کشور نبوده و نیست. هر سیاستی در هر کشوری محصول توازن قدرت است. باید بررسی شود که آیا همه آنهایی که در حوزه آب اختیار دارند، مسئولیت نیز می پذیرند.
مشاور وزیر نیرو گفت: یک ایدئولوژی در موضوع کم آبی و لزوم انجام اصلاحات در بخش کشاوری وجود دارد که در این خصوص فقط کشاورز فقیر را به تصویر می کشد و این تصویر مانع از ایجاد خیلی از اصلاحات در حوزه آب و کشاورزی می شود. این در حالی است که به همان اندازه که روستای تخلیه شده ناشی از بی آبی وجود دارد دلارهای حاصل از صادرات کشاورزی نیز وجود دارد.

* نقد جدی در رفتار با زمین
یک فعال مدنی و پژوهشگر محیط زیست نیز در این نشست گفت: در کشوری زندگی می کنیم که دارای ظرفیتها و ثروتهای طبیعی بی بدیلی است. ایران چهار هزار و 700 کیلومتر مرز آبی دارد.
محمد درویش افزود: برای مدیریت چالش حوزه آب به جای توجه به الگوهای غربی که هیچ تناسبی با فرهنگ ما ندارد، باید الگوهای داخلی را به روز کرد.
وی گفت: هر کجا به مردم اعتماد شد بیشترین عملکرد را داشتیم لذا باید قوانینی وضع شود تا کسانی که احساس مسئولیت می کنند بتوانند در این حوزه ورود کرده و تاثیرگذار باشند. می بایست مطالبه جدی را در حوزه آب از خود شروع کنیم.

* استفاده حداکثری از ظرفیتها
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این نشست گفت: در شورای شهر به صورت جدی دغدغه جدی مردم و جامعه در حوزه آب را پیگیری می کنیم.
محمدرضا حیدری بر استفاده از تمام ظرفیتهای قانونی در این خصوص تاکید و بیان کرد: هزار و 200 میلیارد ریال اعتبار بر اساس مصوبات شورای شهر مشهد امسال به منظور شتاب دادن به اجرای طرحهای آب و فاضلاب و روند تکمیل شبکه فاضلاب این کلانشهر از محل درآمدهای حاصل از تبصره سه اختصاص یافته است.
وی افزود: زنگ خطر بی آبی از دو دهه پیش به صدا درآمده ولی شنیده نشده است. باید با اطلاع رسانی به مردم شرایط همراهی آنها را برای عبور از شرایط موجود فراهم کرد.

* آگاهسازی مدیران و توهم توسعه
استاد دانشگاه تربیت مدرس و مشاور معاون وزیر نیرو نیز در این نشست گفت: در حوزه آب نخستین جهت گیریها به سمت مردم و کشاورزان گرفته می شود. این در حالی است که پیش از اینکه مردم آگاه شوند باید سیاستمداران و مدیران در این زمینه به آگاهی برسند.
حجت میان آبادی افزود: توهم توسعه در مدیران خشکیدن دریاچه ارومیه و آلودگی هوا در اصفهان را موجب شد. مسئولان با توهم توسعه یافتگی ارومیه در این منطقه سدها و چاههای زیاد حفر کردند ولی بجای توسعه ارومیه مردم آن خطه این روزها برای مقابله با طوفان نمک دست و پا می زنند.
وی ادامه داد: مردم اصفهان نیز پس از چند دهه از آغاز فعالیتهای گسترده صنعتی به جای هوای سالم هوای آلوده صنعتی را تنفس می کنند و هم اینک تاوان تبعات سیاستگذاریهای غلط سه و چهار دهه گذشته مسئولان و سیاستگذارن را پس می دهند.

* تبعات حادتر توسعه در مشهد
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس همچنین گفت: این اتفاق برای کلانشهر مشهد نیز بسیار حادتر خواهد بود، کاری که در مشهد انجام می دهید اسمش توسعه نیست. تبعات ساسیتگذاریهای توسعه در اصفهان و ارومیه پس از سه تا چهار دهه نمایان شد اما در مشهد در کمتر از یک دهه تبعات را خواهیم دید.
میان آبادی افزود: وضعیت منابع آبی مشهد در شرایط بحرانی است ولی نشانه های بحران آن در فضای مدیریت شهری و نمادی برای باور این بحران در ساختار این شهر وجود ندارد.
وی گفت: راهکارهایی نیز که هم اینک برای نجات آب مشهد تجویز می شود وضعیت این شهر را بدتر خواهد کرد. آیا این مدیران در سه دهه آینده پاسخگو خواهند بود؟ باید سیاستگذاریها را اصلاح کرد.

*حفر چاه خون زمین را می مکد
مشاور معاون وزیر نیرو ادامه داد: فناوری حفر چاه، خون زمین را می مکد، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب قانون تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز در کشور بلای جبران ناپذیری بر سر منابع آبی کشور آوردند.
وی گفت: امروز اقدامات و طرحهای شتابزده و افراطی در سطح کلان نظیر انتقال آب در دست انجام است که به جز مشکلات اقتصادی نگرانیهای جدی در حوزه اجتماعی، سیاسی و امنیتی نیز به همراه خواهد داشت.
میان آبادی افزود: برای حل چالش کم آبی در بعد کلان کشوری بیش از آنکه کشاورز و مردم آگاه شوند باید مسئولان در بخشهای مختلف و سیاستگذاران آگاه شوند. تشکلهای مردمی نیز باید به سیاستگذاریها نزدیکتر شوند. فقط انگشت اتهام به سمت عده ای خرده کشاورز گرفتن اشتباه است.
مدیرعامل جمعیت ناجیان آب خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: این استان سالانه یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب کسری آب دارد و سالانه افزون بر یک متر از سطح آبهای زیرزمینی آن افت می‌ کند.
مهدی جمشیدی افزود: فرونشست و ایجاد شکافهای عمیق در دشتهای آبی از تبعات این اضافه برداشت است و خشکیدن قناتها منجر به پدیده حاشینه نشینی و افزوده شدن معضلی دیگر بر معضلات کلانشهر مشهد شده است.
کارگردان فیلم مستند تالان نیز در این نشست گفت: جرقه تولید 'تالان' توسط جمعیت ناجیان آب زده شد.
محمدصادق دهقانی افزود: وظیفه سازمان مردم نهاد آگاهی بخشی است. فیلم مستند نیز طرح مسئله می کند اما راهکارهای حل آن باید توسط کارشناسان مطرح و بررسی شود.
7505/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.