در ادامه این گزارش به قلم زهرا خسروی ، آمده است: در خراسان جنوبی 3 مجتمع آبگرم معدنی شامل آبگرم لوت، آبگرم معدنی فردوس و آبترش سربیشه و همچنین چشمه های متعدد آبگرم مانند دیگ رستم، چشمه آبگرم مرتضی علی، آبگرم گزیک و... با جاذبه های طبیعی و درمانی وجود دارد.
چشمه هایی که با توجه به قرارگیری در دل کویر و قابلیت های گردشگری، از نظر سلامت ودرمان می تواند موجب رشد اقتصادی و توسعه صنعت توریسم در استان شود البته در صورتی که زیرساخت های اولیه و امکانات لازم برای گردشگران در این چشمه ها فراهم باشد.
نگاهی به این جاذبه ها و گفته های برخی گردشگران نشان می دهد هنوز زیرساخت های اولیه فقط در تعداد کمی از آن ها فراهم شده است و نقص در زیرساخت هایی مانند جاده دسترسی، برق، آب آشامیدنی، فضاهای اقامتی و... گردشگران را با مشکلاتی روبه رو می کند.
** جاده خاکی
یکی از این مکان ها آبگرم لوت در 75 کیلومتری خوسف است که هرچند در دل کویر قرار دارد اما می تواند خاطره خوشی برای مسافران فراهم کند.
با گذشت 8سال از راه اندازی و با وجود مسافران زیاد تنها 32 کیلومتر از مسیر دسترسی آن آسفالت شده و هنوز 42 کیلومتر از مسیر دسترسی به آن خاکی است.
این ها را مدیر عامل مجتمع گردشگری آبگرم لوت می گوید و اضافه می کند: در حال حاضر برق مجموعه نیز خورشیدی است و در حال تلاش برای تامین برق از شبکه هستیم و دستور ساخت جاده نیز توسط استاندار صادر شده است.
«خسروی» از پیگیری برای حل مشکلات آنتن دهی تلفن در این مجموعه خبر می دهد و این که در حال حاضر آب آشامیدنی مورد نیاز مراجعان با بطری های آب معدنی تامین می شود، هرچند چاه مورد نیاز حفر شده و منتظر لوله کشی توسط مسئولان هستیم.
در مورد اعتراض برخی مسافران مبنی بر بالا بودن قیمت سوئیت های اقامتی هم توضیح می دهد: هزینه خدمات اقامتی برای اتاق ها از 22 تا 90 هزار تومان است و افراد می توانند براساس توانایی خود از خدمات استفاده کنند.
علاوه بر این ، آلاچیق وچادر رایگان در محوطه نیز برای مسافران پیش بینی شده است.
وی که 2 میلیارد و 200 میلیون تومان برای این آبگرم هزینه کرده است خواستار حمایت و همکاری مسئولان می شود و ادامه می دهد: تاکنون ریالی تسهیلات دریافت نکرده ام هرچند مبلغی مصوب و به بانک معرفی شد اما فرماندار وقت جلوی تسهیلات را گرفت و دلیل آن هم در اولویت نبودن طرح عنوان شد.
به گفته وی، این مجموعه با 40 اتاق و 6 قیمت متفاوت در ایام نوروز پذیرای 3 هزار و200 گردشگر از تمام نقاط کشور بود و خدمات آبدرمانی مجموعه هم شامل وان، استخر، دوش، سرویس بهداشتی و... است.
** کمبود امکانات رفاهی
چشمه آبگرم مرتضی علی یکی دیگر از جاذبه های گردشگری استان در 27 کیلومتری طبس است.
وجود این چشمه جوشان با دو نوع آب گرم و سرد در کنار هم در دل صخره های بلند جاذبه گردشگری بسیار زیبا و شگفت انگیزی ایجاد کرده است اما کمبود امکانات رفاهی مانند سرویس بهداشتی، آلاچیق، فضای اقامتی و... گلایه گردشگران را در پی دارد.
دهیار روستای خرو طبس و متولی بخش گردشگری چشمه آبگرم مرتضی علی آمار بازدید از این مجموعه شگفت انگیز را در نوروز امسال، حدود 100 هزار نفر بیان می کند و می گوید: امکانات موجود به هیچ وجه، جوابگوی گردشگران و مسافران نیست.
«صادقی» می افزاید: در حال حاضر تنها 5 آلاچیق در ورودی چشمه، 2 نمازخانه کانکسی و 6 سرویس بهداشتی در قسمت پایین چشمه و دو سرویس بهداشتی در پارکینگ بالا وجود دارد که آب مورد نیاز آن از طبس و به وسیله تانکر تامین می شود.
وی اضافه می کند: چون حق استفاده از آب آبگرم را نداریم، هر هفته 400 هزار تومان برای تامین آب سرویس های بهداشتی پرداخت می شود در حالی که برای ورود به چشمه، از هر خودرو 4 هزار تومان بابت عوارض دریافت و صرف هزینه های نگهداری، نظافت و تامین آب و... می شود.
وی از تاسیس شرکت تعاونی آبگرم مرتضی علی با سهامداری اهالی روستای خرو خبر می دهد و این که در حال حاضر طرح توجیهی شرکت با طراحی رستوران سنتی، چایخانه و سوئیت های اقامتی آماده و برای استعلام به 9 اداره ارسال شده است و بعد از پاسخگویی و مسائل کارشناسی برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی می شود.
وی ادامه می دهد: تیرهای برق مسیر چشمه گذاشته شده و مشغول کابل کشی برق هستیم و تا یک ماه و نیم دیگر برق به اول آبگرم می رسد و زمانی که چشمه از نعمت برق برخوردار شد امکانات زیادی به آنجا منتقل می شود.
وی آسفالت و ساماندهی پارکینگ بالا و افزایش وسعت آن را ضروری می داند و اضافه می کند: به دلیل خاکی بودن پارکینگ، هنگام وزش باد وضعیت نامناسبی ایجاد می شود. هرچند وضعیت از گذشته بهتر شده است اما افزایش سرویس بهداشتی، ایجاد نمازخانه مناسب و ساماندهی پارکینگ ضروری است البته این کارها به 300 میلیون تومان اعتبار نیازدارد.
وی ساخت پلکان با بودجه اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پروژه برق رسانی در حال اتمام (با 200 میلیون تومان اعتبار)، ساخت 5 آلاچیق با هزینه کرد 5 میلیون تومان برای هر کدام و... را از کارهای انجام شده برای این مجموعه در دو سال اخیر بیان می کند.
** نبود اقامتگاه بومگردی
وی با اشاره به نبود خانه های بومگردی در روستای «خرو» ادامه می دهد: 2 نفر از اهالی برای ساخت خانه های بومگردی اقدام کرده اند و امید است تا چند ماه دیگر به بهره برداری برسد.
وی یکی از دلایل فراهم نشدن زیرساخت ها با گذشت سال ها از راه اندازی این مجموعه را فصلی بودن آن بیان می کند و می افزاید: بهار و تابستان آمار گردشگران زیاد است اما با شروع فصل سرد و از مهرماه این آمار کمتر می شود.
او امکانات رفاهی موجود را برای گردشگران مناسب نمی داند و تصریح می کند: هرچند کارهایی انجام شده اما کافی نیست و در صورتی که امکانات فراهم شود در اقتصاد روستا نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت، البته در حال حاضر اهالی برای فروش غذاهای محلی، صنایع دستی و... در این مجموعه اقدام کرده اند.
آبگرم معدنی هلال فردوس در شمال شرق این شهر و 20 کیلومتری محور فردوس- بجستان، یکی دیگر از مهم ترین جاذبه های گردشگری استان با خواص طبی و درمانی است که سالانه تعداد زیادی گردشگر داخلی و خارجی دارد و از موقعیت مناسبی در منطقه برخوردار است.
مدیر عامل آبگرم معدنی هلال فردوس با اشاره به مزیت های درمانی فراوان این مجتمع، امکانات تخصصی مانند تردمیل، دوچرخه و وسایل ورزشی در آب با حضور فیزیوتراپیست را نام می برد و می افزاید: آبگرم فردوس با ارائه خدمات کامل فیزیوتراپی در آب، تنها مجموعه آب درمانی تخصصی استان است.
مهندس «نبیلی مقدم» امکانات اقامتی این مجموعه را شامل 20 ویلای مجهز به حوضچه های اختصاصی آبگرم معدنی و 35 اتاق اقامتی با امکانات رفاهی کامل بیان می کند.
** کمبود فضای سبز
اما هنوز این مجتمع قدیمی با کمبودهایی مواجه است.
این موضوع را مهندس «نبیلی مقدم» تایید می کند و توضیح می دهد: براساس نظرسنجی از2 هزار مسافر و گردشگر، کمبود فضای سبز و نبود سایه از معضلات مجموعه آبدرمانی است.
وی فضای سبز موجود را برای مجتمع بزرگ تفریحی آبگرم معدنی فردوس مناسب نمی داند و می افزاید: تلاش می شود این کمبود در مهمترین مرکز آبدرمانی استان در یکی، دو سال آینده برطرف شود.
وی کمبود فضای حمام و وان های اختصاصی را با توجه به تراکم مسافر در زمان پیک(اوج) سفر، از دیگر مشکلات این مجموعه می داند که در صورت تأمین اعتبار، نسبت به ساخت و ساز و توسعه فضاهای حمام، استخر و وان ها اقدام می شود.
هرچند تعدادی از وان های اختصاصی قدیمی هم نیازمند بازسازی است تا از لحاظ بهداشتی مشکلی وجود نداشته باشد.
وی در مورد هزینه اقامت یا استفاده از وان ها هم توضیح می دهد: نرخ گذاری توسط کارشناسان میراث فرهنگی انجام شده و ما دخالتی نداریم ضمن این که بیشتر افرادی که از آبگرم معدنی استفاده کرده اند از قیمت ها با توجه به خدمات ،رضایت داشته اند و طبیعی است که عده محدودی هم نسبت به قیمت ها اعتراض داشته باشند.
** وضعیت زیر ساخت ها
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می گوید: زیرساخت هایی مانند آب، جاده، برق، راه، گاز در آبگرم معدنی فردوس به طور کامل فراهم است اما در آبگرم لوت به دلیل موقعیت چشمه و قرارگیری درکویر و بیابان این طور نیست.
«عربی» می افزاید: در گذشته به دلیل ناشناخته بودن جاذبه و اهمیت آبگرم لوت و فراهم نبودن زیرساخت ها در آنجا، دولت هم اعتباری نمی گذاشت اما سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این موضوع را سرلوحه کار برنامه پنجم توسعه قرار داد تا با توجه به چشمه و موهبت خدادادی، آن را ساماندهی کند به همین منظور آبگرم به عنوان یک اولویت تعریف و ردیف اعتباری برای آن مشخص شد و هر سال نیز مبالغی به آن اختصاص می یابد.
وی ادامه می دهد: در مرحله اول ساختمان احداث، استخر و وان ها بهسازی و فراخوان به سرمایه گذار داده شد و سرمایه گذار نیز امکانات اقامتی را فراهم کرد، در مرحله بعد چون مسیر دسترسی، یک راه شوسه فرعی بود و تامین اعتبار نشده بود چند کیلومتر از مسیر جاده آسفالت و بقیه هم زیرسازی شد که با تخصیص اعتبار بقیه راه آسفالت خواهد شد.
وی در مورد تامین برق مجتمع هم توضیح می دهد: چون امکان اجرای شبکه برق به صورت هوایی و کابل وجود نداشت از اعتبارات گردشگری پنل های خورشیدی تهیه و در یک نوبت 26 پنل و در مرحله بعد حدود 10 پنل نصب شد تا حداقل روشنایی ساختمان آب درمانی، سرویس بهداشتی و محوطه فراهم شود هرچند این کار نیاز به تکمیل دارد.
وی محوطه سازی، احداث ساختمان آبدرمانی، سرویس بهداشتی و... را از اقدامات انجام شده در این مجتمع آبدرمانی بیان می کند و می افزاید: چون موضوع فرابخشی است سعی کردیم به عنوان یک متولی با همکاری دیگر دستگاه ها امور را پیگیری کنیم تا حداقل ها برای مردم فراهم شود و امید است در فصل های اعتباری آینده خدمات بهتری انجام شود.
«عربی» منطقه نمونه و روستای هدف گردشگری خرو که آبگرم مرتضی علی در آن واقع شده را منطقه ای کوهستانی، دارای آب های روان و چشمه ای با قابلیت آبگرم و سرد می داند که ظرفیت بسیار عالی برای گردشگری دارد.
** خدمات نیست
او به فراهم نشدن زیرساخت ها در این چشمه اشاره می کند و ادامه می دهد: زمانی که طبس جزو استان یزد بود این محدوده به عنوان منطقه نمونه گردشگری مصوب شد اما هیچ ردیف اعتباری ملی برای آن تعریف نشد و یک ریال هزینه نگردید و کارهای مقدماتی به همت اهالی روستا و دهیاری انجام شد.
او محوطه سازی، احداث آلاچیق در ورودی چشمه جعفری و آبگرم، پلکان سازی و... را از اقدامات انجام شده در این منطقه نمونه گردشگری پس از الحاق طبس به خراسان جنوبی بیان می کند و می افزاید: سال گذشته حدود 100 میلیون تومان اعتبار برای برق رسانی در این منطقه هزینه شده است.
وی این منطقه را مشابه تنگه واشی یا ساواشی تهران می داند و از ادامه فعالیت برای توسعه زیرساخت ها، تکمیل برق رسانی و محوطه سازی در سال جاری خبر می دهد چرا که با وجود آثار و جاذبه های تاریخی و طبیعی، منطقه قابلیت بسیار بالایی در بحث گردشگری دارد.
وی نصب تله کابین، راپل، نورپردازی، ایجاد سکوهای استراحت و... را از قابلیت های منطقه عنوان می کند و البته همه را منوط به ورود سرمایه گذار می داند و این را هم اضافه می کند که موضوع در کارگروه گردشگری استان مطرح و مکاتباتی در گذشته انجام و فراخوان نیز داده شده است.
وی با بیان این که حداقل اعتبارات را برای زیرساخت داریم، خواستار ورود سرمایه گذار به این منطقه می شود و می گوید: این منطقه با قابلیت ویژه امکان سنجی شده است و تضمین می کنیم می تواند به عنوان یک منطقه خاص گردشگری طبیعی، ورزشی و سلامت مورد استفاده قرار گیرد.
سایت ایرنا خراسان جنوبی www.irna.ir/skhorasan
پست الکترونیکی به نشانیyahoo.com irnabirjand94@
کانال اطلاع رسانی : http://telegram.me/birjand
7559*2047* خبرنگار- امیرشاهین نایبی فر- انتشار دهنده -عباسقلیاشکورجیری
چشمه هایی که با توجه به قرارگیری در دل کویر و قابلیت های گردشگری، از نظر سلامت ودرمان می تواند موجب رشد اقتصادی و توسعه صنعت توریسم در استان شود البته در صورتی که زیرساخت های اولیه و امکانات لازم برای گردشگران در این چشمه ها فراهم باشد.
نگاهی به این جاذبه ها و گفته های برخی گردشگران نشان می دهد هنوز زیرساخت های اولیه فقط در تعداد کمی از آن ها فراهم شده است و نقص در زیرساخت هایی مانند جاده دسترسی، برق، آب آشامیدنی، فضاهای اقامتی و... گردشگران را با مشکلاتی روبه رو می کند.
** جاده خاکی
یکی از این مکان ها آبگرم لوت در 75 کیلومتری خوسف است که هرچند در دل کویر قرار دارد اما می تواند خاطره خوشی برای مسافران فراهم کند.
با گذشت 8سال از راه اندازی و با وجود مسافران زیاد تنها 32 کیلومتر از مسیر دسترسی آن آسفالت شده و هنوز 42 کیلومتر از مسیر دسترسی به آن خاکی است.
این ها را مدیر عامل مجتمع گردشگری آبگرم لوت می گوید و اضافه می کند: در حال حاضر برق مجموعه نیز خورشیدی است و در حال تلاش برای تامین برق از شبکه هستیم و دستور ساخت جاده نیز توسط استاندار صادر شده است.
«خسروی» از پیگیری برای حل مشکلات آنتن دهی تلفن در این مجموعه خبر می دهد و این که در حال حاضر آب آشامیدنی مورد نیاز مراجعان با بطری های آب معدنی تامین می شود، هرچند چاه مورد نیاز حفر شده و منتظر لوله کشی توسط مسئولان هستیم.
در مورد اعتراض برخی مسافران مبنی بر بالا بودن قیمت سوئیت های اقامتی هم توضیح می دهد: هزینه خدمات اقامتی برای اتاق ها از 22 تا 90 هزار تومان است و افراد می توانند براساس توانایی خود از خدمات استفاده کنند.
علاوه بر این ، آلاچیق وچادر رایگان در محوطه نیز برای مسافران پیش بینی شده است.
وی که 2 میلیارد و 200 میلیون تومان برای این آبگرم هزینه کرده است خواستار حمایت و همکاری مسئولان می شود و ادامه می دهد: تاکنون ریالی تسهیلات دریافت نکرده ام هرچند مبلغی مصوب و به بانک معرفی شد اما فرماندار وقت جلوی تسهیلات را گرفت و دلیل آن هم در اولویت نبودن طرح عنوان شد.
به گفته وی، این مجموعه با 40 اتاق و 6 قیمت متفاوت در ایام نوروز پذیرای 3 هزار و200 گردشگر از تمام نقاط کشور بود و خدمات آبدرمانی مجموعه هم شامل وان، استخر، دوش، سرویس بهداشتی و... است.
** کمبود امکانات رفاهی
چشمه آبگرم مرتضی علی یکی دیگر از جاذبه های گردشگری استان در 27 کیلومتری طبس است.
وجود این چشمه جوشان با دو نوع آب گرم و سرد در کنار هم در دل صخره های بلند جاذبه گردشگری بسیار زیبا و شگفت انگیزی ایجاد کرده است اما کمبود امکانات رفاهی مانند سرویس بهداشتی، آلاچیق، فضای اقامتی و... گلایه گردشگران را در پی دارد.
دهیار روستای خرو طبس و متولی بخش گردشگری چشمه آبگرم مرتضی علی آمار بازدید از این مجموعه شگفت انگیز را در نوروز امسال، حدود 100 هزار نفر بیان می کند و می گوید: امکانات موجود به هیچ وجه، جوابگوی گردشگران و مسافران نیست.
«صادقی» می افزاید: در حال حاضر تنها 5 آلاچیق در ورودی چشمه، 2 نمازخانه کانکسی و 6 سرویس بهداشتی در قسمت پایین چشمه و دو سرویس بهداشتی در پارکینگ بالا وجود دارد که آب مورد نیاز آن از طبس و به وسیله تانکر تامین می شود.
وی اضافه می کند: چون حق استفاده از آب آبگرم را نداریم، هر هفته 400 هزار تومان برای تامین آب سرویس های بهداشتی پرداخت می شود در حالی که برای ورود به چشمه، از هر خودرو 4 هزار تومان بابت عوارض دریافت و صرف هزینه های نگهداری، نظافت و تامین آب و... می شود.
وی از تاسیس شرکت تعاونی آبگرم مرتضی علی با سهامداری اهالی روستای خرو خبر می دهد و این که در حال حاضر طرح توجیهی شرکت با طراحی رستوران سنتی، چایخانه و سوئیت های اقامتی آماده و برای استعلام به 9 اداره ارسال شده است و بعد از پاسخگویی و مسائل کارشناسی برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی می شود.
وی ادامه می دهد: تیرهای برق مسیر چشمه گذاشته شده و مشغول کابل کشی برق هستیم و تا یک ماه و نیم دیگر برق به اول آبگرم می رسد و زمانی که چشمه از نعمت برق برخوردار شد امکانات زیادی به آنجا منتقل می شود.
وی آسفالت و ساماندهی پارکینگ بالا و افزایش وسعت آن را ضروری می داند و اضافه می کند: به دلیل خاکی بودن پارکینگ، هنگام وزش باد وضعیت نامناسبی ایجاد می شود. هرچند وضعیت از گذشته بهتر شده است اما افزایش سرویس بهداشتی، ایجاد نمازخانه مناسب و ساماندهی پارکینگ ضروری است البته این کارها به 300 میلیون تومان اعتبار نیازدارد.
وی ساخت پلکان با بودجه اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پروژه برق رسانی در حال اتمام (با 200 میلیون تومان اعتبار)، ساخت 5 آلاچیق با هزینه کرد 5 میلیون تومان برای هر کدام و... را از کارهای انجام شده برای این مجموعه در دو سال اخیر بیان می کند.
** نبود اقامتگاه بومگردی
وی با اشاره به نبود خانه های بومگردی در روستای «خرو» ادامه می دهد: 2 نفر از اهالی برای ساخت خانه های بومگردی اقدام کرده اند و امید است تا چند ماه دیگر به بهره برداری برسد.
وی یکی از دلایل فراهم نشدن زیرساخت ها با گذشت سال ها از راه اندازی این مجموعه را فصلی بودن آن بیان می کند و می افزاید: بهار و تابستان آمار گردشگران زیاد است اما با شروع فصل سرد و از مهرماه این آمار کمتر می شود.
او امکانات رفاهی موجود را برای گردشگران مناسب نمی داند و تصریح می کند: هرچند کارهایی انجام شده اما کافی نیست و در صورتی که امکانات فراهم شود در اقتصاد روستا نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت، البته در حال حاضر اهالی برای فروش غذاهای محلی، صنایع دستی و... در این مجموعه اقدام کرده اند.
آبگرم معدنی هلال فردوس در شمال شرق این شهر و 20 کیلومتری محور فردوس- بجستان، یکی دیگر از مهم ترین جاذبه های گردشگری استان با خواص طبی و درمانی است که سالانه تعداد زیادی گردشگر داخلی و خارجی دارد و از موقعیت مناسبی در منطقه برخوردار است.
مدیر عامل آبگرم معدنی هلال فردوس با اشاره به مزیت های درمانی فراوان این مجتمع، امکانات تخصصی مانند تردمیل، دوچرخه و وسایل ورزشی در آب با حضور فیزیوتراپیست را نام می برد و می افزاید: آبگرم فردوس با ارائه خدمات کامل فیزیوتراپی در آب، تنها مجموعه آب درمانی تخصصی استان است.
مهندس «نبیلی مقدم» امکانات اقامتی این مجموعه را شامل 20 ویلای مجهز به حوضچه های اختصاصی آبگرم معدنی و 35 اتاق اقامتی با امکانات رفاهی کامل بیان می کند.
** کمبود فضای سبز
اما هنوز این مجتمع قدیمی با کمبودهایی مواجه است.
این موضوع را مهندس «نبیلی مقدم» تایید می کند و توضیح می دهد: براساس نظرسنجی از2 هزار مسافر و گردشگر، کمبود فضای سبز و نبود سایه از معضلات مجموعه آبدرمانی است.
وی فضای سبز موجود را برای مجتمع بزرگ تفریحی آبگرم معدنی فردوس مناسب نمی داند و می افزاید: تلاش می شود این کمبود در مهمترین مرکز آبدرمانی استان در یکی، دو سال آینده برطرف شود.
وی کمبود فضای حمام و وان های اختصاصی را با توجه به تراکم مسافر در زمان پیک(اوج) سفر، از دیگر مشکلات این مجموعه می داند که در صورت تأمین اعتبار، نسبت به ساخت و ساز و توسعه فضاهای حمام، استخر و وان ها اقدام می شود.
هرچند تعدادی از وان های اختصاصی قدیمی هم نیازمند بازسازی است تا از لحاظ بهداشتی مشکلی وجود نداشته باشد.
وی در مورد هزینه اقامت یا استفاده از وان ها هم توضیح می دهد: نرخ گذاری توسط کارشناسان میراث فرهنگی انجام شده و ما دخالتی نداریم ضمن این که بیشتر افرادی که از آبگرم معدنی استفاده کرده اند از قیمت ها با توجه به خدمات ،رضایت داشته اند و طبیعی است که عده محدودی هم نسبت به قیمت ها اعتراض داشته باشند.
** وضعیت زیر ساخت ها
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می گوید: زیرساخت هایی مانند آب، جاده، برق، راه، گاز در آبگرم معدنی فردوس به طور کامل فراهم است اما در آبگرم لوت به دلیل موقعیت چشمه و قرارگیری درکویر و بیابان این طور نیست.
«عربی» می افزاید: در گذشته به دلیل ناشناخته بودن جاذبه و اهمیت آبگرم لوت و فراهم نبودن زیرساخت ها در آنجا، دولت هم اعتباری نمی گذاشت اما سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این موضوع را سرلوحه کار برنامه پنجم توسعه قرار داد تا با توجه به چشمه و موهبت خدادادی، آن را ساماندهی کند به همین منظور آبگرم به عنوان یک اولویت تعریف و ردیف اعتباری برای آن مشخص شد و هر سال نیز مبالغی به آن اختصاص می یابد.
وی ادامه می دهد: در مرحله اول ساختمان احداث، استخر و وان ها بهسازی و فراخوان به سرمایه گذار داده شد و سرمایه گذار نیز امکانات اقامتی را فراهم کرد، در مرحله بعد چون مسیر دسترسی، یک راه شوسه فرعی بود و تامین اعتبار نشده بود چند کیلومتر از مسیر جاده آسفالت و بقیه هم زیرسازی شد که با تخصیص اعتبار بقیه راه آسفالت خواهد شد.
وی در مورد تامین برق مجتمع هم توضیح می دهد: چون امکان اجرای شبکه برق به صورت هوایی و کابل وجود نداشت از اعتبارات گردشگری پنل های خورشیدی تهیه و در یک نوبت 26 پنل و در مرحله بعد حدود 10 پنل نصب شد تا حداقل روشنایی ساختمان آب درمانی، سرویس بهداشتی و محوطه فراهم شود هرچند این کار نیاز به تکمیل دارد.
وی محوطه سازی، احداث ساختمان آبدرمانی، سرویس بهداشتی و... را از اقدامات انجام شده در این مجتمع آبدرمانی بیان می کند و می افزاید: چون موضوع فرابخشی است سعی کردیم به عنوان یک متولی با همکاری دیگر دستگاه ها امور را پیگیری کنیم تا حداقل ها برای مردم فراهم شود و امید است در فصل های اعتباری آینده خدمات بهتری انجام شود.
«عربی» منطقه نمونه و روستای هدف گردشگری خرو که آبگرم مرتضی علی در آن واقع شده را منطقه ای کوهستانی، دارای آب های روان و چشمه ای با قابلیت آبگرم و سرد می داند که ظرفیت بسیار عالی برای گردشگری دارد.
** خدمات نیست
او به فراهم نشدن زیرساخت ها در این چشمه اشاره می کند و ادامه می دهد: زمانی که طبس جزو استان یزد بود این محدوده به عنوان منطقه نمونه گردشگری مصوب شد اما هیچ ردیف اعتباری ملی برای آن تعریف نشد و یک ریال هزینه نگردید و کارهای مقدماتی به همت اهالی روستا و دهیاری انجام شد.
او محوطه سازی، احداث آلاچیق در ورودی چشمه جعفری و آبگرم، پلکان سازی و... را از اقدامات انجام شده در این منطقه نمونه گردشگری پس از الحاق طبس به خراسان جنوبی بیان می کند و می افزاید: سال گذشته حدود 100 میلیون تومان اعتبار برای برق رسانی در این منطقه هزینه شده است.
وی این منطقه را مشابه تنگه واشی یا ساواشی تهران می داند و از ادامه فعالیت برای توسعه زیرساخت ها، تکمیل برق رسانی و محوطه سازی در سال جاری خبر می دهد چرا که با وجود آثار و جاذبه های تاریخی و طبیعی، منطقه قابلیت بسیار بالایی در بحث گردشگری دارد.
وی نصب تله کابین، راپل، نورپردازی، ایجاد سکوهای استراحت و... را از قابلیت های منطقه عنوان می کند و البته همه را منوط به ورود سرمایه گذار می داند و این را هم اضافه می کند که موضوع در کارگروه گردشگری استان مطرح و مکاتباتی در گذشته انجام و فراخوان نیز داده شده است.
وی با بیان این که حداقل اعتبارات را برای زیرساخت داریم، خواستار ورود سرمایه گذار به این منطقه می شود و می گوید: این منطقه با قابلیت ویژه امکان سنجی شده است و تضمین می کنیم می تواند به عنوان یک منطقه خاص گردشگری طبیعی، ورزشی و سلامت مورد استفاده قرار گیرد.
سایت ایرنا خراسان جنوبی www.irna.ir/skhorasan
پست الکترونیکی به نشانیyahoo.com irnabirjand94@
کانال اطلاع رسانی : http://telegram.me/birjand
7559*2047* خبرنگار- امیرشاهین نایبی فر- انتشار دهنده -عباسقلیاشکورجیری
کپی شد