میرزا بیوک خلیل زاده مروج در سال 1309 در اردبیل به دنیا آمد. وی از محضر اساتید بزرگواری مانند علامه طباطبایی، امام خمینی، آیت الله بروجردی و... بهره برد. وی از طرف امام خمینی به سمت امامت جمعه اردبیل منصوب شد.

به گزارش خبرنگار جی پلاس، در راستای شناساندن بزرگان اندیشه دینی در این صفحه بر آنیم که این شخصیت های ارجمند جهان اسلام و تشیع را به مخاطبان معرفی کنیم و مطالب منتشرشده قطره ای است از دریای زندگی این بزرگواران که به قدر وسعمان است. باشد که مفید فایده افتد. این قسمت به زندگی میرزا بیوک خلیل زاده مروج اختصاص دارد.

 

زندگی نامه میرزا بیوک خلیل زاده مروج

ولادت و تحصیل

آیت الله حاج میرزا بیوک خلیل زاده مروج از علمای اعلام و فقهای عظام دارالارشاد اردبیل است که در سال 1348 هجری قمری مطابق با 1309 شمسی در خانواده ای متدین و شریف در اردبیل دیده به جهان گشود.

از شش سالگی علاوه بر تحصیل در مدارس دولتی مقدمات و بخشی از علوم حوزوی را از محضر اساتید وقت حوزه علمیه اردبیل همچون حاج شیخ عبدالغفور عاملی، ملا یعقوب مدرس و آقا میرزا مهدی عالم فرا گرفت و در سال 1326 شمسی راهی حوزه علمیه قم شد و سطوح عالیه را از محضر حضرات آیات سلطانی طباطبایی، شیخ احمد کافی تبریزی ، عبدالجواد اصفهانی و میرزا محمد مجتهدی تبریزی و نیز فلسفه را از محضر شیخ محمد لاکانی، میرزا محمد مازندرانی و علامه طباطبایی آموخت. معظم له در سال 1329 شمسی به مدت سه سال به مشهد مقدس مهاجرت و از درس خارج آقا سید یونس اردبیلی و شیخ هاشم قزوینی بهره برد و نیز به عنوان مسئول دفتر آیت الله العظمی سید یونس اردبیلی انجام وظیفه کرد. در سال 1332 شمسی مجددا به حوزه علمیه قم بازگشت و در حلقه درس خارج فقه و اصول آیات عظام سید حسین بروجردی و سید محمد محقق داماد و امام خمینی درآمد و به مقام شامخ اجتهاد در علوم حوزوی نایل شد.

 

بازگشت به اردبیل

ایشان پس از تکمیل مقامات علمی و معنوی به زادگاه خود بازگشت و به انجام فعالیت های گسترده علمی و اجتماعی همچون تدریس در حوزه علمیه اردبیل، وعظ، تبلیغ و تفسیر و اقامه جماعت و تاسیس مراکز خدماتی و فرهنگی و مبارزات انقلابی پرداخت، در جریان نهضت اسلامی معظم له از ارکان انقلاب در منطقه محسوب می شدند و مجاهدت های بی دریغی در به ثمر رسیدن مبارزات مردم مسلمان کردند.

 

اساتید

شیخ عبدالغفور عاملی

ملا یعقوب مدرس

آقا میرزا مهدی عالم 

سلطانی طباطبایی

شیخ احمد کافی تبریزی

عبدالجواد اصفهانی

میرزا محمد مجتهدی تبریزی

شیخ محمد لاکانی

میرزا محمد مازندرانی و علامه طباطبایی

 سید یونس اردبیلی و شیخ هاشم قزوینی

سید حسین بروجردی

سید محمد محقق داماد

امام خمینی(س)

 

مسئولیت های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی 

بعد از انقلاب به حکم رهبر فقید و کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (س) به سمت نمایندگی ایشان و امام جمعه اردبیل منسوب شدند و نیز این مسئولیت پس از رحلت امام با حکم ولی فقیه و رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای استمرار یافت. معظم له در طول بیش از بیست سال پس از انقلاب علاوه بر امامت جمعه، نمایندگی مردم آذربایجان شرقی و اردبیل را در مجلس خبرگان رهبری عهده دار شد و با کمال درایت و نزاهت و نجابت چون پدری مهربان، پناه مردمان و راهبر آنان به سوی فلاح و رستگاری شد.

 

وفات

وفات جانگداز ایشان در 21 محرم الحرام 1421 هجری قمری مطابق با 27 فروردین سال 1380 شمسی اتفاق افتاد و ثلمه ای جبران ناپذیر بر جامعه اسلامی وارد آمد که ابراز احساسات گسترده مردم خطه آذربایجان در تشییع جنازه کم نظیر ایشان حاکی از عمق نفوذ معنوی آن عالم ربانی و جایگاه رفیع ایشان می نماید. پیکر پاکش پس از اقامه جماعت توسط مرحوم آیت الله مشکینی در قبرستان بهشت فاطمه(س) اردبیل به خاک سپرده شد که اکنون مزار مردم شریف استان است. رحمه الله علیه و رحمه واسعه

 

منبع: فرهنگنامه اردبیل

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.