جی پلاس؛
سندی که نشان می دهد هر خانواده ایرانی در دهه 60 بیش از 120 کیلو گوشت قرمز مصرف می کرد
در صفحه 50 شماره هفدهم نشریه روند (نشریه علمی- تخصصی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) طی جدولی، نه تنها مصرف گوشت هر خانوار بلکه متوسط مقدار مصرف برخی اقلام دیگر از جمله نان، طیور، آبزیان، سیب زمینی، کره و روغن نیز شرح داده شده است.
گروه اقتصاد و درآمد: هفته گذشته مطلبی در جی پلاس منتشر که در آن به نقل از یکی از اقتصاددانان کشور نوشته بود: «آیا شهروندان گرامی و حکومتگران می دانند که در بدترین سال های جنگ بر اساس گزارش های رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار، خانواده های این مملکت سالانه 122 کیلو گوشت قرمز مصرف کرده اند و این میزان الان به 6 تا 7 کیلو در سال رسیده است؟ واقعا شما اینها را می خواستید؟»(متن کامل خبر را اینجا مطالعه کنید)
پس از انتشار این آمار و بازنشر آن توسط رسانه های مختلف، عده ای در واقعیت آمار مورد اشاره توسط دکتر فرشاد مومنی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی که از اساتید خوشنام دانشگاه است تشکیک وارد کردند.
دراین خصوص چندنکته درباره منشاء آمار مورد استناد در مطلب منتشر شده توسط این پایگاه خبری منتشر می شود:
1- نکته بسیار مهم در اظهارات آقای مومنی، اشاره صریح ایشان به عبارت «خانوار» است به این صورت که مصرف 122 کیلوگرم گوشت قرمز در برخی سال های دهه 60 که در مطلب ذکر شده است برای هر خانوار در طی یک سال بوده است اما برخی در انتقادات خود اینگونه القا کردند که منظور ایشان میزان سرانه مصرف برای هر فرد بوده است.
2- نکته مهم دیگر در خصوص این آمار، بعد خانوار(میانگین تعداد اعضای یک خانوار) در آن دوره است. بر حسب اطلاعات مرکز آمار ایران با توجه به جمعیت کل کشور و تعداد خانوارهای کشور در میانه دهه بعد خانوار در ان دوره 5.16 نفر بوده است. یعنی سرانه مصرف گوشت هر نفر در سال 23.9 کیلوگرم بوده است.
برای اینکه سنجه مناسبی در این خصوص پیش روی خود داشته باشیم کافی است بدانیم که سرانه مصرف سالانه گوشت برای هر فرد در دنیا 41 کیلو گرم است گکه این رقم در ترکیه بیش از 27 کیلوگرم و در کشورهای توسعه یافته بین 45 تا 70 کیلوگرم در سال است. لذا ادعاها در خصوص غیرعقلانی بودن رقم 23 کیلوگرمی مصرف گوشت برای هر فرد ایرانی در سال های دهه 60، سندیت ندارند.
3- جناب آقای مومنی در خلال سخنان خود از چند گزاره مشخص استفاده می کند که عبارتند از «گزارش های رسمی بانک مرکزی»، «122 کیلوگرم مصرف سالانه گوشت برای هر خانوار» و سر آخر «در بدترین سال های جنگ» آخرین عبارتی است که از سوی ایشان ایراد شده است به این معنی که در کمترین حالت سرانه مصرف سالانه هر خانوار 122 کیلوگرم بوده است.
تمامی این استنادات براساس گزارشات بانک مرکزی و مرکزآمار صورت که در صفحه 50 شماره هفدهم نشریه روند(نشریه علمی- تخصصی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) طی جدولی، نه تنها مصرف گوشت هر خانوار بلکه متوسط مقدار مصرف برخی اقلام دیگر از جمله نان، طیور، آبزیان، سیب زمینی، کره و روغن نیز شرح داده شده است که در ادامه آن را مشاهده می کنید و در می یابید که دقیقا مطابق آنچه که از سوی گوینده مطلب مطرح شده بود، در سال 1367 کمترین میزان گوشت مصرفی هر خانوار 122.78 کیلوگرم بوده است که نسبت به سال های پیش از خود رقم پایین تری است.
با این اوصاف سندیت و اصالت مطالب شده از سوی این پایگاه خبری به طور واضح و مشخص در شرایطی منتشر می شوند که منتقدین بدون استفاده از داده ها و آمار مستند اقدام به زیرسوال بردن آن کرده بودند.
دیدگاه تان را بنویسید