معاون فرهنگی و آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: اگر دولت ایران و عراق سرمایه‌ای برای پیاده‌روی اربعین تعیین کرده باشند، یک‌صد هزارم هزینه‌ای که مردم می‌کنند، نیست. این اشتباه است که کسی تصور کند این اتفاق یک برنامه دولتی است.

به گزارش جی پلاس، حجت‌الاسلام محمدحسن کاویانی‌­راد، معاون فرهنگی و آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره اهمیت و پیام پیاده‌روی اربعین گفت: واقعه عاشورا هنرنمایی منحصربه‌فرد امام حسین (ع) است که تکلیف روشن و عملکرد مشخص، اقدام به‌موقع و برنامه‌ریزی و اوج خون‌نگاری در عاشورا اتفاق افتاد. در صحنه اربعین شاهد بازخورد آن پیام در سطح آزمون امت هستیم؛ عاشورا صحنه عرضه و نماد امامت است و اربعین، نماد حضور امت است که آن عَلَم را از دست امام بگیرد، از امام پیروی کرده و حماسه‌آفرینی کند؛ بنابراین در واقعه عاشورا ردی از امت به آن صورت نمی‌بینیم؛ امام است و امام، اما پیام آن در اربعین مانند پژواکی است که در کوهستان پراکنده و صدها برابر می‌شود وبرمی گردد. اربعین بازخورد رفتاری و التزام عینی و عملی امت نسبت به امام شهید خود است. اربعین برای ما یک عاشوراست و عاشورا یک اربعین برای امام حسین (ع) است.

وی اضافه کرد: اگر پیاده‌روی اربعین بر اساس این معادله طراحی و مدیریت شود و به‌عنوان یک مدل موردبررسی قرار بگیرد، مشاهده می‌کنیم که با یک‌فاصله کوتاه ۴۰ روزه این فرآیند اتفاق می‌افتد؛ امام حسین (ع) در عاشورا به شهادت می‌رسد و پیام نهضت ایشان بعد از ۴۰ روز به امت می‌رسد.

 کاویانی­‌راد در ادامه با اشاره به سابقه تاریخی پیاده‌روی اربعین گفت: اولین مرحله این پیاده‌روی را جناب جابر که از صحابه پیامبر (ص) و فرزند شهید بود - به توصیه پیامبر - ، اولین زیارت رسمی مقام و مرقد شریف امام حسین (ع) را انجام می‌دهد. مسئله حضور جابر هم به لحاظ تاریخی مستندات قوی‌تری دارد و هم به لحاظ مبانی و اعتبارات روایی بسیار مستحکم‌تر از حضور اهل‌بیت (علیهم‌السلام) و بازگشتشان به کربلاست؛ زیرا بعضی از تواریخ امکان دارد درباره این موضوع تردید داشته باشند که اهل‌بیت به کربلا برگشته باشند یا برنگشته باشند اما حضور جابر جز مسلمات است و تاریخ آمدن او به‌صورت قطعی پذیرفته‌شده است و بر اساس آنچه جابر نقل می‌کند مسئله آمدن ایشان بر کربلا بر اساس پیش‌گویی و توصیه پیامبر (ص) است که به موضوع زیارت امام حسین (ع) در روز اربعین رسمیت می‌دهد. فرازهایی هم که در زیارت خود عرضه می‌دارد، موضوع را مستحکم‌تر می‌کند.

وی افزود: اگر امروز با حجم گسترده مردم در پیاده‌روی اربعین مواجه می‌شویم، متوجه خواهیم شد که پیام در طول ۴۰ روز به جابر می‌رسد و از آن زمان به بعد توسعه پیداکرده و فردبه‌فرد به آن اضافه می‌شود. اکنون هم زمینه آن فراهم‌شده تا از سراسر دنیا زیارت حضرت اباعبدالله (ع) در روز اربعین را قدر بدانند و در آن حضور یابند.

اگر دولت ایران و عراق سرمایه‌ای برای پیاده‌روی اربعین تعیین کرده باشند، یک‌صد هزارم هزینه‌ای که مردم می‌کنند، نیست. این اشتباه است که کسی تصور کند این اتفاق یک برنامه دولتی است. در عراق و ایران دولت‌ها دخالت تام ندارند بلکه حمایت و تسهیل گری بر اساس میزان تقاضا انجام می‌دهند. در این مقوله دو ملت کار را اداره می‌کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که وحدت‌آفرینی حج با پیاده‌روی اربعین چه تفاوتی با یکدیگر دارند، توضیح داد: حج فریضه‌ای است انجام آن برای مؤمنان واجب است؛ بنابراین اتحاد در حج به‌عنوان نماد اتحاد امت اسلامی فرآیند تعیین‌شده‌ای است که خارج از آن نمی‌شود رفتار کرد و تعیینی است؛ اما زیارت امام حسین (ع) امری استحبابی است که با اراده افراد این تکلیف بر دوششان گذاشته می‌شود؛ بنابراین پیاده‌روی اربعین نماد وحدتی اختیاری و ارادی است.

کاویانی­‌راد بیان کرد: سبک این پیاده‌روی نیز ابداعی است و با سلیقه عموم تحقق پیدا می‌کند. حج و پیاده‌روی اربعین ارزشمند هستند اما کارکردشان تا حدودی زیادی باهم تفاوت دارد. در روایات متعدد زیارت امام حسین (ع) را معادل ده‌ها حج ارزیابی می‌کنند. البته به این معنا نیست که زیارت می‌تواند جای حج را بگیرد؛ کسی که در حج و عمل به تکلیف الهی به بلوغ رسیده باشد، این آمادگی را دارد که در عرصه زیارت اباعبدالله و انجام تکلیف زیارت حضور فعال داشته و جان‌فشانی کند.

معاون بنیاد شهید در ادامه به این شبهه که عده‌ای می‌گویند دولت عراق و ایران باید هزینه پیاده‌روی اربعین را برای مردم کشور خود خرج کنند، این‌گونه پاسخ داد: اگر دولت ایران و عراق سرمایه‌ای برای پیاده‌روی اربعین تعیین کرده باشند، یک‌صد هزارم هزینه‌ای که مردم می‌کنند، نیست. این اشتباه است که کسی تصور کند این اتفاق یک برنامه دولتی است. در عراق و ایران دولت‌ها دخالت تام ندارند بلکه حمایت و تسهیل گری بر اساس میزان تقاضا انجام می‌دهند. در این مقوله دو ملت کار را اداره می‌کنند. وی اضافه کرد: این عده تصور می‌کنند پیاده‌روی اربعین مانند بسیاری از کشورها یک کارناوال دولتی است که دولت‌ها هزینه می‌کنند تا مردم به خیابان‌ها و جاده‌ها بیایند. آن‌ها گمان می‌کنند داستان اربعین مانند پیاده‌روی‌های تفریحی در اروپاست که دولت‌ها باید پول خرج کنند تا مردم به خیابان‌ها بیایند. با فرض بر این‌که هر دو دولت هم مخالف این پیاده‌روی باشند که البته به نوکری زائران افتخار می‌کنند، این مردم کار خود را کرده‌اند و ادامه می‌دهند که به برکت وجود امام حسین (ع) است.

بنده به نیابت همان فقرایی که در موکب‌ها می‌نشینند و با افتخار از زائران پذیرایی می‌کنند و اگر پول نداشته باشند کفش مردم را پاک می‌کنند، همان گروه فقیری که شما سنگشان را به‌ظاهر بر سینه زده و گمان می‌کنید منتظر نشسته‌اند تا هر کسی که به عتبات می‌رود هزینه سفرش را به آن‌ها بدهد، به شما پیشنهاد می‌دهم شماره‌حسابی اعلام کنید و ابتدا خودتان هزینه سفرتان را به آن شماره واریز کنید و بعد از دیگران بخواهید برای کمک به فقرا به این حساب پول واریز کنند.

کاویانی­‌راد در پایان پیشنهاد داد: بنده به نیابت همان فقرایی که در موکب‌ها می‌نشینند و با افتخار از زائران پذیرایی می‌کنند و اگر پول نداشته باشند کفش مردم را پاک می‌کنند، همان گروه فقیری که شما سنگشان را به‌ظاهر بر سینه زده و گمان می‌کنید منتظر نشسته‌اند تا هر کسی که به عتبات می‌رود هزینه سفرش را به آن‌ها بدهد، به شما پیشنهاد می‌دهم شماره‌حسابی اعلام کنید و ابتدا خودتان هزینه سفرتان را به آن شماره واریز کنید و بعد از دیگران بخواهید برای کمک به فقرا به این حساب پول واریز کنند. این هم مسیری برای کمک است تا مردم به برکت اربعین برای فقرا هم پول واریز کنند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 1268221
  • منبع: خبرآنلاین
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.