«ملخ‌‌ها»؛ حشرات دو بال و جهنده، حالا پس از پروانه‌های «رنگین بانو» مهمان تهرانی ‌ها شده ‌اند. این‌ ملخ‌ها که در حدود 2 الی 3 روز پیش یعنی از چهارشنبه در اطراف استان تهران دیده شده‌ اند، برخلاف پروانه‌های رنگارنگی که سبب شگفتی و زیبایی طبیعت تهران شده، نگرانی بیشتری برای مزرعه‌داران تهرانی به همراه داشته است. ملخ‌هایی که ابتدا مزرعه‌داران گمان بردند که همان ملخ‌های صحرایی هستند که از عربستان به استان‌های جنوبی آمده‌اند و حالا به تهران رسیده ‌اند اما حالا مدیریت بحران استان تهران این گمانه‌زنی را رد کرده و اعلام کرده است که این ملخ‌ها داخلی و بومی هستند و از مراتع تغذیه می‌کنند و آفتی برای کشاورزی محسوب نخواهند شد. با این حال اما مدیریت بحران از ملخ بومی به نام ملخ شکم بادمجونی یاد کرده است. ملخی که گرچه طبق گزارش مدیریت بحران تعدادشان به قدری نیست که حشرات مهاجم شناخته شوند اما در برخی از منابع اینترنتی از آن به عنوان آفت کشاورزی یاد کرده‌‌اند.
نام ملخ‌ها از ابتدای سال پس از بارش‌های فراوان و سیل‌های جاری شده بر 11 استان ایران بر سر زبان‌ها افتاد. حشراتی که به 6 استان جنوبی کشور هجوم بردند و با توجه به اینکه هرمزگان پیشانی ورود این ملخ‌ها به حساب می‌آید بیشترین میزان درگیری را نیز با این آفت داشت. ملخ‌هایی که پیش از ورودشان به کشور سازمان خواروبار جهانی (فائو) نسبت به ورود آنها هشدار داده بود و ایران را به عنوان یک جاذبه برای ورود و حمله حجم عظیمی از گله‌های ملخ به صورت پروازی از شبه جزیره عربستان معرفی کرده است.
حالا این ملخ‌ها پس از پروانه‌های رنگین بال که به واسطه بارندگی و زمستان بی‌برف و سرما مهمان تهران شده‌اند و به گفته کارشناسان با افزایش دما و گرم شدن هوا طی روزهای ابتدایی خرداد ماه از تهران می‌روند و جمعیت‌شان رو به کاهش می‌گذارند، مهمان تهران شده‌اند و حدود 2 الی 3 روز پیش یعنی از چهارشنبه در اطراف استان تهران دیده شده‌اند و بسیاری از مزرعه‌داران را نگران کرده‌اند. با این حال منصور درجاتی، مدیرکل مدیریت بحران استان تهران با بیان اینکه ملخ‌ها در صورتی که از خارج از مرزها آمده باشند می‌توانند خطرناک بوده و باعث شیوع بیماری شوند، به ایلنا گفته است: خوشبختانه این ملخ‌ها داخلی هستند. البته ملخ‌های داخلی نیز دو دسته‌اند؛ یک دسته آنها ملخ دریایی و دسته دیگر ملخ غیردریایی هستند. ملخ دریایی متعلق به مناطق جنوب کشور است. مدیرکل مدیریت بحران استان تهران با بیان اینکه ملخ‌های غیردریایی نیز دو نوع هستند، تصریح کرد: ملخ‌های غیردریایی یا ملخ صحرایی هستند یا ملخ بومی. بررسی‌های اولیه نشان داد که ملخ‌هایی که در اطراف تهران مشاهده شده‌اند ملخ صحرایی نیستند. اگر این ملخ‌ها صحرایی بودند باید منطقه قرنطینه می‌شد چراکه ملخ‌های صحرایی به شدت هجومی و مزاحم هستند. درجاتی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با توجه به کارشناسی‌هایی که صورت گرفته این ملخ‌ها بومی هستند و از مرتع استفاده می‌کنند. بنابراین آفتی برای کشاورزی محسوب نشده و مخاطره‌ای برای مناطق مسکونی ایجاد نمی‌کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز گروهی از کارشناسان از دایره حفظ نباتات جهاد کشاورزی در این منطقه حضور دارند و در حال بررسی‌های بیشتر هستند. محدوده حضور این ملخ‌ها بیشتر در دو نقطه روستای گلزار و شهر شریف‌آباد در منطقه پاکدشت است. مدیرکل مدیریت بحران استان تهران خاطرنشان کرد: ملخ‌هایی که در حال حاضر در تهران هستند به غیر از ملخ‌هایی هستند که حدود یک ماه پیش به کشور وارد شدند. نرخ تراکم پخش این ملخ‌ها با آن ملخ‌های مهاجم قابل مقایسه نیست. در هر 8 مترمربع یک ملخ بومی مشاهده می‌شود و هنوز هم جمعیت‌شان آنقدر زیاد نشده که بتوانیم اسم آن را هجوم به مناطق سکونت‌گاهی بگذاریم و همانطور که گفتم این ملخ‌ها بومی بوده و مشهور به شکم بادمجانی هستند.
ملخ شکم بادمجانی با نام علمی Bradyporus Latipes دارای یک نسل در سال است. زمستان گذرانی به صورت تخم بوده و عموما فعالیت آفت از نیمه اسفند ماه شروع و تا اواخر خرداد ماه سال بعد به طول می‌انجامد. این ملخ دارای پنج سن پورگی است، حشره پلی فاژ بوده و دامنه میزبانی حداقل 200 گیاه مرتعی از خانواده‌های مختلف گیاهی را دارد. این آفت برای اولین بار در 1316 در جنگل‌های استان گیلان گزارش شده و در حال حاضر به طور کلی در جنگل هیرکانی و غرب و جنوب غرب جنگل‌های ایران پراکنده شده است. کیفیت تغذیه، دشمنان طبیعی، جفت‌گیری، شرایط آب و هوایی، تراکم و گسترش برخی از عوامل موثر بر بقای ملخ شکم بادمجانی است و از این عوامل موثرتر، کیفیت و کمیت منابع غذایی بیشترین اثر را دارد.
ملخ شکم بادمجانی یکی از مهم‌ترین آفات جنگل و مرتع بوده و به این معنی است که آفات نه تنها به درختان و گونه‌های گیاهی دائمی و فصلی تحت تنش و مستعد ابتلا به بیماری حمله می‌کند، بلکه به درختان دیگر حمله کرده و موجب ایجاد شرایط مناسب برای آلوده شدن درختان به آفات دیگر می‌شود. بیشترین خسارت ملخ شکم بادمجانی در مرحله پورگی است. مهم‌ترین قسمت مورد تغذیه در گیاه توسط ملخ شکم بادمجانی از برگ درختان است اما گاهی اوقات، این امر منجر به خشک شدن درختان، هزینه جایگزینی درختان، تغییر ترکیبی از انواع گونه‌های گیاهی جنگلی و مرتعی و از دست دادن زیستگاه پستانداران و پرندگان می‌شود.
گرچه مدیریت بحران استان تهران از ملخ‌های شکم بادمجانی به عنوان آفت یاد نکرده‌ است ولی در بسیاری از منابع جمعیت زیاد این ملخ‌ها را به عنوان یک آفت مخرب که نقش بزرگی در ایجاد آسیب برای محصولات کشاورزی دارند، عنوان کرده‌اند و معتقدند این حشرات امروزه به یک معضل برای کشاورزان به‌خصوص برای گندم‌کاران منطقه تبدیل شده است. ملخ‌های شکم بادمجانی با خوردن ساقه و دانه محصولاتی چون گندم، خسارات زیادی را به کشاورزان تحمیل می‌کند. سم‌پاشی مزارع و باغات نخستین اقدام برای از بین بردن این آفت کشاورزی محسوب می‌شود. گرچه عمر این آفت بین 10 تا 20 روز بیشتر نیست اما تغییرات ناگهانی دما هنگام تفریخ تخم‌ها در اسفند ماه و بارندگی‌های مستمر روی پوره‌ها از عوامل تاثیر‌گذار در کاهش آفت بوده که می‌تواند اثرات منفی در نمودار رشدی ملخ شکم بادمجانی داشته باشد. نصب تله‌های نوری و تله‌های چسبنده رولی زرد رنگ، حفر کانال در مسیر حرکت ملخ شکم بادمجانی، جمع‌آوری ملخ توسط جوامع بومی‌- محلی و استفاده از سموم کم‌خطر یا بی‌خطر زیست محیطی می‌تواند در کاهش این پدیده تاثیرگذار باشد.
تهرام/8138/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.