به گزارش خبرنگاران ایرنا مستقر در نواحی مختلف پایتخت، از ساعات اولیه صبح امروز هیئات و دسته های عزاداری خود را مهیای برگزاری آئین غم حسین(ع) کرده و از هر کوی برزنی نوای طبل و دهل و سنج و غریو «یاحسین» به گوش می رسید.
پرچم های قرمز، سبز و سیاه یا حسین، یا ابوالفضل عباس برافراشته و دسته دسته شهروندان اعم از زن و مرد و پیر و جوان فارغ از نژاد و قومی زیر پرچم ابا عبدالله حسین حاضر شده و برای مظلومیت خاندان عصمت و طهارت اشک ریختند.
این مراسم با شور و هیجان خاصی در محلات جنوبی تهران و با توجه به بافت شهری انجام شد؛ در بیشتر کوچه ها و معابر تنگ جنوب تهران از پامنار و پاچنار تا بریانک و صالح آباد که از شروع ماه محرم با پارچه های عزاداری سیاه پوش شده تنها چیزی که می بینی عشق به حسین(ع) و آزادی و آزادگی است.
در خیابان ابوسعید و میدان منیریه تا چشم کار می کند دسته جات عزاداری و سینه زنی را دیده می شود و عشق و خلوص شهروندان این منطقه از پایتخت در دیدگان آنان نسبت به خاندان رسول خدا موج می زند.
دسته معروف به عرب ها نیز در خیابان ابوسعید به سمت بازار تهران در حرکت است و موسیقی خاص و لباس های آن عصر بر ایجاد فضای عاشورایی تاثیری شگرف داشت.
در میدان پانزده خرداد و بازار بزرگ تهران نیز که از روز سه شنبه(شهریور) برای برگزاری مراسم عزاداری سید و سالار شهیدان تعطیل شده علاوه بر حرکت دسته جات عزاداری و سینه زنی، تعزیه خوانی در کنار خیمه های نمادین دشت کربلا نیز انجام می شد.
در همین حوالی پیرمردی که جامه سبز و سفید برتن دارد و مشکی آب در دست، به یاد بزرگ سقای دشت کربلا به عزاداران حسینی خدمت رسانی می کند و برخی عزاداران نیز نیت کرده بودند که با پای برهنه تا صلات ظهر عاشورا به زنجیر و سینه زنی بپردازند.
عزاداری و سینه زنی و حرکات دسته جات عزای حسین(ع) منحصر به محلات مذکور نبود و در مناطق دیگری از جمله امام زاده حسن(ع)، میدان ابوذر، خیابان قزوین، نازی آباد، هاشمی، آذربایجان، سه راه آذری و... با شور و هیجانی خاصی برگزار شد.
محله های مذکور به صورت سنتی خاستگاه عزاداری های خاص با شور و شعور خاص حسین است که همین امر موجب شده تا شهروندان دیگر مناطق پایتخت در روزهای تاسوعا و عاشورا میهمان این محله ها باشند.
نوحه خوانی، سینه و زنجیز زنی، برافراشتن علامت و مرثیه خوانی بخشی از برنامه های خودجوش مردمی در مناطق غربی و شرقی تهران از جمله بلوار فردوس، جنت آباد، آریا شهر، نارمک وتهرانپارس بود و این موضوع حاکی از آن است که عشق به حسین منحصر به بخش خاصی از پایتخت نیست.
بی شک مرکز اصلی تجمع عزاداران حسینی در شمال تهران همچون سال های گذشته صحن مبارک امامزاده صالح تجریش بود؛ در این مکان مذهبی نیز از ساعات نخستین صبح امروز دسته های عزاداری و سینه زنی حضور یافته و عزاداران با فریادهای لعنت بر یزید و سلام بر حسین بر مظلومیت و آزادگی خاندان رسول الله تاکید کردند.
مناطق مرکزی شهر از جمله میدان ولیعصر(عج)، میدان انقلاب و هفت تیر و... در ظاهر خلوت و خالی از ترافیک است اما در خیابان های فرعی این مناطق دسته های عزاداری به وفور دیده می شد و ازدحام جمعیت موجب شده بود تا برخی محدودیت های تردد برای خودرو ها اعمال شود.
از نکات دیگر برگزاری مراسم روز عاشورا در میدان هفت تیر هم پخش نذری در یک هیات فقط برای اقلت های مذهبی بود که این موضوع با توجه به بافت مناطق کریمخان و هفت تیر نوع آوری جالبی بود.
پخش نذورات مختلف از شعله زرد و حلوا تا چایی و شربت یکی از رسوم دیرینه مراسم عزاداری سرور سالار شهیدان است که امسال نیز همچنان انجام شد؛ دود اسپند، بوی گلاب و اشک دلسوختگان اهل بیت(ع) با نوحه سرایی و سینه زنی برای مظلومیت حسین(ع) رنگ کهنه گی به خود نمی گیرد.
هرسال که می گذرد تغییرات اجتماعی، اقتصادی و... بسیاری اتفاق می افتد اما عشق مردم به مردانگی، شجاعت و مظلومیت حسین(ع) و خاندان وی پایانی ندارد.
پایان بخش آئین سوگواری عاشورای حسینی امسال نیز بنابر رسم دیرین، آتش زدن خیمه های پارچه ای نمادین در خیابان ها و معابر اصلی تهران بود؛ با آتش زدن خیمه ها داغ دلها تازه تر و غریو «یا حسین مظلوم ادرکنی» بلندتر شد تا گوش و جان هر آزاده ای را نوازش دهد.
هر فردی تکه ای از پارچه های آتش گرفته خیمه هایی که دیگر برافراشته نیستند را برداشته، به یادگار از آئین عزای حسینی به خانه می برد تا به رسم دیرین بین ورق های قرآن بگذارد و نشانی باشد از حضور در مراسم عزاداری بزرگ آزاده ای که پایانی بر آزادگی اش وجود ندارد.
همزمان با آتش زدن خیمه ها و پخش اذان، عزاداران حسینی نماز ظهر عاشورا را به یاد آخرین نماز سید و سالار شهیدان اقامه کردند.
تهرام/9343//1348
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.