به تلافی تصمیم اخیر ترامپ که تعرفههای کلان بر واردات فولاد و آلومینیوم از اروپا اعمال کرده است، اروپا هم از فردا اقدام مشابهی را آغاز خواهد کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری آلمان گزارش داد از فردا جمعه 22 ژوئن، اقدامات تجاری تلافی جویانه اتحادیه اروپا در مقابل آمریکا جریان خواهد یافت. سقف تعرفه های گمرکی تازه برای محصولات آمریکایی 2 میلیارد و 800 میلیون یورو خواهد بود.
کشمکش تجاری اروپا و آمریکا با افزایش تعرفه های گمرکی محصولاتی چون موتورسیکلت و تولیدات جین، وارد فاز جدیدی می شود. میوه توت، آب پرتقال، ذرت شیرین، کره بادام زمینی و برخی دیگر کالاها هم هدف تعرفه های اروپا قرار گرفته اند.
از روز جمعه و به مثابه اقدامی متقابل علیه واشنگتن، واردات آمریکایی تحت تعرفه های جدیدی قرار می گیرند.
با تصمیم دونالد ترامپ و برای حمایت از محصولات آمریکایی، تعرفه های گمرکی واردات فولاد و آلومینیوم اروپا از اوایل ژوئن 2018، 25 و 10 درصد افزایش یافته اند.
مکزیک و کانادا نیز که بزرگ ترین صادرکننده تولیدات فولادی و آلومینیومی به آمریکا هستند، شامل این افزایش تعرفه شده اند. همه کشورهای زیرپوشش این تصمیم، افزایش تعرفه ها را مغایر قوانین سازمان تجارت جهانی می دانند.
سقف تعرفه های تازه گمرکی اروپا برای کالاهای وارداتی آمریکایی، در نخستین مرحله 2 میلیارد و 800 میلیون یورو خواهد بود. این تصمیم یک هفته قبل با رای مثبت تمامی 28 کشور عضو اتحادیه اروپا به تصویب رسیده است.
«سسیلیا مالماستروم» کمیسر امور تجاری اتحادیه اروپا می گوید: «ما نمی خواستیم به چنین جایی برسیم اما با تصمیم یکجانبه واشنگتن، گزینه دیگری نداشتیم.»
مالم استروم اعلام کرده که اگر آمریکا دوباره به تعرفه های پیشین بازگردد، اروپا هم در گامی که برداشته تجدیدنظر می کند.
چشم در برابر چشم
طرح کمیسیون اروپا دو مرحله دارد، زیرا افزایش تعرفه صادرات اروپایی به آمریکا هم قرار است در دو قسمت اجرا شود. پیش بینی شده که در مرحله دوم، تعرفه گمرکی جدید واردات آمریکایی تا سقف 3 میلیارد و 600 میلیون یورو برسد.تعرفه های اروپایی طوری تنظیم شده اند که بتوان افزایش تعرفه های صادراتی به آمریکا را جبران کرد.
اتحادیه اروپا در عین حال می خواهد از سازمان تجارت جهانی برای مدیریت کشمکش کنونی کمک بگیرد.
با افزایش 25 درصدی تعرفه گمرکی محصولات آمریکایی، مصرف کنندگان اروپایی ناچارند واردات آمریکا را با بهای بیشتر بخرند. این کالاها به مواد غذایی، پوشاک یا موتورسیکلت محدود نیستند؛ بلکه تولیدات فولاد، کشتی و قایق را نیز در بر می گیرند.
با مقابله به مثل اروپا و واکنش های تلافی جویانه چین، انگلیس و مکزیک، به نظر می رسد تعبیر جنگ تجاری به واقعیت نزدیک تر باشد.
دونالد ترامپ پیشتر گفته بود که ابتکار عمل افزایش تعرفه واردات آلومینیوم و فولاد اروپا یک بازی برد - برد برای آمریکا است. این در حالی است که هفته گذشته صندوق بین المللی پول هشدار داد که سیاست های حمایتی دولت ترامپ احتمالا به اقتصادی آمریکا ضربه می زند و نظام تجارت جهانی را هم تضعیف می کند. «کریستین لاگارد» رئیس این نهاد گفت که یک جنگ تجاری به ضرر هر دو طرف تمام می شود و تاثیر جدی ای می گذارد.
این تصمیم اتحادیه اروپا در میان نزاع های تجاری دیگر بین آمریکا و شرکای تجاری عمده اش اعلام شده است. روز سه شنبه ترامپ تهدید کرد که بر 200 میلیارد دلار دیگر از کالاهای چینی تعرفه می گذارد. او پیشتر دستور داده بر 50 میلیارد دلار از واردات آمریکا از چین، تعرفه اعمال شود.
رئیس جمهور آمریکا گفته است اگر چین حاضر نشود شیوه هایش را عوض کند، بر این مقدار از کالاهای چینی وارداتی 10 درصد تعرفه می گذارد.چین هم در مقابل آمریکا را به «باج گیری» متهم کرده و گفته است «قاطعانه می جنگد.» به این ترتیب ترس درگرفتن جنگ تجاری باز هم بالا گرفته است.