عمر البشیر رئیس جمهور این کشور طی سخنانی در جمع مردم شهر القولد گفت: دختران و پسران جوان سودانی برای دفاع از قدس آماده هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، در حالی که پیش از این زمزمه هایی مبنی بر تلاش سودان برای عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیل به گوش رسیده است اما اقدام ترامپ درباره قدس باعث شده است که این کشور بار دیگر در موضع مدافع فلسطین و قدس قرار گیرد.
سودان پیش از آن که در محور عربستان سعودی و ائتلاف عربی قرار گیرد و به جمع متجاوزان به یمن در جنگی نابرابر قرار گیرد در محور مقاومت قرار داشت و از حامیان مهم فلسطین به شمار می رفت.
قرار گرفتن در محور عربستان که اقداماتش برای عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل از مرحله مخفی بودن به مرحله علنی شدن رسیده است، خارطوم را نیز وادار به در پیش گرفتن سیاست های منطقه ای عربستان کرده است؛ عربستانی که سیاست «یا با ما یا علیه ما» را طی سال های اخیر در پیش گرفته است.از جمله این سیاست ها که عربستان در پیش گرفته سیاست عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیلی است.اگر چه باید اذعان کرد که دلیل دنباله روی سودان از عربستان مشکلات اقتصادی است و وعده های کمک به این کشور توسط ریاض و نیز تلاش عربستانی ها برای میانجی گیری میان خارطوم و واشنگتن برای لغو تحریم های سودان است.
چندی پیش وبسایت صدی البلد نوشت که «مبارک الفاضل المهدی»، وزیر سرمایه گذاری در سودان اعلام کرد که «مانعی برای عادیسازی روابط با اسرائیل نمیبیند».
وی با بیان این مطلب، گفت که «عادی سازی روابط با اسرائیل ممکن است به تحقق منافع سودان کمک کند».
این وزیر سودانی تصریح کرد: مشکلی در عادی سازی روابط با اسرائیل وجود ندارد، فلسطینیها نیز روابط خود با اسرائیل را عادیسازی کردهاند و حتی حماس نیز در مورد این مساله با تل آویو صحبت میکند.
وی افزود: فلسطینیها اموالی را از مالیاتها از اسرائیل دریافت میکنند و برق آنها از اسرائیل تأمین میشود. همچنین فلسطینیها با اسرائیل نشست و برخاست دارند و درمورد اسرائیل صحبت میکنند. آنها با هم نزاعهایی دارند اما روابطشان قطع نشده است.
این در حالی است که اسرائیلی ها به این اظهارات با احتیاط واکنش نشان دادند و روزنامه عبری زبان هاآرتص این اظهارات وزیر سودانی را «غیرمعمول»توصیف کرد، چرا که سودان اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و با آن روابط دیپلماتیک ندارد.
در مقابل،«احمد بلال» معاون نخستوزیر و وزیر اطلاعرسانی سودان در واکنش به اظهارات مبارک الفاضل المهدی رئیس حزب ملت و وزیر سرمایهگذاری این کشور درباره عادیسازی روابط با اسرائیل گفت: ما هیچ تصمیمی برای عادیسازی روابط با اسرائیل نداریم.
وی در گفت و گو با المیادین گفت: موضع دولت سودان در این خصوص ثابت است و ما قصدی برای عادیسازی روابط با اسرائیل نداریم.
وزیر اطلاعرسانی سودان افزود: ما نشستی با مشارکت همه گروههای سودانی برگزار کردیم و یکی از تصمیمات این کنفرانس، عدم عادیسازی روابط با اسرائیل بود.
وی تاکید کرد که اظهارات فاضل المهدی، نظر شخصی است و به دولت ربطی ندارد.
جنبش حماس نیز اظهارات نژادپرستانه و تحریکآمیز مبارک فاضل وزیر سرمایه گذاری سودان علیه ملت و مقاومت فلسطین را به شدت محکوم کرد و آن را مایه تاسف خواند.
اما ادامه جنگ در یمن و تلفات سنگین نیروهای سودانی که غالبا به خط مقدم جبهه ها اعزام می شوند و افزایش انتقاد های داخلی و منطقه ای از دولت سودان باعث شده است که دولت خارطوم اندکی در سیاست های خود درنگ کند. همچنین بی طرفی سودان در بحران خلیج فارس و حتی تلاش برای میانجی گری میان عربستان و قطر به مذاق سعودی ها خوش نیامده است.
چندی پیش نیز عبدالباری عطوان نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه رأی الیوم نوشت: اخباری که دم از احتمال اقدام دولت سودان برای خروج نیروهایش از یمن در پی طولانی شدن بحران و موفق نشدن «توفان قاطعیت» در بازگرداندن دولت(به اصطلاح) قانونی به صنعا و افزایش تعداد کشته ها و زخمی در صفوف آنها و پایبندی عمر البشیر رئیس جمهور سودان به بی طرفی در بحران روز افزون میان قطر از یک سو و ائتلاف چهارگانه عربستان، امارات، مصر و بحرین از سوی دیگر، می زند، شدت گرفته است؛ بی طرفی ای که در هر صورت هیچ کس را راضی نکرده است.
عطوان در ادامه نوشت: زمانی که پارلمان سودان این مساله را مورد بررسی قرار داد، دیدگاه ها به دو بخش تقسیم شد و جریان قوی پیدا شد به ویژه کسانی که نماینده اندیشه اخوانی هستند و مواضع قطر و ترکیه را تأیید می کنند خواستار خروج نیروهای سودانی و جانبداری از قطر هستند که روابط قوی با سودان طی سی سال گذشته برقرار کرد، لیکن یک جریان دیگر پیدا شد که می خواهد بی طرفی در بحران خلیج فارس حفظ شود و روابط قوی تر با عربستان و امارات که نقش مهمی در برداشتن تحریم های آمریکا و قرار ندادن اتباع این کشور در فهرست کشورهای ممنوعه برای ورود به آمریکا داشتند،حفظ شود.
وی نوشت: عامل قابل توجهی که باعث شدت فشارها بر رهبران سودان برای اتخاذ تصمیم به خروج از یمن شده است حالت بی رغبتی و نمی گوییم تمرد در صفوف نیروهای سودانی در یمن به دلیل گسیل آنها به خطوط رویارویی و تحمل تلفات بشری سنگین و زیاد در نهایت است علاوه بر آن که اختلاف های زیادی میان هواداران عربستان و امارات بر سر سیطره بر فرودگاه «عدن» است و اعزام نیروهای سودانی برای اشغال این فرودگاه و دور کردن نیروهای حامی آن که وابسته به امارات هستند؛ امری که باعث بالا گرفتن تنش و قرار دادن این نیروهای سودانی در معرض خطرات زیادی علاوه بر خطرات هدف قرار گرفتن شان توسط ائتلاف «حوثی ها و صالحی ها» شده است.
این تحلیلگر عرب همچنین نوشت:البشیر اهمیت زیادی به منافع شخصی و پول های کلانی می دهد که برخی از اعضای خانواده اش در جریان سرمایه گذاری ها در عرصه های متعدد به دست آورده اند و چشم به ائتلاف با هر کسی دارد که به وی کمک کند حکم بازداشت اش توسط دادگاه جنایات جنگی بین المللی را لغو کند. بحران خلیج فارس که میان همپیمانان اش یعنی قطر از یک سو و عربستان از سوی دیگر به وجود آمده است، باعث شد که ادامه بی طرفی اش کار دشواری شود و اکنون وی مجبور است یکی از اردوگاه ها را انتخاب کند زیرا گرفتن عصا از وسط چه بسا باعث شود هر دو طرف را از دست دهد آن هم در سایه سیاست«هر کسی با ما نیست علیه ماست»که کشورهای حاشیه خلیج فارس این روزها در پیش گرفته اند.
عطوان به سرمایه گذاری کشورهای حاشیه خلیج فارس در سودان نیز اشاره کرد و نوشت:سرمایه گذاری های قطر در سودان نزدیک به 3.8 میلیارد دلار است این در حالی است که سرمایه گذاری های همتای اماراتی اش نزدیک به 6.7 میلیارد دلار است و البشیر تلاش می کند میان این دو کشور توازن ایجاد کند لیکن اگر عربستان به این دو اضافه شود که بیش از دو میلیارد دلار است بنابر این می توان گفت که کفه ترازو به نفع ائتلاف عربستانی و اماراتی سنگینی می کند لیکن آیا البشیر برای حفظ روابطش با قطر این سرمایه گذاری ها را قربانی می کند؟پاسخ به این سوال دشوار است لیکن توجیه های البشیر در ادامه مشارکت اش در ائتلاف عربی در یمن که بارزترین آنها دفاع از مکه و مدینه از خطر حوثی ها و بازگرداندن دولت ( به اصطلاح) قانونی «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن فقط تعداد اندکی را در سودان قانع می کند زیرا اکثریت ملت سودان در کنار یمنی ها در رویارویی با ائتلاف عربی قرار دارند و نمی خواهند که نیروهای شان که در یمن می جنگند نیروهای«مزدور» توصیف شوند.
عبدالباری عطوان در پایان نوشت:حلقه محاصره البشیر تنگ تر می شود و تلاش برای طولانی مدت کردن مانور دادنش و دوری از اتخاذ موضع روشن و ادامه بی طرفی اش برای دو طرف قانع کننده نیست و چه بسا به پایان خود نزدیک می شود و هیچ راه و چاره ای جز این ندارد که کار را یکسره کند و تصمیمی روشن به نفع یکی از طرف ها بگیرد.
در چنین احوالی ترامپ رئیس جمهور آمریکا قدس را به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل به رسمیت می شناسد و اعلام می کند که سفارت آمریکا را از تل آویو به قدس اشغالی منتقل می کند.
«عمر البشیر»رئیس جمهور سودان که به دلیل ائتلاف با عربستان و ادامه تلفات نیروهای سودانی در یمن و نیز موضع گیری اش در باره بحران خلیج فارس وی را پا در هوا گذاشته در جمع مردم شهر «القولد» این کشور ظاهر شد اعلام کرد که پسران و دختران ما آماده دفاع از قدس هستند.
به گزارش رادیو سودان، عمر البشیر رئیس جمهور این کشور طی سخنانی در جمع مردم شهر القولد گفت: دختران و پسران جوان سودانی برای دفاع از قدس آماده هستند.
وی افزود: «شرق و غرب قدس هر دو عربی و اسلامی است. خطاب ما به ترامپ می گوییم براساس کدام حق، قدس را به یهودیان بخشیدی؟»
حالا سخنان عمر البشیر در واکنش به اقدام احمقانه ترامپ شاید مقدمه ای برای جدایی وی از عربستان و پیوستن به محور مقاومت باشد که پیش از این یکی از اعضای مهم آن به شمار می رفت.