جالب اینجاست که این پنج کشور که عبارتند از قطر در کنار عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر( در درجه ای پایین تر) همان کشورهایی بودند که عضویت سوریه و لیبی را به تعلیق در آوردند؛ آن هم زمانی که روابط میان آنها به درجه ائتلاف و هماهنگی کامل رسیده بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم در سرمقاله این روزنامه به نشست اتحادیه عرب پرداخت و نوشت: شاید«بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه در حالی که فصل های رویارویی داغ لفظی که زیرا چتر اتحادیه عرب در جریان جلسه عادی آن که روز گذشته-سه شنبه- برای رایزنی درباره اوضاع عربی در سطح نمایندگان برگزار شد را مشاهده می کرد، دستانش را از سر خوشحالی به هم می مالید و اگر سرهنگ«معمر قذافی» رهبر لیبی زنده بود نیز همین کار را می کرد.
جالب اینجاست که این پنج کشور که عبارتند از قطر در کنار عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر( در درجه ای پایین تر) همان کشورهایی بودند که عضویت سوریه و لیبی را به تعلیق در آوردند؛ آن هم زمانی که روابط میان آنها به درجه ائتلاف و هماهنگی کامل رسیده بود.
نمی خواهیم آن چه رخ داد را تکرار کنیم و نیز نمی خواهیم که جزئیات زبان گفت و گوی مورد استفاده که شایسته مسئولان بلندپایه دو طرف نیست آن هم در حالی که به شکل زنده پخش می شد و میان وزرای خارجه و وزرایی که گمان می رود الگو برای ملت های خود و برای ملت های دیگر باشند را نقل کنیم.
متاسفانه زبانی که به کار گرفته شد شامل الفاضی مانند«فحش و بد و بیراه»،«سخنانت خنده دار است»،«رویکرد مزخرف»و«ساکت شو» ما را به یاد چنین الفاظ« رکیک» در شبکه های اجتماعی می اندازد که در بیشتر مواقع از همه عرف ها و سنت های موجود خارج شده و از حد گفت و گو سقوط کرد و برخی از آنها تبدیل به تریبونی برای «فتنه» طایفه ای و نژادی شد.
جالب این جاست که دکتر« ابراهیم الجعفری» وزیر خارجه عراق عاقل تر و حکیم تر از بقیه بود زمانی که خواستار بسته شدن پرونده موضوع شد نه برای فرار بلکه برای نزدیکی میان دیدگاه ها زیرا گفت و گو نباید به این درجه از داغی باشد لیکن صدایش در میان کلمات و مشاجره های کلامی گم شد.
ما که دهه هاست که نشست های عربی را در چارچوب موسسات کاری مشترک آن را دنبال می کنیم عادت به این کردیم که موضع گیری های احساساتی و خشم آلود توسط کشورهای دارای ایدئولوژی «انقلابی» اتخاذ شود این در حالی است که کشورهای حاشیه خلیج فارس و نمایندگانش «کبوترهای صلح» بودند که زبان آرامش و تلاش های توافقی برای نزدیک کردن دیدگاه ها را اتخاذ می کردند و به عقلانیت و خویشتنداری و دور کردن خود از مشاجره ها افتخار می کردند لیکن آن چه این روزها اتفاق می افتد و با توجه به آن چه روز گذشته رخ داد، این کشورها تصویری متناقض با این مفهوم برای ما ارائه کردند.
در این جا و جاهای دیگر این گونه بحث کردیم که اتحادیه همیشه بازتاب دهنده صادقانه ای از اوضاع عربی و اوضاع آن بود، آن زمان که امت عرب دارای پیام روشنگری وحدت گرا بود و مساله اصلی را در پیش گرفته بود و برای مبارزه با استعمار و توطئه هایش بسیج می شد،اتحادیه عرب قوی بود و نمایندگان کشورها در آن هم قوی بودند و مستحق دنبال کردن و احترام بود اما اکنون و پس از ربودنش یعنی ربودن اتحادیه عرب و تبدیل آن به ابزاری برای توجیه دخالت های نظامی آمریکا و اروپا در امور کشورهای عربی به منظور تجزیه آنها و تقسیم شان و نیز فرسوده کردن ارتش های شان یا منحل کردن شان برای خدمت به اسرائیل بنابر این طبیعی است که اهمیت و احترام خود را از دست دهد و تبدیل به تریبونی برای تبادل دشنام و توصیف های خارج از عرف های سیاسی و دیپلماسی شود.
این اتحادیه هرگز نماینده ملت های عربی نیست ولی از مقبولیت برخی از جمله ما برخوردار شد زیرا حداقلی از کار عربی مشترک را در پیش می گرفت لیکن اکنون دیگر این گونه نیست و تبدیل به باری بر دوش عروبیت و ارزش ها و مبادی و اخلاق آن شده است.
نظام هایی در این درجه از فروپاشی و ضعف و متشنج و فاقد حاکمیت و استقلال مستحق این نوع اتحادیه عرب هستند و به همین مقدار بسنده می کنیم.
جزئیات درگیری لفظی در نشست اتحادیه عرب
وزرا و نمایندگان کشورهای عربی در نشست اتحادیه عرب با مجادله کلامی و دعوا درباره اختلافاتشان این جلسه را به تشنج و تنش کشاندند.
بر اساس فیلمی که از نشست روز گذشته اتحادیه عرب منتشر شده نشست روز سه شنبه این اتحادیه در سطح وزرای خارجه که با حضور مسئولان کشورهای محاصره کننده قطر از جمله عربستان، امارات، بحرین و سامح شکری وزیر خارجه مصر آغاز شده بود به صحنه مجادله کلامی آنها با مسئول قطری تبدیل شد.
«سلطان بن سعد المریخی» وزیر مشاور دولت قطر در امور خارجه سخنان خود را با حدیثی منسوب به «امام علی (ع)» آغاز کرد و گفت اگر فردی که بر حق است در برابر گروهی که سخن باطل می گویند سکوت کند، فردی که از باطل حمایت می کند گمان می کند بر حق است.
المریخی گفت ۴ کشور محاصره کننده قطر نه تنها برخی کشورها را وادار کرده تا روابط خود را با قطر قطع کنند بلکه برای همدردی کلامی با قطر هم برای شهروندان خود غرامت و مجازات تعیین کرده اند و به حیوانات هم در این بحران رحم نکرده اند.
وی تأکید کرد هیچ کشوری حتی کشورهای میانجی یا دیگر کشورهایی که در جریان بحران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس قرار داشته اند مطالبات کشورهای محاصره کننده قطر را نمی پذیرند زیرا بندهای آن نقض حاکمیت داخلی و دخالت در امور داخلی کشور به شمار می رود.
وی در جریان سخنرانی اش در نشست اتحادیه عرب گفت: من کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را به چالش می کشم اگر بتوانند خودشان این مطالبات را رعایت کنند یا به آن پایبند باشند.
وزیر مشاور دولت قطر تأکید کرد که محاصره دوحه بعد از گذشت بیش از ۱۰۰ روز با شکست مواجه شده است و افزود: کشورهای محاصره کننده قطر نمی توانند حتی یک سند در خصوص ادعای حمایت دوحه از تروریسم ارائه دهند. او در ادامه تأکید کرد که کشورش بارها یادآور شده که تنها راه حل بحران فعلی کشورهای عربی مذاکره است به همین دلیل باز هم قطر از کشورهای محاصره کننده دعوت می کند که برای حل بحران به میز مذاکره و گفت و گو بیایند.
وی ایران را کشوری شریف دانست و گفت ما سفیرمان را برای اعلام همبستگی با عربستان از تهران فرا خوانده بودیم اما با توجه به اقداماتی که شما به عنوان کشور برادر علیه ما اتخاذ کردید سفیر خود را به تهران بازگرداندیم.
نماینده قطر در ادامه گفت: ایران واقعا نشان داد که کشور شریفی است و هیچ کدام از اقداماتی که شما علیه ما داشتید را انجام نداد.
وی کشورهای عربی را به توطئه چینی برای براندازی امیر قطر متهم کرد و گفت شما در ایام حج فردی را از خاندان حاکم آوردید تا به نوعی او را به عنوان گزینه خودتان برای حکومت در قطر معرفی کنید.
«احمد القطان» سفیر عربستان در مصر و نماینده این کشور در اتحادیه عرب در نشست روز گذشته در پاسخ به وزیر مشاور دولت قطر که ایران را دولتی شریف توصیف کرد گفت: این جمله مسخره است، ایران که در امور داخلی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دخالت می کند، باندهای جاسوسی مرتبط ا ایران در کویت کشف می شود و سفارت عربستان و دیگر سفارت خانه ها را آتش می زند دولت شریفی است؟
سفیر عربستان که با حالتی عصبی و مضطرب سخنرانی خود را آغاز کرده بود در ادامه با نگاه کردن به المریخی گفت: ایران مبارک شما باشد...اما به زودی پشیمان خواهید شد.
وی همچنین در پاسخ به سوال وزیر مشاور دولت قطر در خصوص وجود نداشتن ادله و اسنادی برای اتهام حمایت قطر از تروریسم گفت: چند بار تا کنون رئیس جمهور آمریکا یا مسئولان اروپایی تأکید کرده اند که قطر باید حمایت از تروریسم را متوقف کند؟ اینها بدون دلیل حرفی نزده اند. در ضمن مصر هم اعلام کرده که ادله ای دارد که حاکی از حمایت قطر از گروه های تروریستی در این کشور است.
سفیر عربستان در قاهره در ادامه به بخشی از اظهارات وزیر قطری اشاره کرد که گفت عربستان به دنبال براندازی در قطر است و در پاسخ به او گفت: ما دست به چنین روش های پستی نمی زنیم اما اگر بخواهیم هرکاری می توانیم انجام دهیم.
بنابر این گزارش، چهار کشور عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر از پنجم ژوئن روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند و خواستههایی از جمله قطع ارتباط با ایران و قطع کمک به گروههای که به اعتقاد این کشورها تروریستی هستند، کردند، اما قطر این خواسته ها را رد کرده است.