طرح بیمه سلامت دولت روحانی میلیون ها نفر را که پیشتر تحت پوشش بیمه نبودند، بیمه کرده است و آن را باید موفقیت داخلی رئیس جمهور ایران دانست که چندان به آن پرداخته نشده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، گاردین در گزارش نوشت: زمانی که پدرزن «علی» یک شهروند ایرانی در شهر شیراز سکته کرد، او را به بیمارستان «نمازی» این شهر منتقل کردند و او 20 روز تحت درمان بود. زمان ترخیص، علی با خود فکر می کرد که چگونه هزینه درمان را که رقمی بالغ بر 100 میلیون ریال برآورد کرده بود، پرداخت کند. اما زمانی که او برای تسویه حساب رفت این رقم حدود 5.8 میلیون ریال بود.
او به گاردین گفت:«خیلی تعجب کردم و فکر کردم آنها یک صفر رقم را جا انداخته اند.»
اما رقم درست بود. پدر زن علی پیش از بیماری اش، به برنامه بیمه سلامتی ملحق شده بود که «حسن روحانی» در دوره اول ریاست جمهوری خود آن را راه اندازی کرده بود و به «روحانی کِر» معروف است.
وزیر بهداشت دولت روحانی در سه سال گذشته حدود 11 میلیون ایرانی از جمله آن دست از بیکاران و فقرا را که تحت پوشش بیمه خدمات درمانی نبوده اند، بیمه کرده است.
به موجب طرح بیمه سلامت، دولت ماهانه در ازای هر فرد 380 هزار ریال حق بیمه پرداخت می کند و این کار به عمده این بیمه شدگان اجازه می دهد تا تنها بخش کوچکی از هزینه های درمانی را پرداخت کنند.
علی گفت او معتقد است طرح بیمه سلامت بزرگ ترین دستاورد داخلی روحانی باشد که هیچگاه به درستی از آن تقدیر نشده است. او همچنین این طرح را یکی از دلایل آراء بالای روحانی در دور دوم ریاست جمهوری اش دانست. سایت روحانی سنج (rouhanimeter) به عنوان یک وب سایت مستقل که وعده های انتخاباتی روحانی را دنبال می کند، اعلام کرده است که وعده های وی در بخش بیمه کاملا محقق شده است.
روحانی ماه پیش در مراسم تحلیف خود گفت: «ما گام های بزرگی در جهت حمایت از رفاه اجتماعی اقشار کم درآمد برداشته ایم و اجرای طرح بیمه سلامت به این معناست که همه ایرانیان اکنون تحت پوشش قرار دارند.»
بر اساس برآوردهای اولیه، پنج میلیون ایرانی قرار بود در این طرح حضور داشته باشند، اما دو برابر این رقم تاکنون برای بهره مندی از این طرح درمانی نام نویسی کرده اند - که بسیاری از آنها پیش از این از ترس هزینه ها جرات مراجعه به پزشک را نداشتند.
مادر «شهرام شهبازی» که یک مربی ایروبیک در تهران است، سال ها پیش باید تحت عمل جراحی قرار می گرفت اما تهیه هزینه این عمل برای آنها امکانپذیر نبود. شهبازی 27 ساله گفت: «این طرح بیمه جدا ما را نجات داد و گرنه ما از پس مخارج عمل برنمی آمدیم.»
این طرح به رغم محبوبیت و موفقیت، بدون مشکل نیست. بیمه سلامت پرهزینه است و سالانه 770 میلیون پوند هزینه دارد. یک درصد از بودجه این طرح از ارزش افزوده 9 درصدی ایران و 10 درصد آن از راه ذخایر حاصل از حذف یارانه ها تامین می شود.
«ایرج حریرچی» قائم مقام و معاون کل وزیر بهداشت در مصاحبه با گاردین گفت که تاکید روحانی بر طرح بیمه سلامت در مراسم تحلیفش نشان داد که اراده سیاسی لازم برای استمرار تامین مالی این طرح وجود دارد.
او گفت: «مفتخریم که اعلام کنیم هیچ ایرانی دیگر بدون بیمه نیست. برخی هم که بیمه نیستند، یا خود تمایلی به این کار نداشته اند یا مدارک هویتی شان مشکلی داشته است.»
حدود نیمی از جمعیت ایران از طریق طرح «روحانی کر» و دیگر بیمه های درمانی تحت پوشش بیمه قرار دارند. دولت حق بیمه 38 میلیون نفر از ایرانیان را پرداخت می کند و باقی از سوی کارفرمایانشان بیمه شده اند. بیشتر افرادی که تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند، 6 درصد از کل هزینه های درمان خود را پرداخت می کنند و 10 تا 30 درصد از هزینه های خرید دارو را متقبل می شوند و از آن دسته که فاقد توانایی پرداخت ارزیابی شوند، هزینه ای دریافت نمی شود.
حدود 90 درصد از 11 میلیون نفری که تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند در حومه شهرها زندگی می کنند. اخیرا دولت تصمیم گرفته است که کسانی که از توانایی مالی برخوردارند، بر طبق میزان درآمد خود 15 تا 100 درصد حق بیمه خود را برعهده بگیرند، اما هنوز روشن نیست که شرایط جدید از چه زمانی اعمال خواهند شد.
«وحید رسوخی» یکی از کارمندان بخش بهداشت تبریز می گوید اصلاحات اخیر به قشر کم درآمد کمک می کند.