این موشک بالستیک که «اورشنیک» نام دارد برای نخستین بار توسط ارتش روسیه رونمایی شد و بنا به اظهارات مقامات روس با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفت.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز جمعه با صدور فرمانی خواستار تولید انبوه موشک بالستیک مافوق صوت جدیدی شد که به ادعای کرملین نخستین شلیک آزمایشی آن به خاک اوکراین با موفقیت همراه بوده است.
شلیک این موشک هایپرسونیک و رادارگریز که برخی گزارشها از قارهپیما بودن آن حکایت دارد هشداری به غرب در بحبوحه تنشها بر سر استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد اهدایی از سوی آمریکا به شمار میرود.
این موشک بالستیک که «اورشنیک» نام دارد برای نخستین بار توسط ارتش روسیه رونمایی شد و بنا به اظهارات مقامات روس با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفت.
ولادیمیر پوتین ضمن صدور فرمان تولید انبوه موشک پایپرسونیک اورشنیک دستور ادامه آزمایشهای عملیاتی این موشک و استفاده از آن در نبردها را صادر کرده و هشدار داده است که کشورش میتواند تاسیسات نظامی متحدان اوکراین را که تسلیحات در اختیار این کشور گذاشتهاند، هدف قرار دهد.
رئیس جمهوری روسیه در نشستی با حضور مقامات نظامی کشورش که از تلویزیون پخش شد، گفت: «ما به این آزمایشها، از جمله در موقعیتهای جنگی، بسته به وضعیت و ماهیت تهدیدها علیه امنیت روسیه ادامه خواهیم داد.»
وی با اشاره به «قدرت ویرانگری» این سلاح و یادآوری اینکه روسیه ذخیرهای از این موشکها را آماده برای استفاده دارد، مدعی شد که هیچ کشور دیگری در جهان در حال حاضر این نوع تسلیحات را در اختیار ندارد.
موشکی میانبرد که قادر به هدف قرار دادن اروپا و سواحل غربی ایالات متحده است
تا پیش از استفاده ارتش روسیه از این موشک در روز پنجشنبه، چنین سلاح جدیدی ناشناخته بود و مسکو پیشتر از دراختیار داشتن آن خبر نداده بود.
این موشک بالستیک دارای برد متوسط است، بنابراین از لحاظ تئوری میتواند اهدافی در فاصله ۳ تا ۵ هزار و ۵۰۰ کیلومتری را مورد اصابت قرار دهد.
به گفته رئیس جمهوری روسیه، شلیک آزمایشی این موشک در شرایط جنگی صورت گرفت، به این معنی که این سلاح هنوز در حال توسعه و کاملتر شدن است.
ولادیمیر پوتین بدون هیچ اشارهای به تعداد سامانههای موجود در کشورش، تهدید کرد که از این موشک باز هم استفاده خواهد شد.
کایرلو بودانوف، رئیس اطلاعات نظامی اوکراین میگوید: «اورشنیک نام پروژه است، این تنها یک کد و رمز به حساب میآید، خود سیستم "کدر" نامیده می شود.
به گفته این مقام نظامی اوکراینی، اطلاعاتی که کشورش ماه اکتبر در اختیار داشت نشان میداد روسیه دو نمونه اولیه از این موشک را تولید کرده است.
به گزارش فرانسپرس، یک منبع ارشد در ستاد کل اوکراین نیز گفته است که روسیه در حال حاضر تنها «چند فروند» از این موشکها را در اختیار دارد.
فاصله بین منطقه آستاراخان روسیه، جایی که موشک اورشنیک در روز پنجشنبه از آنجا شلیک شد با کارخانه تولید ماهواره در دنیپرو اوکراین که مورد اصابت قرار گرفت، حدود ۱۰۰۰ کیلومتر است.
رئیس اطلاعات نظامی اوکراین در این خصوص میگوید: این موشک ۱۵ دقیقه پس از شلیک به هدف برخورد کرده است.
بدین ترتیب، حتی اگر اورشنیک در رده موشک های قاره پیما با برد بیش از ۵۵۰۰ کیلومتر قرار نگیرد، با توجه به اینکه از خاور دور روسیه شلیک می شود، از نظر تئوری می تواند اهدافی را در سواحل غربی ایالات متحده مورد اصابت قرار دهد.
پاول پودویگ، محقق مؤسسه تحقیقات خلع سلاح سازمان ملل متحد در ژنو معتقد است که موشکهای اورشنیک همچنین میتوانند تقریبا کل اروپا تهدید کنند.
روسیه و ایالات متحده تا سال ۲۰۱۹ طبق پیمان نیروهای هستهای میانبرد که سال ۱۹۸۷ در دوران جنگ سرد امضا شده بود، نمیتوانستند چنین موشکهایی بهکار بگیرند.
دونالد ترامپ سال ۲۰۱۹ ضمن متهم کردن مسکو به نقض این معاهده، ایالات متحده را از آن خارج کرد تا بدین تریب راه برای یک مسابقه تسلحاتی جدید باز شود.
سرعتی معادل ۱۰ ماخ، یعنی حدود ۱۲۳۵۰ کیلومتر بر ساعت
سابرینا سینگ معاون سخنگوی پنتاگون روز پنجشنبه به خبرنگاران گفته بود که اورشنیک بر اساس مدل موشک بالستیک قارهپیما روسی «آر اس ۲۶ - روبژ» ساخته شده که خود الگو گرفته شده از موشک «آر اس ۲۶ - یارس» است.
ایان ماتویف، کارشناس نظامی نیز می گوید: «این سامانه بسیار گران تمام شده و برای تولید انبوه ساخته نشده است.» وی در عین حال تاکید میکند که موشک اورشنیک قابلیت حمل چندین تن محموله انفجاری را دارد.
به گفته ولادیمیر پوتین، موشک اورشنیک که روز پنجشنبه شلیک شد در «پیکربندی هایپرسونیک غیرهستهای» قرار میگیرد و سرعت آن میتواند تا ۱۰ ماخ، معادل ۲.۵ تا ۳ کیلومتر بر ثانیه است (تقریباً ۱۲۳۵۰ کیلومتر بر ساعت) ارتقا یابد.
رئیس جمهوری روسیه ادعا کرده که در حال حاضر هیچ امکانی برای مقابله با این نوع موشکها وجود ندارد.
بر اساس گزارش سازمان اطلاعات نظامی اوکراین، سرعت موشک شلیک شده در روز پنجشنبه در «بخش پایانی مسیر» خود «بیش از ۱۱ ماخ» (تقریباً ۱۳۶۰۰ کیلومتر بر ساعت) بوده است.
سلاحی که سامانههای دفاع موشکی آمریکایی را به چالش میکشد
اورشنیک علاوه بر این به چندین کلاهک هدایت شونده و مانورپذیر مجهز است که باعث میشود رهگیری آن حتی سختتر شود.
ولادیمیر پوتین مدعی است که سامانههای پدافند هوایی موجود در جهان و سامانههای دفاع ضد موشکی که آمریکاییها در اروپا مستقر کردهاند، قادر به رهگیری این موشکها نیستند.
ویدیویی از شلیک موشک روسیه که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، شش فلش درخشان پیاپی را هنگام حمله در حال فرود از آسمان نشان میداد. به گفته سازمان اطلاعات نظامی اوکراین، این نشان میدهد که موشک «به شش کلاهک مجهز بود که هر کدام از آنها به شش زیرموشک کوچکتر تقسیم میشد.»
این سیستم که به آن «کلاهک بازگشتی هدفگیری مستقل چندگانه» میگویند، به معنای تجهیز یک موشک به چندین کلاهک است که میتواند هستهای یا معمولی باشد و هر کدام پس از ورود به جو، مسیر مستقلی را طی کنند.