ایتالیا تعداد بی سابقه ای از رهبران را دعوت کرده است - از پاپ فرانسیس و پادشاه اردن عبدالله دوم گرفته تا رهبران اوکراین، هند، برزیل، آرژانتین، ترکیه، امارات متحده عربی، کنیا، الجزایر، تونس و موریتانی.
به گزارش جماران، الجزیره در تازه ترین گزارش به سراغ محورهای روی میز در مذاکرات کشورهای گروه ۷ (G7) در ایتالیا رفته است. منابع انرژی، روابط تنشآمیز با روسیه، چالشهای مربوط به چین، موضوعات مربوط به اوکراین، و نیازهای قاره آفریقا از موارد مورد بحث در این مذاکرات مهم خواهندبود.
رهبران اقتصادهای پیشرفته خود را برای نشست سالانه گروه هفت (G7) در ایتالیا در سالی که با جنگ - در اروپا و خاورمیانه - و رقابت رو به رشد بین غرب و چین شناخته شده، آماده می کنند. سران کشورهای گروه هفت ، که اغلب به عنوان یک باشگاه همفکر و غرب محور شناخته می شود، قرار است در مورد چالش های جهانی در منطقه ای زیبا در ایتالیا بحث کنند. پنجاهمین نشست سران G7 در یک دوره سه روزه از 13 تا 15 ( 24 تا 27 خرداد ماه ) ژوئن برگزار خواهد شد.
چه کسانی حاضر می شوند؟
حاضران کشورهای G7 آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و بریتانیا هستند، بنابراین رهبران هر هفت کشور در آنجا حضور خواهند داشت. روسای شورای اروپا و کمیسیون اروپا نیز به آنها ملحق خواهند شد.
میزبان نشست های دوره ای گروه هفت همچنین این اختیار را دارد که از سایر کشورها برای جلسات طولانی دعوت کند. این رویه ای است که این گروه در سالهای اخیر بیش از پیش به آن روی آورده زیرا سعی کرده خود را به عنوان صدایی فراتر از غرب ثروتمند معرفی کند. اما در حالی که تعداد مهمانان معمولا کم است، ایتالیا تعداد بی سابقه ای از رهبران را دعوت کرده است - از پاپ فرانسیس و پادشاه اردن عبدالله دوم گرفته تا رهبران اوکراین، هند، برزیل، آرژانتین، ترکیه، امارات متحده عربی، کنیا، الجزایر، تونس و موریتانی.
علاوه بر این، دبیرکل سازمان ملل متحد و روسای بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، بانک توسعه آفریقا و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) حضور خواهند داشت.
دستور کار چیست؟
در 13 ژوئن، گفتگوها در ساعت 11 صبح (09:00 به وقت گرینویچ) با جلسه ای در مورد آفریقا، تغییرات آب و هوا و توسعه آغاز می شود. پس از آن جلسه ای درباره خاورمیانه برگزار می شود، جایی که انتظار می رود جنگ اسرائیل علیه غزه ، موضوع اصلی باشد. پس از آن حاضران به استراحت و ناهار می پردازند. انتظار می رود بلافاصله پس از ناهار، رئیس جمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی برای دو جلسه در مورد اوکراین حاضر شود.
در 14 ژوئن، موضوعات کلیدی گفتگو شامل مهاجرت، آسیا و اقیانوسیه و امنیت اقتصادی خواهد بود. نشست هایی در زمینه هوش مصنوعی، انرژی و مدیترانه نیز در دستور کار است. در ساعت 18:45 (16:45 به وقت گرینویچ) جلسه پایانی با تصویب بیانیه اجلاس سران G7 برگزار می شود. در 15 ژوئن، میزبان، ایتالیا، کنفرانس خبری برگزار خواهد کرد.
پیش بینی ها درباره توافق های احتمالی
یک منبع ایتالیایی به الجزیره گفت که کشورهای گروه 7 و اتحادیه اروپا امیدوارند توافقی را درباره وام 50 میلیارد دلاری برای اوکراین اعلام کنند که با سود حاصل از دارایی های مسدود شده روسیه در غرب پس از حمله مسکو به همسایه خود در سال 2022 تضمین می شود. این منبع گفت که این پیامی قوی از اتحاد به نفع کی یف خواهد بود.
قرار نیست در این نشست و حاشیه های آن توبیخ شدیدی متوجه اسرائیل به دلیل بمباران وحشیانه غزه باشد. انتظار میرود که گروه هفت از پیشنهاد آتشبس سه مرحلهای جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، که شورای امنیت سازمان ملل متحد روز یکشنبه آن را تایید کرد، حمایت کند.
انتظار می رود که جورجیا ملونی ایتالیایی که پس از پیروزیهای مهم در انتخابات پارلمان اروپا در آخر هفته، قویتر از همیشه است، در این دور از نشست گروه هفت طرح موسوم به Mattei Plan را تبلیغ کند. این طرح یادآور دیدگاههای اقتصادی جسورانه انریکو ماتهی، رئیس سابق شرکت نفتی دولتی ایتالیا (ENI) است. این طرح با هدف قرار دادن ایتالیا به عنوان یک مرکز انرژی حیاتی در ارتباط بین اروپا و قاره آفریقا، تأیید و همکاری از سوی کشورهای گروه G7 را جستجو میکند. با بهرهگیری از موقعیت جغرافیایی ایتالیا و پیوندهای تاریخی آن با اروپا و آفریقا، این طرح به تقویت نقش ایتالیا در توزیع انرژی و همچنین ترویج رشد و استحکام اقتصادی در قاره آفریقا میپردازد.
اتوره گرکو، نایب رئیس اندیشکده مستقر در رم Istituto Affari Internazionali (IAI) گفت: «اولویت ایتالیا آفریقا است و نشان می دهد که G7 در حال پیشبرد گسترش خود به سمت قاره است.»
رهبران هفت کشور جهان درباره چین نیز گفت و گو خواهندکرد. یک منبع دولتی به الجزیره گفت که ایالات متحده قویاً متحدان غربی را تحت فشار قرار می دهد تا در بیانیه نهایی نگرانی گروه را در مورد ظرفیت مازاد صنعتی چین ، زمانی که شرکت ها بیش از تقاضا تولید می کنند و قیمت ها را پایین می آورند، قید کنند.
آیا گروه هفت ظرفیتی بیش از یک باشگاه برای گفت و گو دارد؟
با این حال، برای همه موضوعات مهم در دستور کار، اجلاس سران G7 جایی نیست که در آن توافق نامه ها مهر و موم شده یا معاهدات تصویب شود. این بیشتر یک پلت فرم غیررسمی است که در آن تعداد انگشت شماری از اقتصادهای پیشرفته بزرگ درباره موضوعاتی که به طور سنتی مربوط به حاکمیت و امور مالی جهانی است، بحث می کنند تا سپس بیانیه مشترک نهایی را تهیه کنند. این سند نشاندهنده مسیری است که اعضای گروه قصد دارند در هنگام تدوین خطمشیهای آینده دنبال کنند.
همانطور که مراکز قدرت اقتصادی جهان از غرب به سمت آسیا و اقتصادهای نوظهور به طور گسترده تر حرکت کرده اند، اهمیت این گروه کاهش یافته است. در دهه 1970، اقتصاد اعضای آن حدود 70 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) را تشکیل می داد. اما با وقوع بحران مالی جهانی در سال 2008 و ظهور گروههای جایگزین - از گروه بیست تا بریکس که اخیراً توسعه یافته است ، اهمیت G7 از قدرتمندترین باشگاه اقتصادی به گروهی از کشورهای صنعتی همفکر تغییر کرد.
این اولین اجلاس سران G7 از زمان گسترش بریکس، گروهی که اعضای اصلی آن شامل چین و روسیه هستند در سال گذشته است.
تریستن نایلور، عضو روابط بینالملل در دانشکده اقتصاد لندن، میگوید: « این نشست یک پیروزی دیپلماتیک برای اعضای گروه هفت است تا نمایش قدرت و اتحاد در برابر تهدیدات ژئوپلیتیک روسیه و چین را به خوبی پیش ببرد. »