به گفته برخی تحلیلگران این بسته پیشنهادی بدون شک برای ایالات متحده و اکثر کشورهای اروپایی نقطه آغاز نخواهد بود.

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، پیشنهاد چین برای توقف درگیری‌ها، آتش‌بس و از سرگیری گفتگوهای مستقیم میان روسیه و اوکراین که در قالب یک سند ۱۲ ماده‌ای از سوی وزارت خارجه چین منتشر شد با واکنش‌های متفاوت غرب روبرو شد.

بلومبرگ در گزارشی این پیشنهاد را مداراجویانه برای روسیه قلمداد کرده و مدعی شده است که درخواست چین از بخت کمی برای جلب حمایت گسترده در غرب برخوردار است.

در این گزارش آمده است که برخی پیشنهاد‌های مطرح شده در قالب سندی که بیشتر بیانگر موضع چین است در صورت اجرا، مزایای آشکاری را برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به همراه خواهد داشت.

از جمله این پیشنهاد‌ها آتش‌بسی است که نیروهای روسیه را در خاک اوکراین نگاه خواهد داشت. درخواست برای پایان فوری همه تحریم‌هایی که با توجه به حق وتوی روسیه به تایید توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد نرسیده از جمله دیگر پیشنهاد‌های گنجانده شده در این سند است.

نیل توماس، تحلیلگر ارشد گروه اوراسیا به بلومبرگ می‌گوید: این بسته پیشنهادی بدون شک برای ایالات متحده و اکثر کشورهای اروپایی نقطه آغاز نخواهد بود.

ناتو: چین از صلاحیت و اعتبار لازم برای میانجی‌گری برخوردار نیست

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز جمعه به شکلی محتاطانه به پیشنهاد چین برای آتش بس در اوکراین واکنش نشان داد و گفت که پکن اعتبار زیادی به عنوان میانجی ندارد.

دبیر کل ناتو که با خبرنگاران سخن می‌گفت در این خصوص تصریح کرد: «چین برای این کار اعتبار زیادی ندارد زیرا تهاجم غیرقانونی به اوکراین را محکوم نکرده است.»

آقای استولتنبرگ سپس برای توجیه استدلال خود یادآور شد که چین چند روز قبل از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، توافقنامه‌ مشارکت نامحدود با مسکو امضا کرده است.

وی همچنین تاکید کرد که اوکراین به رغم پشت سرگذاشتن «یک سال تیره ناامیدی» سرانجام در این جنگ پیروزی خواهد شد.

 

اتحادیه اروپا: پیشنهاد چین بیشتر اعلام موضع و «ناکافی» است

کمیسیون اروپا معتقد است که پیشنهاد ۱۲ ماده‌ای پکن برای توقف درگیری‌ها در اوکراین «ناکافی» است و مشکلی را حل نخواهد کرد.

نهاد اجرایی اتحادیه اروپا تاکید دارد که این بسته پیشنهادی مبتنی بر تفسیری «انتخابی» و «ناکافی» از منشور سازمان ملل است که به درستی نقش متجاوز و قربانی را منعکس نمی‌کند.

خورخه تولدو، سفیر اتحادیه اروپا در چین در واکنش به سند ۱۲ ماده‌‌ای منتشر شده از سوی پکن گفت: «این یک پیشنهاد صلح نیست؛ بلکه برگه اعلام موضع است.»

یک دیپلمات دیگر اروپایی نیز بلافاصله پس از انتشار پیشنهاد‌های چین تاکید کرد که پکن در ارائه یک دیپلماسی تعاملی پیوسته و پیگیرانه که معمولا پیش از دستیابی به یک توافق قابل قبول دنبال می‌شود، شکست خورده است.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز در این خصوص یادآور شد که چین یک طرح صلح را به اشتراک نگذاشته، بلکه برخی اصول را به با دیگران در میان گذاشته است.

 

آمریکا: پیشنهاد چین باید در نقطه «حاکمیت کشورها» متوقف شود

ایالات متحده آمریکا در نخستین واکنش به پیشنهاد آتش‌بس چین خواهان خروج نیروهای روسیه از اوکراین برای تحقق صلح شد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده در مصاحبه با سی ان ان گفت که پیشنهاد چین باید پس از اولین فراز که در آن لزوم «احترام به حاکمیت همه کشورها» درخواست شده است متوقف می‌شد.

آقای سالیوان در ادامه تصریح کرد: «اگر روسیه حمله به اوکراین را متوقف کند و نیروهای خود را خارج کند، این جنگ می‌تواند همین فردا پایان یابد.»

وی افزود: «اوکراین به روسیه حمله نکرده؛ ناتو به روسیه حمله نکرده؛ ایالات متحده به روسیه حمله نکرده؛ این جنگ گزینه‌ای بود که پوتین آنرا انتخاب کرد و علیه اوکراین به راه انداخت.»

پیشنهاد‌های چین یک روز پس از امتناع این کشور در دادن رای به قطعنامه سازمان ملل برای توقف جنگ در اوکراین ارائه شده است.

این قطعنامه که در آن بر لزوم خروج نیروهای روسیه از خاک اوکراین تاکید شده با ۱۴۱ رای موافق در برابر ۷ رای مخالف و ۳۲ رای ممتنع به تصویب رسید.

آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: راه صلح بسیار روشن است؛ روسیه باید حملات و بمباران‌ها را متوقف و نیروهای خود را از اوکراین خارج کند. روسیه باید به منشور سازمان ملل بازگردد.»

 

کی‌یف: چین روسیه را به خروج از اوکراین ترغیب کند

پیشنهاد پکن در حالی ارائه شده که مسکو هیچ تاکنون نشانه‌ای دال بر تمایل به توقف حملات از خود نشان نداده و پس از برگزاری همه پرسی ساختگی الحاق، همچنان بخش‌هایی از شرق اوکراین و کریمه را به عنوان قلمرو خود می داند.

کی‌یف برای جلب همراهی پکن پیش‌تر بارها سعی در متعادل کردن انتقاد‌ها نسبت به مواضع چین در قبال جنگ اوکراین داشته است.

یک دیپلمات ارشد اوکراینی به بلومبرگ می‌گوید: «البته اوکراین دوست دارد چین را در کنار خود داشته باشد. در حال حاضر، می‌بینیم که چین از تلاش‌های اوکراین حمایت نمی‌کند، اما امیدواریم که آنها از فدراسیون روسیه بخواهند که جنگ را متوقف کند و نیروهایش را از خاک اوکراین خارج کند.»

تردید‌های پیشین آمریکا و اروپا حتی قبل از پیشنهاد صلح ۱۲ ماده‌ای پکن نشان می‌دهد که در بسیاری از پایتخت‌های غربی، چین به عنوان یک میانجی بی‌طرف در مناقشه‌ای که ده‌ها هزار نفر کشته و میلیون‌ها آواره به جا گذاشته، شناخته نمی‌شود.

بلومبرگ در ادامه گزارش خود آورده است: پکن به رغم اصرار بر عدم حمایت از تهاجم نظامی، بارها از برخی توجیهات روسیه برای شروع جنگ که شاخص‌ترین آنها مقاومت در برابر گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی است، دفاع کرده است.

وانگ یی، دیپلمات ارشد چین چند روز پیش از انتشار این سند در مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دیدار کرده و روابط بین دو کشور را همچون کوه استوار خوانده بود.

بلومبرگ سپس یادآور می‌شود که شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین تاکنون چهار بار با پوتین گفتگو کرده اما از زمان شروع جنگ با زلنسکی سخن نگفته است.

 

بریتانیا: چین خواهان حل مناقشه اوکراین است

بریتانیا معتقد است که چین به رغم آنکه روابط نزدیک با روسیه خواهان حل مناقشه جاری در اوکراین است.

به گفته بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا: «این تصور که چین ممکن است سلاح در اختیار روسیه قرار دهد کمکی به حل مناقشه جاری نمی‌کند»؛ در حالی که به باور این مقام بریتانیایی پکن در پی حل بحران جاری است.

وی در عین حال در پاسخ به سوال خبرنگار اسکای نیوز مبنی بر امکان کمک تسلیحاتی چین به روسیه گفت: «اگر چین به طور مؤثر به کشوری که قوانین بین‌المللی در خصوص حاکمیت اوکراین را نقض کرده و جنایات جنگی را مرتکب شده، کمک کند در جهت صلح حرکت نکرده است.»

وزیر دفاع بریتانیا سپس افزود: «اما من همچنان مطمئن هستم که چین کاملا به وضوح خواهان متوقف شدن این جنگ است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز جمعه به در پاسخ به انتقاد‌های مطرح شده گفت این پیشنهاد نشان می‌دهد که «پکن به مذاکرات صلح متعهد است.»

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.