خدمات عمومی در کراچی، بزرگترین شهر پاکستان، به حالت تعلیق درآمده و از شرکتها خواسته میشود که تعطیل شوند، زیرا بارانهای سیل آسا باعث سیل مرگبار و آسیبهای زیرساختی شده و از روز شنبه حداقل 15 کشته برجای گذاشته است.
به گزارش جماران به نقل از سی ان ان یکشنبه شب، بیش از 60 میلی متر (2.3 اینچ) باران در کراچی بارید که معادل بارندگی یک ماه کامل در عرض چند ساعت است. برای چندین ماه هر تابستان، پاکستان برای مقابله با بارانهای شدید بارانهای موسمی تلاش میکند، اما در سالهای اخیر کارشناسان میگویند تغییرات اقلیمی الگوهای آب و هوایی موجود را تسریع میکند.
روز یکشنبه، شری رحمان، وزیر تغییرات اقلیمی پاکستان، هشدار وقوع سیل ناگهانی را برای ساکنان بیش از 14 شهر و شهرستان صادر کرد. به گفته اداره ملی مدیریت بلایای این کشور، از ماه گذشته که فصل باران های موسمی آغاز شده است، بیش از 300 نفر در اثر باران های شدید در سراسر پاکستان کشته شده اند. در کراچی، مرکز استان سند و محل زندگی تقریباً 16 میلیون نفر، کل محله ها تا حدی زیر آب رفته اند. عکسها مردم را نشان میدهد که تا زانو در آب گل آلود سیل میآیند و وسایل نقلیه در اثر طوفان به گل نشستهاند.
زیرساخت ها از جمله پل ها، بزرگراه ها و جاده ها آسیب دیده اند و ترافیک را مختل کرده و زندگی میلیون ها نفر را در سراسر شهر مختل کرده اند. بسیاری در صورت قطع برق برای ژنراتورهای خود سوخت ذخیره کرده اند. افیا سلام، یکی از مدافعان تغییرات آب و هوایی در کراچی گفت: "تغییر آب و هوا یک تهدید است. ما یک شهر ساحلی هستیم. این به سرعت اتفاق می افتد و ما بار سنگین را تحمل خواهیم کرد." مردم باید وضعیت را فراتر از رویدادهای فردی مانند سقوط پل یا آبگرفتگی جاده ببینند.»
بحران آب و هوا و زیرساخت های ضعیف
پاکستان اغلب از ماه ژوئیه تا سپتامبر باران های شدیدی را تجربه می کند، اما کارشناسان می گویند که بارش ها هم از نظر فراوانی و هم از نظر شدت افزایش یافته است. سلام گفت: «سرعت این رویدادها در حال افزایش است و پاسخ ما همگام نیست. ما نسبت به رویدادهای فردی واکنش نشان می دهیم. و فقیرترین و آسیب پذیرترین افراد در خط مقدم بحران هستند.
کراچی، پایتخت مالی کشور، دارای هتلهای مجلل، مراکز خرید و اجتماعات سرپوشیده لوکس است. اما بر اساس گزارش بانک جهانی، نابرابری در ثروت و توسعه همچنان وجود دارد و تخمین زده می شود که 50 درصد از ساکنان آن "مجبور به زندگی در سکونتگاه های غیررسمی" هستند. به گفته بانک جهانی، زیرساخت های کراچی در برابر بلایای مرتبط با آب و هوا بسیار آسیب پذیر است.
کارشناسان می گویند که این بحران با مدیریت ضعیف سیل و واکنش ناکارآمد در بلایا تشدید می شود. سایر استان ها از جمله بلوچستان در جنوب غربی نیز در روزهای اخیر شاهد بارش شدید باران بوده اند. بر اساس گزارشی از اداره مدیریت بلایای استان (PDMA) تنها در این ماه حداقل 87 نفر در این استان به دلیل "بارندگی شدید، سیل و فروریختن زیرساخت ها" کشته شده اند. به گفته نصیر نصار، مدیرکل مرکز حفاظت محیط زیست استان، دو نفر - یک زن و یک کودک - روز یکشنبه بر اثر ریزش سقف در ولسوالی جعفرآباد این استان جان باختند.
در گزارش PDMA آمده است که حداقل هشت سد در بلوچستان شکسته شده و 9 پل آسیب دیده است. وی افزود: بیش از 700 راس دام در اثر سیل تلف شده اند. در اوایل ماه جاری، باران سیل آسا باعث جاری شدن سیل گسترده در کراچی شد. به گفته مرادعلی شاه، وزیر ارشد سند، اکثر زیرگذرها زیر آب رفته بودند و جایی برای پمپاژ آب وجود نداشت. خیابانهای اصلی کراچی، که موسسات مالی و مقر بانکها از جمله بانک مرکزی پاکستان را در خود جای دادهاند، زیر آب رفته و خدمات نجات از قایقها برای رسیدن به مردم سرگردان استفاده میکنند.
آب و هوای شدید میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار می دهد
رویدادهای شدید آب و هوایی در جنوب آسیا به دلیل تغییرات آب و هوایی به طور فزاینده ای تکرار می شوند، به طوری که دمای هوا در بخش هایی از هند و پاکستان در طول موج گرما در آوریل و می به رکوردی رسیده است. شیوع مرگبار وبا مرتبط با آب آشامیدنی آلوده هزاران نفر را در مرکز پاکستان در ماه مه آلوده کرده بود، زیرا این کشور با بحران آب که به دلیل دمای سوزان تشدید شده بود دست به گریبان بود.
ساکنان پیر کوه، یک شهر کوهستانی دورافتاده در استان بلوچستان، به آب آشامیدنی سالم دسترسی نداشتند. حسن بوگتی، یکی از ساکنان محلی، گفت که کمبود باران باعث خشک شدن حوضچه های مجاور شده است و تنها منبع آب آنها یک خط لوله است که "آب را زنگ زده و آلوده کرده است." در گزارش 2022 هیئت بیندولتی تغییرات آب و هوایی (IPCC) آمده است که آنها اطمینان متوسطی دارند که امواج گرما و استرس رطوبت «شدیدتر و مکرر» میشوند و «بارشهای موسمی سالانه و تابستانی افزایش مییابد».
بر اساس گزارش IPCC، هند و پاکستان از جمله کشورهایی هستند که انتظار می رود بدترین آسیب را از بحران آب و هوایی متحمل شوند.
شایان ذکر است: به گزارش رسانههای پاکستان، تعداد قربانیان بارندگیهای شدید که از دیروز در مناطق مختلف پاکستان موثر بوده به 32 نفر افزایش یافت.
بارندگی شدید بر زندگی ساکنین ایالتهای بلوچستان، پنجاب و خیبر پختونخوا و منطقه گلگیت-بالتستان تاثیر منفی گذاشته است.
در کویته بلوچستان بر اثر حوادث و سوانح ناشی از بارندگی که از روز گذشته تاکنون ادامه دارد 20 نفر جان خود را از دست دادند.
همچنین دهها خانه در بخشهای مختلف کویته ویران شده و صدها خانه و مغازه نیز آسیب دیده است.
در منطقه گلگیت-بالتستان، 4 زن بر اثر وقوع سیل و رانش زمین ناشی از بارندگی شدید جان خود را از دست دادند.
بیش از 200 خانه در این منطقه بر اثر سیل و رانش زمین تخریب شد.
در ایالت پنجاب، 4 نفر در تصادفات ناشی از بارش باران جان خود را از دست دادند.
سه زن در پی وقوع سیل در منطقه وزیرستان شمالی استان خیبر پختونخوا جان خود را از دست دادند.
بر اثر ریزش 2 دکل انتقال برق در شهر میران شاه، این شهر در تاریکی فرو رفت.
- 77 نفر در فصل باران های موسمی جان باختند
شیری رحمان وزیر تغییرات اقلیمی پاکستان در یک کنفرانس خبری در اسلام آباد گفت: از 14 ژوئن تاکنون حداقل 77 نفر در اثر بارش بارانهای موسمی در پاکستان جان خود را از دست دادند.
رحمان اظهار داشت: از این تعداد 39 مورد در ایالت بلوچستان ثبت شده است.
شهر کراچی پاکستان نزدیک به ۱۶ میلیون نفر جمعیت دارد و وقوع چنین سیلهایی در آن، به بحرانهای بزرگ انسانی میانجامد. چندین محله شهر کاملا زیر آب رفتهاند و در رسانههای اجتماعی تصاویر بسیاری از مردمان سیلزده منتشر شده است. چندین جاده، بزرگراه، و پل ویران شده است و در نتیجه، روند عادی زندگی میلیونها نفر مختل شده است. بسیاری از ترس قطع احتمالی برق، به انباشت سوخت اقدام کردهاند.
عافیه سلام، از کنشگران تغییرات اقلیمی در کراچی، گفت: «تغییرات اقلیمی خطرناکند. شهر ما ساحلی است. همه چیز به سرعت رخ میدهد و بار آن بر دوش ما است.»