اولین نخست وزیر زن در جهان عرب و آفریقا در تونس با چالش های زیادی رو به رو است.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آلمان، «نجلا بودن رمضان» نخستین زنی است که در دفتر نخستوزیری کشور تونس نشسته و زمام امور آن کشور را به دست گرفته است. او وارث بحرانهای عدیدهای است و با چالشهای متعددی باید دستوپنجه نرم کند.
نجلا بودن رمضان را کمتر کسی در تونس و در فراسوی مرزهای آن کشور میشناسد. پیش از پرتاب شدن به دفتر نخستوزیری تونس، در وزارت علوم و آموزش آن کشور فعالیت میکرد.
او دانشآموخته زمینشناسی است. یکی از وظایفش تشخیص زمینلرزهها و مقابله با آنها بوده است. اکنون باید برای زمینلرزههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تونس راهحل و چارهای بیابد.
نجلا بودن رمضان، نخستین زنی است که در تونس به مقام نخستوزیری انتخاب شده است. در تاریخ آفریقا و در جهان عرب نیز تا کنون هیچ زنی در چنین مقامی فعالیت نکرده است.
از این رو بسیاری میپرسند که آیا انتخاب او تنها جنبه نمادین دارد، یا گامی است در راستای تحولی سیاسی در تونس و آفریقا؟
نخستوزیری گمنام
اواخر ماه سپتامبر بود که خبر نخستوزیری بودن رمضان منتشر شد. قیس سعید، رئیس جمهور تونس او را مامور تشکیل کابینه کرده بود؛ خبری که بسیاری را در تونس و همچنین در جهان غافلگیر کرد.
دو ماه پیش، قیس سعید، رئیس جمهور تونس پارلمان را منحل و بخشی از اعضای دولت را نیز از کار برکنار کرده بود. او گفته بود، تا زمانی که راهحلی برای بحران سیاسی تونس نیابد، خود شخصا کشور را اداره میکند. این موضوع انتقادهایی زیادی را در پی داشت.
پس از برکنار بنعلی، رهبر تونس در جریان بهار عربی و در سال ۲۰۱۱، امید به ایجاد تحولی دموکراتیک در تونس از مرزهای آن کشور فراتر رفته بود.
این در حالی است که در بین کشورهای که بهار عربی را تجربه کرده بودند، تونس تنها کشوری بود که از برقراری نظمی دموکراتیک سخن میگفت. امیدهای برخاسته از بهار عربی در کشورهای لیبی، مصر و سوریه عملا برآورده نشد.
بحران سیاسی اخیر تونس و عدم اجرای اصلاحات ده سال پس از سقوط دولت بنعلی نگرانیهای تازهای را در بین مردم تونس در ارتباط با سرنوشت این کشور برانگیخت.
سرویس خبری شبکه اول تلویزیون آلمان، "تاگسشاو" روز دوشنبه ۱۱ اکتبر (۱۹ مهر) با انتشار گزارشی از تونس به اظهارات مردم کوچه و خیابان آن کشور نسبت به دولت بودن رمضان پرداخته است.
بسیاری از مردم و بهویژه زنان در گفتوگو با خبرنگار فرستنده تلویزیونی یادشده از جابهجایی در قدرت سیاسی در تونس و انتخاب یک زن به عنوان نخستوزیر جانبداری کردهاند.
در عین حال، عدهای نیز با اشاره به ناشناس بودن نجلا بودن رمضان گفتهاند که داوری درباره دولت جدید تونس را به پس از تجربه شخصیشان از عملکرد نخستوزیر این کشور موکول میکنند.
بودن رمضان که ۶۳ سال سن دارد، با چالشهای متعددی روبرو است. از آن جمله میتوان به بحرانهای موجود در عرصه اقتصاد، مالی، سیاست و بهداشت و درمان اشاره کرد.
گفته میشود که نخستوزیر جدید تونس در ارتباط با این بحرانها تجربه مشخصی ندارد. از این رو، بسیاری از خود میپرسند که آیا انتخاب یک زن برای پست نخستوزیری از سوی قیس سعید، برای جلب نظر مساعد مردم و جامعه جهانی بوده، یا باید این اقدام رئیس جمهور را گامی در راستای حل مشکلات عدیده این کشور ارزیابی کرد؟
حضور پر قدرت زنان در دولت جدید تونس
بعد از آن که «قیس سعید» رئیس جمهور تونس برای نخستین بار در تاریخ این کشور یک زن را برای تشکیل دولت جدید مکلف کرد، کابینه این کشور شاهد حضور پر قدرت زنان شد.
«نجلاء بودن» نخست وزیر تونس اعلام کرد که کابینه خود را به رئیس جمهور این کشور ارائه کرد و وی نیز این کابیته را تأیید کرده است.
دولت جدید تونس 8 زن را در برگرفت که برخی از آنها پست های کلیدی و مهمی را در دولت به عهده گرفتند. دولت جدید تونس 23 وزارتخانه دارد.
و اما وزارتخانه هایی که زنان از آن خود کردند عبارتند از:
1- لیلی جفال،وزیر دادگستری،
2- سهام بوغدیری نمصیه،وزیر دارایی.
3- نیله نویره غوندی، وزیر صنایع و انرژی.
4- فضیله الرابحی بن حمیده، وزیر بازرگانی.
5- ساره زعفرانی جندری،وزیر مهاجرت و اسکان.
6- امال بالحاج،وزیر امور زنان.
7-حیاه قطاط القرمازی،وزیر فرهنگ.
8-لیلی الشیخاوی،وزیر محیط زیست.
در همین حال، دولت جدید تونس به نخستوزیری «نجلاء بودن» روز گذشته در برابر رئیس جمهور این کشور سوگند یاد کرد.
«نجلاء بودن» نخستوزیر دولت جدید تونس روز دوشنبه ترکیب کابینه خود را اعلام کرد و پس از آن اعضای کابینه در برابر «قیس سعیّد» رئیس جمهور این کشور در کاخ قرطاج سوگند یاد کردند.
خانم بودن تأکید کرد که اولویت کابینه او بازگرداندن اعتماد شهروندان به دولت و احیای امید در میان شهروندان نسبت به آینده و زندگی بهتر است.
بودن افزود که برای احیای اعتماد جامعه جهانی به دولت تونس تلاش خواهد کرد و شایستگی و تجربه اساس تحقق اهداف دولت است.
رئیسجمهور تونس نیز گفت که در آینده نزدیک برای ایجاد چارچوبی برای گفتوگوی ملی واقعی چارچوبی وضع خواهیم کرد.
به دنبال اعلام ترکیب کابینه جدید تونس، "قیس سعید" رئیسجمهور، امروز- دوشنبه- طی سخنرانی در کاخ ریاستجمهوری "قرطاج" در پایتخت گفت: "ایمان به موفقیت و اصرار بر آن باعث وحدت ما میشود و ما در این مرحله برای خارج کردن کشور از این وضعیت موفق خواهیم شد."
وی گفت: "بزرگترین چالشهایی که با آن مواجه هستیم نجات دولت تونس از چنگالهای کسانی هستند که معتقدند مناصب غنیمت هستند."
"قیس اضافه کرد: "تمام پروندهها را فعال خواهیم کرد و هیچ پروندهای و هیچ احدی مستثنی از این امر نمیشود . کسانی که حاکمیت کشور و ملت را بازیچه کردهاند، جایگاهی ندارند."
رئیسجمهور تونس در ادامه گفت: "به زودی روی ایجاد چارچوبی برای گفتوگوی ملی واقعی اقدام خواهیم کرد و ما وارد نبرد آزادسازی ملی میشویم و به یاری خداوند، در آن پیروز خواهیم شد."