از یک سو آمریکا اعلام کرد که بسته تحریم های ترکیه توسط ترامپ امضا شده است و از سوی دیگر رهبران اروپایی بر سر تحریم ترکیه به توافق رسیدند.

 

به گزارش جماران، آمریکا و اروپا به طور همزمان و به بهانه های مختلف تحریم هایی را علیه ترکیه اعمال کردند یا قصد اعمال دارند. تحریم هایی که می تواند فشار زیادی بر اقتصاد ترکیه که اکنون و در سایه کرونا با مشکلات جدی رو به رو شده است،وارد بیاورد.

خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی امروز جمعه نوشت که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بسته تحریم ها علیه ترکیه را در پی خرید سامانه موشکی روسی«اس400» توسط آنکارا را امضا کرد.

برخی منابع آگاه به خبرگزاری بلومبرگ گفتند که ترامپ بسته ای از تدابیر و اقدامات که «مایک پمپئو» وزیر خارجه پیشنهاد داده را امضا کرده است اما این منابع جزئیات این تحریم ها را فاش نکردند.

این تحریم ها علیه ترکیه به موجب قانون«سی ای ای تی اس ای» (مبارزه با دشمنان آمریکا از طریق تحریم ها) اعمال می شوند.

پیش از خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایالات متحده آمریکا قصد دارد تحریم هایی علیه ترکیه را به دلیل خرید سامانه موشکی اس400 روسیه برای دفاع هوایی اعمال کند.

برخی منابع آگاه نیز گفتند که این تحریم ها صنایع دفاعی ترکیه و «اسماعیل دمیر» رئیس آن را هدف قرار می دهد.

واشنگتن آنکارا را بعد از خرید سامانه اس400 روسیه تهدید به تحریم کرد و پیش از این نیز آمریکا تصمیم به تحویل ندادن هواپیماهای «اف 35» به ترکیه گرفت.

رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست پنجشنبه شب خود در بروکسل بر سر وضع تحریم و مجازات‌‌های اقتصادی علیه ترکیه توافق کردند.

خبرگزاری فرانسه با انتشار گزارشی در این خصوص به نقل از سخنگوی شورای اروپا اعلام کرد که توافق بر سر تحریم‌ ترکیه به دلیل «اقدامات غیرقانونی و تهاجمی» این کشور بر ضد یونان و قبرس حاصل شده است.

در این گزارش همچنین به نقل از یک دیپلمات اروپایی آمده است: «عمده اقداماتی که درباره آنها تصمیم‌گیری شد مربوط به تحریم‌های انفرادی است و در صورتی که ترکیه به تحرکات خود ادامه دهد اقدامات بیشتری در دستور کار قرار خواهد گرفت.»

بر اساس جمع‌بندی نشست سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا قرار است فهرستی از اسامی افرادی که تحت تحریم قرار خواهند گرفت طی هفته‌های آینده تهیه و برای تایید به اعضا اتحادیه ارائه شود.

دیپلمات اروپایی که خبرگزاری فرانسه نامی از وی نبرده می‌افزاید: «در این راستا جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از سوی رهبران اروپایی ماموریت یافته است که حداکثر تا مارس سال آینده میلادی گزارشی ازتحول احتمالی اوضاع تهیه کند تا بر اساس آن در صورت لزوم نام افراد و یا شرکت‌های جدید به فهرست تحریم‌ها اضافه شود.»

به گفته این دیپلمات ایده اصلی این است که «پیچ (تحریم‌ها) به تدریج و در صورت لزوم محکم‌تر شود.»

موارد اختلاف سران اتحادیه اروپا با ترکیه متعدد است که بخش عمده آن به مناقشه شرق مدیترانه باز می‌گردد. عملیات اکتشاف و حفاری ترکیه در میادین گازی شرق مدیترانه که اتحادیه اروپا آنرا غیرقانونی و تحریک آمیز خوانده، آنکارا را روی در روی یونان و قبرس قرار داده و تنش در این منطقه را تشدید کرده است.

اروپا علاوه بر این رویکرد مداخله جویانه و یا دخالت‌های نظامی آنکارا در مناطق بحران‌خیز، بویژه در مناقشات لیبی،‌ سوریه و قره‌باغ کوهستانی را تحریک آمیز خوانده و با آن مخالفت کرده است.

از سوی دیگر نباید این نکته را از نظر پنهان داشت که ترکیه عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو است و با برخی کشورهای مهم اروپایی در این سازمان همکاری نزدیک دارد.

به اذعان بسیاری از دیپلمات‌ها و مسئولان این پیمان مهم دفاعی، آنکارا در ناتو بر حمایت و پشتیبانی اعضا حساب ویژه‌ای باز کرده است.

در جریان نشست پنجشنبه شب سران اتحادیه اروپا تمامی نگرانی‌های موجود در خصوص تحرکات ترکیه به صراحت از سوی اعضا بیان شد.

بر این اساس گفته شده است که نبود اتفاق نظر جمعی سبب شد تا بر سر تحریم‌های اقتصادی بخش‌های مختلف فعال در ترکیه و نیز در خصوص درخواست یونان برای تحریم تسلیحاتی آنکارا از سوی اروپا توافق کلی بدست نیاید.

«رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه در واکنش به احتمال تحریم‌های اروپایی چهارشنبه در آستانه سفر به آذربایجان گفت:«اتحادیه اروپا هرگز صادقانه عمل نکرده و هرگز وعده‌هایش به ترکیه را تحقق نبخشیده … اما ما همیشه صبوری کرده‌ایم و هنوز صبوریم. هر تحریمی که علیه ترکیه اعمال کنند، ما را آن‌قدرها نگران نمی‌کند».

رئیس‌جمهور ترکیه گفت که کشورش در مسأله مدیترانه شرقی «سازشکاری» نمی‌کند اما احتمال مذاکره را رد نکرد:«اگر یونان واقعاً صادقانه به عنوان یک همسایه عمل کند، ما کماکان برای حضور بر سر میز مذاکره آماده خواهیم بود.»

ترکیه کشتی «اوروچ رئیس» را اکتبر در آستانه نشست پیشین اتحادیه اروپا، عقب کشاند و دلیل آن را تعمیرت و نگهداری اعلام کرد. اما هفته گذشته بار دیگر این کشتی را به آب‌های تحت مناقشه اعزام کرد.

«چارلز میکل» رئیس اجلاس‌های اتحادیه اروپا نیز پیش از این به ترکیه هشدار داده که «موش و گربه‌بازی درنیاورد» و کشتی را قبل نشست‌ اتحادیه عقب نکشاند تا پس از آن دوباره اعزام کند.

فرانسه رهبری فشارهای اتحادیه اروپا علیه ترکیه را برعهده دارد. روابط پاریس و آنکارا به دلایل مختلف در ماه‌های اخیر پرتنش شده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.