بحران قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول و حمایت ترکیه از قطر در برابر ریاض باعث شده است که ریاض دست به اقدامات متقابل بزند.

 

به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، مجموعه وسیعی از موسسات و شرکت های عربستان سعودی که در بخش های تجاری و صنعتی مختلف فعالیت می کنند اعلام کردند که به تحریم تولیدات ترکیه پیوستند و این بزرگترین اقدام شرکت های عربستانی در نوع خود به شمار می رود.

فهرست شرکت هایی که طی دو روز گذشته به کارزار تحریم تولیدات ترکیه پیوسته اند شامل:«مفروشات العبداللطیف»،«اسواق الوطنیه»،«مجموعه القفاری للاثاث و السجاد»،«اسواق التمیمی»،« اسواق عبدالله العثیم»،«اسواق استرا»و «الدانوب» می شود.

این شرکت ها تأکید کردند که این تصمیم را برای  همبستگی با کارزار مردمی تحریم تولیدات ترکیه اتخاذ کردند و این اقدام خود را «وظیفه ملی» توصیف کردند.

شرکت «اسواق التمیمی» در بیانیه ای اعلام کرد که این شرکت «توقف فرایند واردات از ترکیه را از جمله فرایند خرید  کالاهای ترکیه متوقف می کند و کالاهای ترکیه که اکنون در انبارها وجود دارند به فروش می رسند تا به طور کامل به پایان برسند.

شرکت«مجموعه القفاری» نیز اعلام کرد که به همه زیرمجموعه های خود دستور داده است که واردات همه تولیدات ترکیه از کشور ترکیه را متوقف کنند و همکاری با همه کارخانه ها و برندهای تجاری ترکیه را نیز متوقف کرده است و هیچ گونه درخواست جدیدی از این کشور صورت نمی گیرد.همچنین  این شرکت تأکید کرد که کالاهای تولید ترکیه که در انبارها دارد را به فروش خواهد رسید تا به طور کامل به پایان برسند.

این شرکت سعودی تأکید کرد که مشهورترین برندها و کارخانه های داخلی و جهانی از کشورهای اروپایی و آسیایی آماده همکاری با این شرکت هستند و کالاهای آنها جایگزین کالاها و تولیدات ترکیه می شوند.

دعوت ها به تحریم تولیدات و کالاهای ترکیه در عربستان پس از سفر«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه به قطر که همپیمان نزدیک و استراتژیک ترکیه به شمار می رود تشدید شد. قطر از تابستان سال 2017 توسط عربستان، امارات،بحرین و مصر تحریم شده است.

همچنین سخنان اردوغان در این سفر باعث خشم کاربران شبکه های اجتماعی عربستان شد به ویژه آن که گفت حضور نیروهای ترکیه در پایگاه نظامی در دوحه باعث ثبات در کشورهای حاشیه خلیج فارس می شود.

این در حالی است که در سایه افزایش تنش‌ها میان عربستان و ترکیه، کمپینی رسمی در توییتر برای تحریم کالاهای ترکیه آغاز شده است.

به گزارش سایت روزنامه عربی۲۱، عربستان عملا منع ورود تولیدات ترکیه را آغاز کرده است و به تجاری که شرکت‌هایی در ترکیه دارند دستور داده شده این شرکت‌ها را ببندند.

شاهزاده «عبدالرحمن بن مساعد» که در کمپین جدید شرکت دارد، در توییتی نوشت: همگان را به تحریم مردمی کامل تولیدات ترکیه دعوت می‌کنم. اما فعالان سعودی با شرکت در این کمپین مخالفت و تاکید کردند دلیل قانع‌کننده‌ای برای تحریم کالاهای ترکیه وجود ندارد.

فعالان اعلام کردند که جایگزین تولیدات ترکیه تولیدات امارات خواهد بود و برخی از سعودی‌ها با آن مخالفند.

روزنامه جمهوریت ترکیه اواخر ماه میلادی گذشته اعلام کرد که تنش در روابط سیاسی آنکارا و ریاض بر روابط اقتصادی تأثیر گذاشته است و مقامات سعودی رسما تصمیم به منع خرید کالاهای تولید ترکیه کرده‌اند.

«عجلان العجلان» رئیس شورای اداره اتاق ریاض در توییتی نوشت: تحریم کالاهای ترکیه چه در سطح واردات و چه سرمایه‌گذاری و چه گردشگری مسئولیت هر شهروند عربستانی است.

وی درخواستش برای تحریم ترکیه را ادامه دشمنی دولت ترکیه با رهبری عربستان و شهروندان دانست.

پیش از آن «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد کشورش با قاتلان «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی دشمنی دارد نه دولت و مردم عربستان.

وی گفت: چنین ممنوعیتی با قوانین سازمان جهانی تجارت و قوانین تجاری بین المللی مغایرت دارد.

«نائل اولوباک» رئیس کمیته روابط اقتصادی خارجی گفت که این تحریم صرفا شایعات است مگر اینکه شرکت‌های ترکیه یا مقامات رسمی عربستان آن را تایید کنند.

به گفته این مسئول میزان صادرات ترکیه به عربستان ۱۷ درصد در مقایسه با سال قبل کاهش یافته اما به شکل رسمی متوقف نشده است.

در همین زمینه  «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در  سرمقاله روزنامه رأی الیوم نوشت: حکومت عربستان سعودی همزمان با دومین سالروز ترور «جمال خاشقجی» روزنامه نگار سعودی جنگ اقتصادی تمام عیار علیه ترکیه به راه انداخت که آقای«عجلان العجلان» رئیس اتاق بازرگانی عربستان روز یکشنبه اعلام کرد که کالاها و تولیدات ترکیه به شکل فراگیر تحریم شده و در همه سطح ها از واردات گرفته تا سرمایه گذاری و گردشگری این کشور تحریم می شود.

عبدالباری عطوان تأکید کرد: چندین دلیل پشت منفجر شدن تیرگی روابط دو کشور است که به شکل تدریجی در پنج سال گذشته بر روابط دو کشور سایه افکند:

نخست: رقابت میان رهبران دو کشور بر زعامت جهان اسلامی و به طور خاص سنی آن و ترکیه در این زمینه با تشکیل مجموعه سیاسی اسلامی به ریاست غیر عربی موفق شد؛ مجموعه ای که پاکستان، مالزی، اندونزی،ایران و قطر با مستثنی کردن عربستان سعودی را شامل می شود و راه را برای ایجاد سازمان اسلامی موازی با سازمان همکاری اسلامی که مقر آن در شهر«جده» است و عربستان بر همه تصمیم هایش سیطره دارد، هموار کرد.

دوم: استفاده حکومت ترکیه از برگه برنده ترور خاشقجی به شکل تأثیرگذار برای به لرزه درآوردن جایگاه عربستان سعودی و تخریب چهره اش در دو عرصه اسلامی و جهانی. این قابل توجه بود که ترکیه سلسله واقعیت های جدیدی درباره عملیات ترور خاشقجی را چند روز پیش منتشر کرد از جمله اینها تصاویر چاه و تنوری که برای تکه تکه کردن و سوزندان جسد آن بیچاره در ساختمان کنسولگری عربستان مورد استفاده قرار گرفتند.

سوم:تبدیل شهر «استانبول» به مقر جنبش های مخالف عربستانی، مصری و خلیج فارس و اجازه دادن به آنها برای راه اندازی شبکه های تلویزیونی و سکوهای شبکه های اجتماعی.همین امر باعث شد که ترکیه و عربستان به شکل متقابل دست به بستن برخی رسانه ها بزنند.

این تحلیلگر عرب همچنین نوشت: جنگ تجاری عربستان علیه ترکیه و کالاهایش برای اجتناب از هر گونه مانعی که توسط سازمان تجارت جهانی اعمال می شود شکل رسمی به خود نگرفت به همین دلیل باور بر این است که آقای العجلان که ریاست اتاق بازرگانی را به عهده دارد از بازرگانان عضو این اتاق خواست که کالاهای ترکیه ای را وارد نکنند.

وی در ادامه نوشت: این اقدام عربستان بر اقتصاد ترکیه در این زمان که با مشکلات زیادی رو به روست تأثیر منفی می گذارد به ویژه آن که اگر بدانیم حجم تبادل تجاری میان دو کشور سالیانه به 5 میلیارد دلار رسیده است و ترکیه اولین مقصد گردشگردان ثروتمند عربستانی و سرمایه گذاران عربستانی در عرضه مسکن و املاک است. عربستان همچنین رتبه 15 را در فهرست بزرگترین بازارهای صادراتی ترکیه را شکل می دهد به طوری که صادرات فرش،فولاد،فرآورده های پتروشیمی و حبوبات ترکیه به عربستان از اوایل سال جاری تا کنون نزدیک به یک میلیارد رسید.

عطوان تأکید کرد: یکی از بازرگانان عربستانی به خبرگزاری بین المللی رویترز گفت که کانتینرهای وارداتی از ترکیه به مدت سه ماه در گمرک ماندند و پس از آن آزاد شدند. وی اشاره کرد که مسئولان گمرک به وی سفارش کردند که اگر بخواهد کالاهایش زودتر آزاد شوند از ترکیه چیزی وارد نکند.

نویسنده عرب همچنین نوشت: بیشتر پیش بینی ها تأکید می کند که جنگ رسانه ای میان عربستان و ترکیه در ماه های آینده تشدید شود به ویژه آن که عربستان سعودی به دولت سوریه نزدیک می شود و اخیرا دستور داده است که کالاها و محموله ها از سوریه برای ورود به گذرگاه های عربستان بدون هیچ گونه تاخیری وارد شوند این در حالی است که برخی گزارش های دیگر وجود دارد که تأکید می کند عربستان اکنون از جنبش های جدایی طلب کُرد مخالف ترکیه در شمال سوریه حمایت می کند.یکی از افراد نزدیک به دولت سوریه در توئیتی نوشت که وی بعید نمی داند که حکومت عربستان سعودی طی هفته های آینده سفارتش را در دمشق بازگشایی کند و ائتلافی عربستانی،اماراتی،مصری و سوری علیه ترکیه و همپیمانانش به ویژه اخوان المسلمین شکل بگیرد.

وی در پایان تحلیل خود نوشت: دولت ترکیه که اکنون در آن واحد در سه جبهه می جنگد یعنی در سوریه،در لیبی و اخیرا در جنگ آذربایجان و ارمنستان در حمایت از باکو خود را در وضعیت دشواری در رویارویی با این ائتلاف چهارگانه به رهبری عربستان سعودی می بیند.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.