برخی منابع نزدیک به العبادی و برخی منابع کُرد تاکید کردند که دو طرف درباره مهمترین مسائل مورد اختلاف توافق کردند و در صدر این مسائل نبرد آزادی موصل و مشارکت الحشد الشعبی و نیروهای پیشمرگه است و نیز بر سر رسیدن به راه حل هایی درباره مسائل اقتصادی و مالی میان بغداد و اربیل از جمله توافقنامه نفتی توافق کردند.

بالاخره «مسعود بارزانی»پس از چهار سال تحریم بغداد در نخستین دیدارش به پایتخت عراق رسید.طی دو هفته پیش، برخی اطلاعات منتشر شد که حکایت از فشار آمریکا بر اربیل برای پذیرش شروط بغداد پیش از آزادی موصل منتشر شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی به سفر بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق به بغداد و تاثیر آن بر آزادی موصل از اشغال داعش پرداخت و نوشت: مسعود بارزانی صبح روز گذشته برای انجام نخستین دیدارش پس از چهار سال اختلاف میان دولت اقلیم و دولت مرکزی که با تحریم بغداد توسط بارزانی مواجه شد،وارد پایتخت عراق شد.

پیش از این سفر دو حادثه رخ داد: نخست دولت عراق اعلام کرد که واشنگتن با افزایش تعداد مشاوران نظامی آمریکایی بنابر درخواست عراق موافقت کرد؛ امری که برعکس موضع گیری های سابق توسط طرف های عراقی در این زمینه نه محکوم شد، نه با آن مخالفت شد و نه از آن انتقاد شد. اما حادثه دوم، تماس «جو بایدن»معاون اول رئیس جمهوری آمریکا با بارزانی در آساعت های پایانی دو شب پیش تماس گرفت و از سفر رئیس اقلیم به بغداد استقبال،تایید و حمایت کرد.

در کنفرانس مطبوعاتی مختصر و مفید (که در آن هیچ پرسشی توسط روزنامه نگاران مطرح نشد)«حیدر العبادی»نخست وزیر عراق و بارزانی رئیس اقلیم جملات و کلمات را با دقت تمام انتخاب کردند گویی پیام های رمز دار توسط دو طرف درباره مسائل مهمی است که درباره آنها رایزنی کردند، داده شد. العبادی تاکید کرد که با بارزانی درباره « طرح نهایی آزادی موصل»رایزنی کرد و ساعت صفر آغاز عملیات آزادی را وی به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح مشخص می کند. در مقابل، بارزانی کنفرانس را با تاکید بر «حمایت قوی»از العبادی و دولتش آغاز کرد و تصریح کرد که «مهمترین اولویت از بین بردن داعش و در هم کوبیدن تروریسم است.»بارزانی برای نخستین بار، از اقدامات ارتش عراق که آن را «ارتش ما»توصیف کرد و از نیروهای مردمی(الحشد الشعبی)در عملیات آزادسازی در استان «الانبار» و شهر«الشرقاط»تمجید کرد و پیشروی میدانی که نیروهای عراقی به دست می آورند را تبریک گفت.

برخی منابع نزدیک به العبادی و برخی منابع کُرد تاکید کردند که درباره مهمترین مسائل مورد اختلاف توافق حاصل شد و در صدر این مسائل نبرد آزادی موصل و مشارکت الحشد الشعبی و نیروهای پیشمرگه است و نیز بر سر رسیدن به راه حل هایی درباره مسائل اقتصادی و مالی مییان بغداد و اربیل از جمله توافقنامه نفتی توافق حاصل شد.

برخی منابع به روزنامه الاخبار گفتند که بر سر توزیع نقش ها و ماموریت ها در نبرد احتمالی آزادی موصل میان نیروهای ارتش عراق،الحشد الشعبی و پیشمرگه توافق حاصل شد و قرار بر این شد که نیروهای پیشمرگه تحت فرماندهی العبادی و در چارچوب فرماندهی عملیات مشترک بر اساس توافی که در نیویورک طی دیدار العبادی با «باراک اوباما»رئیس جمهوری آمریکا حاصل شد،قرار گیرند.

و اما درباره حضور ترکیه؛یک منبع نزدیک به دولت به روزنامه الاخبار گفت که با بارزانی بر سر عقب نشینی تدریجی نیروهای ترکیه از شمال عراق در مقابل خروج نیروهای پ.ک.ک توافق حاصل شد.این منبع افزود که این توافق سه جانبه میان بغداد، اربیل و واشنگتن است و در عین حال هر گونه مشارکت ترک ها در عملیات آزادی موصل را تکذیب کرد.

درباره اوضاع مالی و اقتصادی نیز یک منبع کرد به روزنامه الاخبار گفت که توافق نفتی اخیر میان بغداد و اربیل لغو و ابزار جدیدی برای صادرات نفت و درآمدهای آن تدوین می شود.این منبع احتمال داد سهم اقلیم 3درصد افزایش یابد تا به 20 درصد برسد تا اقلیم بتواند حقوق کارمندان و مزایای آنها را پس از به راه افتادن موجی از خشم گسترده در اوایل هفته جاری که روز گذشته بالا گرفت و به اعلام اعتصاب و تعطیلی کار توسط برخی از کارمندان رسید،پرداخت کند.

در عرصه سیاسی نیز برخی منابع از نشانه های توافق بر سر تشکیل ائتلاف سیاسی میان حزب بارزانی و شاخه العبادی و «عمار الحکیم»رئیس مجلس اعلای اسلامی و «جریان صدری»به رهبری «مقتدی صدر»و نیز «ایاد علاوی»نخست وزیر سابق وجود دارد، و این در مقابل توافق اخیر میان حزب «اتحاد میهنی کردستان»به رهبری «جلال طالبانی»و جنبش«تغییر» و رئیس ائتلاف «دولت قانون»یعنی «نوری مالکی»است.همین مساله باعث شده است که جدول دیدارهای بارزانی از هر گونه دیداری با «سلیم الجبوری»رئیس پارلمان عراق و المالکی خالی شود.

دیدار بارزانی با انتقاد شدید مخالفان کُرد و شاخه نوری مالکی نخست وزیر سابق در ائتلاف حاکم دولت قانون مواجه شد.«عبدالسلام المالکی» نماینده پارلمان و از افراد نزدیک به نوری مالکی خواستار بازداشت بارزانی به اتهام«تبادل اطلاعات با اسرائیل و ترکیه و نیز قاچاق ثروت های نفتی شد».وی افزود که بارزانی بر اساس قوانین تحت پیگرد بخش قضایی عراق است و «بازداشت نشدنش را نقض آشکار قوانین جنایی عراق»دانست.

و اما مخالفان کرد که نماینده آنها جنبش تغییر است خواستار آن شد که با بارزانی به عنوان رئیس حزب«دموکرات کردستان»و نه به عنوان رئیس اقلیم کردستان همکاری و رفتار شود زیرا وی«فاقد مشروعیت» است.«هوشیار عبدالله»یکی از رهبران این جنبش در گفت و گو با روزنامه الاخبار گفت که دیدار بارزانی از بغداد واکنش به دیدار اخیر نوری مالکی از کردستان و دیدار با طالبانی رهبر اتحاد میهنی است.وی بارزانی را به دست داشتن در وخامت روابط میان اربیل و بغداد متهم کرد.

از طرفی دیگر، «احسان الشمری» رئیس «مرکز اندیشه سیاسی عراق»تاکید کرد که «پرونده هایی که العبادی و بارزانی با هم بررسی کردند و اطلاعاتی که نشان می دهد امکان توافق بر سر آنها وجود دارد،مرحله جدیدی از روابط را به ویژه در پی تنگ شدن حلقه محاصره بارزانی به لحاظ سیاسی و اقتصادی،به وجود می آورد.»وی در گفت و گو با روزنامه الاخبار تصریح کرد که «برکناری هوشیار زیباری وزیر دارایی عراق بسیاری از معادله ها را تغیر داد و معادله ها نزد کردها به ویژه حزب بازرانی را نیز تغییر داد.»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.